góry przepraszam za jakość zdjęć w dzisiejszym poście, lecz robione były one starym aparatem. Nie zniechęcajcie się, ponieważ ciasto bardzo ładnie się prezentuje a poza tym jest mega, mega smaczne. Typowe kremowe ciasto. Nazwała bym go jakoś egzotycznie bo zwykła masa z kokosem jest pyszna! Składniki: masa: 0,5 litra mleka 25 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)połączyć z przestudzoną masą budyniową. Pianka Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką. Przełożenie ciasta ciasto - połowa masy - owoce ananasa - pozostała część masy - pianka - starta czekolada Źródło: 100 nowych ciast
PychotkaaaSkładniki: ciasto pół kostki drożdży szklanka cukru szklanka oleju szklanka ciepłego mleka 4 jajka 5 szklanek mąki kruszonka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 3 łyżki mąki dodatkowo: wydrylowane śliwki budyń śmietankowy Wykonanie: z drożdży odrobiny mleka i cukru zrobić zaczyn. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników i zagnieść ciasto które wyłożyć na blaszce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą(...)wstawić do lodówki. Ugotować budyń i wylać go na ciasto następnie szybko wyłożyć na ciasto śliwki posypując wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach. UWAGA! Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki ponieważ drożdżówki szybko wchłaniają metaliczny zapach
PychotkaaaSkładniki: ciasto 30 dag mąki 10 dag margaryny 10 dag cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka ser 1 kg sera 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy piana 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Z składników na ciasto(...)zagnieść kruche ciasto, następnie wyłożyć je na brytfankę (w czasie gdy robię ser zazwyczaj podpiekam delikatnie ciasto). Składniki na ser zmiksować ze sobą i wylać na ciasto, całość piec 60 minut w 180 stopniach na końcu ubić białka z cukrem i wiórkami które wyłożyć na ser do zapieczenia około 10 minut przed końcem pieczenia
PychotkaaaSkładniki: ciasto 25 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników(...)ciasto zagnieść kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wyłożyć na budyń. Gdy zastygnie polać polewą. Przepis pochodzi
PychotkaaaSkładniki: ciasto 1/2 kg mąki 6 żółtek 25 dag cukru pudru 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mak 2 szklanki suchego maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dag bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach migdałowy Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche, jeżeli będzie za suche dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Rozdzielić(...)części i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać żółtka i resztę składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki, wyłożyć na nie masę makową i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto zapiec w 170 stopniach przez około 40 minut
PychotkaaaKolejna świetnie wyglądająca drożdżówka, łatwa a ładna. Swoją piekłam w keksówce o wymiarach 12 cm x 36 cm jednak była ona za duża polecam użyć mniejszej. Składniki: ciasto paczka drożdży instant 150 ml ciepłego mleka 1/3 szklanki cukru 50 g roztopionego masła 5 niepełnych szklanek mąki 1/2 łyżeczki soli 2 jajka masło cynamonowe 1/3 kostki masła 3 łyżki cukru(...)łyżki cynamonu Wykonanie: Z podanych składników na zarobić gładkie ciasto, takie które będzie odchodzić od ręki. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masło cynamonowe, roztapiając tłuszcz z cukrem i cynamonem. Ciasto ponownie wyrobić podsypując mąką, a później rozwałkować starając się aby miało kształt prostokąta. Ciasto posmarować masłem cynamonowym i pokroić w kwadraty o bokach
Pychotkaaaprzesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut. Masa jabłkowa Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuścić w 450 ml wody. Obie galaretki agrestowe rozpuścić(...)można dodać nieco cukru jeśli jabłka są bardzo kwaśne. Jabłkowy mus wystudzić. Gdy mus wystygnie połaczyć go z tężejącymi galaretkami agrestowymi. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki aby masa zesztywniała. Następnie wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką jabłkowo-miętową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. ****Biszkopt wygląda jakby był
Monia miesza i gotujemoja zdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego mleka masa makowa: 40g mielonego suchego maku 20g rodzynki korynckie Fresano 15g erytrolu 15g miodu 15 g migdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy(...)mlekiem, dodajemy mąkę i rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż mak spęcznieje (około 20minut) na sam koniec gotowania dodajemy rodzynki, pokrojone migdały, erytrol i miód jeśli całe mleko nie wyparowało podczas gotowania to odcedzamy mak kiedy masa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki na ciasto mrożony rozdrobniony szpinak, 1 opakowanie 450g cukier, 1 i 1/3 szklanki jajka, 3 sztuki olej, 1 szklanka mąka krupczatka, 2 szklanki proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Składniki na krem śmietana kremówka, 200ml serek mascarpone, 250g cukier puder, 1 czubata łyżka czerwone owoce do ozdoby (granat, truskawki, wiśnie) Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy(...)mikserem jajka z cukrem, wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 180 st, do tzw. "suchego patyczka" . Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki
Gotowanie moimi oczamiPRZEPIS NA TO CIASTO DOSTAŁAM OD CIOCI ZOSI. WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE BĘDZIE ZA SŁODKIE, ALE DODATEK DŻEMU Z CZARNEJ PORZECZKI I BISZKOPTY MACZANE W ALKOHOLU (U MNIE W NALEWCE WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK(...)ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki. ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec przez
Darcia w kuchniSkładniki: ciasto 3 szklanki mąki 3 żółtka 30 dag margaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 białek Sposób wykonania: 1. Przygotuj kruche ciasto: miękką margarynę, wymieszaj z mąką(...)cukrem , dodaj kakao, proszek do pieczenia i żółtka , zagnieć jednolite ciasto, podziel na dwie części i włóż je do zamrażarki na 60 minut. Na blaszkę wyłóż pergamin do pieczenia, potarkuj jedną cześć ciasta i wyłóż na blasze. 2. Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, stopniowo dodawaj masło ciągle ucierając.Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i proszek
Darcia w kuchnikostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. .Stopniowo dodać do masy ciągle mieszając(...)stanie się puszysta. masa śmietanowa: Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem na sztywno. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Lekko nasączyć zimną herbatą. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem, delikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania
Darcia w kuchniMASA: CIASTO: 1,5 SZKLANKI WODY 1,5 SZKLANKI MĄKI PÓŁ KOSTKI MARGARYNY 5 JAJ SZCZYPTA SOLI ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 750 ML MLEKA 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE 9 ŁYŻEK CUKRU 300 GRAM MASŁA CUKIER WANILIOWY SPOSÓB WYKONANIA: CIASTO ZAGOTUJ WODĘ Z MARGARYNĄ, DODAJ MĄKĘ ZMIESZANĄ ZE SZCZYPTĄ SOLI I PROSZKIEM DO PIECZENIA MIESZAJ , AŻ CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ(...)GARNKA. WYŁÓŻ DO MISECZKI I DO PRZESTUDZONEGO, ALE NIE ZIMNEGO CIASTA WBIJAJ KOLEJNO JAJA I MIKSUJ OKOŁO 5 MINUT.CIASTO PODZIEL NA DWIE CZĘŚCI. WYŁÓŻ NA BLASZE.PIECZ W TEMP. 200 STOPNI PRZEZ 30 MINUT ( KAŻDE Z NICH ) KREM: 500 ML ZAGOTUJ Z CUKREM I CUKREM WANILIOWYM. W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI MLEKA WYMIESZAJ BUDYŃ DODAJ DO GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA, CIĄGLE MIESZAJĄC DOPROWADŹ
Darcia w kuchniJesienne, wilgotne i aromatyczne ciasto z dynią i ananasem. Ciasto 250 g dyni startej na drobnych oczkach 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka 230 ml oleju 1 puszka ananasa 100 g orzechów włoskich krem: 330 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek, cynamon, sodę, dynię i delikatnie przemieszać. Następnie dodać olej, wymieszać, ananasy i orzechy. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy, wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni i piec przez 60 minut. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać
Jadło i czytadłopiękne zdjęcie sękacza upieczonego w piekarniku .Zrobiłam i bardzo nam zasmakował .Duże znaczenie ma moc waszego piekarnika .Mój choć użyłam termoobiegu i tylko górną grzałkę uparcie nie chce przypiekać ciasta od góry ,a to w sękaczu istotne,bo wtedy nie widać pięknych słoi jakie się tworzą .Mimo tych przeszkód i dużej cierpliwości ,jaka jest potrzebna przy nakładaniu kolejnych warstw ciasto(...)obrotach do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy w trzech częściach do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy pierwszą warstwę ciasta z grzaniem góra i dół około 5,7 minut.Trzeba uważać ,bo każdy piekarnik jest inny ,aby nie spalić ciasta.Kolejne warstwy pieczemy już tylko z grzaniem górnym i z termoobiegiem
Ladylaura.