ciasto - 162258 przepisów (strona:2924/10818)

Kruche z rabarbarem i bezą 118

wszystkim wykrzywiało buzię. Rabarbar lubię do dziś ale już w innych postaciach. Ten kwaskowaty smak to smak wiosny i pasuje do ciast, napojów i dżemów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili. Składniki: Kruche ciasto • 2 szklanki maki • 4 żółtka • 200 g masła • 1 łyżka cukru • cukier waniliowy(...)mrożone, na ładny kolor • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 1 budyń waniliowy • 150 ml mleka Beza • 4 białka • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki

To co kocham
Karmelowiec z bitą śmietaną 137

Trudno opisać smak tego ciasta, bo jest po prostu wyśmienite. Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto się wysilić. Kremowa masa budyniowa, słodki kajmak zneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku. Ciasto śmigło – tak nazwał je Sławek, bo tylko śmignęło ze stołu. Składniki: Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru(...)masła, aż masa stanie się gładka. Bita śmietana • Śmietanę ubijać z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan fix i dalej ubijać, aż śmietana będzie sztywna. Składanie ciasta • Blaszkę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć folią spożywczą. • Położyć biszkopt na dnie i nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu. • Składać ciasto – od dołu: 1 biszkopt nasączony

To co kocham
Ciasto Wuzetka 224

Nazwa ciasta powstała w latach 50-tych ubiegłego wieku od warszawskiej trasy W-Z (wschód-zachód), w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu „WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak(...)naszej rodzinie specjalistką w tej dziedzinie jest siostra Ula, która po latach ponownie odczarowała wuzetkę i ta z jej przepisu jest rewelacyjna. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania, a bita śmietana jest gładka i aksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza

To co kocham
Ciasto jabłkowo-malinowe 126

straganach jeszcze można spotkać maliny, zapraszam więc na błyskawiczne ciasto malinowe na bazie musu jabłkowego, aromatyczne i wilgotne. Kiedyś po południu w pracy zamarzyło mi się coś słodkiego. Wieczorem nastawiłam piekarnik, wrzuciłam składniki do miksera i upiekłam ciasto. Zmiksowanie wszystkich składników to góra 5 minut, łącznie z wyszukaniem(...)szafek kuchennych, a pieczenie zajmie tylko pół godziny. No i z tej radości zjadłam dość pokaźny kawałek, a ciasto było świeże jeszcze przez cały następny dzień. Moje ciasto jest bez glutenu i jajek, ale można też użyć mąki pszennej. Składniki: – 1 szklanka musu jabłkowego – 1/4 szklanki mleka – 1/4 szklanki

To co kocham
Ciasteczka francuskie z czekoladą (tylko 2 składniki) 246

Kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego lub nagle w progu pojawią się goście, można przygotować takie ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i tabliczki czekolady. Jedyne, o czym należy pamiętać to, by zawsze mieć w zanadrzu ciasto francuskie (ja zawsze przynajmniej jedno mam zamrożone). Bo czekoladę podejrzewam, że większość ludzi w domu zawsze jakąś ma. Dzięki temu w mniej niż(...)Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach po jednej kostce czekolady. Odstępy takie, aby można

Kolorowy Przepisownik
JAGODZIANKI 84

jagodowy już dawno za nami, jednak można sięgnąć po jagody mrożone lub z kompotów :) Jagodzianki uwielbiam z letnim mlekiem, idealne są na śniadanie, bądź do popołudniowej kawki :) Przepis na ciasto drożdżowe już poznaliście  (kliknij tutaj) . Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane(...)połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) * jagody świeże lub mrożone * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić

Zrób to smacznie
Brownie z powidłami (bez mąki) 238

domowe powidła, przygotowywane bez dodatku cukru. Jeśli użyjecie słodzonego produktu, końcowy smak może wyjść bardziej słodki niż przewiduje to przepis - co nie znaczy, że nie będzie dobry ;) Jest to ciasto bez dodatku mąki , a jej zamiennikiem w tym przepisie są mielone migdały. Brownie jest mocno czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie(...)ostygnięcia - do ostygniętych składników wbić jajka, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - dodać cukier trzcinowy, kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym - piec w 180 stopniach przez 25-30 minut

Smakołyki Bereniki
Kardamonowe ciasto z malinami 162

Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto, które pachnie nieziemsko. Jest bardzo puszyste, lekko wilgotne z dodatkiem malin i sporą ilością kardamonu. Ciacho robi się na prawdę szybko i prosto, a efekt końcowy jest bardzo zadowalający. To fajny przepis na ciasto do popołudniowej kawy, czy chwilę słodkości na drugie śniadanie. Zapraszam Was bardzo serdecznie po przepis. SKŁADNIKI: - 350 g mąki pszennej(...)mąki dodajemy zmiksowaną masę z żółtkami, pianę z białek i maliny, całość wymieszaj na gładką masę - przelej do formy do pieczenia ( u mnie bardzo wysoka mała tortownica) PIECZENIE: - ciasto pieczemy w piekarniku, temp. 160 stopni C, grzanie: dół + termoobieg, czas pieczenia od 1 godziny i 10 minut do 1 godziny i 25 minut (ja piekłam właśnie 1godz. 25min) Pieczemy

SMYKWKUCHNI
Metrowiec 154

polewa czekoladowa Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koń cu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozdzielić na 2 części, do jednej dodać łyzżkę kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać, przełożyć ciasto do dwóch identycznych foremek keksówek i upiec w temp 180 st przez(...)Budyń ugotować bez cukru . wystudzić przykryty folią. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać budyń a następnie dodatki smakowe. Ciasto pokroić na równe kromki smarować masą i dżemem, przekładać ustawiając równo na długiej tacy lub deseczce na przemian, ciemne, jasne aż do wyczerpania. Na koniec posmarować boki ciasta. Schłodzić po czym ciasto polać polewą czekoladową. Kroić ukośne plastry

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe kruche rogaliki świąteczne 178

kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki + 1 łyżka 10dag masła(...)Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Masło, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz jajko wkładamy do miski. Rozczyn drożdżowy wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe części. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na średnice 30cm i dzielimy

ChilliJemy
Ciasto z gruszkami 165

Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Warto poświęcić na to więcej czasu – dzięki temu ciasto ładnie urośnie. Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki (lub trochę mniej niż połówki) i nacinamy na wierzchu. Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką

Ciastkozercy
Ciasto z połówkami jabłek ala słodkie bułeczki 175

Przepis na pyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które przypomina nam słodkie bułeczki z jabłkiem. Oto inna odsłona zwyczajnej szarlotki. Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 250 g masła  2 płaskie łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego  1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa:  (sok z cytryny(...)pół i usuwamy gniazda nasienne.  Do przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy składniki: cukier puder, cukier wanilinowy, posiekane masło, jajko, serek waniliowy i zagniatamy wyrabiając elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć wykładamy na spód blachy. Układamy połówki jabłek środkową częścią do dołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam

W Moim Magicznym Domu
Rustykalna tarta z jabłkami. 203

Jeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao 125 g zimnego(...)masła ,pokrojonego na mniejsze kawałki 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce i pieczemy

Ladylaura.
Sernik puszysty, rewelacyjny 538

masę, dowawać po jednym jajku podczas mieszania. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej. Wymieszać dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Masa serowa – ser zmielić trzykrotnie, żółtka utrzeć z połwą cukru. Do zmielonego sera dodać utarte żółtka i proszek budyniowy. Wymieszać. Białak ubić na sztywną pianę, do ubitych białek powoli(...)wsypywać pozostały cukier. Jeszcze chwilkę ubijać. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać ubite białka i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na ciasto maślane. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową

Kuchnia Pokoleń
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 147

święta Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym(...)uwielbiam tahini to jestem pewna, że mi posmakuje (zresztą wszystkie przepisy Marzenki są bardzo smaczne, sprawdźcie na jej blogu KLIK ). Przepis Marzenki jest TUTAJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną i świeżymi bananami w galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania