ciasto - 162258 przepisów (strona:2887/10818)

Paluchy z ciasta francuskiego z makiem 235

Pyszne paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z orzechami i rodzynkami.  Do masy można również dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem.  Tak więc zapraszam na e kspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskie ok 200 g masy makowej garść orzechów garść rodzynek jajko  Wykonanie: Do masy makowej dodać orzechy, rodzynki(...)wymieszać. Białko roztrzepać. Ciasto rozwinąć, posmarować białkiem. Następnie na jednym z nich rozsmarować masę makową i przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na  paski ok. 2 cm. Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy paluchy. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawiamy

magiczna kuchnia Kasi
Czesterki francuskie z salami 209

Czesterki francuskie to nic innego jak pyszna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Jest to moja kolejna propozycja na przekąskę. Nie macie pomysłu co przygotować na sylwestrową imprezę? Może wypróbujecie tego przepisu? Pyszne czesterki, których czas przygotowania to zaledwie 10 minut Przed imprezą wkładacie je na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Zastanawiacie się co przygotować na sylwestra? Szukacie pomysłu(...)szybkie przekąski? Dzisiaj propozycja na tzw. czesterki z ciasta francuskiego. Czas przygotowania 10 minut a przed imprezą wkładacie na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200 g pikantnego salami – 200 g sera żółtego w plastrach – 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkujemy. Układamy salami a następnie ser. Zwijamy w roladę

I LOVE LIFE
Bajaderki 150

Znacie?, lubicie??? Bajaderki nazywane często w moim domu ziemniaczkami to nic innego jak pozostałości ciast po małych i dużych imprezach, albo po świętach. Pamiętajcie tylko, że do bajaderek dodajemy suche ciasta (biszkopty, pierniki, drożdżowe, ucierane), bez mas i galaretki. U mnie bajaderki powstały z nieudanego biszkoptu i kawałka piernika. Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk. Składniki(...)ciast - 1 słoik dżemu 280g, u mnie domowy malinowy - 1 słoik konfitury różanej 140g  - 1/2 szklanki likieru, dałam kokosowy ale może być adwokat lub inny jaki macie  - 4 kopiaste łyżki naturalnego kakao Dodatkowo: - 1 czekolada mleczna lub gorzka 100g - 6 łyżek mleka - 10 do 15  dag wiórków kokosowych Przyprawy i dodatki znajdzie w sprawdzonym sklepie  www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik 188

Dzień dobry poświątecznie. Nie udało mi się opublikować przepisu przed świętami dlatego podrzucam go juz teraz, może przyda Wam się na przyszły rok, a może wcześniej. Naprawdę wart uwagi ;) Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio(...)doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka,  sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 184

pieczę ciasta, staram się zawsze by trafiały one w gusta mojej rodziny. Dlatego też na moim świątecznym stole poza tradycyjnymi wypiekami znajduje się zawsze takie, którym chcę najbliższych rozpieścić. Moja mama kocha do szaleństwa bitą śmietanę, więc koniecznie musiała się ona znaleźć na moim świątecznym cieście. Żeby zapachniało świętami, to biszkopt jest orzechowy, zaś na nim znajduje się masa śliwkowa(...)Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana

Passions hobbies life
Ciasta na święta 2807

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Kochani! Zebrałam dla Was wszystkie propozycje ciast na Boże Narodzenie z mojego bloga. Jeżeli szukacie inspiracji to serdecznie zapraszam Propozycje poniżej 🙂 Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/makowiec- zawijany/ https://mgotuje.pl/miodownik/ https://mgotuje.pl/ cytrynowiec/ https://mgotuje.pl/ciasto- ambasador/ https://mgotuje.pl/malinowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/ciasto-3- bit/ https://mgotuje.pl/babka- makowa(...)polewa-czekoladowa/ https://mgotuje.pl/blok- czekoladowy-z-bakaliami/ https://mgotuje.pl/ciasto- wisnia-z-makiem/   Propozycje ciast na święta   Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/ciasto- prince-polo/ https://mgotuje.pl/bananowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/rolada- makowa-z-kremem-cytrynowym/ https://mgotuje.pl/ciasto- jamajka/ https://mgotuje.pl/ciasto- lesny-mech/ https://mgotuje.pl/makowiec- na-kruchym-ciescie/ https://mgotuje.pl/ciasto- porzeczkowiec

Marta Gotuje
Niebo w gębie 161

Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy(...)jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Błyskawiczne ciasto dwukolorowe 234

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne ciasto dwukolorowe mojej mamy. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy byłam dzieckiem, mama często mi je piekła. Jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju Rzepakowego z Wielkopolski(...)cukrem na gładką masę. Dodawaj stopniowo po trochu mąki, oleju i wody na przemian. Masa musi mieć pęcherzyki. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto podziel na 2 części. Jedną – jasną odstaw. Do drugiej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej jasne ciasto. Następnie wlej ciemne. Piecz w piekarniku

Moja pasja smaku
CIASTO UCIERANE III Z OWOCAMI 127

Kolejna propozycja na ciasto ucierane tym razem z truskawkami i morelami, ale tutaj totalna dowolność z doborem owoców. Ciasto jest lekkie i puszyste, owoce nie opadają , jest   bardzo proste   i szybkie w wykonaniu. Świetne na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki, morele itp rozcięciem do góry( ja przed pieczeniem posypałam ciasto cukrem perlistym choć autorka posypała je dopiero upieczone, tutaj dowolność ,nie wpływa to na smak

Słodkie zapomnienie
PROSTE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ NA OLEJU 101

obranej, umytej i osuszonej) dodatkowo cukier puder Wykonanie: jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy do białości, do masy jajecznej nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlewamy olej na koniec do ciasta dodajemy   partiami wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy na niskich obrotach do obranej porzeczki dodajemy mąkę i cukier, mieszamy do formy 26x36cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy(...)połowę ciasta , dodajemy połowę porzeczek, które przykrywamy resztą ciasta i  pozostałą połowę porzeczek ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut do suchego patyczka gotowe ciasto studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem. Źródło:   http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-oleju-z-czerwona-porzeczka-11

Słodkie zapomnienie
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI 144

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto (12-14 szt.) : 150g zimnego masła 30g zmielonych migdałów 120g drobnego cukru 225g mąki pszennej szczypta soli 1 duże jajko Składniki na nadzienie: 300 g białego maku 100 g orzechów(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody garść orzechów włoskich lub migdałów po posypania babeczek   Wykonanie: Kruche ciasto na babe czki: do miski wkładamy pokrojone masło ( wygodniej wtedy się wyrabia ciasto), zmielone migdały, cukier oraz połowę mąki, rozcieramy ręką lub mikserem, następnie dodajemy jajko oraz resztę mąki, całość

Słodkie zapomnienie
CIASTO KAKAOWE Z NEKTARYNKAMI 152

Ciasto z serii szybkie, puchate i wilgotne z dodatkiem nektarynek które świetnie przełamują słodycz ciasta. Idealne nie tylko do osób lubiących kakaowe wypieki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)skórki i pokrojone) Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę do jajecznej masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, wodę oraz olej, całość miksujemy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone nektarynki, delikatnie je wciskamy w ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka

Słodkie zapomnienie
CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE 158

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne to mało powiedziane, ciasto jest genialne, mięsiste, wilgotne, mega czekoladowe, a co najważniejsze zachowuje swoją świeżość przez parę dni, idealne na każdą okazję i nie bójcie się nie czuć w nim smaku buraków :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej Dodatkowo na polewę: 50g gorzkiej czekolady 70% 50ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka golden syrupu lub miodu garść orzechów np. włoskich (do posypania wierzchu ciasta)ale nie jest to konieczne Śmietankę kremówkę i golden syrup podgrzewamy , doprowadzamy prawie do wrzenia, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po tym czasie całość

Słodkie zapomnienie
KRUCHE BABECZKI Z MAKIEM 209

dowolnych bakalii np. rodzynki, żurawina 1 łyżka miodu (pominęłam bo masa jest już wystarczająco słodka) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, wody oraz margaryny/masła zagniatamy ciasto foremki na babeczki smarujemy masłem, następnie wylepiamy je ciastem ( ja ciasto wałkowałam, wycinałam koła i dopiero wylepiałam nim foremki) z części ciasta wycinamy np. gwiazdki tak przygotowane foremki z ciastem

Słodkie zapomnienie
MAZUREK CHAŁWOWY 127

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 40g cukru pudru 1 jajko 100g masła Masa chałwowa: 170g chałwy 30g masła 50ml śmietanki kremówki 30% Wszystkie składniki czyli pokruszoną chałwę, masło oraz śmietankę wkładamy(...)czas mieszać), ściągamy z   gazu i blędujemy masę, lekko studzimy i wykładamy na upieczony spód mazurka. Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, jajka oraz masła zagniatamy ciasto, owijamy je folią i schładzamy w lodówce 1 godzinę z ciasta odrywamy kawałek na rant, a resztę rozwałkowujemy   na kształt   np, jajka lub wkładamy do tortownicy 20cm

Słodkie zapomnienie

Proponowane wyszukiwania