Cytrynowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 245Mięciutkie, wilgotne ciasto jogurtowe z nutką cytrynową z dowolnymi, ulubionymi owocami sezonowymi lub z puszki. U mnie były to brzoskwinie. Należy pamiętać o dokładnym odsączeniu owoców z syropu, aby ciasto nie namokło. Szybko, prosto, pysznie! :) Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 jajko 400 g jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej sok i skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki sody(...)szklanka cukru pudru dowolne owoce: brzoskwinie, truskawki, jagody (u mnie brzoskwinie z puszki odsączone z syropu) Owoce użyte do ciasta nie mogą być za duże. Należy je pokroić na cienkie plasterki/kawałki. Blaszka powinna mieć wymiary 22x33 lub zbliżone. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, i wymieszać razem z sodą i cukrem. W misce umieścić olej
Chocolate Muffin Blog
Piernik w 10 minut 930minut oczywiście chodzi o szacowany czas wykonania .Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i zmiksować. Po upieczeniu można przełożyć go jeszcze powidłami .Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych, ciasto wyrosło bardzo ładnie i wszystkim smakowało. Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 przyprawa do piernika 1 szklanka mleka powidła śliwkowe 1 słoik
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezgluteno 302Proste, szybkie i niesamowicie czekoladowe ciasto, zaspokoi chęć na czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów(...)pianę. Pianę na zmianę z migdałami dodajemy partiami do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Następnie wykładamy na wierzch wiśnie. Pieczemy przez około 30 minut. Wierzch powinien być wypieczony i lekko kruchy, podobnie jak przy brownie. Przygotowujemy polewę. Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku
Mania Gotowania
Klasyczny murzynek z kremem :) 172Witajcie :) Sobotnie ciasto to u nas już klasyka. Nie ma weekendu bez dobrego domowego ciasta. Czy u Was jest podobnie ? Mamy nadzieję, że tak. Nie ma nic przyjemniejszego jak zapach pieczonego ciasta przed południem w sobotę :) Uwielbiamy to. A najlepsze są dzieci pytające "no kiedy to ciasto" hehehehe. Zobaczcie naszą wersję klasycznego murzynka. Może robicie podobnie, a może macie inne(...)masło z cukrem pudrem, potem dodajemy po łyżce zimnej kaszy i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Gotowy krem wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą na drobnej tarce czekoladą. Mleczną lub gorzką. Życzymy smacznego
vegetanie
Ciasto "Żądło" 432Składniki: Ciasto 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 40 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oleju Polewa 100 g masła 150 g płatków migdałowych 4 łyżki miodu Krem 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 200 g masła 4 łyżki cukru pudru Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć(...)odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, olej i miód. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą
O kuchni z uczuciem
Ciasto jogurtowe 2086się letnią sesją. Tak o to w tym roku pierwszy raz nie zakuwam do sesji, ale przygotowuję się do czegoś innego. O tym w przyszłości. Nie mogłam upiec tego ciasta, jest dla mnie doskonałe, piekłam je już w tym roku kilkukrotnie i za każdym razem ciasto znika błyskawicznie. Ze względu na naszą małą córeczkę, która jest zwolenniczką owoców, chciałam, żeby(...)również ona mogła zjeść to ciasto więc dałam jak najmniej cukru. Dla starszych dzieci posypałam cukrem pudrem dodatkowo, ale nie było to konieczne! Składniki: - 2 szkl mąki - 1/3 szkl cukru - łyżeczka cukru wanilinowego - 3 jaja - 1 szkl jogurtu - pół szkl oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody - truskawki; - ewentualnie cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukry
dom-agi.pl
Biszkopt z jabłkami 169pochłonęła, przyznam się szczerze, że brakuje mi stanowczo czasu na wszystko. Doba jest za krótka. Do tego jest gorąco i jakiś mniejszy zapał do gotowania. Miałam ochotę na lekkie ciasto, które jest szybkie w przygotowaniu. Przypomniało mi się, że Mama piekła kiedyś takie biszkoptowe ciasta, przeszukałam notatniki Mamy i znalazłam. Niemożliwe, żeby się nie udał, tak przynajmniej mi się wydaję(...)Dostałam reklamówkę jabłek, które w smaku są dość kwaśne, a w cieście były idealne. Składniki (forma 24 x 24 cm) - 5 jajek; - 2/3 szklanki mąki pszennej; - 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej; - 3/4 szklanki cukru pudru; - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; - 4 jabłka; Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder. Do piany dodać
dom-agi.pl
Strucla z serem, truskawkami i brzoskwiniami 249wypiekach drożdżowych, że nie używam masła i dodałam brzoskwinie i truskawki. Wyszła obłędna, a dzieci zajadały się jeszcze ciepłym, ja też, dlatego zdjęcia są jakie są Przepis cytuję : CIASTO - 130 ml letniego mleka - 1 czubata łyżeczka suchych drożdży - 1 łyżka cukru - 100 g oleju - 425 g mąki pszennej typ 550 - 80 g drobnego cukru do wypieków - 1 jajko NADZIENIE(...)miejsce aż mieszanina zacznie bąbelkować. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Następnie w misce miksera umieścić mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto i po chwili wbić w nie jajko. Ciasto wyrabiać ręcznie lub przy użyciu miksera aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym
dom-agi.pl
Bajaderka 460Bajaderka , czyli "ciasto z odzysku". Dlaczego ? A no dlatego, że do przygotowania bajaderki zużywamy niepotrzebne brzegi suchych ciast, nieudane biszkopty, zeschnięte babki piaskowe, resztki, pokruszonych ciastek. Nie wyrzucajcie ich nigdy, pakujcie w woreczki/pojemniki i zamrażajcie. A gdy uzbiera się już odpowiednia ilość - zróbcie bajaderkę. Składniki: 650-700 g suchych resztek ciast i ciastek ( biszkopty, keksy, kruche spody, drożdżowe, piaskowe(...)łyżeczki kakao 250 g różnych bakalii ( np. żurawina , rodzynki, orzechy i inne ) 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego 50 ml spirytusu 18-20 herbatników Petitt Beure Wykonanie: Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło
kolorowotorcikowo
Czekoladowy zawrót głowy 285Przygotowanie: Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z czekoladą w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy mąkę(...)połączoną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki lub dwóch mniejszych Piec ok. 40 minut w temp 175-180'C Smacznego :) P.S ciasto można polać polewą. Możemy ją przyrządzić z pozostałych składników, czyli pół tabliczki czekolady mlecznej i pół gorzkiej oraz pozostałej śmietany. Polewa jest bardzo smaczna i nie ścina się na kamień pozostaje
Luźna Kuchnia
Makowiec 220jajko Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dosypując mąkę połączoną z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia po wymieszaniu jajek i mąki dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto i na ok 30 minut wkładamy do lodówki. w międzyczasie przygotowujemy mak- masę makową łączymy z jajkiem i namoczonymi w rumie- najlepiej dzień wcześniej bakaliami. Kwadratową formę do pieczenia ciasta smarujemy(...)masłem i obsypujemy mąką, na spód wykładamy3/4 ciasta, na ciasto masę makową pozostałą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski o grubości ok 1 cm układamy na makowcu naprzemiennie tworząc kratkę, smarujemy rozbełtanym żółtkiem Pieczemy w temp 180'C ok 30 minut- do momentu, aż kratka będzie miała piękny złoty kolor. Podajemy posypany cukrem pudrem:) Smacznego
Luźna Kuchnia
Tarta z piaNką Bezową 268maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder do oprószenia(...)Przygotowanie: masło siekamy z białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem , szybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły Blachę do tarty
Luźna Kuchnia
Brownies 174Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto czekoladowe alla Brownies . Połączenie czekolady z nutką kardamonu daje niesamowity smak i aromat. Do ciasta proponuję pyszną herbatkę Wiśnie w rumie Piątnica . Składniki : 2oo g czekolady + 4 łyżki przegotowanej wody 4 jajka 1 szklanka cukru 1cukier waniliowy 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 210 g mąki(...)jajek dodać olej i letnią czekoladę . Dodać mąkę z proszkiem , kakao i kardamonem. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka. Czekoladę na polewę rozpuścić z 2 łyżkami wody chwilkę gotować .Wylać na ciasto
Sama słodycz i szczypta chili
Łosoś w cieście francuskim 175wszystkich, którzy lubią CIASTO FRANCUSKIE - dziś proponuję je z dodatkiem łososia... CIASTO FRANCUSKIE Z PYSZNYM FARSZEM SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego łosoś wędzony kilka usmażonych, doprawionych pieczarek, kurek lub innych grzybów kilka pomidorów suszonych, różyczki z brokułów, zblanszowane w osolonej wodzie, pieprz, vegeta, odrobina czosnku, WYKONANIE: Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra i dół. Ciasto rozwinąć z rolki(...)środku miejsce do nałożenia nadzienia. Dobrze jest robić to od razu na macie do pieczenia czy tam papierze czy w formie, bo odpada potem przenoszenie topiącego się ciasta. Na środku ułożyć łososia, posypać pieprzem i innymi przyprawami wg. uznania, Na to pieczarki, brokuły i pomidory, czosnek. Zawinąć, zakładając paski ukośnie na siebie, na przemian, jak na zdjęciu
Kuchnia Beaty
Ciasto drożdżowe 165Witam serdecznie w Nowym Roku 2014. Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrobić dobrego ciasta drożdżowego podaję przepis na który natrafiłam w internecie. Musiałam go nieco zmodyfikować, ponieważ pierwszy placek tak wyrósł, że wykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo z młyna(...)drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z łyżką cukru, z jajek i żółtek utrzeć pulchną masę z dodatkiem cukru, margarynę rozpuścić, połączyć z ciepłym mlekiem i pozostałymi składnikami, wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki, wyłożyć na dużą blachę, posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 min. KRUSZONKA: 1/2 kostki margaryny Kasi
Kuchnia Beaty