ciasto - 162258 przepisów (strona:2916/10818)

Wegański pudding z daktyli i fig 227

Pudding to rodzaj kleistego ciasta, u nas mylnie kojarzony z budyniem, a jak by na siłę szukać podobieństwa to powiedzmy konsystencją przypomina połączenie budyniu z ciastem. Ten rodzaj wypieku jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i wcale się temu nie dziwię, bo ma cudowną kojąca moc, ta lepkość, ta słodycz…. Fantastycznie smakuje na ciepło podany np. z gałką lodów(...)Figi i daktyle zblenduj wraz z całą woda w której się moczyły, po czym dodaj resztę składników, czyli: banana, mleko, olej i esencję. Połącz mąkę z daktylową papką. Przełóż ciasto do lekko wysmarowanej formy. Piecz około 35 minut w temp. 160 stopni na środkowej półce piekarnika, jeżeli masz termoobieg to śmiało! Ciasto wyjęte z piekarnika może jeszcze lekko „płynąć

greenscarf
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 192

przestudzić.  Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon i sól, połączyć. Wlać przestudzone masło, a na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką(...)masę. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x45 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć na pół w poprzek, a następnie każdą część wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Zapleść razem końcówki, a następnie z obu części ciasta uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka według przepisu mojej mamy 137

przepis moja mama dostała od swojej mamy, a ja od niej. To ciasto zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne. Owszem najlepsze byłyby jabłka szara reneta, ale z każdego innego gatunku można zrobić cudowną szarlotkę. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 1 kostka margaryny 3 jajka 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Formę wykładamy(...)papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta. Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżkę cukru. Wyciskamy sok z jabłek przed ułożeniem w formie. Na wierzch wykładamy drugą część ciasta (rozwałkowanego na wielkość blachy). Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. (termoobieg – góra

MojaQchnia.pl
Oszukany sernik z jogurtów greckich 258

Jeśli brak Wam pomysłu na weekendowe ciasto to polecam oszukany sernik. Dlaczego oszukany? Bo nie ma w nim ani grama sera, a smakuje zupełnie jakby był :) Masa zrobiona jest z jogurtów greckich wymieszanych z proszkiem budyniowym i jajkami, robi się go raz dwa, a smakuje świetnie. Mi i mojej rodzince bardzo podpasował taki nietradycyjny sernik :) Składniki na tortownicę(...)nasączać) i na wierzch wyłożyć masę jogurtową. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Gdyby wierzch w trakcie pieczenia za bardzo się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową (moje ciasto niestety opadło na środku, podejrzewam, że zbyt często otwierałam piekarnik, więc uprzedzam żeby bez wyraźnej potrzeby tego nie robić). Upieczone ciasto bardzo powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej

Simply Food
Ciasto kakaowe z jabłkami 253

przepis mojej mamy. Nazwa tego ciasta nie zachęca, bo brzmi zaskakująco – salceson. Ale smak przypomina ten z dzieciństwa. Mam z tym ciastem ogromny problem. Bo gdy go robię, nie jestem w stanie nawet wykonać zdjęcia, bo chłopcy czekają z nożem i talerzykami by móc się nim poczęstować. Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szkl cukru pudru 1,5 szkl(...)kolejno kakao, proszek do pieczenia nadal miksujemy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy. Dodajemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut w keksówce wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wystudzone ciasto można polać polewą z gorzkiej czekolady. Mokre, winne, smakowite ciasto.     Artykuł Ciasto kakaowe z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Bounty 193

Ciasto o bajecznym smaku batonika Bounty. Mocno kokosowe, niezbyt słodkie z wytrawna polewą z gorzkiej czekolady. Bardzo wciągające, nie można przestać na jednym kawałku. Składniki: (na blaszkę 25x25cm) Na ciasto: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kokosową: Szklanka mleka kokosowego ½ szklanki mleka tłustego 200g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny 400ml śmietany kremówki(...)łyżki cukru pudru Na czekoladowy ganache: 100g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 100ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Ciasto: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni

Pyry na Gaz
Placek orkiszowy z jabłkami 132

Banalnie proste ciasto. Idealne na zimowe popołudnie przy ciepłej herbacie:) Piekąc je rezygnujemy ze zwykłej, pszennej mąki na rzecz orkiszowej. Zamiast białego cukru dodajemy brązowy i robi się zdrowiej blaszka 20×30 cm 1 h składniki: 200 g masła 200 g maki orkiszowej (typ 630) 4 jajka 160 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu(...)ubić na sztywno. Za pomocą szpatułki dodać do pozostałej masy, delikatnie mieszając. Jabłka obrać pokroić w nieregularną kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć jabłka. Piec około 40 minut Placek znika w mgnieniu

Ania i Marcin gotują
Chałka 183

Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w smaku i tak jest bajeczna :) Składniki: 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 225 ml mleka 15 g świeżych drożdży 75 g masła 3 łyżki miodu 3 jajka laska wanilii Składniki na kruszonkę(...)przestudzenia. Z mleka wyciągamy łupinki laski wanilii. Kiedy jest jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera (lub zwykłej jeśli wyrabiamy ciasto rękami) wsypujemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Mieszamy do połączenia składników Kolejno dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Ciasto przekładamy

Ciastkozercy
Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort) 148

Ciasto te - to takie moje połączenie kilku przepisów, które już niejednokrotnie gościło na moim stole.  Nic dziwnego, bo smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.  Polecam! (Tortownica o średnicy około 23-24 cm) Ciasto: 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku(...)aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia. Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem). Żółtka z cukrem utrzeć

Di gotuje
Paczuszki z kurczakiem i pieczarkami 1125

Chrupiące paczuszki z ciasta francuskiego kryjące w sobie pyszne nadzienie z kurczaka, pieczarek i cebuli, zespolone żółtym serem. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. 1 filet z kurczaka 200 g pieczarek 1 cebula 150 g żółtego sera sól pieprz czarny przyprawa do gyrosa olej rzepakowy do smażenia 1 duże opakowanie ciasta francuskiego Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą(...)obsmażyć. Tylko tak, aby każdy kawałek się oddzielił. Przełożyć do pieczarek, a kiedy przestygnie dodać starty na tarce jarzynowej żółty ser. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem czarnym. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na osiem kwadratów. Nakładać porcję nadzienia i dobrze zlepiać zamykając wszystko w środku. W trakcie pieczenia ciasto się trochę rozejdzie, dlatego trzeba wszystko dobrze zlepić. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Migdałowe ciasto z truskawkami 214

Truskawki zawładnęły blogami, pojawia się co raz więcej ciekawych przepisów i pomysłów na dania z nimi w roli głównej. Nie będę stanowić wyjątku i zaproponuję Wam pyszne migdałowe ciasto z truskawkami. Mięciutkie, puszyste, wilgotne... Wprost marzenie!  Składniki: 150g mąki 80g mielonych migdałów (bez skórek) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe jajka 125ml(...)jogurtem, olejem. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z mielonymi migdałami, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać truskawki.* Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść

Obiad gotowy
Ciasto cukiniowo-czekoladowe 157

Upieczcie to ciasto, zaproście znajomych, niech spróbują... a później niech zgadują, jaki tajemniczy składnik został użyty do jego przygotowania:)  Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, mięciutkie nawet następnego dnia (o ile coś zostanie;) W zależności od nastroju i gustu można dodać do niego chili, mieloną skórkę pomarańczową albo ekstrakt migdałowy. Ja miałam ochotę na chili, ale sypnęłam jej zdecydowanie(...)mało, pikanterii wcale nie czuć. Tym nie mniej ciasto smakuje przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki startej na dużych oczkach cukinii 1,5 szklanki brązowego cukru 150ml oleju 150ml śmietany 12% lub jogurtu greckiego 3 jajka 1 i 2/3 szklanki mąki 3 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo wg uznania: mielona skórka pomarańczowa, ekstrakt

Obiad gotowy
Ciasto kakaowe z gruszkami 225

Każdego dnia jakiś nowy przepis ustawia się w kolejce do opublikowania, a ja nieustannie narzekam na brak czasu. Jednak to gruszkowe ciasto nie może czekać, bowiem dziś razem z innymi blogerkami organizujemy kolejną już edycję Lubelskiego Kociołka. Tradycyjnie już musiało być sezonowo, zatem tematem przewodnim tym razem są gruszki.  Postawiłam na prostotę i łatwość wykonania, ale efekt smakowy przerósł(...)moje oczekiwania. Ciasto wyszło bardzo czekoladowe, mięciutkie, wilgotne i niesamowicie pyszne!  Składniki: 230g mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200ml jogurtu greckiego 120ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 3 miękkie gruszki Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao

Obiad gotowy
Ciasto dyniowe z pomarańczą i bakaliami 156

porze roku bardzo często nasz dom wypełnia zapach ciasta marchewkowego. Podobnie miało być i tym razem, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i zamiast marchewki użyć dyni. Wszak sezon na dynie w pełni. I wiecie co? To była dobra decyzja;) Ciasto wyszło niesamowicie pyszne, przyjemnie pomarańczowe, z lekką cynamonową nutą i chrupiącymi kawałkami orzechów.  Powtórka niebawem:) Składniki: 1 i 3/4 szklanki(...)sodą. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz dynię, wymieszać. Wsypać suche składniki, wymieszać łyżką. Dodać bakalie i pokrojoną pomarańczę, jeszcze raz wymieszać.  Ciasto przelać do formy (22x33cm) wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce, Składniki polewy wymieszać, prawie zagotować

Obiad gotowy
Serniko-makowiec na pierniku 279

Jest to przeróbka przepisu na  ciasto Trzy smaki, które oprócz sera i maku miało jeszcze warstwę orzechową. Teraz dałam na spód warstwę piernikową, ale już bez orzechowej. Składniki Piernik: – 125 g miodu – 1/3 szklanki cukru – 65 g masła – 250 g mąki pszennej – 1 jajko – 1 płaska łyżeczka sody(...)Wykonanie: Piernik – Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. – Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajko, mleko i wystudzoną masę. – Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 2 godziny i rozwałkować na prostokąt. – Wyłożyć blachę 28×40 cm papierem do pieczenia i położyć

To co kocham

Proponowane wyszukiwania