zrobić coś fajnego do zjedzenia :) Wyszły smaczne i baaardzo sycące. Na następny dzień zostało mi jeszcze 5 sztuk na obiad i w zupełności mi to wystarczyło. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag sera żółtego w kostce 5-6 sztuk pieczarek 1-2 sztuk pomidorów 1/2 piersi z kurczaka 1 cebula przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów(...)jajko Sos 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, prostokąty. Jeśli chcecie faktycznie chcecie sakiewki to polecam podzielić ciasto na większe części niż ja to zrobiłam:) W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki razem, by smaki się przegryzły. Potem, kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, cebulę oraz pomidory
Justa próbuje gotowaćBabka kawowa to tradycyjna puszysta babka wielkanocna, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która nadaje ciastu delikatny smak tego napoju. Całość oblana jest czekoladą i posypana drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Konsystencja babki plasuje się pomiędzy dość ciężką babką ucieraną a babką piaskową. Tak jak ta druga, zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną, nie jest jednak tak sypka i sucha jak ciasta piaskowe(...)był bardziej zdecydowany, należy dodać nieco więcej kawy. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm) . Babka kawowa Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 150g cukru pudru 150 ml oleju 4 jajka 4 łyżeczki (lub więcej) kawy rozpuszczalnej 60ml gorącej przegotowanej wody 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Smakołyki BerenikiJuż od dawna planowałam zrobić ciasto na bazie fasoli, bo ciekawił mnie smak i kusiły niektóre przepisy. Co prawda nie jestem wielką fanką grochów, ale powoli się przekonuję. Pierwsze podejście do wypieków fasolowych mogę uznać za udane, bo ciasto mi smakowało. Próbowałam sobie przypomnieć, do czego mogłabym porównać smak tego brownie i bingo! Wiecie, jak smakuje moja wersja? Przypomina mleko(...)skondensowane, które dawniej, jako dziecko uwielbiałam wyjadać z tubki :D Myślę, że część z was będzie wiedziała, o co mi chodzi ;) Ciasto nie jest typowym brownie, bo nie zawiera ani kakao, ani czekolady, ale naprawdę jest godne wypróbowania w takim kształcie. Starałam się trzymać przepisu, ale zmieniłam rodzaj fasoli (na białą) i sposób przygotowania - pod koniec dodałam ubitą pianę
FitKotWytrawne tartaletki z ciasta francuskiego są doskonałą słoną przekąską w ciągu dnia, choć nie należą do lekkich, bo ser i ciasto francuskie są dość tłuste, to jednak smakują wspaniale i raz na jakiś czas, można sobie na taki „grzech” pozwolić, dodatek białego wytrawnego wina do duszonego pora doskonale podkręciło smak farszu. Składniki: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego Farsz(...)chwilę aż por zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia. Doprawiamy farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera pleśniowego. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy
Wanilia i KardamonCzekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami . Idealna zarówno do porannej kawy jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie(...)pokojowej) 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń czekoladowy (u mnie Winiary do ciast i kremów ) 1 czubata łyżka mąki 4 łyżki cukru 500 ml mleka 100 g masła (1/2 kostki) 200 g świeżych malin listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write
Poezja smakuTradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam! PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/ - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 5 jajek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z serka ricotta: 800 g sera ricotta 275 g cukru miąższ z 1/2 laski wanilii
Domowa cukiernia EwyNiesamowity sernik o niepowtarzalnym i zupełnie niespotykanym smaku. Odważ się – doznania są nie do opisania Wiem, że sernik w naszym kraju kojarzy się raczej z pysznym, złotym ciastem z rodzynkami, a dodanie do niego bazylii wydawać by się mogło jakimś zupełnie niepoważnym pomysłem. Czasem jednak podjęcie ryzyka i zrealizowanie szalonego pomysłu kończy się sukcesem. Tak właśnie było, gdy przed(...)imprezą urodzinową szukałam inspiracji na ciasto, które zaskoczy moich znajomych, będzie smaczne, a przy tym choć trochę zdrowe – zależało mi na małej ilości masła, mąki pszennej, cukru, więc padło na sernik. Kiedy znalazłam przepis na sernik bazyliowy na Kwestii Smaku , wiedziałam, że po prostu muszę spróbować tego szalonego połączenia bazylii i sera. I wiecie co? Moje receptory na kubkach smakowych
Eat me! Fit me!Jeżeli znudziły Wam się zwykłe kotlety z piersi kurczaka w panierce to mam dla Was propozycję. Pierś z kurczaka z ogórkiem, papryką i serem żółtym zapiekane w cieście francuskim. To moja propozycja na wielkanocny obiad. Pychotka Składniki: podwójna pierś z kurczaka 300g ciasta francuskiego pół małego słoiczka papryki konserwowej 4 ogórki konserwowe 8 plasterków sera żółtego jajko sól, pieprz Sposób(...)wykonania: Pierś z kurczaka podzielić na 4 kotlety, lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Ciasto francuskie podzielić na 4 równe prostokąty, każdy prostokąt ponacinać z dwóch stron tworząc grzebienie. Paprykę i ogórki pokroić w słupki. Na środek ciasta kłaść pierś z kurczaka, paprykę, ogórki i 2 plastry sera żółtego.Grabienie ciasta przeplatać na przemian, podwijając pod spód kotleta. Posmarować kotlety roztrzepanym
Cukiernia Pychotkiparówką i serem – naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami – naleśniki z pieczarkami – wiosenne naleśniki z serkiem i nowalijkami Składniki na naleśniki o średnicy 15 cm: Jak przygotować zielone ciasto naleśnikowe? 1 szklanka mąki pszennej 70 g świeżej rukoli 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko szczypta soli olej rzepakowy do smażenia naleśników farsz: 3 opakowania serka kremowego Arla Apetina Pesto(...)Rukola świeża rukola pomidorki koktajowe Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Świeżą rukolę miksujemy w blenderze ze szklanką wody gazowanej i jajkiem, wlewamy zmiksowaną masę do miski i dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną i sól, łączymy ciasto naleśnikowe za pomocą trzepaczki. Ciasto naleśnikowe zostawiamy na kwadrans. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielkaą ilością oleju z obu stron. Przestudzone naleśniki smarujemy kolejno masą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawda, że będąc na diecie nie można jeść słodkiego. W weekend pozwalam sobie na słodki podwieczorek . Szukam wtedy przepisów na różnego rodzaju ciasta czy ciasteczka w wersji fit . Przerabiam je po swojemu i wtedy z czystym sumieniem mogę się delektować takim właśnie pysznym sernikiem. Ciasto to robi się na prawdę bardzo szybko . Do jego wykonania nie trzeba też wielu(...)dociskamy. Ser miksujemy z cukrem. W osobnym naczyniu miksujemy jogurt naturalny z rozpuszczoną żelatyną. Masę sernikową miksujemy z jogurtem. Wykładamy na owsiany spód. Morele kroimy w paseczki. Posypujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy płatkami owsianymi. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dekorujemy. Schładzamy w lodówce do czasu aż ciasto stężeje. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania: ok. 30 minut plus schładzanie
Pobite gary BarbaryDieta dietą, ale Mąż jednak woli coś konkretniejszego zjeść :) Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja oczywiście :) Ale zaraz potem dopadły mnie wyrzuty sumienia, że jak to tak można, że albo się biorę za siebie, albo odpuszczam całkowicie, no i powaliły mnie na tyle skutecznie, że pomysł ze słodkim poszedł(...)pół godziny, a ile radości na twarzy tego jedynego... Bezcenne hihi ;) Stwierdził nawet, że bardziej mu smakuje jak drożdżowa, tradycyjna pizza... No chyba, że wyjdzie na baaaardzo cienkim cieście, to wtedy by się zastanowił, która lepsza. Zapytacie pewnie, czy nie zjadłam nic a nic... ? No zjadłam tyci tyci, tak na jeden kęs, bo przecież muszę wiedzieć, co Wam tutaj
Kuchnia w czekoladzieszklanka napoju gazowanego może być woda mineralna 1 szklanka mieszanki keksowej Helio 2 łyżki kakao gorzkiego 2 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta blaszka o wymiarach 25/33 Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej , napój gazowany lub wodę mineralną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)delikatnie mieszamy, następnie dodajemy mieszankę keksową i również mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy dwie łyżki kakao i dwie łyżki mleka, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na przemian układamy łyżką porcje ciasta raz jasne raz ciemne. Ciasto pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem. Możecie je polukrować lub polać polewą
Sama słodycz i szczypta chiliSernikobrownie z musem truskawkowym to pomysł na upieczenie trzech ciast w jednym wypieku. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale pomimo tego jest bardzo smaczne, ponieważ smaki (czekoladowy, waniliowy i truskawkowy) idealnie się ze sobą komponują. Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: czekoladowy spód 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g) 3/4 kostki masła (150 g) 1/2 szklanki zwykłego(...)jajka lekko się napuszą to dodać do nich: masę czekoladową z rondelka i przesianą mąkę. Za pomocą szpatułki całość ze sobą wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto czekoladowe i piec około 15-17 minut w 165 ºC . W międzyczasie przygotować masę serową : twaróg zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wylać masę serową
UgotowaćDziś mam dla Was pyszny i szybki przepis na imprezowe parówki w chrupiącym cieście . Takie danie doskonale sprawdzi się na różnych uroczystościach, dla kibiców lub od tak. Ten przepis udowadnia, że parówki można jeść na wiele sposobów, a nie tylko z chlebem lub w formie hot-doga. Jednak pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości parówki, aby nie rozpadły się Wam podczas(...)smażenia. Ja polecam parówki z szynki Henryk Kania . Idealnie pasują do mojego kukurydziano-pszennego ciasta. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję, na imprezę polecam zrobić więcej ) opakowanie parówek z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 1/2 szklanki mleka +1-2 łyżki 1/4 łyżeczki cukru
Słodkie okruszkiOstatnio panuje tutaj maraton ciast, no cóż nie da się ukryć, zwłaszcza że z mamą eksperymentujemy z ciastami przed świętami. Cytryniak, ciasto powstało z inicjatywy mojej mamy ponieważ ja jestem dosyć sceptyczna do ciast o smaku cytrynowym, pomarańczowym itd. ale to wyszło przepyszne! Miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach! Musicie je wypróbować. Składniki: 4 żółtka 4 białka 3 łyżki(...)kokosowe, mieszamy dokładnie (jeżeli wyjdzie nam za dużo wiórek dodajemy odrobinę miodu, jeśli za mało dodajemy wiórek, teraz już wszystko zależy od tego co kto lubi). Wykładamy na wierzch ciasta. Zajadamy, smacznego
madamekuchnia.wordpress.com