ciasto - 164325 przepisów (strona:2939/10955)

Ciasto z jagodami i kruszonką 268

Jeżeli macie ochotę na ciasto z jagodami i dużą ilością kruszonki zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i wilgotne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, ale następnego dnia smakuje równie dobrze. Zapraszam!!! Składniki: 3 szkl. mąki, 1,5   szkl. drobnego cukru, 4 duże jajka (5 małych ), 1 szkl. oleju, 1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego), 3 łyżeczki proszku(...)puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę   przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.   Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.   Owoce układamy na cieście. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180C

Passion of Cooking
Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 219

Pyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy.  Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić(...)kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.  Budyń 3 szklanki mleka 2% budyń śmietankowy łyżka kaszy manny 2 łyżki cukru Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodatkowo dżem z czarnych porzeczek ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek

Kuchnia Ellie
Lekki piernik 233

Jakiś czas temu zetknęłam się z przepisem na proste i szybkie ciasto, które zostało nazwane ciastem mlecznym. Po jego przygotowaniu w cieście nie znalazłam nic co by przypominało smak ciasta mlecznego, lecz bardziej pasowała mi nazwa lekki piernik. Zawsze na święta przez ponad tydzień czasu przygotowuje piernik, który po upieczeniu zachowuje świeżość do 4 tygodni, […] The post Lekki piernik

Magiczny Garnek
Kremówka z mango 212

Składniki: ciasto francuskie (400 g) mleko sojowe (1 l) budyń waniliowy (3 opakowania) cukier trzcinowy (3 łyżki) cukier wanilinowy (1 opakowanie) mleko kokosowe (1 puszka 400 g) suszone mango (5 g) Czas przygotowania: 1 h 30 min Liczba porcji: 9 Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół i kładziemy na 2 wyłożonych papierem do pieczenia brytfankach. Pieczemy. Kiedy się nieco zarumieni(...)kubka. Podgrzewamy intensywnie mieszając trzepaczką, aż powstanie bardzo gęsta masa. Kiedy budyń będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia. Mango kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z masą kokosową. Po wystudzeniu ciasta i masy łączymy wszystkie części. Na spód dajemy jedną część ciasta francuskiego, na której rozsmarowujemy budyń. Następnie rozprowadzamy masę kokosową. wszystko przykrywamy ciastem francuskim. Przechowujemy w lodówce

Weganka gotuje
Truskawkowy śmietanowiec 346

jest świetny deser dla leniwych i osób, które nie lubią piec ciast. Takie ciacha robię, jak już mam ostrego lenia, a wiem że do kawy musi być coś słodkiego.  Blacha duża 23 cm x 29 cm Składniki: 3 duże śmietany 18 % 3 duże jogurty naturalne 1 szklanka cukru 1 opakowanie żelatyny odrobina gorącej(...)masą truskawki. Blachę wkładamy do lodówki na ok 20 minut. W tym czasie galaretki zalewamy wodą ( 500 ml wrzątku) mieszamy i ostudzamy, aż galaretka zacznie powoli tężeć. Na ciasto układamy pozostałe tryskawki i wszystko zalewamy warstwa galaretki. Całe ciasto wkładamy do lodówki na ok 3 h.  Smacznego

Niezły Młynek
puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... 245

Składniki: ZACZYN: drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/4 szklanki, cukier 1 łyżka, mąka tortowa 3 łyżki CIASTO: mąka tortowa 55 dag, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, żółtka 1 sztuka, masło 10 dag, morele 22 sztuk KRUSZONKA: masło zimne 15 dag, cukier 10 dag, mąka krupczatka 15 dag przygotować drożdżowy zaczyn: drożdże wkruszyć(...)workiem foliowym na 20 minut do drożdży wsypać mąkę, cukier, sól, jajka o temperaturze pokojowej, ciepłe mleko i stopione letnie masło, cukier i cukier wanilinowy /bez moreli/ hakiem robota ciasto wyrabiać z 10 minut misę robota nakryć workiem foliowym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu można użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze

W Mojej Kuchni Lubię
łatwy, smaczny ucieraniec z morelami... 257

obrotach, masa będzie jak "zważona" wsypać przesianą mąkę razem z proszkiem i mikserem krótko utrzeć, do połączenia składników, masa ma być gęsta 2 formy tortownice niskie silikonowe 22 cm - ciasto przełożyć do form, rozsmarować i powkładać połówki moreli skórką na ciasto piec w 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka, upieczone ciasta wystudzić w formach cukier puder wymieszać(...)sokiem z cytryny na pół płynny, polać lukrem ciasta po wierzchu i zostawić do zastygnięcia ciasto jest łatwe, tanie, można je piec z różnymi owocami..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 244

dzisiejszej kawy polecam pyszny torcik z owocami, galaretką i nutką alkoholu. To jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa ajerkoniakowa: 250 ml mleka, 1 budyń waniliowy(...)duża brzoskwinia, 2 opakowania galaretki zielonej. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, kakao, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Owocowe ciasto piankowe 255

Ciasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp. Składniki: Biszkopt 3 jajka 100 g mąki 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu Masa owocowa: 500 g śmietanki 30% (zimnej) 100 ml wody 2,5 łyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki(...)wody Ponadto: paczka herbatników garść wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką

e-PrzepisyKulinarne
Pleśniak z czarną porzeczką 270

Pleśniak z czarną porzeczką Czarna porzeczka w pleśniaku nabiera nowego smaku. Przykryta delikatną chmurką bezową i otulona z każdej strony kruchym ciastem, jest po prostu przepyszna. Kruche ciasto wykonacie błyskawicznie, właściwie całe ciacho zrobicie bardzo szybko. Polecam. Nawet Tym, którzy nie przepadają za czarną porzeczką bo w pleśniaku smakują rewelacyjnie, i zupełnie inaczej niż te jedzone z krzaka.  Składniki(...)pieczenia dokładnie rozetrzeć palcami. Powstanie kruszonka. Przygotować formę do pieczenia, ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale spokojnie może to być większa forma, a najlepiej blaszka 24x24. Ciasto bardzo rośnie. Formę wysmarować margaryną i posypać mąką. 3/4 kruszonki wysypać na dno formy i dokładnie ubić. Wstawić do lodówki. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać

na moim stole...
Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami 218

Ciasto francuskie nadziewane twarogiem i bakaliami (inspiracja przepisu: Cukrowa Wróżka ) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - twaróg chudy 200g - 1 łyżka śmietany (u mnie 18%) - garść bakalii (rodzynki melelaye, żurawina suszona, pokrojone orzechy laskowe łuskane) - opakowanie cukru waniliowego - 1 jajko - cukier do posypania Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Twaróg łączę ze śmietaną i cukrem waniliowym. Cukru dodać tyle, aby uzyskać(...)odpowiednią słodkość sera. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki.      Na środek nakładam ser, a na nim układam bakalie. Ciasto sklejam na zakładkę. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia

Kuchnia co dnia
Sernik z ciastem kakaowym 156

Sernik z ciastem kakaowym   Składniki:  ciasto: - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 25 dag masła - 1/2 szklanki cukru - 3 czubate łyżki kakao - 3 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: - 7 sztuk po 150g - 10 dag masła - 2 łyżki mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 6 białek - 3 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 10 dag rodzynek (u mnie melelaye(...)waniliowy - 1/2 szklanki wiórków kokosowych   dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie:  Ze wszystkich składników z listy pierwszej zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części, obwijam folią i odkładam do lodówki na 2 godziny. Masło rozpuszczam i już ochłodzone łączę z żółtkami oraz cukrem. Serki waniliowe łączę z masą jajeczną

Kuchnia co dnia
Makowiec w cieście francuskim 222

Makowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki(...)środku rozkładam plastry pomarańczy. Na to nakładam masę makową.    Ciasto sklejam na zakładkę i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut (aż się ładnie zarumieni

Kuchnia co dnia
Ciasto kefirowe z brzoskwiniami 185

Ciasto kefirowe z brzoskwiniami Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 mały kefir owoce:  - brzoskwinie w syropie (z puszki) kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu(...)Ciasto kefirowe z czereśniami . Owoce kroję na mniejsze kawałki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut

Kuchnia co dnia
Fiona 214

Był już Kubuś , był Shrek to teraz czas na Fionę. Świetne ciasto na moje imieniny. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, mimo że składa się z kilku warstw. Ja przygotowałam aż dwie blaszki i powiem, że znikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie.  Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej(...)kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe dodatkowo : galaretka malinowa  Przygotowanie : Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku,przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania