Ciasto to robiłam już wiele razy. Pewnie część z Was też zna ten przepis. Ale z pewnością są też takie osoby, które jeszcze nie poznały smaku tego ciacha a warto zapisać taki tani i szybki przepis na czarną godzinę :) Ciasto jest banalnie łatwe i tak naprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się(...)czyli masę białą. Powtarzamy czynności, które robiliśmy przy ciemnej części - nie dodajemy już tutaj jednak kakao. Jeszcze gorącą masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo, przykrywamy równolegle trzecią warstwą herbatników. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto jest już chłodne, należy przygotować polewę. W garnuszku rozmieszać wodę i kakao, dodać cukier i margarynę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Polać ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnymogłam się oprzeć i po prostu musiałam upiec podobną, taka jest pyszna! Wam też polecam upiec ją na weekend do kawy. Jestem pewna, że Wam też tak bardzo posmakuje :) Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany 2 kg jabłek cukier i przyprawa do szarlotki KAMIS lub cynamon(...)wedle uznania 3 łyżki bułki tartej Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g płatków migdałowych Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych
Smakołyki AsiPyszne, pachnące cynamonem. Ma tę zaletę, że sprawdzi się na piknik jak również do popołudniowej kawki :) Moja rodzina lubi takie proste ciasta. Wam również polecam! Ciasto: 250g miękkiej margaryny 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka 1/3 szkl mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate szkl mąki pszennej cukier cynamonowy DIAMANT ok 3 łyżki jabłko cynamon(...)masę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku a następnie na zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić sztywną pianę, którą delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, posypać cukrem cynamonowym i powtykać cienkie plasterki jabłka. Posypać kolejną warstwą cukru cynamonowego, przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać cynamonem. Piec
Smakołyki Asibakaliami możecie je pominąć. Serniki mają jeszcze jedną zaletę, zawsze się udają. Mogą popękać, mogą opaść, ale i tak są smaczne. A teraz zapraszam Was na lekki sernik. Składniki Ciasto 200 g mąki 50 g cukru 1 żółtko 120 g masła Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, żółtko i pokrojone na drobno masło.Wszystko razem zagnieść, uformować kulę, owinąć folią(...)schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć boli i dno tortownicy ( tortownica o średnicy 26 cm) Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż będzie miało brzegi lekko rumiane. Masa serowa 1 kg twarogu śmietankowego 3 jajka 180 g cukru 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego
O kuchni z uczuciemJesień to często pieczone ciasto z jabłkami. Tym razem wersja z dodatkiem kakao: Ciasto kakaowe z jabłkami /dwukolorowe Składniki: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 4 jajka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 2 łyżki kakao naturalnego dodatki - 4 jabłka - cukier puder do posypania - margaryna i bułka tarta do wysmarowania(...)tortownicy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Jajka ubijam. Dodaję resztę składników, ale bez kakao i dokładnie miksuję. Dzielę ciasto na 2 części, do jednej dodaję kakao i miksuję dokładnie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i dzielę na ósemki. Do formy wlewam jasne ciasto
Kuchnia co dniaGoście mają być już lada moment, a Ty nie masz pomysłu na szybki deser? Wystarczy płat ciasta francuskiego i jabłka, by w 20 minut wyczarować smaczne i niewymagające ciasto :) A jeśli dodasz do tego aromatyczne przyprawy, polewę z czekolady czy cukier puder, Twoi goście będą zachwyceni. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - 6-7 soczystych jabłek - 4 łyżki miodu(...)polewa czekoladowa Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy miód z masłem i przyprawami, wrzucamy jabłka i dokładnie mieszamy z powstałym sosem. Dusimy około 5 minut. Ciasto francuskie formujemy w dwie podłużne tarty, boki ciasta zaginamy tworząc wyszczy brzeg. Na obie tak przygotowane tarty wykładamy jabłka i polewamy powstałym sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
W poszukiwaniu inspiracjijabłka mi Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na 6 rogali Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 12,5 g świeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 35 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Farsz: 1 spore jabłko cynamon mielony kardamon brązowy cukier trzcinowy(...)łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu przesianą mąkę ze szczyptą soli, pozostały cukier, esencję i jajko, Wyrabiamy ciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy
Kulinarne przygody Gatityczekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm. M 170 g czekolady(...)Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką, aby papier nie przykleił się ciasta – w wersji bezglutenowej pominąć, lub zastąpić mąką bezglutenową ). Żółtka oddzielić od białek, wlewając do osobnych mis. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i gotować na średnim ogniu
Moja Delicjaczasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy i kilka kropli aromatu migdałowego. A przepis na ciasto wykorzystałam z bloga Moje Wypieki . Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek. Okazało się(...)łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia ilości. Mąkę wymieszać z wyrośniętym rozczynem, dodać resztę składników i wyrobić mikserem, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto
Walijskie PichcenieMiodownik z 2 ciast. Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka sody 2 jajka 4 łyżki miodu 150 g masła 2 lub 3 łyżki śmietany szklanka cukru pudru Masa grysikowa: 0,5 l mleka 12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru 1 kostka masła Orzechy: Paczka orzechów 2 łyżki masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Z podanych składników(...)wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować i włożyć do form. Na jedną z nich wyłożyć uprzednio przygotowane na patelni orzechy z masłem i miodem ( prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec po około 20 minut na 150 st. W międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu
PychotkaaaOstatnio piekłam bardzo stary przepis mojej mamy makowiec na kruchym cieszcie z jabłkami... W internecie natknęłam się na nazwę "po japońsku" może to ten. Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej(...)śmietany Mak: Puszka maku bakalie według uznania 5 jajek pół szklanki kaszy manny szklanka cukru margaryna parę dużych jabłek łyżeczka sody kropla aromatu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć je na brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz
PychotkaaaMiodownik z 2 ciast. Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka sody 2 jajka 4 łyżki miodu 150 g masła 2 lub 3 łyżki śmietany szklanka cukru pudru Masa grysikowa: 0,5 l mleka 12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru 1 kostka masła Orzechy: Paczka orzechów 2 łyżki masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Z podanych składników(...)wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować i włożyć do form. Na jedną z nich wyłożyć uprzednio przygotowane na patelni orzechy z masłem i miodem ( prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec po około 20 minut na 150 st. W międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu
PychotkaaaSkładniki: Ciasto: 250g mąki 100g margaryny 1 jajko całe + 1 żółtko 0, 5 paczuszki proszku do pieczenia 75g cukru pudru 3-4 łyżki śmietany 0,5 paczuszki cukru wanilinowego Masa Serowa 1kg sera śmietankowego 1 olejek śmietankowy 2 budynie śmietankowe 10 jaj 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% Lukier do polania Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, 1/5 ciasta(...)szklanką cukru. W czwartej ubić śmietanę kremówkę. Do pierwszej miseczki dodać ubite białka i śmietanę, wszystko wymieszać. Następnie dodać żółtka i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika 180° i piec ok. 1h. Ciasto w piekarniku bardzo mocno urośnie, po wyjęciu opadnie ale na szczęście nie zrobi się kapeć. Po wystudzeniu polać lukrem
PychotkaaaPrzepis na sernik gotowany anastazji pochodzi z książki "183 nowe przepisy Siostry Anastazji" Składniki: ciasto 4 szklanki maki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego białego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie 1/2 szklanki mleka(...)jajka niepełna szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany a jajkami proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na zloty kolor. Masa serowa Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając
PychotkaaaSkładniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dkg margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 30 dkg maku 20 dkg cukru pudru 4 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie olejek migdałowy lub po prostu gotowa masa z puszki Masa serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu(...)margaryny 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + opakowanie pierniczków w czekoladzie Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie
Pychotkaaa