Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej 679Migdały zmiksuj na mąkę i dodaj do niej odciśnięte daktyle. Zmiksuj. Powstałą masę schłodź w lodówce przez 20 minut. Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do malaksera. Wyjmij spód ciasta z lodówki i równomiernie rozprowadź po formie. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy i przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj jeszcze przez ok. pół(...)konsystencji. Masę jaglaną przełóż do formy, posyp kakao i zostaw do wystudzenia. Po tym czasie włóż do lodówki na ok 2 h. Jako spód do tego ciasta świetnie nadają się przepołowione ciastka oreo (nadzienie można dodać do masy). Jako wierzch ciasta świetnie sprawdza się galaretka czy ułożone owoce. Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność ciasta użyj
wegujemy
CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI 208Ciekawe ciasto z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków oraz suszonych moreli i prażonych orzechów. Jest zaskakująco smaczne, mięsiste i długo zachowuje świeżość ( pod przykryciem, lub zawinięte w folię bez polewy). Pokryłam je warstwą waniliowego serka i posypałam ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie się prezentuje(...)stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy. SKŁADNIKI wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową CIASTO ⅔ szklanki (120 g) suszonych moreli pokrojonych w kostkę ⅔ szklanki (130 g) dowolnych orzechów uprażonych i rozdrobnionych ½ szklanki(125 ml) białego vermouthu 2 jajka ¾ szklanki (225 g) puree ze słodkich ziemniaków* 1 i ½ szklanki (230 g) przesianej mąki pszennej 1 szklank cukru
cool and minty
KOSTKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM 221rondelku roztopić masło, miód i kakao. Dodać mleko, cukier i jajka, a następnie wprost do rondla z masą, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Tak przygotowane ciasto w momencie wykładania do blaszki jest bardzo płynne. Ale bez obaw, po upieczeniu odpowiednio stężeje. Będzie wilgotne, lekkie i pulchne. Ciasto dobrze się kroi, a trzymane pod przykryciem, długo(...)pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce do lekkiego przestygnięcia. Następnie delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy dokładnie. Ostudzone ciasto kroimy poziomo na 2 blaty. Jeden blat smarujemy powidłami, drugi przykrywamy
cool and minty
Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką 268Kończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż jest bardzo zdrowe. Mąka razowa, mała ilość cukru i to brązowego plus płatki owsiane! Nie spodziewałam się, że placek z rabarbarem i owsianą kruszonką będzie taki pulchny i delikatny. U mnie w domu znikł(...)ciągu paru minut - w sumie czego się spodziewać jak 5 kobiet się przysiądzie do słodkiego ciacha które dodatkowo jest zdrowe?! Robiąc ciasto inspirowałam się tym ze strony Słodko słony świat Ilony jednak zmieniłam troszkę proporcje i rodzaje mąki i dodałam sam rabarbar. I przy kolejnej produkcji placka z rabarbarem dodatkowo podprażę na suchej patelni delikatnie płatki owsiane - myślę, że nada
sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z brzoskwinią i kaszą manną 167gorące, letnie dni mam większą ochotę na słodkie przekąski niż zimą :) Też tak macie? Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania szybkiego, taniego i prostego do przygotowania ciasta na bazie kaszy manny i śmietany 18%. Poniższe ciasto jest pulchne, lekko wilgotne (wierzch od brzoskwiń) i z niewielką ilością tłuszczu. Zachęcam do pieczenia! Składniki na blachę o wymiarach(...)szpatułki delikatnie połączyć ze sobą pozostałe składniki (w dwóch częściach, tj. najpierw połowa przesianej masy + połowa śmietany; wymieszać i na koniec reszta składników). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Wyrównać. Brzoskwinie umyć, pozbawić pestek i pokroić na 5-6 części. Na surowym cieście wyłożyć kawałki brzoskwiń. Piec w 17 0ºC przez około 40-45 minut (do suchego
Ugotować
JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ 177Pyszna szarlotka, na półkruchym spodzie z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną. Przepis jest prosty, przygotowanie kruchego ciasta, jabłek oraz bitej śmietany jest łatwe, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna i efektowna. Możemy upiec je na walentynki i ozdobić czekoladowymi serduszkami, polecam(...)Składniki ciasta na tortownicę 24 cm: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g margaryny 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki
Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK STRACCIATELLA 167Składniki na ciasto : 150 g margaryny 3 łyżki kakao 100 g cukru 250 g mąki 1 żółtko(...)Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę. Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik
Kulinarne Fantazje Marioli
ROLADA CZEKOLADOWO - KAWOWA 170Składniki ciasta : 4 duże jajka 4 łyżki naparu z mocnej kawy Tomy Cafe 100 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier i po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon
Kulinarne Fantazje Marioli
Filo serniczki z owocami 236Urocze mini serniczki otoczone płatkami chrupkiego ciasta filo z orzeźwiającymi owocami będą świetnym deserem na letnie upały :) 250 g mascarpone 1 jajko 1 op. ciasta filo 2 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta i foremki łyżka cukru z wanilią i kardamonem łyżka mąki kukurydzianej Owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki, kiwi Dekoracja: cukier puder mięta Jajko rozbełtać, wymieszać z mascarpone, mąką(...)kukurydzianą i cukrem. Ciasto filo rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku 11cm. Formę na muffinki (taką na 12szt.) posmarować masłem. W każdy otwór wkładać po 4 kwadraty ciasta (tak aby rogi nie zachodziły na siebie), smarując każdy kawałek masłem. Do środka każdego "koszyczka" nakładać po łyżce masy serowej. Do części serniczków wsypałam po kilka jagód. Foremkę
Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 186Najlepsze ciasto to właśnie to, drożdżowe z owocami i kruszonką. Takie smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam wersję z owocami, choć owoce możecie użyć tutaj takie jakie chcecie. Częstujcie się! Składniki : * 500g mąki pszennej * opakowanie drożdży instant * 250ml ciepłego mleka * 100ml masła lub oleju * 2 jajka * pół szklanki cukru * 500g truskawek * łyżka mąki * łyżka masła * łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Mąkę(...)wymieszać z drożdżami, cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać jajka. Ciasto wyrobić z rozpuszczonym masłem. Odstawić do wyrośnięcia. Ciastem wyłożyć blaszkę, powciskać w ciasto pokrojone truskawki. Odstawić na pół godziny. Masło rozetrzeć w palcach z cukrem i mąką na kruszonkę. Posypać ciasto. Piec 40 minut 1 180 stopniach
Magiczne Życie Marty
Czekoladowe ciasto z truskawkami i likierem 251Sezon truskawkowy zmierza ku końcowi. Jedzmy więc ciasta z truskawkami ! Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem likieru i truskawek kusi zapachem. Wykonacie je naprawdę szybko i wcale nie napracujecie się zbytnio. Wiem, że to lubicie, tak samo jak ja :) Składniki: ( na blachę 30x20 cm lub tortownicę średnicy 28 cm ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej(...)masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, ale przestygniętą czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Na koniec wlać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać ciasto. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w 170 stopniach C przez 30-35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowo
Truskawkowiec bez pieczenia 879Truskawkowiec bez pieczenia to ciasto idealne na gorące letnie dni, gdyż nie wymaga użycia piekarnika i podawane jest na zimno. Jego przygotowanie jest proste, choć należy odczekać, aż masy się zetną, zanim jedną warstwę położymy na drugą. Ciasto jest w smaku mocno truskawkowe, więc posmakuje wielbicielom truskawek. Elementem przełamującym ten truskawkowy "raj" jest warstwa śmietankowo-jogurtowa, która wprowadza do ciasta(...)dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty jogurtu, składniki zmiksować - zimną śmietankę ubić na sztywno - ubitą śmietanę przełożyć w 2-3 turach do jogurtu, delikatnie wymieszać - masę śmietankową przełożyć na ciasto, wyrównać - na masie śmietankowej ułożyć kolejną warstwę herbatników - całość schłodzić do momentu ścięcia się warstwy śmietankowej GALARETKA - galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić
Smakołyki Bereniki
Szarlotka z orzechową pianką i lodami 211Szarlotka z lodami to klasyk wśród ciast. Co powiecie na urozmaicenie tradycyjnego przepisu o orzechową piankę? Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 1 łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść(...)ciasto, zawinąć w folię i przenieść na pół godziny do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, cienko pokroić i rozgotować w małej ilości wody z cukrami waniliowymi. Wyjąć ciasto z lodówki, 1/3 ciasta zamrozić, resztę rozwałkować i przenieść do dużej tortownicy, nakłuć widelcem, podnieść brzegi i zapiec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni na jasny złoty kolor. Po przestudzeniu, posypać
Tradycyjna Kuchnia
leniwa drożdżówka z truskawkami i kruszonką... 185mleko, olej, wsypać przesianą mąkę, sól, nie mieszać, nie ruszać, nakryć miskę talerzem na 8 godzin na stole kuchennym teraz wystarczy dużą łyżką wszystko wymieszać z 2-3 minuty, ciasto powinno być nie za gęste ale i nie za rzadkie forma duża z odpinanym rantem 35x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia - całe ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto gęsto(...)całe truskawki, zostawić na 15 minut do miski po cieście włożyć margarynę 15 dag, wsypać 100 gram cukru, 1 opakowanie cukru cytrynowego, 150 gram mąki tortowej i mikserem utrzeć kruszonkę, jeśli jest za sucha to można dolać ciut oleju rzepakowego, ja tak w tej zrobiłam, kruszonkę rozsypac na truskawkach, piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 180 C około
W Mojej Kuchni Lubię
Rożki ciasta francuskiego z serkiem i owocami 219Przepis powstał specjalnie z myślą o Dominiku, który jest ogromnym fanem wypieków z ciasta francuskiego. :) Ciasto francuskie jest dość wdzięcznym produktem, gdyż przy jego użyciu można wyczarować prawdziwe pyszności, a nie zajmie nam to całej wieczności. Dziś propozycja przyrządzenia z niego prostych rożków z serkiem jogurtowym oraz owocami. Przepis przyda się, gdy macie w domu opakowanie ciasta francuskiego, a właśnie(...)zadzwonili goście, że będą za 15 minut. ;) Rożki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 200 g serka śmietankowego (np. Almette) 200 g owoców w żelu, konfitury lub dżemu 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1 rozbełtane jajko Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwijamy, dzielimy je na 8 równych części. Ja lubię połączenie lekko słonego serka ze słodkimi wiśniami
Cooking Monster