bardzo smaczna, tylko jak zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno. Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 125 ml mleka 125 ml wody 1.5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju ok 20g świeżych drożdży Na sos: 1 mała cebula 2 łyżki(...)mące robimy dołek, wlewamy rozczyn z drożdży przysypujemy go mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż mąka zacznie wyraźnie pękać. Wtedy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy zrobić do przy użyciu miksera hakiem lub ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (u mnie ok 1h). W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos. Na oleju przesmażamy pokrojoną
Walijskie PichcenieJakie ciasta najlepiej lubicie Wy? Ja najbardziej lubię ciasta, łatwe, szybkie w przygotowaniu i z małych ilości składników, lub z takich, które zawsze są w domu. Te ciasto właśnie pasuje do wszystkich tych parametrów! A przy tym jest przepyszne, bo ja i cała moja rodzina uwielbiamy w wypiekach malutkie, pyszne ziarenka maku. Ciasto jest superowe, pulchne, smaczne(...)jego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła 4 jaja Szklanka cukru Łyżeczka cukru wanilinowego Szklanka mleka 6 kopiastych łyżek maku 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Roztopione masło
Kuchnia Łukaszamną chodziło to słynne ciasto, że na święta postanowiłam je upiec. Ale zrobiłam swoja wersję. Ciasto wyszło smaczne choć nie jestem do końca zadowolona z ciasta, bo słabo widać kontrast między jasnym a ciemnym ciastem. Po prostu za bardzo je przemieszałam. Ale następnym razem będzie lepiej. Ciasto jak to ostatnio bywa podałam na talerzu z kolekcji Rajski Ogród od Porcelana
Ewa w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g czekolady deserowej 100 g masła 200 g truskawek świeżych- jeśli są mrożone- muszą być całkowicie odmrożone przed dodaniem ich do ciasta 1/2 łyżeczki whisky- opcjonalnie Dekoracja: kakao do oprószenia Przygotowanie: 1. Do garnka wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu 2. Do podgrzewającej wody dodać masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia i zmieszania(...)Opcjonalnie dodać alkohol, zmieszać. 5. Następnie dodać masę maślaną. i znów zmieszać do całkowitego połączenia się składników. 6. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7. W ciasto włożyć truskawki i odstępach co kilka centymetrów. Piec: około 20-45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe bądź zimne. Oprószyć ciasto kakao przed podaniem. Uwaga: Ciasto ma być mokre
KreatywnePinyróżanej wodzie. Wodę różaną można zastąpić np. pomarańczową lub zwykłą naturalną /zimną/ , którą należy dodać w takiej ilości, by uzyskać elastyczne, zwarte ciasto. Do przygotowania ciasta użyłam zwykłego blendera, ale można je wyrobić w tradycyjny sposób na stolnicy. Dodatek mąki ryżowej i skrobi(...)mąki jasnej orkiszowej 50 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 1 żółtko 100 g masła 3 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki wody różanej Wykonanie: -Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy miksera i krótko wyrobić do mometu , aż powstanie gładkie , jednolite ciasto. -Uformować kulę , owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Zakamarki mojej kuchnismakuje świetnie .Zrobiłam dwie ,pierwsza była z truflą czekoladową ,ale została zjedzona przed sesją zdjęciową .Zrobiłam więc kolejną , z bitą śmietaną i truskawkami .Mnie najbardziej się podoba żyrafi wzorek ciasta. Składniki : 5 jajek 3/ 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 80 ml wody 45 ml oleju 4 łyżki kakao 400 ml śmietany 36 % plus łyżka(...)którą umieszczamy w woreczku z odciętym rogiem. To będą kontury żyrafiej szyi .Można je wcześniej narysować na papierze , pójdzie łatwiej i szybciej .Do reszty masy dodajemy kakao i mieszamy . Ciasto ,to białe wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wyjmujemy i nakładamy na nie ciemne ciasto ,wyrównujemy i z powrotem wkładamy do piekarnika na 10 minut
Ladylaura.Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 4 żółtka Składniki na nadzienie: ok 200 g konfitury z róży 300 g białej czekolady, posiekanej(...)łyżeczka kawy rozpuszczalnej uprażone na suchej patelni płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem blaszkę do pieczenia. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera cukier puder z masłem. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj mąkę wraz z żółtkami i pougniataj przez chwilę tylko do uzyskania jednolitego ciasta
karmelowySkładniki: Ciasto: 180 g mąki, 1 jajko, 50 g cukru, 80 g masła, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli. Wierzch: 1 mleko zagęszczone z cukrem,20 g miękkiego masła, 1 łyżka kakao, 100 g orzechów laskowych, 200 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej Przygotowanie: Jajko ubić z cukrem. Dodać miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszać. Dodać(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć do formy i rozprowadzić na grubość ok. 7mm.Ciasto nakłuć widelcem i piec w temp. 180°C ok 15 min. W międzyczasie przygotować górną warstwę. Mleko wlać do garnuszka, podgrzewać na średnim ogniu, aż do zgęstnienia. Dodać masło i kakao. Dobrze wymieszać.Tak przygotowany karmel wyłożyć na ciasto. Orzechy obrać
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mleka, 5 g świeżych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, 3 szklanki mąki, 200 – 250 g masła Krem: 1 jajko, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mleka, cukier waniliowy Przygotowanie: Jajko rozetrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną na gęstą, białą masę, postawić na mały ogień i cały czas mieszając,doprowadzić do wrzenia(...)zagęszczenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować „na placek” i posmarować miękkim masłem. Następnie zwijamy w rulon a to w „ślimaka”. Z drugim postępujemy podobnie. Zawinąć oba ciasta w folię i włożyć do lodówki na 2 – 4 godziny. Ugotowany wcześniej krem ostudzić.(musi być ciepłe). Ciasto wyjąć
kulinarnajamka.blogspot.comwyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki(...)mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut
Kulinarne przygody GatityPyszne ciasto na nadchodzące Święta i nie tylko :) Smakuje dzieciom i dorosłym . Niesamowite chwile podczas jedzenia gwarantowane ;) Przepis znalazłam w gazetce " Najlepsze ciasta " i rzeczywiście nie zawiodłam się na smaku :) Troszeczkę zmodyfikowałam zmieniając ilości niektórych składników :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 - 25 minut Składniki : Ciasto : 5 jaj 3/4 szkl. cukru 4 łyżki(...)śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną
Słodkości i nie tylkoBułeczki drożdżowe są dobre na każdą okazję ;) Na sobotnią kolację również... Dzisiaj moje bułeczki drożdżowe wypełniło mniej słodkie, a bardziej mięsne. A odkąd mam sprzęt, który za mnie to ciasto wyrobi... cudo;) Bułeczki drożdżowe z nadzieniem Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki (ja daję taką do ciast drożdżowych) 5 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny(...)szklanki cukru szczypta soli Farsz: laska kiełbaski z piersi kurcząt 5 pieczarek pół cebulki 2 łyżki kukurydzy 50 g sera żółtego zioła prowansalskie Dodatki: czarnuszka białko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie. Margarynę rozpuszczamy na patelni, a mleko lekko podgrzewamy. Jajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże przekładamy
Lawendowe Niebo100g? Tą ilością kilkakrotnie przewyższają, powszechnie uważane za źródło witaminy C, cytryny. Niestety nie da się ich najeść na zapas, ale warto skorzystać z nich w pełni. Ciasto przygotowałam w większej formie z myślą o przerwie w pieczeniu słodkości. Pomyliłam się. Zniknęło w ciągu 2 dni. Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 5 łyżek cukru 200 ml letniego mleka(...)miękkiego masła 1 torebka suszonych drożdży 1 torebka cukru waniliowego Mąkę przesiać do misy, wymieszać z suszonymi drożdżami. Dodać oba cukry i mleko. Wymieszać wszystko łyżką, potem zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania (po ok. 7 minutach) wgnieść miękkie masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować i przełożyć na formę (u mnie 25x40cm). Odstawić Masa serowo -porzeczkowa 350 g czerwonych porzeczek
Pełny talerzZapraszam na bardzo łatwe ciasto. Najtrudniejsze w przepisie jest oczekiwanie aż się upiecze i będzie można spróbować ;) Tarta jest bardzo smaczna. Smak słodkich gruszek doskonale łączy się z migdałami i kwaskowatymi malinami, a kropkę nad i stawia wanilia. Do tarty najlepiej użyć twardych gruszek - zmiękną w czasie pieczenia. Gruszki można też zastąpić jabłkami. Ja piekłam w 190°C w termoobiegu(...)zależy od piekarnika. Składniki są podane dla formy o średnicy 22-25 cm i niskim brzegu. Kruche ciasto 200g mąki szczypta soli 90g zimnego masła 50g cukru pudru 1 jajo Wierzch 3-4 gruszki 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietanki 30% 75g gęstego jogurtu (ja użyłam bałkańskiego) 2 jaja 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu
Pełny talerzzachwyt był,a to najważniejsze. Przygotowanie tortu nie jest takie długie i męczące jak jego opis :) Biszkopt można przygotować dzień wcześniej i zostawić zawinięty (nieprzekrojony). Ja potrzebowałam dwójki, dlatego ciasto piekłam w prostokątnej formie, ale oczywiście można też upiec w tortownicy 26 cm lub 22 cm (wtedy pokroić na 3 balaty). Nie wiem kiedy minęły te 2 lata... Składniki(...)delikatnie wmieszać (najlepiej łyżką z dziurką) partiami mąkę z kakao i czekoladę. Dno formy o wymiarach 26,5 x 20 cm (mierzone po dnie) wyłożyć pergaminem. Boki pozostawić czyste. Ciasto przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170° C przez 30-35 minut (mniejsza forma 30-40 minut). Jak ciasto przestanie rosnąć zmniejszyć temperaturę do 160° C. Gorące ciasto
Pełny talerz