ciasto - 162258 przepisów (strona:2975/10818)

Magiczne ciasto limonkowe 299

Kiedyś już robiłam  magiczne ciasto  z dodatkiem kakao, więc postanowiłam zamienić kakao na mąkę i sprawdzić czy magiczne ciasto znów będzie magiczne. I, owszem, okazało swą magię ponownie. Tym razem z limonką w roli głównej. Polecam ! Składniki: 4 jajka 150 gram cukru 150 gram mąki pszennej 1 łyżka wody 1/2 litra mleka 125 gram masła(...)ucieram do białości. Masło rozpuszczam , studzę i dodaję do utartych żółtek. Mąkę przesiewam i dodaję do żółtek.  Mleko gotuję, studzę do temperatury pokojowej i cieniutkim strumieniem dolewam do ciasta. Następnie wyciskam sok z limonki i również mieszam z ciastem. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę ,mieszam  za pomocą łopatki,  ciasto przekładam do formy o wym.24x25

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z truskawkami i śnieżką 275

Witajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wrzątku Galaretka: plasterki truskawek(...)wierzch galaretka agrestowa +400 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej

Kuchnia domowa Ani
Tęczowa tarta warzywna 231

utworzeniu bloga była słuszna. Daje mi to niesamowitą satysfakcję i "kopa" do działania, za co również należą się Wam podziękowania!  Z tych (obu) okazji specjalnie dla Was ... ciasto, jednak wyjątkowe - jak moi Fani! Przecież nie mogłabym Was nie zaskoczyć! Składniki: ciasto na tartę - przepis tutaj (klik) 3 duże marchwie 2 duże pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan opakowanie boczku długo(...)dojrzewającego lub szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko 1 łyżka stołowa musztardy Dijon 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto na tartę według przepisu (klik) . Marchew, pietruszkę, cukinię oraz bakłażana pokroić w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew i pietruszkę zblanszować (około 3 minut w gorącej wodzie). Bakłażana podsmażyć na patelni grillowej

Garniec Magalie
Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe 232

Mini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt waniliowy i stopniowo dosypując cukier puder. Całość wlać do mąki i w misce zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozpłaszczyć, żeby się szybciej schłodziła i okręcone folią spożywczą włożyć do lodówki co najmniej na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko

Trzeci talerz
Jaglarnik 136

wrażenie, że słowo „sernik” nie bardzo tutaj pasuje. Co prawda przypomina on swoją fakturą tradycyjnie serwowany na polskich stołach twarogowy deser, ale na tym kończy się podobieństwo obu tych ciast. Jednak nawet jeżeli jesteś tradycjonalistą, proszę, nie odwracaj głowy, ponieważ jaglarnik jest skierowany nie tylko do roślinożerców. Jestem w dużej mierze przekonana, że Ci posmakuje. A to dzięki naprawdę pysznej(...)spoczywającej na przyjemnie chrupiącym owsiano-migdałowym „fundamencie”, a z wierzchu posypanej orzechowymi płatkami. To pierwszy jaglarnik na moim blogu, chciałam więc umieścić przepis podstawowy. Zamysł był taki, aby upiec ciasto bazowe o waniliowym aromacie i w dalszej kolejności tworzyć na jego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam

Roślinna - blog wegański
Tort Księga Komunijna 147

cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką. Blaty ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły zgrubienie księgi.  Pierwsze dwa blaty ciasta ułożyć blisko siebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami(...)ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić. Krem maślany:  200g masła,  80g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook),   czubata szklanka cukru,  3 szklanki mleka. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje

Z miłości do słodkości
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 282

Miałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru  ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas(...)kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Rabarbar myjemy, oczyszczamy z liści i z bulwiastej końcówki. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy

Słodkości i nie tylko
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 143

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)Nadzienie; 600 g rabarbaru, 3 łyżki cukru trzcinowego, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka wanilii, Kruszonka; 75 g masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto;   Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy

Anioły w kuchni
Knedle z truskawkami 136

tylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie:  Truskawki(...)obrać z szypułek, umyć, osączyć.  Wymieszać truskawki z cukrem.  Sos:  Śmietanę przelać do miski, dodać cukier i ser, zmiksować.  Ciasto ziemniaczane:  Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.  Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.  Knedle wrzucić do wrzącej

Kuchnia Danusi
Ciasto Kubuś 209

Robiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza(...)wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Racuchy drożdżowe 383

myjemy wbijamy do miski dodajemy resztę cukru i ubijamy trzepaczką, w trakcie ubijania wlewamy pozostałe mleko nie przerywając ubijania. Do ubitej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty rozczyn, wsypujemy mąkę wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką około 15 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, na koniec wyrabiania ciasta dodajemy sok z cytryny, przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Banana obieramy ze skórki kroimy(...)grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej maczamy łyżkę w gorącym tłuszczu i nabieramy wyrośnięte ciasto robiąc małe racuszki na wierzch kładziemy plastry banana smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki wykładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco posypując obficie cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Sernik z jabłkami 137

Połączenie dwóch moich ulubionych ciast :) Sernik z szarlotką! Składniki: 15 dag mąki 1 kg jabłek ½ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja, aromat i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.  Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć

Tradycyjna Kuchnia
Sernik waniliowy z chałwą 139

Serniki to moje ulubione ciasta! Dlatego też stworzyłam nowy dział SERNIKI , a w nim już kilkanaście sprawdzonych przepisów na serowe ciasta :) Składniki na spód na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka(...)Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja, 2 łyżki grysiku, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 ½ szklanki cukru pudru, tłuszcz

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 144

Pyszne i szybkie ciasto drożdżowe z masą rabarbarową!  Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, ¾ szklanki mleka, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 2 jaja, sól, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 kg rabarbaru, 10 dag cukru, 1 czerwony kisiel. Wykonanie masy: Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać(...)kisielem i rozłożyć na cieście. Wykonanie ciasta: Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki, połową letniego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, mleko, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto wyrobić dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na natłuszczonej blasze i odstawić na kilka minut

Tradycyjna Kuchnia
Sernik pod kakaową kruszonką 125

Pyszny sernik z kakaową kruszonką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 masło lub margaryna, 2 łyżki kakao. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny, skórka z pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, 15 dag masła, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe(...)formy. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce około dwie godziny. Wykonanie masy serowej: Zmielić ser, masło utrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka.  Z sześciu białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną, aromatem i skórkami pomarańczowymi. Wykonanie placka: Schłodzone ciasto podzielić na dwie części

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania