Biszkoptowy uśmiech, pocałunek Adama lub usta. Pod takimi nazwami spotkać można to ciasto. Bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Jedyną jego wadą jest to, że bardzo szybko znika. :) Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Polecam! Ciasto nie jest zbyt pracochłonne. Biszkopt 6 jajek rozm L 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta na blaszkę, a następnie układać złożone biszkopty. Wlać pozostałą część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka
O kuchni z uczuciemCiasto rozeszło się błyskawicznie. W czasie wypiekania w całym domu unosił się przyjemny zapach cynamonu. Proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz na weekendowe popołudnie przy kawie. Lubię takie klimaty, ponieważ nastrajają mnie pozytywnie i kojarzą się z rodzinnymi chwilami. Brakuje tylko gór, rozpalonego kominka, ciepłego koca i .... No dobra, bo zaraz popłynę za bardzo ;) Polecam to ciasto(...)cały czas miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników. Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do formy o średnicy 20-22 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu
zadanie-gotowaniebyć kreatywnym nie tylko kulinarnie ale również wizualnie. Zapraszam Was serdecznie po przepis, niech i w Waszych kuchniach rozgości się jesień!. Składniki na formę keksową o długości 25 cm: Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru - 3 żółtka - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Energicznie i szybko zagnieść(...)kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: - 30 dag białego tłustego sera - 3 całe jaja
Apetyczna babeczkaDawno na blogu nie było żadnego ciasta, więc przyszła pora, żeby to naprawić.Dzisiaj ciasto z owocami, które swobodnie można jeszcze dostać na straganach, maliny, truskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki(...)wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 25 minut.Wyjąć z piekarnika i przełożyć spodem do góry
Gosia gotujeZbliża się jesień, więc nic tak nie smakuje jak pyszna szarlotka z dodatkiem cynamonu. Wspaniały zapach jaki unosi się po domu sprawia, że czekamy na ciasto z niecierpliwością . Ja uwielbiam jeszcze ciepłe :) Życzę udanych i smacznych wypieków! SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 kostki margaryny mlecznej lub zwykłej 2 całe jajka, 2 żółtka 3 łyżki śmietany(...)WYKONANIE : Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Siekamy z zimną margaryną. Robimy wgłębienie w które wbijamy jajka oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, które owijamy w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na grubej tarce, odciskamy sok. Możemy również jabłka pokroić na cienkie plasterki, uważam
Pani na deserTroszkę inna wersja 3 bita jakiego znamy. Przepis wynalazłam w magazynie kropka i parę razy go piekłam, domownikom bardzo smakował. Placek składa się z miodowych ciast przełożony krówką oraz budyniową masą z dodatkiem cytrynowych galaretek, oblany polewą czekoladową. Więc jak tu się na niego nie skusić? Smacznego :) SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki 4 żółt ka kostka margaryny 4 łyżki(...)galaretki cytrynowe masło DODATKOWO : puszka masy kajmakowej (krówkowej) POLEWA : 0,5 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE CIASTA : Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i siekamy z margaryną. Robimy w środku dołeczek i dodajemy żółtka, miód, sodę. Szybko zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części. Pieczemy z nich
Pani na desertych smaków. Najbardziej do tych piernikowych smaków. I takie właśnie przygotowałam ciastka. Kruche z piernikowym kremem...po prostu rozpływające się w ustach. Jak macie ochotę to polecam :) Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku(...)łyżeczki przyprawy do piernika Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do posypania ciastek kolorowa dowolna posypka według uznania Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. 2. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w prostokąty o wielkości takiej jakiej
Izabelawkuchnidomowy dżem "zobacz TUTAJ" ) i mikserem połączyć składniki forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć skórką do dołu połówki gruszek bez gniazdek nasiennych na gruszki wyłożyć ciasto, piec z 50 minut w 190 C, grzanie góra/dół, ciasto mocno wystudzić zimne ciasto nakryć talerzem i "odwrócić", posypać pudrem cukrem przed podaniem - dzięki dodaniu do ciasta dżemu(...)domowego z ciemnych winogron jest ciekawy, nie typowy kolor ciasta, smakuje wybornie z gruszkami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, dżem 250 ml, kaszka manna 2 łyżki czubate, woda 1/4 szklanki, kmin czarny ziarenka Royal Brand - ile potrzeba, puder cukier - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć, dżem jaki lubimy (użyłam z ciemnych winogron swój domowy "zobacz TUTAJ" ) wymieszać z kaszką manną posmarować cały płat ciasta i zawinąć ciasno w rulon ostrym nożem pokroić na 12 porcji(...)układać na blaszce z papierem do pieczenia ciasto posmarować zimną wodą i posypać ziarenkami kminu rzymskiego piec w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem - ciasto francuskie mam zawsze w zapasie, często też zamrażam, po odmrożeniu od razu używam do pieczenia na słodko lub wytrawnie, te zawijaski to na szybko jest deser do kawki
W Mojej Kuchni Lubiędelikatnej dyniowej zupy o smaku wanilii, którą przyrządza mój tata. Ale to innym razem. A więc tarta dyniowa - idealna do popołudniowej kawy, gdy o szyby deszcz dzwoni jesienny... Składniki: ciasto: 250 g mąki 120 g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 jajko 60 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli nadzienie: 1 mała dynia(...)miski. Zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Cukier i cukier z wanilią utrzeć z jajkiem. Dodać masło i wymieszać na gładką masę. Dodać mąkę sól i skrobię. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć środek
zadanie-gotowaniepieczenia. Wyrabiamy na prędkości 6 przez 40 sekund. Po skończonej pracy dodajemy banany oraz przestudzoną czekoladę. Nadal na prędkości 6 miksujemy kolejne 40 sekund. Wyciągamy ostrze, szpatułką delikatnie zbieramy ciasto z boków misy i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć(...)całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz, co zapobiegnie przypaleniu. Gotowe ciasto wyciągamy delikatnie za brzegi papieru (bez odwracania) i przekładamy na kratkę do studzenia. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Sposób przygotowania tradycyjny: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy
Kuchnia w czekoladziepyszne. Przepis mam od mojej przyjaciółki Ilonki. Dziękuję. Takie pyszności znikają w zawrotnym tempie. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami, ale muszą być kwaskowate. Lepiej wtedy smakują. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym z końcówką do gęstych ciast. Zagnieść rękoma w kulę. Partiami rozwałkować ciasto. Formować dowolne ciastka, albo rogaliki albo ciasteczka z koła. Wersja ciasteczek z koła(...)jest szybsza. Wystarczy rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Położyć oskrobany duży kawałek jabłka i złożyć na pół. Lekko zlepić boki. Środek zostawić otwarty. Drugi sposób to – rozwałkować ciasto formując duże koło. Naciąć tak ciasto żeby powstały trójkąty. Na każdym położyć kawałek jabłka i zawijać do strony najszerszej. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 i piec do momenty aż lekko
Kuchnia Pokoleńramach Świątecznej współpracy . Pierwszy raz spotkałam się z taką masą i jestem nią zachwycona. Jest bardzo pyszna i idealnie pasuje do sernika. Bardzo ją polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 15 dag masła lub margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera(...)spożywczej około 50 ml gorącej wody Dodatkowo: pół szklanki ajerkoniaku żółte cukierki typu Monti ( tak około 20 dag ) mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem
Izabelawkuchnidość, że są pyszne to ładnie się prezentują. Polecam na podwieczorek. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam:) Ciastka podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku około 1 szklanka świeżych(...)truskawek 2 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia ciastek Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy
IzabelawkuchniMięciutki i lekki w smaku. Polecam upiec dla gości lub tak po prostu na podwieczorek. Zapraszam:) Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 20 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera(...)typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 2 kopiaste łyżki mleka w proszku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej dowolna cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem
Izabelawkuchni