ciasto - 164325 przepisów (strona:2932/10955)

Francuskie babeczki z figami 161

opakowanie ciasta francuskiego (z masłem), 5 fig, 2-3 łyżki orzechów włoskich, 2 jajka, 80 g migdałów, 60 g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, Ja ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu.  Blachę do muffinek wysmarować masłem(...)Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, podzielić na 10 jednakowych kawałków, którymi wyłożyć zagłębienia w blasze. Do każdego zagłębienia włożyć pół figi podzielonej na 3 cząstki, oraz wsypać trochę orzechów włoskich. Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczna wymieszać z migdałami. Masę wlać

królestwo garów
Ciasto z owocami leśnymi 299

Składniki: ( na blachę o wym. 25X40cm ) Ciasto: 6 jaj, 1 łyżka wody, 240 g cukru - 1szklanka o pojemności 250ml., 290g mąki pszennej - 2 szklanki, 190ml oleju - ok.3/4 szklanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Kruszonka: 75g masła niesolonego, 50g cukru pudru, 70g mąki pszennej. Ponadto: 300g owoców leśnych - ja użyłam mrożonych, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Żółtka oddzielić od białek(...)żółtkami i cukrem - delikatnie razem mieszać łyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać owoce ( mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażać ). Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni

W kuchni u Moniki
Ciasto z cukinia 166

Jest to wspaniale warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu, mozna je wykorzystac do przygotowania dowolnego dania, mozna je piec, gotowac, smazyc, a takze jesc na surowo. Ja dzis postanowilam przygotowac ciasto z cukinia. Powoli chyba zaczynam sie wyrabiac i dochodzic do wprawy w prostych wypiekach, poniewaz to ciasto uwazam za bardzo udane:) Ciasto jest bardzo smaczne, aromatryczne i wilgotne i niezbyt(...)galke muszkatolowa, sode, proszek do pieczenia, sol oraz orzechy i rodzynki. Suche skladniki dodac do mokrych i dokladnie wymieszac. Foremke wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta, wlac do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo godzine, lub do czasu az patyczek wkluty w ciasto bedzie suchy. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ciasto kokosowe z borówkami 176

może już tu kiedyś czytaliście - nie przepadam za robieniem ciast, po prostu tego nie lubię i nie umiem, choć ostatnio próbuje przełamywać tę niechęć i robić jakieś proste desery. Nigdy chyba jednak nie polubię bałaganu jaki zostaje po pieczeniu ciasta;) Ostatnio miałam w domu spory zapas borówek i postanowiłam przygotować z nich jakieś(...)ciasto. W sieci wpadł mi w oko przepis na ciasto kokosowe z dodatkiem tych owoców i postanowiłam go wypróbować ;) Ciasto okazało się pyszne, a do tego stosunkowo proste w przygotowaniu - gorąco wszystkim polecam. Ilości podane są na blachę o wielkości 20x30cm. Składniki : 400g borówek 2 jajka 100g miękkiego masła 100g miałkiego cukru 100g creme

Codzienne Gotowanie
Ciasto JAMAJKA 849

mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat ciasta, nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem. W tym momencie trzeba sprawdzić, czy galaretka lekko stężała(...)Jeśli tak, można obrać banany, przekroić je wzdłuż na połowy i ułożyć na cieście  wzdłuż krótszego boku. Posmarować sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Lekko tężejącą (nie płynną) galaretkę wylać delikatnie na banany i odstawić całość do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 5 minut

Maślane ciasteczko
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 257

placek z gruszkami, ale że akurat robiłam nalewkę z aronii, troszkę odsypałam, tak w razie czego :) I dobrze zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko(...)cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić

na moim stole...
Sernik - Malina 418

następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować

Świat Ciasta
Ciasto Jamajka 1049

klimat Jamajki, poczujcie wspaniałe słoneczko i duuuużo ciepła ;) Przeglądałam różne przepisy, zarówno na ilovebake.pl jak i na gotowaniecieszy.blox.pl  Na ich podstawie powstał mój przepis - zapraszam! ;) Składniki: (Blacha25x30) Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody   Masa: 500ml śmietanki(...)pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo: 5-6 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy czekolada mleczna   Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko przesiewamy

Czerwona Porzeczka
Ciasto drożdżowe z maślana kruszonką 177

robiłam pierwszy raz ciasto drożdżowe, miałam ogromnego pietra, że się nie uda. Strach był, ale jak się okazało miał tylko wielkie oczy ;) To ciasto potrzebuje tylko odrobinę więcej czasu oraz ciepła naszych rąk, a na pewno się uda ! Jest to przepis na takie podstawowe ciasto drożdżowe do którego możemy dodać na górę nasze ulubione owoce czy pokombinować ze smakami kruszonki(...)oraz jednej łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia. 2. W tym czasie zagnieść kruszonkę i schować ja do zamrażalki. 3. Z wyrośniętego zaczynu i reszty składników zagnieść ciasto i odstawić je do podrośnięcia na około 30 minut. 4. Po tym czasie jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce

Gotowanie...to proste !
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 304

Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków(...)przepisu na Mini Apple Pies. Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto. Dno i boki do połowy tortownicy o średnicy 18 cm wyklejamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut i studzimy. Serek dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta bardzo jabłkowa 215

coś właśnie z tymi pięknymi owocami. Dlatego wyszła tarta, do tego soczek ze świeżo wyciśniętych jabłek i marchewki i bomba!. Wręcz idealny dzień. A wam jak minął?  Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego ok 100 ml zimnej wody ( może być mniej, dlatego dolewamy powolutku(...)ciągle zagniatając) ok 12 dojrzałych jabłek bez nasienia  cukier trzcinowy do poruszenia ok 100 g Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód

Niezły Młynek
Szarlotka różana 172

Początek jesieni nie może obyć się bez dobrej domowej szarlotki :) Klasyczną szarlotkę z kruchym ciastem i dużą ilością szarej renety postanowiłam urozmaicić moimi ulubionymi kwiatami jadalnymi czyli płatkami róży. Zastąpiłam nimi cynamon i była to bardzo dobra decyzja. Zapach to jedno ale smak przerósł moje oczekiwania. Gorąco polecam na chłodniejsze jesienne dni :) 300 g mąki pszennej 60 g cukru dark(...)mniej) 3 łyżki suszonych płatków róży Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zmielonym cukrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i płatki roży. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (około 70 % i 30%). Wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Obrane jabłka ścieramy na plasterki. Wysmarowaną tłuszczem formę (użyłam ok 26 cm) wykładamy większym kawałkiem

Mienta blog
Drożdżówka z makiem i śliwkami. 312

masa makowa Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku ,razem z cukrem i solą i odstawić na 15 minut ,aż zaczną pracować . Następnie dodać mąkę ,jajko i letnie masło i wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od rąk .Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 cm na 40 cm i pokroić go wzdłuż(...)równe paski .Każdy posmarować masą makową i zwijać w rulon .Wszystkie trzy ruloniki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w formie ślimaka.W małe odstępy w zrolowanym cieście wciskamy delikatnie połówki śliwek . Ciasto odstawiamy na kolejne pół godziny do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut .Całość posypujemy cukrem pudrem albo smarujemy lukrem po wystygnięciu ciasta

Ladylaura.
Amerykaniec - ciasto z jabłkami 890

Bardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt. Składniki: (na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 3 szklanki mąki pszennej(...)jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko. Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania