ciasto - 162258 przepisów (strona:2966/10818)

Jajka zapiekane w cieście francuskim 116

Śniadanie na ciepło, jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim. Składniki na 2 porcje: ciasto francuskie (ok. 80g) 1-2 plasterki szynki 2 jajka szczypiorek sól, pieprz masło do wysmarowania formy 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 2. Formę do zapiekana posmarować masłem. 3. Z ciasta francuskiego wyciąć koło, trochę większe niż forma do zapiekania. Ciasto przełożyć do foremki, dokładnie(...)dociskając brzegi. 4. Na ciasto wyłożyć pokrojoną szynkę. Wbić jajko. Posolić. 5. Piec w piekarniku przez 12-15 minut, aż masa się zetnie. 6. Posypać szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!    Źródło przepisu: Piece

Moja Galeria Smaku
Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami 672

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami – lepsze niż niejeden tort! :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej   Składniki na krem: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła   Dodatkowo: ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych(...)dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodawać stopniowo przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25-35 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Rzucić je na podłogę (w formie) z wysokości ok. 60 cm. Odstawić

Kulinarne Przeboje
napoleonka,kremówka --- napoleon, fondente 113

składniki    na przepyszne ciasto francuskie 250g mąki pszennej 250g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę pół  łyżeczki soli 125 ml lodowatej wody Wykonanie..fotki kiepskie ,ale za to smak niepowtarzalny.....  Mąkę przesiewamy i tworzymy kopczyk. Masło i sól wkładamy do mąki i całość rozcieramy palcami.Kiedy masło staje się ziarniste, stopniowo dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy(...)tylko do połączenia wszystkich składników.Ciasto formujemy w kulę. Blat roboczy delikatnie posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm.Składamy na trzy części i ponownie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm. Ponownie składamy na trzy.Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.Czynność wałkowania

w mojej kuchni
CIASTO UCIERANE Z MALINAMI 185

ciasto  to kwintesencja letnich wypieków. Szybkie i proste w przygotowaniu. Lekkie i nie bardzo słodkie. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy  16 łyżek oleju 8 łyżek wody 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g malin cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Maliny umyć i zostawić na sicie żeby odciekły. Mąkę(...)porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia (cały czas miksując), następnie kolejno wmiksować wodę i olej. Prostokątną blaszkę (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wlać ciasto, na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.  PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA PRZEPISY JOLI

Anioły w kuchni
Sernik z brzoskwiniami 385

się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny przed pieczeniem składników na masę serową z lodówki – muszą być w temperaturze(...)łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Beza: 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mąki (2 szklanki) 150 g masła 3 łyżki cukru

Poezja smaku
Śmietanowa chatka 253

wspaniała alternatywa do pieczonych ciast, to wersja ciasta na zimno, bez udziału piekarnika, doskonały deserek na zimno, do poobiedniej kawy taka porcyjka? - czemu nie?! Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych  1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych  polewa czekoladową  Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy(...)serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy, owijamy folią aluminiową zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ściągamy folię, polewamy ciepłą polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi można również posypać mielonymi orzechami lub migdałami. Smacznego

kgwjanczewo
Krucha tarta kokosowo-bananowa z galaretką 467

zrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka(...)mniej) ok 100-150 g masła (ja dodaję po trochu do moment pożądanego efektu) ok 4 łyżki wiórek kokosowych dodatkowo 1-2 banany oraz galaretka o ulubionym smaku. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie

The Sweet Damsel
Tarta z malinami i jeżynami 173

Kruche ciasto z malinami i jeżynami w waniliowym kremie. Idelana na podwieczorek dla małego alergika - bez jajek i krowiego mleka. Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonej margaryny, pokrojonej w kostki 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki zimnej wody Krem: 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)margaryny Owoce: owoce leśne - maliny i jeżyny w dowolnej ilości ;) W misce połączyć suche składniki. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec

Atlas Smaków
Szarlotka tradycyjna nie tradycyjnie czyli szarlotkowa tarta 153

Zrobiłam ostatnio z mamusią szarlotkę w foremce z tarty. Na wierzchu zamiast tradycyjnie płata ciasta zrobiłam kratkę i obłożyłam nią szarlotkę.  Składniki : 600 g mąki krupczatki 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia   150 g zimnego masła  100 g drobnego cukru 80 g śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego(...)Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy. Smażymy około 15 miniut. Mąke, proszek do pieczenia, cukier i masło mieszamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dziurkujemy. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto

Lili w kuchni
Rolada z rabarbarem i jabłkami 122

razem z mamą zrobiłyśmy roladę z rabarabrem i jabłkami. Mama zdecydowała, że rabarbar zapieczemy w cieście, a jako masę damy jabłka. Rodzice i mamy koleżanki w pracy były zachwycone, nie jest to smak mój i Patryka. Rolada przez rabarbar jest lekko kwaskowa, a my wolimy zdecydowanie słodkie ciasta. Mama obiecała nam, że następnym razem zrobimy roladę(...)jabłkami na słodko. Zwiększyłyśmy porcję ciasta (dałyśmy o połowę więcej niż do poprzedniej rolady), ponieważ w nowej kuchence forma jest dużo większa niż w porzedniej. Tym razem zamiast mąki pszennej mama użyła krupczatki (przeczytała na fanpage Margarytki, że ona robiła roladę właśnie z mąki krupczatki i postanowiła zamienić mąkę pszenną na krupczatkę). Rolada jest dzięki niej dużo bardziej

Lili w kuchni
Tarta ze śliwką i bezą na kruchym ścieranym kakaowym spodzie 125

tarta której mama nauczyła się piec na kursie. Wystarcza na 4 małe tarty. W domu jej jeszcze same nie robiłyśmy, ale na pewno zrobimy. Składniki : Ciasto kruche ścierane kakaowe: 100 g mąki 60 g masła 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia 25 g cukru 1 żółtko 4 g kakao Beza: 5 białek 250 g cukru wanilia(...)cytryna  Śliwki: 560 g śliwki  (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże)  80 g cukru brązowego cynamon   Przygotowanie: Ciasto kruche ścierane kakaowe: Wszystkie produkty sypkie należy połączyć w misce. Wlać do ich żółtko, oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Po czym zagnieść szybko ciasto i odstawić do zamrożenia. Zamrożone ciasto wyjąć strzeć

Lili w kuchni
Piernik z powidłami 175

przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut. POLEWA - wykonanie do rondelka wkładamy masło, gdy sie rozpuści  wsypujemy cukier, następnie kakao i na koniec śmietanę. Robimy(...)bardzo małym ogniu. Nie powinno się za długo gotować. Płynną polewą polewamy ciasto i posypujemy orzechami. PS. Zanim poleje ciasto polewą, robie w nim dziurki widelcem, żeby polewa dostała się również do wnętrza ciasta. SMACZNEGO

The Sweet Damsel
Szarlotka z bezą 157

wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę wraz z cukrem pudrem. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki wraz z żółtkami, jogurtem i skórką z cytryny, wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozgnieść palcami ciasto, tak, żeby po bokach wystawało mniej więcej 2-3 cm (miejsce na jabłka). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę(...)bądź do zamrażarki na 15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.    Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez

The Sweet Damsel
Słodkie drożdżówki - idealne na śniadanie 120

marmolada J Wykonanie: Mąkę przesiać  i wymieszać z drożdżami. W innej miseczce wymieszać cukier, mleko, jajko, żółtko,  wystudzone masło oraz sól. Składniki wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie ciasto(jeżeli bardzo się lepi, należy dosypać troszkę mąki). Odstawić  w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby ciasto mogło wyrosnąć. Gdy ciasto wyrosło, należy zagnieść je jeszcze raz, uformować nieduże bułeczki(...)ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zaczekać kilka minut, aby bułeczki troszkę urosły .Następnie zrobić w nich wgniecenie prawie do samej blaszki tak, aby ciasto było w tym miejscu bardzo cienkie(można to zrobić dnem kieliszka). Do wgniecenia w cieście wsypać  troszeczkę bułki tartej ok. 1/3 łyżeczki . Na bułkę tartą dodać ulubiony dżem,  posmarować bułeczkę ubitym

The Sweet Damsel
Pychotka 487

Składniki Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej Pół szklaki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 200 g masła Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: Słoiczek dżemu(...)czarnej porzeczki 120 g migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę (25 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka

The Sweet Damsel

Proponowane wyszukiwania