ciasto - 162322 przepisów (strona:2886/10822)

Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym 207

Piernik to jedno z ciast ,które obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. C hociaż do Ś wiąt pozostało jeszcze trochę czasu ,  mnie naszła ochota  właśnie na piernik. Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym.  Piernik od wielu(...)gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment . W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji.   ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 1 łyżka kakao  1 szkl. mleka 1 słoik

Kolorowa kuchnia Elki
Kostka dyniowa z wkładką kokosową 179

Jesień za oknem a ja przysiadam się do kawy  z słonecznym kawałkiem ciasta i was zapraszam  na chwilę zapomnienia Składniki ciasto • 5 jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru Krem • 300 g masła • sok z 1 cytryny • starta skórka z 1/2 cytryny • 1 słoik litrowy musu z tartej dyni • 2 budynie(...)szklanka cukru wkładka kokosowa • 5 białek • 200 g kokosu • 1 szklanka cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponad to • 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania 1. Ciasto  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka oddzielić od żółtek  ubić białka wsypać stopniowo cukier Gdy cukier się rozpuści dodawać  po jednym żółtku cały czas ubijać,gdy będą się

W królestwie smaków Beaty
Orzechowo-czekoladowe jeże 148

jedną z pierwszych książek, którą dostałam od męża wpadłam na przepis na czekoladowe jeże. Od razu stwierdziłam, że nie mogę przepuścić okazji i zrobić je razem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń. Przepis zmodyfikowałam, a same ciastka stanowią świetny dodatek do ciepłego mleka czy też gorącej kawy(...)dużej miski przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia oraz kakao. Stopniowo łączymy z masą maślaną pod koniec dodajemy bardzo drobno przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową.  4. Ciasto będzie wystarczająco gęste by móc formować z niego kule. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki spłaszczając nieco z jednej strony tworząc kształt pyszczka.  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Jeże

vaniliowoczekoladowa
Nektarynki w cieście francuskim. 131

NEKTARYNKI PO FRANCUSKU /przepis własny/ dwie nektarynki płaska łyżka oleju kokosowego łyżka syropu klonowego gotowe ciasto francuskie Z ciasta francuskiego wyciąć cztery koła za pomocą szklanki. Z nektarynek wyjąć pestki, a następnie ich połówki  lekko skarmelizować w oleju kokosowym i syropie klonowym. Następnie złożyć dwie połówki ponownie i przyłożyć  do jednej z nich kawałek ciasta francuskiego. Drugą przykryć(...)płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem cały owoc. Tak samo postąpić z druga nektarynką. Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem. Gdy się przyrumienią, wyjąć, udekorować i podawać. Smacznego! Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:  www.sklepagnex.pl

Poranek na słodko
Ciasto z makiem i śliwkami 144

kawałki i dodać do suchych składników. Jajka rozbełtać widelcem i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręką na gładką masę. Blat roboczy podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 2 cm dłuższych niż wymiary formy. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. Masę makową wyłożyć do miski i wymieszać. Śliwki umyć, przepołowić i pozbawić(...)pestek. Na ciasto wyłożyć masę makową. Równo rozprowadzić. Na wierzchu masy makowej ułożyć połówki śliwek (miąższem do góry), dociskając je do dna. Każdą śliwkę oprószyć kardamonem. Wstawić formę z ciastem do piekarnika. Piec 55 minut (program pieczenia góra/dół). ----- Podobne: Ciasto śliwkowo-kokosowe Fale Dunaju ze śliwkami Odwrócone ciasto pomarańczowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z porem i kozim serem. 144

towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój wybór uważam za uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) sól pieprz masło klarowane(...)Masa jajeczna: 3 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g sera koziego w talarkach sól (opcjonalnie) pieprz (opcjonalnie) Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto

zadanie-gotowanie
Tradycyjny murzynek z serem Izaura 125

murzynek z serem - doskonały do popołudniowej kawy lub herbaty, na święta i z większej okazji. Tym razem dobrze spełnił swoje zadanie na międzynarodowym stoisku  NATO Charity Bazaar z ciastami. Składniki ciasto: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 3 łyżki ciemnego kakao 250 g - 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek wody cukier(...)serowa: 500-700 g dobrego sera twarogowego 4 jajka 1 szklanka cukru 200 g miękkiego masła 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego dodatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: I. Przygotowanie ciasta Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić, gotować przez 5 min, po czym pozostawić do wystudzenia.  Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.  Żółtka dodać

Z notatnika
Placek ze śliwkami 131

Śliwka węgierka zwykła, tak stara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami , tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić(...)szklanki) przesiać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. 13 dag margaryny utrzeć dodając stopniowo 8 łyżek cukru i kolejno 3 jajka. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Śliwki poprzecinać wzdłuż i wyjąć pestki. Na cieście ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać

Z notatnika
Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru 200

Dzisiaj kolejna propozycja ciasta w wersji fit, tym razem ze śliwkami, ksylitolem i olejem kokosowym. Jest puszyste mimo użycia pełnoziarnistej mąki, najlepsze na świeżo, a nawet jeszcze ciepłe ;) Uważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru(...)również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na wierzch przekrojone i wypestkowane śliwki. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). inspiracja

FitKot
ROLADA KOKOSOWA DIETETYCZNA 139

Polecam ciasto dla tych co dbają o linię , a jednak choć trochę mają ochotę zjeść coś słodkiego.To ciasto jest dla Was. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 3 jajka 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka oddzielić od żółtek.Ubijamy białka na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Na(...)przygotowaną blaszkę i wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.łopatką rozprowadzamy po dużej blasze.Pieczemy w 180st.dosłownie 10 min(sprawdzić patyczkiem.Warstwa ciasta jest cienka i dlatego)Po brzegach może się mocniej przypiec ,ale to nie problem bo to obcinamy nożem i zostaje nam ładny prostokątny biszkopt.Układamy ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem .Ściągamy pergamin z biszkoptu i  wykładamy gorący

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto Pijany kokosowiec II 173

Voila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno(...)czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny

Domowa cukiernia Ewy
Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel 231

się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym syropie i zapieczone pod słodką owsiano-migdałową kruszonką na oleju. Zrobiłam ją w kilka chwil po tym jak brat zapowiedział się, że za godzinę mnie(...)miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką (8 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki czerwonego porto Składniki na kruszonkę

karmelowy
O cieple domowego ogniska. I cynamonowe ciasto ze śliwkami 148

zupełnie inny rodzaj ciepła niż kaloryfery. To ciepło, które rozgrzewa duszę . Nie można go porównać z niczym innym; no może z ciepłem piekarnika, gdy w środku piecze się cynamonowe ciasto ze śliwkami... Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ten na figi powoli się kończy. W międzyczasie zobaczyłam u Komarki przepis na bajecznie proste i niesamowicie kuszące ciasto z letnimi owocami(...)cytryny z cynamonem jest zaskakująco trafione - mimo, że pozornie do siebie nie pasują, uzupełniają się w nieopisywalny sposób. Do tego soczyste owoce, i uwierzcie - nie można się od tego ciasta oderwać. Po prostu musicie tego spróbować! Cytrynowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
cynamonowe gofry z ciasta ucieranego 127

całkowitego połączenia się z masą. Dodajemy cynamon i miksujemy. Następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy wodę i miksujemy do połączenia się składników. Gofrownicę nagrzewamy, nakładamy porcjami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy gofry z gofrownicy i układamy je na kratce. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Chlebek bananowy 143

Długo szukałam przepisu na chlebek bananowy, który będzie mi odpowiadał. Raz wychodził mi zakalec, drugim razem smak bananów był zbyt intensywny, jeszcze innym razem ciasto było za suche. Metodą prób i błędów połączyłam wiele przepisów w jeden i wreszcie się udało. Piekłam go już kilka razy i za każdym razem wychodzi smaczny i dokładnie taki jak trzeba! Świetnie się sprawdza(...)chwilę. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon wymieszać, a najlepiej przesiać. Dodać do masy bananowej i połączyć mikserem. Foremkę (10x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piec ok. 50 minut, aż ciasto będzie złociste. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - jeśli wyjęty z ciasta będzie

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania