Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami. Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym. Ja pierwszy(...)podróży do Rzymu i od tamtej pory kilka razy już zagościła w moim domu. Dziś mam dla Was jedną z tych podstawowych wersji – z oliwkami i świeżym rozmarynem. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste! SKŁADNIKI : * mąka pszenna ( np.chlebowa ) – 300 g * sól – 1 łyżeczka * drożdże suszone – 1 łyżeczka *świeży rozmaryn – 1 pęczek * oliwki
Ostra na Słodkopyszności pojawił się w ostatniej chwili. Wszystko razem zajmuje góra pół godziny (razem z pieczeniem) i jest do zrobienia nawet jak się ma dwie lewe ręce. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko śliwki cynamon, cukier waniliowy Jajko bełtamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto smarujemy mieszanką i kroimy na kwadraty ok 7x7 cm (w zależności od wielkości śliwek mniejsze(...)większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier od ciasta francuskiego. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Na koniec najlepsze - możemy się bezkarnie zajadać jeszcze
Z butelką mleczka w tleBabki i wieńce" C. Bardi, mam również nowiutką formę do pieczenia z kominem. Pierwsze próby pokazały, że ten rodzaj wypieków szybko ma szanse stać się moim ulubionym - robota żadna, ciasto pięknie wypieczone dzięki kominowi. Przy małym nakładzie otrzymujemy 10-12 porcji ciasta, nie jest więc tak, że się nastoimy przy garach a potem w 5 minut wszystko zniknie, nawet zmywania(...)dużo. No ale do rzeczy, jako pierwsza została przeze mnie wykonana pomarańczowa babka proszkowa..... Ciasto: 300g mąki 2 ł proszku do pieczenia 1/4 ł soli 150g miękkiego masła 250g miękkiego serka (może być z wiaderka) skórka starta z 1-2 pomarańczy 350g cukru 3 duże jajka (u mnie 4 normalne) 2 ł cukru waniliowego Glazura: 200g cukru pudru łyżka masła
Z butelką mleczka w tleBardzo dziękuję za to, że tutaj zaglądacie i za wszystkie maile i komentarze, które motywują mnie do dalszego działania. W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto miodowe z jabłkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 440 g mąki uniwersalnej(...)serka śmietankowego ½-1 szklanka miodu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy
karmelowyMakowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się(...)minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem. Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę
Poezja smakuIdealny pomysł na natychmiastową przekąskę z ciasta francuskiego. Doskonałe rozwiązanie na podanie smacznej zakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.) kilka plasterków(...)żółtego sera mleko do posmarowania ciasta Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm). Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem
Słodka StronaKruszonką - czyż nie są urocze? ;) Z pewnością każde dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie. Kuszą wyglądem, kształtem, zapachem i przede wszystkim smakiem. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z ulubionymi owocami, a wszystko posypane uwielbianą przez wielu kruszonką - proste, a zarazem świetne połączenie, któremu trudno się nie oprzeć. Drożdżóweczki idealne na przyjęcia, pikniki, kinderbale - gdzie się nie pojawią(...)Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce
Słodka Stronamija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu oka. No dobra to tyle(...)rozpuścić i wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i dokładnie wszystko razem wymieszać. Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję. Węgierki pokroić i wyjąć pestki (kawałki według uznania. Mogą być to połówki, jak i ćwiartki). Piekarnik nastawić na 180 stopni. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką
Moje pyszne gotowaniesię ukryć, że 3 bit to bardzo słodkie ciasto, ale niektórzy za to właśnie uwielbiają desery :) słodkie, ale pyszne. Dużym plusem jest to, że nie trzeba go piec w piekarniku i nie ma praktycznie możliwości, żeby się nie udał. Składniki: 2 duże opakowania herbatników petitków 1 masa krówkowa z puszki 2 kremy do karpatki 0,5 l śmietany(...)fixy do ubicia śmietany cukier puder czekolada do dekoracji ciasta Sposób przyrządzenia: Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki, na nie lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy w miseczce z gorącą wodą i zostawiamy na 10-15 minut). Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu i wykładamy go na masę z krówki
upichcicGoogle+ i na Facebook'a. Niestety, zostało mi tylko jedno zdjęcie, gdyż reszta poleciała w kosmos podczas awarii komputera. Myślę jednak, że to jedno zdjęcie wystarczy, żeby Was zachęcić :) ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle smaczne :) Składniki ciasta: 7 jajek , 3/4 szklanki cukru , 1/2 szklanki mąki pszennej , 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 4 łyżki(...)cukrem. Połączyć obie masy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem przesiać i wymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Poncz do nasączenia: 100 ml soku porzeczkowego , 50 ml wódki . Wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny. Po drugim(...)wyrastaniu ciasto podzielić na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości blachy), jedną część rozwałkować na prostokąt, pozostałe części pozostawić pod przykryciem. Rozwałkowany prostokąt posmarować obficie stopionym i przestudzonym masłem. Po wierzchu posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć w wałek wzdłuż szerszego boku. Odkrawać mniej więcej dwu centymetrowej grubości krążki i układać
Codzienna kuchnia niecodziennalubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;) Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :) Składniki: 600 g mąki(...)świeżych drożdży , 3 łyżki cukru , 250 ml mleka , 100 ml oleju , szczypta soli , 2 jajka . Dodatkowo: tabliczka czekolady , spora garść jagód goji , cukier do posypania . Przygotować ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie
Codzienna kuchnia niecodziennałyżkę mąki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, miękkie masło, szczyptę soli i przygotowany zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę(...)orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce. 3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto wykładamy równomiernie nadzienie i zawijamy od dłuższego boku w ciasny rulon. 4. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formujemy wieniec. Nacinamy ostrym nożem
My Culinary ArtDzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego(...)suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników. 2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia
My Culinary Artsłodyczami bez wyrzutów sumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta marchewkowego , przez szarlotkę , pralinki , muffiny z komosy ryżowej , aż po peanut butter granola bars i wiele, wiele innych przepisów, które łączy jedna wspólna cecha- samo zdrowie w przepysznej oprawie! Idąc(...)Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia. Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie : kasza jaglana- bomba witaminowa, migdały i orzechy- zdrowe tłuszcze, kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez, jajka- pełnowartościowe białko i witaminy, miód
peanutbuttermonster