Sernik na zimno to idealne ciasto na lato! W upalne dni kawałek takiego ciasta to istne niebo w gębie! Sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc to doskonały przepis na wykorzystanie truskawek. Ser twarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru(...)kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo szybki do zrobienia, także zabierajmy się za przepis! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Wszystkim łasuchom życzę smacznego 😗 Składniki: spód: ciasteczka maślane 15 dag, ja użyłam ciastek z polewą czekoladową, masło 5 dag, warstwa serowa: ser twarogowy z wiaderka pół kg, śmietanka 36% 200 ml, cukier puder
kulinarne odsłony patiWyjątkowo smaczne ciasto cytrynowe o zaskakująco żółtym kolorze. Wprowadza do kuchni dużo pozytywnej energii. Gotowe ciasto jest puszyste, miękkie i wilgotne. Aromatyczne, lekko orzeźwiające z wyraźnie wyczuwalnym smakiem cytryny. Świetne do herbaty z miodem na dobry początek dnia lub zimowe wieczory. Wykonanie nie sprawia większych trudności, przepis dobry dla początkujących. Składniki: 0,75 szklanki (100 g) mąki pszennej(...)cytryny oraz cukier waniliowy. 5) Dodać przesianą mąkę pszenną oraz kukurydzianą, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. 6) Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta. 7) Ciasto przełożyć do silikonowej formy lub innej wysmarowanej masłem (22 cm x 10 cm). 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min. 9) Gotowe ciasto wystudzić
Fitsweet.meCiasto znalazłam na blogu u Gochy - Smaki Alzacji - i zauroczyło mnie. Dziś Dzień Dziecka więc ciasto będzie znakomite do kawy, herbaty czy kakao. Postanowiłam upiec i to było dobre posunięcie, ciasto jest zdrowe, wilgotne, aromatyczne i mega czekoladowe. W cieście są same dobrocie dla zdrowia bo i komosa ryżowa i chia, mąka razowa i kefir. Pyszota dla zdrowia i podniebienia(...)Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, pomarańcza 2 sztuki/duże, jabłka 4 sztuki, kisiel pomarańczowy 2 opakowania, cukier 3 łyżki, cynamon 2 łyżeczki z dwóch dojrzałych, soczystych, słodkich pomarańczy wycisnąć sok, jeśli są pestki to usunąć obrane jabłka pokroić na średnie kawałki, wsypać do miski, wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i kisiele proszek, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć(...)położyć na blaszce z papierem do pieczenia, na cieście rozłożyć jabłka zostawiając brzegi do nałożenia na farsz, ciasto po nałożeniu na jabłka posmarować wodą i posypać cynamonem piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić do wystugnięcia najlepiej na całą noc aby kisiel w jabłkach dobrze zastygł - taki deser jest obłędnie smaczny...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKiedy temperatura za oknem przekracza 25 stopni to znak że pora zawiesić działalność piekarnika na jakiś czas ;) Niestety chęć na ciasto nie mija więc przychodzą wtedy alternatywne wyjścia, bardzo smaczne wyjścia, a są to pyszne ciasta na zimno bez pieczenia :) Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 gr biszkoptów 50 gr masła Masa jogurtowa(...)jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w t emp. pokojowej ! 80 gr czekolady mlecznej od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 4 łyżeczki żelatyny z małą górką + 7 łyżek bardzo gorącej wody 1. Biszkopty kruszymy i łączymy z masłem, następnie wylepiamy nimi tortownicę która wcześniej wykładamy folią spożywczą i chowamy na czas
Gotowanie...to proste !Jeżeli szukacie propozycji na dzień dziecka to niezawodne będzie ciasto Shrek. Nie za słodkie, orzeźwiające ciasto w kolorze jednego z ulubionych bajkowych bohaterów dzieci. Idealne na wszelkie przyjęcia, urodziny a także do niedzielnej kawki, bo dorośli pewnie też nie odmówią kawałka. Pychotka Składniki: Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa(...)solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 – 30 min. do suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W 250 ml soku mieszamy budynie
Cukiernia PychotkiPyszne gniazdka z ciasta francuskiego nadziane szpinakiem i jajem. Pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego szpinaku 125 g ricotty sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła klarowanego 6 jajek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje(...)całą wodę. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Zestawić z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić
Monia miesza i gotujeIlość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku. 3. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i wrzucamy bakłażana. Smażymy ok. 5 min. 4. W tym czasie ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nieznacznie rozwałkowujemy, aby wyrównać. 5. Zawijamy boki ciasta do środka. 6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą
Podwójnaporcjakolejne, pyszne ciacho przed Wami! Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA(...)galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na SłodkoMoja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)Nadzienie; 600 g rabarbaru, 3 łyżki cukru trzcinowego, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka wanilii, Kruszonka; 75 g masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto; Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy
Anioły w kuchniwiosnę. Dzisiaj szparagi trafiły do tarty i jest naprawdę pysznie. Bardzo kruchy spód (jeżeli macie, pomieszajcie mąkę zwykłą i krupczatkę), zielone szparagi i mocno serowa masa. Gdyby nie ciasto, wszystko byłoby ekspresowe, ale oczywiście kruchy spód można przygotować wcześniej. Szparagów nie trzeba gotować i zazwyczaj nie wymagają obierania. Jeżeli lubicie szparagi, to gorąco polecam! Składniki na formę 20x28 cm: Ciasto(...)sera cheddar sól i pieprz Mąkę posiekać z zimnym masłem do uzyskania konsystencji drobnej kaszki (można użyć malaksera). Dodać ser i sól. Szybko zagnieść dodając tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w płaski dysk. Owinąć folią i schłodzić przez ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Przełożyć na blachę, nakłuć widelcem
Pełny talerzprzypływie natchnienia takie cudeńko mi się stworzyło:) Podobno pyszne, szczególnie w opinii mojego synka;) Bardzo proste w wykonaniu i o dziwo szybko się zrobiło;) Warkoczyki z ciasta francuskiego Składniki na 6 warkoczyków: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kilka pieczarek 4 łyżki kukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła(...)blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w dłuższe paski, oprószamy przyprawami i podduszamy na wodzie. Studzimy, a w tym czasie ciasto francuskie kroimy na trzy części. Układamy na cieście francuskim kurczaka, podsmażone pieczarki, kukurydzę i starty ser żółty. Boki ciasta nacinamy i zakładamy je w naprzemiennie. Stworzymy piękny warkocz :) Gotowe warkoczyki
Lawendowe Niebokońcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny. A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast(...)jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam. Składniki: 7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty 2 duże jajka 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
Czerwień i błękitPyszne i lekkie ciasto idealne do wypieków z owocami. U mnie z rabarbarem i cynamonem, ale na pewno wykorzystam jeszcze :-). Przepis znalazłam tutaj - kilk . Robi się szybko, smakuje rewelacyjnie, nic tylko robić. Ja zamiast cukru dodałam ksylitol. Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Tortownica średnica 26 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)Musi powstać puszysta jasna masa :-). 2. Stopniowo cienkim strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy na 3 razy do ciasta miksując delikatnie na najniższych obrotach tym razem. 4. Tortownicę smarujemy masłem, na spód wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. 5. Rabarbar kroimy na około 1 cm kawałki
kruche babeczkigrządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już był, kruche też więc padło na drożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto(...)mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować na całej powierzchni ciasta
Kolorowa kuchnia Elki