Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i bananów. Składniki: Ciasto: margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki otarta skórka(...)cytryny 1 łyżeczka Pianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany 2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat
głodny alergikzewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które fantastycznie łączą się ze wszystkim, co jabłkowe. Dzisiejsze babeczki ukoją nawet najbardziej zszargane nerwy... :) Kruche ciasto (II): 150 g mąki 30 g cukru pudru 75 g masła 3 żółtka szczypta soli Mus jabłkowy: 4 duże jabłka 3-4 łyżki brązowego cukru sok z cytryny cynamon Pianka bezowa(...)cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można odrobinę podsypać mąką, żeby się nie kleiło) i wykładamy nim foremki wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną. Tak przygotowane
sama złodyczmusiałam sobie odpuścić mojego kochanego bloga. Na szczęście to już za mną i zamierzam wam teraz wynagrodzić ten czas ciszy i porozmieszczać dobrymi smakołykami. Jakoż mamy jesień zapraszam na ciasto z gruszkami. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 3 żółtka masa: 1/3 szklanki cukru 330 g śmietany kwaśnej 18% budyń śmietankowy aromat śmietankowy(...)białka Dodatkowo : 3 twarde gruszki Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy z nich ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i układamy w formie na tarty ( średnicy 30 cm) Białka ubijamy na sztywno mikserem. Następnie dodajemy cukier i śmietanę cały czas mieszając masę. Na koniec wsypujemy budyń i wszystko dokładnie mieszkamy. ( można dodać kilka kropel
ciastkarnia na kruchym spodzieBrownie to ciasto które chyba nigdy mi się nie znudzi J Maksymalnie czekoladowe, rozpływające się w ustach. Nie ma co przy nim liczyć kalorii, lepiej po prostu skupić się na delektowaniu każdym kęsem. Ta wersja brownie podbija serce każdego kto miał okazję jej skosztować. Piekę to ciasto regularnie i za każdym razem znika z zawrotną szybkością. Myślę że każdy(...)solonym karmelem Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 80 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers (opcjonalnie) 200 g orzeszków ziemnych solonych 1,2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę
Mania Gotowaniamnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki: ( duża porcja, na dwie keksówki ) * 1 szklanka mąki pszennej(...)stanie się puszysta. Do masy jajecznej dodać mąkę z dodatkami oraz startą na tarce dynię. Na koniec wsypać orzechy i morele, uprzednio posiekane ( lub inne bakalie ) - całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do dwóch keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić - najlepiej na kratce. Ciasto posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowoZapachu cynamonu pomieszanego z ciepłym masłem nie da się zapomnieć, dom pachnie - kuchnia żyje, a do tego ciasto drożdżowe. Kocham ten zapach!. A smak chrupiący na zewnątrz, a w środku warstwy maślanego cynamonu w cieście .... Składniki na jeden wieniec: 30 dag mąki pszennej 1 jajo 3 dag stopionego ciepłego masła 3 łyżki cukru 2 dag drożdży 120 ml mleka(...)łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki, robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, odstawić na godzinę aby wyrosło podwajając swoją objętość. Masło rozpuścić, gdy trochę przestygnie ale jest jeszcze ciepłe dodać cukier i cynamon. Ciasto po wyrośnięciu szybko zagnieść i rozwałkować
Apetyczna babeczkaBardzo prosty sposób na Wielkanocne baranki :), sprawią radość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze święconym :). Składniki na ok. 12 baranków: 50 dag mąki 2 i 1/2 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 10 dag cukru 5 dag masła sól Ponadto: 1 puszka brzoskwiń Kruszonka: 4 łyżki wiórków(...)Wlać rozczyn do mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 2. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać ciepłe mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ok. 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0.5 cm. 3. Z kartonu wyciąć
Apetyczna babeczkawyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży(...)rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać ze śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką. 2. Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić
Apetyczna babeczkaSmerfetka TO CIASTO ROZPŁYWA SIĘ W USTACH BISZKOPT mąka pszenna 1/2szkl proszek do pieczenia 1łyżeczka woda zimna -2 łyżki jajka 4szt mąka ziemniaczana 1/2szkl. cukier 0,5 szkl ocet -1 łyżeczka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda(...)szkl delicje jagodowe -2 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej
Kuchnia DanusiPlacek po węgiersku SKŁADNIKI: CIASTO czosnek -1 ząbek jajko -1 szt mąka -2 łyżki ziemniaki -1 kg cebula -1 szt sól i pieprz SOS: mięso gulaszowe -0,5 kg papryka żółta -1 szt papryka czerwona -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżki suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek. cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka PRZYGOTOWANIE: NADZIENIE(...)patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości. Sos zagęścić mąką. Następnie gdy sos nam się dusi przygotowujemy ciasto ziemniaczane. Ciasto Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. Do ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz
Kuchnia Danusisztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 180 stop. Upieczone ciasto wystudzić. PONCZ: Do szklanki wsypać kawę,zalać wodą. Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy,wymieszać(...)ostudzić. Ponczem nasączyć ciasto. MASA Do rondla wlać mleko,zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy,mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Na gotujące się mleko wsypać wiórki kokosowe,mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy. Gdy masa jest już gęsta,dodać margarynę,dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawić w chłodne miejsce,co jakiś czas mieszając do wystygnięcia
Kuchnia DanusiUwielbia to ciasto cała moja rodzina METROWIEC SKŁADNIKI: CIASTO Mąka -3 szkl Woda -16 łyżek Olej Rzepakowy-16 łyżek Cukier -2 szk Proszek do pieczenia(...)szkl Cukier -8 łyżek Margaryna -1 i 1/2 kost Mąka -8 łyżek czubatych POLEWA Margaryna -0,5 kost Cukier -4 łyżki Woda -1 łyżka Kakao - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej
Kuchnia Danusiświeże margaryna 1 kostka mąka ziemniaczana 2 łyżki mąka pszenna 2 łyżki mleko 0,5 L cukier 0,5 szkl cukier waniliowy 1 opak gotowa polewa 1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną(...)tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto ułożyć owoce, piec w 180 stop.45 minut KREM Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować budyń, ostudzić, stopniowo dodawać budyń do roztartej margaryny, utrzeć. Na ostudzone ciasto nałożyć krem i polać polewą czekoladową. (function
Kuchnia Danusiłyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały płatki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać(...)jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec 25 minut w 175 °C. KREM Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać rozrobiony proszek
Kuchnia DanusiStaram się aby moje ciasta były smaczne Pychotka Składniki: Biszkopt 7 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy KREM 1 szkl śmietany 36% 2 śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady z orzechami PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. KREM Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fix na sztywno. DODATKOWO Do rondla wyłożyć dżem wiśniowy
Kuchnia Danusi