pieczenia, porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. 4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Można papier posmarować masłem. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. 6. Obrane jabłka kroić na cząstki, układać je na wierzchu ciasta, niektóre lekko wcisnąć w głąb ciasta. 7. Z 3 białek ubić pianę. Dodać pozostałe ½ szklanki(...)cukru. Miksować do rozpuszczenia kryształków, aż piana będzie lśniąca i sztywna. 8. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. 9. Pianę rozłożyć na jabłkach. Rozsmarować po całym wierzchu. 10. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut. 11. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Ja musiałam przedłużyć czas pieczenia o 10 minut. 12. Ostudzić, podawać z kawą
W mojej kuchniMusiałam jednak znaleźć czas na zrobienie czegoś dobrego dla chłopaków. Skorzystałam z przepisu Krystyny911 i postanowiłam upiec babkę. Receptura jest banalna, składniki powszechnie dostępne, więc cóż łatwiejszego? Szybciutko rozmieszałam ciasto, dodałam mąkę, dosypałam płatki czekoladowe. Przygotowałam foremkę i z ciastem wsadziłam ją do piekarnika. I co? I okazało się, że popełniłam błąd. Nie wiedziałam, że ciasto naprawdę sporo rośnie podczas(...)drugą na dnie piekarnika. Oczywiście na stół nadawała się tylko ta foremkowa, ale doświadczenie było bezcenne. Na szczęście ta przygoda podczas pieczenia nie wpłynęła w żaden sposób na smak ciasta. Było pyszne. W sam raz na deszczowe, niedzielne popołudnie. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 3/4 szklanki cukru białego • ¼ szklanki cukru brązowego • 1 cukier wanilinowy • 1 szklanka mąki tortowej • 2 pełne łyżki
W mojej kuchniDzień Dobry Miśki moje, przedstawiam Wam ciasto, które może w konkursie piękności nie przeszło by nawet wstępnej selekcji, ale jeżeli chodzi o wnętrze to bezapelacyjnie zajęłoby miejsce na podium. Jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. Idealne na śniadanie i na kolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła! ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim kremem(...)zajmiesz się resztą. Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki
greenscarfpudding z herbatą matcha o smaku ananasa, na którym zbudowałam swój pomysł na wielkanocny tort. Oczywiście przepis jest uniwersalny, bo wystarczy czekoladowe jajeczka zastąpić innymi ozdobami i zmienić charakter ciasta :) SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 17 cm: 110 g mix C Schara łyżka gorzkiego kakao 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g zmielonego na pył cukru(...)KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki masło i mąka ryżowa do foremki wiórki czekoladowe i czekoladowe jajka WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, całość wysmarować masłem i oprószyć mąką ryżową. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Kuchenne zapiski EdytySernik jest bardzo smaczny, na kruchym spodzie, najeżony sporą ilością bakalii, czyli właśnie tak jak lubimy. Polecam, jest idealny do kawy. Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej Młynomag 150 g mąki krupczatki Młynomag 125 g cukru pudru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 125 g zimnej margaryny jajko Masa serowa: 1 kg twarogu 3x zmielonego 8 jaj 100 g miękkiego(...)pudru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina wody kolorowa posypka Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić. Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami
Smakołyki Asi(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 4 łyżki mleka w proszku 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3-5 łyżek wody wykonanie: Masło, wodę oraz cukier umieszczamy
Domowy Smak JedzeniaBiała princessa to jeden z moich ulubionych (obok białych michałków) sklepowych słodyczy. Lubię kokosowy smak i białą czekoladę (choć tu jej nie użyłam). Jednak kiedy robiłam to ciasto, nie spodziewałam się, że przebije oryginał. Ciasto jest znacznie smaczniejsze, jest puszyste i miękkie a nie twarde jak przy kupnym wafelku. Muszę przyznać, że to ciasto, zapewne stanie się hitem w mojej(...)więcej niż pewna, że przypadnie Wam do gustu. To jest propozycja, którą postawiłabym obok białego maxi kinga na tej samej półce, powiedziałabym, że to ten sam zniewalający smakiem gatunek ciasta bez pieczenia (które zresztą zawsze się udaje). Składniki (tradycyjna prostokątna blaszka): dobre jakościowo słodkie herbatniki, na 3 lub 4 warstwy ( ja zrobiłam 3). Na jedną warstwę wchodzi około
Poezja Smaków - blog kulinarnyMoja pierwsza potrawa kresowa to kulebiak nadziewany kapustą kiszoną i grzybami. Przygotowałam jedną, długą roladę i nadałam jej kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie(...)pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło. Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 jajko 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych
zadanie-gotowaniesoku pomarańczowym. Klasyka, która zawsze się sprawdza na różne okazje, jest wilgotne i aromatyczne, uwielbiane przez najmłodszych można również zrobić w formie babeczek. Polecam dla początkujących w pieczeniu. Składniki: Ciasto: na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm 25 dag jogurtu naturalnego greckiego 50 dag mąki tortowej 4 duże jajka 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 150 ml oleju(...)olej, dodawać stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wlewamy do trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym do 166-170*c piekarniku przez 45-50 minut-lub do momentu suchego patyczka. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i dowolna posypką. Papierowe
Wanilia i KardamonŚwięta wielkanocne dobiegają końca, jednak przepis może Wam się przydać w przyszłym roku :) Mazurek jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny! Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 50g suszonych śliwek, 200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać cukier(...)jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec okołom 10 minut
Z miłości do słodkościdodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki
Domowy Smak Jedzeniapokojem, miłością i odpoczynkiem w gronie najbliższych. Tego życzę Wam z całego serca. A tymczasem obiecany mazurek, może nietypowy, ale nieziemsko smaczny! Zawładnie na Waszych stołach! :) Składniki na kruche ciasto: - 250g mąki żytniej typ 720 - 200g zimnego masła - 5 łyżek zimnej wody - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, żółtko i pokrojone(...)małe kawałeczki masło. Wszystko rozdrabniamy przy pomocy widelca lub w malakserze. Następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Powstałą kulę ciasta zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie odrywamy kawałek (by zrobić boki mazurka), a resztę rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt formy (u mnie 24x34cm). Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie
Be Fit Be Strongbrokuł. Pizzę polecam bo jest smaczna, a gdy wykonacie ją wspólnie z przyjaciółmi zagwarantujecie sobie świetną zabawę ;-) Pizza a'la Blue Marine PIZZA A'LA BLUE MARINE Na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniej wody 20 g drożdży szczypta cukru 1 łyżeczka soli(...)być gorąca), dodajemy cukier, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Sos do spaghetti blendujemy i podgrzewamy aby odparować
peggiwkuchnichociaż na chwilę oderwać się od tego rozgardiaszu, zamykam się w kuchni (w przenośni, ponieważ moja kuchnia nie posiada drzwi) i zabieram się za pysznie czekoladowe, mięciutkie i wilgotne ciasto buraczane. Takie ciasto to miła odskocznia od słodkich, klejących się do podniebienia mazurków oraz suchych, piaskowych babek i sprawdziło się nawet jako tort na moje osiemnaste urodziny! Właściwości buraka(...)surowych buraków jest bardzo stężony, dlatego możemy odczuwać po nim ból głowy i nudności. Najlepiej zmieszać go z wodą, sokiem z jabłka, selera lub marchewki. Czekoladowe ciasto buraczane: - 2 łyżki siemienia lnianego - 6 łyżek letniej wody - 2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się jednak sojowe) - 2 łyżki octu - 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można dać mniej) - 1 szklanka puree
Pland based filleCiasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: · 8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno) · 130 g drobnego cukru(...)łyżce cukru pudru. Kiedy masa białkowa będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą, żeby ciasto za bardzo nie opadło. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 30-35 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia
Trzeci talerz