Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 0,5 szklanki cukru, kostka margaryny ( np. Kasia), 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego . Piana: 4 białka, szklanka cukru. Dodatkowo: mus jabłkowy (może być gotowy lub samemu można zrobić). łyżka cynamonu, cukier puder do posypania. Przygotowanie(...)podzielić na dwie nierówne części (60% i 40%). Zawinąć w folię i większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem. Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 60dag mąki pszennej tortowej, 1 kostka margaryny (250g), 6 łyżek cukru, 5dag drożdży świeżych, 2żółtka, 2całe jajka. Masa makowa: 2 gotowe masy makowej, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 1/2szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody. Ponadto: orzechy włoskie, płatki migdałów. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżką cukru, odstawić(...)wyrośnięcia. Mąkę posiekać razem z masłem, dodać resztę składników i wyrobić. Podczas wyrabiania ciasta najlepiej jest je rzucać o blat. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (odrazu podłożyć papier do pieczenia, zrobić zakładkę z papieru na ok.1cm). Rozetrzeć masę makową (dwie masy makowe wymieszać z dżemem). Zawijać ciasto do siebie. Boki papieru podłożyć pod spód (szczelnie) by masa makowa
W kuchni u Monikimój, skorzystałam z przepisu z bloga Moje Wypieki klinknij tu . Pani Dorocie wyszło aż 60 rurek, mi natomiast może połowa tej ilości, ale chyba nawet nie. Możliwe iż ciasto grubiej miałam rozwałkowane i dłuższe te rurki zrobiłam. Ale nieważne, najważniejsze, że wyszły pyszne!!! Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej tortowej, 250g masła, 250g gęstej, kwaśnej śmietany, szczypta soli. Ponadto: cukier(...)600ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 2 opakowania śmietan fix, miękkie masło do posmarowania foremek. Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto cieńko rozwałkować - podsypywać mąką by się nie przyklejało do blatu, stolnicy. Pokroić w długie paski o grubości 1,5cm ( ja kroiłam
W kuchni u Monikikilka dni później po składniki wzięłam czekoladę mleczną, a nie tą która była proponowana w przepisie, a mianowice powinna być ciemna czekolada. No cóż, trudno postanowiłam zrobić z mlecznej. Ciasto wyszło bardzo dobre, choć na początku się przestraszyłam, że coś źle zrobiłam bo moje wyglądało zupełnie inaczej niż na zdjęciu w gazecie. Ja u siebie(...)przepisie podaję tyle czekolady ile zużyłam, ale jeżeli chcesz mieć ciasto bardziej zbite użyj jej więcej. Składniki: 300g czekolady mlecznej do gotowania, 125g masła niesolonego, 200g herbatników, 180g mini pianek marshmallows, 5ml aromatu waniliowego (do ciast, kremów i ponczu). Przygotowanie: Czekoladę i masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia odpowiedniego do rozpuszczania czekolady na parze wodnej. W garnuszku
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko, cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu i po brzoskwini(...)miałam małej wielkości brzoskwinie dlatego kładłam po połówce - jeżeli są duże brzoskwinie, należy je przekroić na pół ). Ciasto złożyć na pół i skleić boki. Aby mocno boki były sklejone dodatkowo można docisnąć je widelcem, co również da ładny wygląd. Na górze naciąć ciasto. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 220g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 180g cukru, 5g proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka), 24g kakao ( 4 łyżeczki), 5 jaj, 125ml oleju, 125g wody. Ponadto: wiśnie drylowane, paluszki, cukierki lub inne składniki do stworzenia nosa czy oczu reniferów, czekolada na kanapki ( ja użyłam nutellę), cukier puder. Przygotowanie: Suche składniki na ciasto połączyć razem - wymieszać. Mokre składniki na ciasto(...)dobrze roztrzepać widelcem. Suche składniki połączyć z mokrymi - mieszać do momentu, aż nie będzie grudek. Przygotować blaszkę na muffinki z papilotkami ( papierkami na babeczki). Na dno każdej papilotki nalać ciasto. Powkładać po dwie wiśnie. Wypełnić resztą ciasta papilotki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.25minut. Każdą babeczkę posmarować nutellą i dodając dodatki zrobić reniferki
W kuchni u MonikiRogaliki trzyskładnikowe, to rogaliki , które tak naprawdę mają 5 składników. Więc dlaczego ta nazwa? Myślę, że autorowi przepisu chodzi w nazwie o sam skład ciasta, który rzeczywiście składa się tylko z trzech składników :) A może pierwotnie autor nie nadziewał i nie posypywał ich cukrem pudrem ? Ja tego nie wiem, ale trzymam się nazwy i przepisu z jakim się spotkałam(...)internecie - bo właśnie stąd on pochodzi. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki ( pojemność szklanki to 250ml) - 490g, 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% ( pojemność szklanki to 250ml), margaryna - 250g. Ponadto: powidła śliwkowe ( lub inny dżem, czekolada itp.), cukier puder. Przygotowanie: Zimną margarynę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników na ciasto i posiekać razem. Po chwili zagnieść ciasto i uformować
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: 150g mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125g masła, rozpuszczonego i przestudzonego, 125g cukru, 2 jajka, 2 łyżki mleka. Dodatki ( mogą być dowolne, według własnego smaku) : banan, jabłko, czekolada na kanpki, cukiero puder. Przygotowanie: Składniki suche tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać razem. Składniki mokre tj. masło, jajka i mleko razem wymieszać, roztrzepać. Składniki(...)momentu aż nie będzie grudek. Jabłko obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko ( może to być również suszona żurawina, gruszka, pokrojona drobno czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą babeczkę), plasterek banana i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec
W kuchni u MonikiSzybkie , proste i do tego smaczne ciasto z malinami na każdą okazję. Ciasto podałam na ślicznym talerzyku z kolekcji Gloria od Porcelana Bogucice Jogurtowiec z malinami Składniki: Ciasto : żółtka 6 szt margaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa: jogurt grecki - 1200 ml budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia(...)łyżeczka białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Dodatkowo : maliny Sposób przygotowania: Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części. Formę do ciasta o wymiarach (25x40) wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki. Masa z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do jogurtu, cały
Kuchnia DanusiLubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek 15 dkg wędzonego sera żółtego(...)jajko szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy ok 2cm od końca, by lepiej zwinąć. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu
Kuchnia w czekoladzieLubicie ciasta z warzywami ? Kiedyś były one dla mnie czystą abstrakcją. Można rzec, że do czasu gdy skusiłam się na pierwsze połączenie ze szpinakiem czy też dynią. Teraz na odstrzał poszła marchewka. To ciasto jest raczej z tych znanych i lubianych wariacji smakowych, a ja dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja(...)podana jest z cukrem pudrem jednak świetnie nada się tu w zamian polewa czekoladowa i okruchy orzechów do dekoracji. Ciasto marchewkowe SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki 2 szklanki tartej marchewki 1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru białego 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 20 dag masła
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMiałam dzisiaj chęć na ciasto z owocami , a że mamy sezon gruszkowy więc trzeba pomału wykańczać zeszło roczne gruszki w syropie aby zrobić miejsce na nowe. Ciasto jest pyszne , proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje . Jeśli macie chęć to zapraszam :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 3 szklanki mąki 5 jajek(...)waniliowym na gęsty kogel mogel. Ciągle mieszając stopniowo dodawać serek i masło. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Gruszki odsączyć z syropu i pokroić w grubą kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę dużą tradycyjną wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto . Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać
Sama słodycz i szczypta chilimasło, delikatnie mieszając do momentu rozpuszczenia się masła. Wlewamy do przesianej mąki łączymy ze sobą. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, żółtkami dodajemy do wymieszanej mąki z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ser rozgniatamy widelcem razem z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem łącząc ze sobą dokładnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy lekkie(...)wgłębienie w bułce, nakładamy masę serową. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem zostawiamy na 10 minut, aby ciasto lekko podrosło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Drożdżówki przygotowała Czesława Smacznego
kgwjanczewoDziś zapraszam Was na pyszne, kruche i delikatne ciasto z malinami i budyniową pianką. Przepis znalazłam na stronie „ Moje Wypieki.” I nie zawiodłam się, jest pyszne. Powiem Wam, że się w nim zakochałam i myślę, że bardzo często będzie gościć w moim domu. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Zamiast malin można dać inne ulubione owoce: borówki, truskawki(...)jeżyny itp. Zapraszam!!!! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka), 250 g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki
Passion of CookingNajlepsze brownie wychodzi mi zawsze z tego przepisu. Jest mega kaloryczne, ale być może dlatego takie jest dobre. Na szczęście ciasto można pokroić na małe kawałki i rozkoszować się powoli. Odchudzone brownie pojawi się na blogu wkrótce – teraz skupmy się na wersji dającej więcej szczęścia. Brownie nie jest ciastem, które każdy lubi – niektórzy twierdzą, że to zwykły zakalec(...)Inni je kochają i jest najulubieńszym ciastem. Ja się zaliczam do drugiej grupy. Brownie w smaku nie przypomina murzynka – jest ciężkie, gumowate, wilgotne i mocno czekoladowe. Warto spróbować chociażby po to, aby wyrobić sobie zdanie! No i nie musimy się martwić o to czy wyrośnie! Najlepsze brownie (brownie idealne): 300 g czekolady 70% (3 tabliczki) 200 g masła
Poezja smaku