ciasto - 162258 przepisów (strona:2900/10818)

Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 104

przyznać, że pierwszy raz jadłem Quiche. Nie miałem okazji wcześniej spróbować tego typu dania, jednak na pewno nie jest to mój ostatni raz. Dzięki temu, że możemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można kupić praktycznie w każdym sklepie, Quiche robi się bardzo szybko i prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory(...)Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól

Programista w kuchni
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 143

Ciasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką muszkatołową 120 g migdałów (zmielonych, najlepiej razem z skórką) 120 g cukru 4 jaja ½ łyżeczko świeżo startej gałki muszkatołowej W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto. Jest to jeden z niewielu przepisów(...)ciasto kruche, które

Korniszonki
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna 190

całe jajko – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy przez 15 minut, aż masło zostanie wrobione. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski przekładamy na stolnicę i ugniatamy, rozciągamy oraz masujemy, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Wyrobione formujemy w kulę, przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią(...)spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazowujemy ugniatając ręką, przekładamy na matę (lub stolnicę). Formujemy wałek, dzielimy na 9 równych porcji. Kolejno każdą porcję lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i wałkujemy wzdłuż. Następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią

mojewypiekiinietylko
Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką 127

Czekoladowa słodycz przełamana kwaskową nutą czerwonej porzeczki. Ciasto w sam raz do kawy w ciepłe, letnie popołudnie. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki w temperaturze pokojowej (forma 21 cm x 27 cm): Ciasto: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 2 jajka 0,5 szklanki (125 ml) mleka 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 tabliczki(...)puszystą masę. 3) Miksując na wolnych obrotach, do masy z jajek i cukru powoli dolewać masę czekoladowo-kakaową, a następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 4) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać czerwoną porzeczką obraną z szypułek. 5) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 min., do momentu

Fitsweet.me
Duńskie ciasto z rabarbarem. I o tym, jak moja przyszłość zawisła na włosku. Czy może raczej na odnóżu...? 175

niespecjalnie dobrze spałam tamtej nocy... Po opowiedzeniu tej mrożącej w żyłach krew historii w pracy usłyszałam: To za ile wystawiliście dom na sprzedaż...? Ha. Ha. Przepis na to ciasto z rabarbarem znalazłam na blogu Pistachio . Spodobał mi się bardzo, bo są w nim same dobre rzeczy: miękkie, waniliowe ciasto ucierane, karmelizowany rabarbar i krem budyniowy. Niewielki dodatek kardamonu nadaje(...)zajmuje dużo czasu. A ciacho wychodzi obłędne! Delikatne, słodko-kwaśne i wilgotne, a do tego długo zachowuje świeżość.  Czy ktoś w ogóle mógłby próbować mu się oprzeć...? Duńskie ciasto z rabarbarem, kardamonem i budyniem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) krem budyniowy: 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 50 g cukru 15 g mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
czekoladowy sernik z wiśniami 105

właśnie jego urok. Dodatkowo smak wiśni z przetworów (tak tak kompot się zrobił sam) i niebo w gębie. Gwarant udanego spotkania z kawką w ręce.  Składniki: ciasto półkruche 25 g cukru pudru 1 jajo 40 g kakao 25 g masła 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 120 g cukru 120 g czekolady deserowej 2 jaja(...)łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 480 g twarogu na sernik  80 g śmietanki 30 % ok 3/4 szklanki wiśni Przygotowanie: ciasto  wszystkie składniki sypkie oraz masło połączyć za pomocą miksera  następnie dodać jajo i jeszcze raz wymieszać ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto miałam "mokre", ale łyżką sobie poradziłam  piec w piekarniku nagrzanym

Gotowanie z pasją
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 146

słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę,  spróbujcie ją upiec!  Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka 100 g masła 90 g cukru 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker Duża szczypta(...)śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy zacznie odchodzić

Wanilia i Kardamon
Murzynek – klasyczny przepis 196

Murzynek – klasyczny przepis Wielu osobom ciasto to kojarzy się z dzieciństwem. Klasyczne, czekoladowe, bez dodatku kremów czy owoców – jest idealne o każdej porze roku. Na dodatek nie może się nie udać, bo nawet murzynek z zakalcem jest pyszny Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać ze sobą(...)dodać cukier, kakao i masło. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników na jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia. Odlać pół szklanki – będzie to polewa do ciasta po upieczeniu. Mąkę przesiać do oddzielnej miski, dodać proszek do pieczenia. Dodać letnią masę kakaową, wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy. Do białek dodać szczyptę soli

Taste and Cook
Ciasto jogurtowe z jagodami 163

Dzisiaj polecam wam pyszne szybkie ciasto jogurtowe z jagodami. Sezon jeszcze trwa więc zapraszam do zrobienia. Dziś miałam uczennicę która robiła ciasto jogurtowe pod moim okiem. Ciasto nie jest trudne gdyż najlepiej uczy się piec właśnie na takich mało składnikowych. Lucyna była zadowolona z efektu i zamierza już za parę dni nauczyć się innego . Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego(...)ąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy. Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )Pieczemy  przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy  cukrem pudrem

Różowa kuchnia
Mocno czekoladowe ciasto w kubku 135

u0107 w kuchni z mikserem. Albo ca\u0142a blacha to za du\u017co i \"kto to p\u00f3\u017aniej zje.\". Spiesz\u0119 z rozwi\u0105zaniem! Mam dla Was ciasto w kubku, kt\u00f3re robi si\u0119 dos\u0142ownie w kilka chwil. Sprawd\u017acie sami! ","recipeIngredient":["4 \u0142y\u017cki m\u0105ki\r","2 \u0142y\u017cki kakao\r","2 \u0142y\u017cki cukru(...)u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia\r","1 jajko\r","3 \u0142y\u017cki oleju\r","1\/4 szklanki mleka"],"name":"Mocno czekoladowe ciasto w kubku","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT5M","recipeInstructions":["Do miski wsypujemy wszystkie suche sk\u0142adniki i mieszamy. Nast\u0119pnie dodajemy mokre sk\u0142adniki i wszystko razem mieszamy.\r","Powsta\u0142\u0105 mas\u0119 wlewamy do ceramicznego kubka

Mostek w kuchni
JAGODZIANKI 2000

przelewamy do wysokiej miski, dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i rozrabiamy do rozpuszczenia się cukru i drożdży. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli, wbijamy całe jajka i energicznie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i musi odklejać się od dłoni. Gotowe ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w nie przewiewne(...)miejsce na 1h aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy szklanką kółka. Czynność powtarzamy, aż do skończenia się ciasta. Jagody posypujemy cukrem oraz mąką ziemniaczaną, mieszamy delikatnie. Na każdy krążek nakładamy łyżkę jagód, dokładnie zlepiamy boki formując bułkę. Uformowane bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem

Prosto i Smacznie z Anetą
Mleczny tort czekoladowy 292

Kakaowy biszkopt przełożony jasnym i ciemnym kremem czekoladowym o charakterystycznym mlecznym posmaku, jaki daje mleko w proszku. Tort powstał dla młodej solenizantki, która lubi czekoladowe ciasta. Sto lat Amelia !!! BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki(...)Umieścić na torcie, wbijając dodatkowo długie patyczki, aby stabilnie stały. Z pozostałej czekolady wykonać polewę, umieścić wokół ciasteczka i wykonać napis. Tort schłodzić. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Dla dzieci , Torty Tagged: czekolada , kremówka , mascarpone , mleko w proszku , polewa

https:KKuchniaMniam
Kostka agrestowa 172

Przepyszne ciasto, lekkie i orzeźwiające. Z agrestowym nadzieniem, bitą śmietaną i cytrynowym lukrem. Podobne do cytrynowca, wspaniałe! Pięknie prezentuje się na stole, będzie hitem każdej imprezy ;) Korzystajcie, póki sezon na agrest jeszcze trwa ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na ciasto: 3 jajka 110 g cukru 70 ml oleju 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać. Wlewać olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać

Domowa cukiernia Ewy
pyszne "nocne" drożdżowe ciasto z nektarynkami i kokosową kruszonką... 133

mąkę, sól - NIE MIESZAĆ na mąkę zetrzeć ze sparzonej większej cytryny skórkę, nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym rano łyżką silikonową lub drewnianą w misce ciasto wymieszać z 2 minuty łącząc składniki forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto przełożyć do formy, układać gęsto ćwiartki nektarynek z podanych składników zrobić kruszonkę, oleju dolewać tyle(...)uzyskać kruszonkę kruszonką posypać nektarynki, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto wystudzić - ciasto jest pyszne i szybko się zjada...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche z budyniową pianką i malinami 135

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części(...)zawinąć w folię i zamrozić przez ok 1,5 godziny. Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tartce na grubych oczkach 60% część ciasta, wyrównać i delikatnie przyklepać palcami. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru kilka kropel zapachu waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania