ciasto - 164325 przepisów (strona:2945/10955)

Maslo orzechowe - na zdrowie. Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami 182

Dziś zapraszam na moje ukochane ciasto, czyli drożdżówkę. Upiekłam drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami. Nie będę mówić, że są pyszne, bo uwielbiam drożdżowe w każdej postaci, więc nie będę wiarygodna ;-). Koniecznie zróbcie i się przekonajcie czy mam rację... :-). A przy okazji poczytajcie o maśle orzechowym. Czy na prawdę jest tak kaloryczne jak się uważa ? I czy warto(...)nasion i ciasteczek. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie  tutaj . Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło

Kulinarne przygody Gatity
MINI PALMIERY 265

Palmiery to chyba najszybszy sposób na słodką przekąskę z ciasta francuskiego.  Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko cukru i cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą.  Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie(...)wprawione w sztuce kulinarnej panie domu :)) Są pyszne szczególnie lekko ciepłe :-)  Składniki: op. gotowego c iasta francuskiego (u mnie 375g) 1/4 szkl. cukru 1/2 op. cynamonu Wykonanie:  Ciasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej ciasteczek w wersji mini). Płat ciasta posypujemy

Walijskie Pichcenie
Babeczki podwójnie cytrynowe z migdałami i miętą 204

soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka 1 i 1/3 szklanki(...)PRZYGOTOWANIA Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Masę dalej miksować i dodawać po jednym jajku ( Nie można dodać wszystkich naraz, bo ciasto się nie uda!) Cytrynę dokładnie wyszorować i otrzeć z niej skórkę. Dodać do ciasta. Wycisnąć sok z cytryny i również dodać do ciasta. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia

DefinicjaSmaku
Imprezowe pizzerinki 429

kilku wersjach z różnymi dodatkami, tak aby każdy z gości znalazł coś dla siebie. Tylko zróbcie ich naprawdę sporo, bo znikają w mgnieniu oka! :) SKŁADNIKI (ok. 30 sztuk) ciasto 3,5 szklanki mąki + ok. 0,5 do podsypywania 1,5 szklanki letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru sos curry(...)sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki). Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście minut aby smaki

DefinicjaSmaku
Jagielnik rabarbarowy 192

Dziś zapraszam na jagielnik rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Do ciasta użyłam kaszy jaglanej firmy    Sante .  Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata  w  witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo.  Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę(...)ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie  tutaj . Jagielnik rabarbarowy Czas przygotowania: 5-6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 1 szklanka  kaszy jaglanej Sante 1,5  szklanki mleka 1 szklanka naturalnego jogurtu 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 416

Każdy kto piecze zna problem białek pozostających po wypiekach. :-) Kiedyś je wyrzucałam, teraz nauczyłam się zbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.  3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym

Szefowa kuchni
Odwrócone ciasto jogurtowe z czereśniami i kwiatami lipy 232

stało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami(...)letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  (funkcja góra-dół) na ok. 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie

SzczyptaSmaQ
Truskawkowy powiew lata 198

Kruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka(...)pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia ok 15-17 min w 200*C (grzanie góra-dół). Wyjąć i przestudzić. 2. 2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Wylać gorące na ciasto

Kto ugości moich gości?
Ciasto Shrek - na różowo 305

różowy. Nie pytajcie dlaczego, domysły i domniemania zostawcie na potem, bo to nieistotne. Najważniejszy jest wygląd i ... smak. Shrek na różowo zyskuje nowy wymiar. To niemal już klasyczne zielone ciasto, znane i lubiane przez wielu nie musi być zawsze zielone ! Hmmm.... tylko teraz może powinno nazywać się inaczej? Pani Shrekowa, Shrekusia ? Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta. Warstwa 1: 900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką ) 3 budynie śmietankowe 2 opakowania delicji wiśniowych Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku

kolorowotorcikowo
Ciasto jak na drożdżach, lecz nie drożdżowe 402

Ciasto rośnie jak na drożdżach, chociaż to nie drożdżowe:)  Znalazłam go na blogu z cukrem pudrem , a że lubię szybkie i łatwe ciacha, postanowiłam go wypróbować i nie żałuję, zagości na stałe u nas. Będę kombinować z owocami…Polecam go Wam :) Jest to łatwe ciasto z owocami, robi się szybciutko, jeszcze szybciej zjada, Zbyś kroił jeszcze gorące!  Pachnie(...)pieczenia przesiewam do miski.  Dodaję do jajek, partiami, raz mąkę, raz płyn, na przemiennie,  cały czas miksując. Kruszonka : Masło rozcieram palcami z mąką i cukrami.  Gęste ciasto wykładam do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzch układam , odszypułkowane truskawki.  Wysypuję na nie równomiernie kruszonkę. Piekę

Takie tam pichcenie
Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką 176

Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)   2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła(...)się sklejać w grudki. 2. Żółtka oddzielić od białek.  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać olej i mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników. 4. Do ciasta wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 5. Białka ubić, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką. Piec ok 40 minut

Kto ugości moich gości?
TARTA Z KREMEM WANILIOWYM, CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ 241

jest niezwykle łatwa i szybka! Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki i na imprezę. Gwarantuję , że tak jak ta z truskawkami ( TA ) będzie znikać w błyskawicznym tempie. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * masło – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt MASA: * mascarpone – 250 g * żółtko – 2 szt * cukier – 2 łyżki * laska(...)wanilii – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * czereśnie – ok. 200 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Wszystkie składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty ( 26 cm ), pieczemy ok. 20 minut / 200 C. MASA: Żółtka ubijamy

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania owocami 295

Dziś przedstawiam Wam super prosty przepis na ciasto drożdżowe. Bez mieszania, długiego ugniatania, bez masła a na oleju :)  Przepis poniżej :)  Ciasto to praktycznie robi się samo :) Polecam każdemu kto nie ma cierpliwości przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Składniki: 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju kujawskiego 5 jajek 1 szklanka letniego mleka 4 i 1/2 szklanki mąki(...)szczypta soli można dodać cukier waniliowy ok 40 dkg świeżych lub mrożonych owoców Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Do naczynia, w którym będzie rosło ciasto rozkruszyć drożdże, wlać jajka i dodać pozostałe składniki. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po upływie tego czasu wszystko wymieszać, lekko napowietrzyć i wylać na natłuszczoną

Jemy Pijemy
Puszyste ciasto z truskawkami 10588

będą nas zaszczycać swoja obecnością ? Pewnie już powoli sezon na te pyszne owoce będzie się kończył . Dlatego też cieszmy się nimi i napełniajmy brzuchy póki są :) Gwarantuję ,ze to ciasto z truskawkami mile połechcze Wasze podniebienia , Jest mega puszyste , ale nie suche . Lekko waniliowe  ... no i te truskawki ach Pycha. Inspiracja z tego bloga (klik) Składniki : 5 jajek(...)truskawkowego (proszku ) Wykonanie: Jajka ubijać z cukrem ,aż masa  będzie gęsta , puszysta i wyraźnie zjaśnieje . Nadal ubijając dolewać wodę i olej. Przesiać pozostałe suche składniki i wymieszać . Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki pokroić na mniejsze części , wymieszać z kisielem . Posypać delikatnie owocami wierzch ciasta.(tak aby jak najmniej owoców zapadło się w cieście) Pieczemy

Malinowa Kawiarenka
Tęczowa zebra 3024

kogo: dla chcących zaskoczyć znajomych dla tych, którzy chcą zrobić wesołe ciasto np. urodzinowe dla dziecka dla tych, którym dwukolorowa zebra już nie wystarcza Składniki: 2 i pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady (lub wody gazowanej) 1 szklanka oleju 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki barwniki spożywcze Wykonanie: Jajka ubić z cukrem(...)dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodawać po trochę oleju i oranżady, aż się skończą. Podzielić ciasto na tyle części, ile barwników posiadamy -w moim przypadku było to 6 porcji. Do każdej porcji dodać pół łyżki mąki, odrobinę barwnika i bardzo dobrze wymieszać, by nie było grudek barwnika. (3 łyżki mąki trzeba rozdzielić w zależności od ilości ciast - kolorów

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania