dużych jaj- oddziel białka od żółtek pół szklanki śmietanki 30 % lub 36 % może być czekoladowa cukier waniliowy jeśli lubicie to dodatkowo rodzynki i skórka pomarańczowa Najpierw musimy zrobić kruche ciasto. Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieć elastyczną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt. Dużą blachę wyłóż papierem(...)pieczenia i pokryj ciastem. Jeśli ciasto jest zbyt plastyczne, odrywaj kawałek po kawałku i wylep blachę jak plasteliną, aż do skończenia ciasta. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piecz około 10 minut. Wyjmij i odłóż na bok. Masa serowa- obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Żółtka ubij na puch razem
Z Kuchni Do KuchniPyszne ciasto na biszkopcie z kuleczkami kokosowymi. Na pewno wymaga trochę czasu i poświęcenia, ale efekt murowany. SKŁADNIKI Na biszkopt: 9 jajek 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Na krem 2 ½ szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 300g masła 300g wiórków kokosowych + do posypania na górę ciasta 1 szklanka adwokata Składniki na kulki kokosowe 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 suche wafle 1/2 szklanki mleka w proszku Dodatkowo: Spirytus i woda do nasączenia biszkoptów tabliczka ciemnej czekolady do polania po wierzchu WYKONANIE Białka ubijamy na sztywno
W kuchennym oknie EwyWiele razy przymierzałam się do upieczenia tego ciasta ale jakoś miałam opory ze względu na to czy słonecznik w cieście się sprawdzi. Jak dotąd jadałam go jako dodatek w cieście na pieczywo czy sałatkach ale w cieście nigdy. Ku mojemu zaskoczeniu ciasto jest smaczne ale jak dla mnie za słodkie. Więc lepiej kroić mniejsze porcje, no chyba że ktoś uwielbia
Ewa w kuchniKwalifikuje to ciasto do grona moich ulubionych, w sumie to jedno z najlepszych, jakie jadłam kiedykolwiek. Krem to prawdziwa pianka, a do tego banany! No kto nie lubi bananów? Idealna propozycja, nie za słodka, zaspokoi każde gusta, i nie jest jakoś szczególnie droga... POLECAM z całego serca! Składniki: *Ciasto (mała blaszka): 4 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelewamy do foremki, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy
Piekę, bo lubięmogłam mu się oprzeć. Upiekłam bardzo podobny (zmieniłam niewiele) i już całkiem skradł moje serce. Pyszna serowa masa, z lekkim migdałowym aromatem między dwoma warstwami niezwykle kruchego, kakaowego ciasta - brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Wygląda wspaniale, ładnie się kroi, jedyną jego wadą jest, że szybko znika;) Mam ambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy w okresie wielkiego postu, póki więc karnawał trwa(...)zamierzam się "dosładzać" bez wyrzutów sumienia. Oczywiście czymś wyjątkowym i smacznym, nie sztucznymi, sklepowymi "zapychaczami"... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 40 g ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 110 ml jogurtu greckiego masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 300 ml jogurtu greckiego 200 g cukru 3 jajka 2 białka
6nieboLubię proste przekąski na karnawał. Szybkie do przyrządzenia, takie na jeden kęs. Przekąski na karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto(...)zawsze mam w lodówce! Przekąski na karnawał Składniki: rulon francuskiego ciasta 150 g szpinaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka masła sól do smaku czarny pieprz, grubo mielony 50 g fety 80 g żółtego sera, u mnie ostry ser z papryką 1 łyżka przyprawy bruschetta Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według
codojedzeniatego przepisu można zrobić, albo dwie blaszki słodkich bułek z makiem lub jedną dużą blachę wysokiej drożdżówki z kruszonką. Chyba drożdżówka to takie kultowe ciasto, robione przynajmniej raz w każdym domu. Można ją jeść bez niczego, niektórzy jedzą ją z masłem, a inni wcześniej pod kruszonkę układają owoce sezonowe takie jak jabłka, śliwki czy rabarbar, każdy ma swój własny sposób(...)drożdżówkę, która smakuje mu najbardziej, a wiadomo, że drożdżówka najlepiej smakuje na ciepło! :) Składniki (na dużą blachę drożdżówki lub na około 25 dużych, słodkich bułeczek): *Ciasto: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 szklanka mleka 1 kostka drożdży 8 jajek *Dodatkowo: Do drożdżówki na kruszonkę: mąka, margaryna lub masło i cukier w proporcji
Piekę, bo lubięwymaga wiele pracy ani umiejętności a prezentuje się bardzo efektownie. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. op. ciasta francuskiego (275g) op. łososia wędzonego (150g) op. twarożku naturalnego do kanapek (150g) łyżka gęstego jogurtu naturalnego (ew. śmietany) 1/2 awokado cytryna garść rukoli do dekoracji sól himalajska pieprz kolorowy świeżo mielony jajko do posmarowania(...)łyżki posiekanego koperku Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć nożem dwa okręgi (pomagając sobie talerzem) o śr. ok 16 cm. Jeden krążek podzielić na 6 części. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temp. 200st przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Ostudzić. Twarożek wymieszać z jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Awokado obrać
Smakołyki Asimini pączki zrobicie w ekspresowym tempie. Więcej czasu zajmie rozgrzanie oleju, niż zrobienie ciasta na te słodkie pączusie. Składniki znam na pamięć, gdyż są łatwe do zapamiętania . Z tej porcji wyjdzie około 35 mini pączusiów lekkich i smacznych i co najważniejsze w kilka chwil! Składniki na ciasto 2 serki homogenizowane po 140 g każdy, u mnie waniliowe 2 jaja(...)POSYPANIA PĄCZKÓW Najpierw wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie- u mnie niski ,ale szeroki rondel. Wszystkie składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto. Będzie kleiste i lepkie, radzę nie dosypywać mąki, bo pączusie nie wyjdą wtedy pulchne i puszyste. Przygotuj dwie łyżeczki i kiedy olej będzie gotowy, nakładaj jedną łyżeczką ciasto ,a drugą spychaj
Z Kuchni Do KuchniPyszne ciasto na każdą okazję. Ten sernik jest ciastem pracochłonnym, ale warto go zrobić. Przepis zaczerpnięty z bloga Dusiowa Kuchnia Sernik z okienkiem na biszkopcie Składniki Biszkopt : jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta(...)białek, dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowania tłuszczem blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Wstawić do piekarnika, piec ok.25 minut w 180 stop. Formę keksówkę wyłożyć papierem, na papierze ułożyć gorące ciasto
Kuchnia Danusijajka (ok. 180g), - ¼ kostki masła (ok. 50g), - szklanka malin (ok. 120g). Sposób przygotowania 1. Do mleka dodajemy suszone drożdże, cukier, jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto. 2. Do masy dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze przez chwilę zagniatamy ciasto. 3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h. 4. Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy malinami i zwijamy w rulon. 5. Zwinięte ciasto kroimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjajkiem. Po wymieszaniu mokrych składników wlewamy je do suchych i mieszamy. Następnie dodajemy jagody i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*. W formy do muffinek wlewamy ciasto do wysokości ok 2/3. Wierzch ciastka delikatnie posypujemy brązowym cukrem. Do piekarnika wkładamy muffinki, pieczemy ok 20minut. Enjoy
Kuchnia Pełna Pasjiprzetrwać. Jako że nadzień zawsze było do wyboru do koloru, to jakoś nie potrafiły mi się one znudzić. Empanadillas mogą być przyrządzane na kilka sposobów. Ich podstawą jest cienkie ciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto - rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami(...)szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko 170 g zimnego masła kilka łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski wsypujemy mąką
Food SquareBardzo lubię miodowe ciasta.To nie zawiera zbyt wiele cukru ,bo na wierzchu znajduje się karmelowo – budyniowa warstwa , która jest wystarczająco słodka.Ciast rozpływa się w ustach i nie trzeba czekać aż zmiękną blaty .Jest dobre od razu po upieczeniu. Składniki :na blaszkę,która jest w piekarniku Ciasto po upieczeniu pokroiłam na trzy części . Placek miodowy : 300 g mąki(...)ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na trzy części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka 50 g cukru
Ladylaura.się rozpuści wbijamy jajka, wlewamy 1 łyżkę oleju – mieszamy rózgą. Do mąki dodajemy sól, mleko z masłem, olejem i jajkami oraz drożdże. Robotem z hakami wyrabiamy gadkie i sprężyste ciasto ( ok. 10 minut ) – nie dosypujemy mąki. Ponieważ ja robiłam z podwójnej porcji składników (wyżej podane są na pojedynczą porcję) ciasto po wyrobieniu przełożyłam do większej miski i oprószyłam lekko mąką(...)zawsze tak robię). Miskę przkrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chwilę zarabiamy i dzielimy na porcje – 12 sztuk (porcja wychodzi ok. 84g). Formujemy kule, układamy na macie do pieczenia, lekko oprószonej mąką (lub papierze) zachowując odstępy ok. 1,5 cm, lekko spłaszczamy. Nacinamy ostrym nożem (niekoniecznie). Ponownie odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce
mojewypiekiinietylko