ciasto - 163312 przepisów (strona:2893/10888)

Maślane ciasto z brzoskwiniami. 254

lubię  konfiturę brzoskwiniową z galaretką  lub po prostu brzoskwinie w syropie, które idealnie nadają się do deserów, czy wypieków. I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne, maślane ciasto z wykorzystaniem zawekowanych latem brzoskwiń. Ciasto jest puszyste, pachnące i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na maślane ciasto z brzoskwiniami: na formę 24x28 cm wszystkie składniki w temperaturze pokojowej(...)dodajemy do maślanej masy. Teraz delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem blachy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki (połówki dzielimy na 2-3 części) i równomiernie rozkładamy na cieście. Całość pieczemy do zarumienienia, czyli około 35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem (można go wymieszać z cynamonem), lub dekorujemy lukrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
ciasto pietruszkowe z polewą karobową 169

Ciasto marchewkowe zbyt oklepane ? W takim razie pora na ciasto pietruszkowe, polane wegańską polewą karobową. Jest to moja pierwsza taka polewa, więc jestem z niej niesamowicie dumna. W duecie z ciastem tworzy nieziemsko pyszną całość. Dodatkowo nie wymaga uruchomiania piekarnika.  SKŁADNIKI: 2 szklanki kaszy jaglanej ekspandowanej szklanka płatków owsianych łyżka nasion chia pietruszka ziarenka z laski wanilii 1/2 szklanki(...)dokładnie blendujemy je razem z wodą i dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie razem blendujemy, następnie przekładamy do aluminiowej formy i odkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gdy ciasto jest gotowe, robimy polewę: Mleko kokosowe umieszczamy w garneczku i rozpuszczamy, dodajemy do niego karob i dokładnie mieszamy. Polewamy gotowe ciasto. Dodatkowo możemy posypać je z wierzchu rozdrobnionymi orzechami

healthy dreams
Jabłecznik na biszkopcie 244

sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 25 -30 minut.  Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry(...)rondla wsypujemy cukier i podparować na wolnym ogniu przez kilka minut na koniec wsypujemy galaretkę, cynamon mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na dolną część przekrojonego biszkoptu, przykrywamy drugą częścią ciasta.  Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dekorujemy górną część ciasta. Smacznego

kgwjanczewo
Rogaliki z marmoladą mirabelkową i waniliową kruszonką. 146

odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy mąke, wbijamy jajka i  wlewamy podrośnięte drożdze. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie  ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinke mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki(...)wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Każdy kawałek rozwałkowuję na placek w kształcie koła. Dzielę go na 8 części. Na każdy kawałek wykładam porcję powidła. Ja użyłam z mirabelek, ale można

Radość kipiąca uśmiechem.
drożdżówka z suszonych drożdży z pigwą... 167

cytryny 1 łyżka, mleko ciepłe 1 szklanka, sól - szczypta, masło lub margaryna 10 dag/stopione, konfitura z pigwy 1 słoik jajka, cukier, cukier wanilinowy, w misie robota ubić do białości, ciasto będzie lepsze do masy przesiać mąkę, dodać drożdże suche, wsypać skórkę cytrynową, sól i na wolnych obrotach hakiem mieszać, margarynę stopić, wlać zimne mleko i pomału dolewać do ciasta(...)wyrabiania, wyrabiać z 8-10 minut na większych obrotach, przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny keksówka 30 cm, wysmarowana tłuszczem - do blaszki dać połowę ciasta, rozsmarować konfiturę z pigwy o temperaturze pokojowej na pigwę dać resztę ciasta, zostawić na 20 minut, piec w 190 C, grzanie góra/dół około 55-60 minut ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z amarettini i lemon curd 178

dodatkiem włoskich morelowych ciasteczek amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon curd kupicie go w sklepie  Kuchnie Świata Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 30 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa serowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 4 jajka 1 torebka  budyniu(...)Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy. Masa serowa: Twaróg przełożyć

Wanilia i Kardamon
Jaglany sernik na owsiano - żytnim spodzie 271

początek muszę się Wam przyznać, że kiedy zrobiłam to ciasto po raz pierwszy, tak bardzo nam zasmakowało, że zajadaliśmy się nim i delektowaliśmy cały czas :) I kiedy uświadomiłam sobie, że nie zrobiłam przecież zdjęcia na bloga - ciasta już nie było! ;) Mój mąż był z tego powodu bardzo zadowolony i nie musiał mnie długo przekonywać, że muszę je zrobić jeszcze(...)gęsta i kleista. Pieczemy w temp. 190 st. przez 15-20 minut. Spód gotowy! Jest naprawdę rewelacyjny, lekko kruchy, ale wilgotny i bardzo miękki - po prostu idealny pod każde ciasto! Ale, dość zachwytów nad owsiano - żytnim spodem - czas przejść do królowej dzisiejszego ciasta - kremowej masy serowo - jaglanej! Składniki na masę: 1 szklanka kaszy jaglanej 600 g twarogu sernikowego 2 łyżki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sernik z pomarańczową nutą 208

masa budyniowa z drugiego, a biszkopt jeszcze z innej bajki... Zniknął szybciej niż się spodziewałam, a to cieszy najbardziej :-) mąż stwierdził, że śmiało mogę wprowadzać wypiek na domową listę ciast obowiązkowych :-) Więc podpisuję się obiema rękami pod tą mieszanką faktur i smaków, bo jest bajeczna... taka moja... ;-)    SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej(...)termoobieg). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok. 60 cm. Następnie wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem wyłączonego i pozostawiamy w uchylonym aż ciasto wystygnie. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do garnka, krótko miksujemy, a następnie gotujemy do chwili aż masa zgęstnieje i na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze z powietrzem. UWAGA: Masa lubi

Czary - gary w kuchni
BROWNIE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 140

nich. Wszak mam w domu 3 mężczyzn i to dla nich gotuję każdego dnia. Po niedzielnym,często wymyślanym  obiedzie nie zawsze znajdzie się u mnie  kawałek ciasta do kawy. Częściej przygotowuję ciasta i desery na zimno- wychodzą mi zdecydowanie lepiej. Każde więc wypieki ( co dwutygodniowe ciasta itp) są traktowane jako wielkie wydarzenie i celebrowane przez wszystkich, szczególnie dzieciaki(...)czekolady- do zapiekania 50 g orzechów posiekanych 10 g skórki kandyzowanej Wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao, cukrami, solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopione masło, czekoladę, orzechy i skórkę. Wyrabiamy ciasto. Jest ono dość zwięzłe,ale i lepiące. Tak powinno być. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy i układamy na blaszce. Pieczemy po ok 10- 15 minut. Zostawiamy na kilka minut

Z Majeczką w kuchni
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 198

długotrwałego gotowania i mocnego przyprawiania, aby były zjadliwe. W ten sposób narodziła się kuchnia soul food — kuchnia z duszą, pokazująca poszanowanie dla każdego produktu i prawdziwą miłość do gotowania. Ciasto z batatów jest na to doskonałym przykładem. Oczywiście dzisiaj przyrządza je się zgoła inaczej, np. smalec w kruchym spodzie został zastąpiony masłem. Ja po przewertowaniu sieci w poszukiwaniu idealnego przepisu(...)stworzyłem na swój sposób własną recepturę sweet potato pie , inspirując się głównie oryginalnym przepisem Sylvi Woods. Kluczem idealnego nadzienia są przyprawy m.in.: wanilia, cynamon i mój ukochany kardamon. Ciasto wychodzi wspaniałe, w smaku dość podobne do popularnego placka dyniowego, chociaż bataty dodają niepowtarzalnej słodyczy i karmelowego aromatu. Gorąco je Wam polecam! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruchy spód

Food Square
Ciasto drożdżowe z czekoladą i "List w butelce" 221

Dziś Dzień Czekolady :) Z tej okazji przygotowałam ciasto drożdżowe z rodzynkami i kawałkami gorzkiej czekolady, która doskonale wpływa na nasz nastrój i zdrowie. A o to ostatnie musimy szczególnie dbać o tej porze roku. Ja przygotowałam składniki, a automat (wypiekacz do chleba) wyrobił i upiekł ciasto ;) Taki pomocnik przydaje się od czasu do czasu ;) Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową(...)pokroić na kawałki. W pojemniku automatu do wypieków umieścić składniki (poza rodzynkami, rumem i czekoladą) w takiej kolejności, jak wymieniłam.  Włączyć automat na odpowiedni program (u mnie "wyrastające ciasto drożdżowe"). Rodzynki wymieszać z rumem. Dodać do nich pokrojoną na mniejsze kawałki (wielkość według uznania) czekoladę. Gdy automat da sygnał (u mnie ok. 30 minut od włączenia), dorzucić rodzynki

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTO Z BRZOSKWINIOWĄ PIANKĄ. 185

Dziś zapraszam na pyszne ciasto z delikatną brzoskwiniową pianką i galaretką. SKŁADNIKI: CIASTO: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki, 1 czubata łyżka kakao. PIANKA: 2 śnieżki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 50dag serka Philadelphia (można zastąpić zmielonym twarogiem), 2 galaretki brzoskwiniowe, 1 puszka brzoskwiń(...)wierzch 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750ml wody. WYKONANIE: CIASTO: Dno blaszki o wymiarach 23x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180'C. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier. Następnie dodawać żółtka i sypkie składniki. Wymieszać. Ciasto wylać do blaszki i piec około 20 minut. Po wyjęciu

Zrób to smacznie
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 200

siemię lniane z 3 łyżkami ciepłej wody, aż do powstania gęstej zawiesiny. 2.. W dużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 4. Do rondelka wrzucić starte na dużych oczkach, obrane jabłka(...)Dodać wanilię, cukier/ksylitol dostosowując słodkość do własnych preferencji. Dusić aż do zmięknięcia jabłek i odparowania wody. 5. Wyłożyć formę do tarty ciastem z lodówki, rwąc i sklejając kawałki (jeżeli nie jest silikonowa, należy ją natłuścić i obsypać delikatnie mąką) 6. Wysmarować spód ciasta powidłami śliwkowymi, wyłożyć podduszonymi jabłkami. 7. Z pozostałej ilości ciasta zrobić kruszonkę. 8. Piec 30-35 minut

Pland based fille
domowy makaron II 198

składniki: ok. 230 g mąki orkiszowej 2 jajka 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajka i dodajemy sól. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko i kroimy dowolne kształty np. tagliatelle, nitki, łazanki itp. Gotujemy al dente w osolonej wodzie

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe serduszka 138

Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Ciasto 250 g mąki tortowej 220 g drobnego cukru 130 g masła 115 ml jogurtu naturalnego 180 ml wody 2 średnie jajka 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek ciemnego kakao(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 150 g białej czekolady 1 łyżka masła 2-3 łyżki mleka szczypta czerwonego barwnika Ciasto Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Do miski przesiewamy

Wędrówki po kuchni