ciasto - 163312 przepisów (strona:2885/10888)

Domowa pizza z salami 192

Igrzyskach Olimpijskich. Jak wiadomo nie można kibicować bez przekąsek! Dlatego mamy dla Was przepis na  DOMOWĄ PIZZĘ Z SALAMI , idealną dla mięsożerców! Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 20 świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli szczypta cukru Na sos: 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa(...)oliwek sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli kilka plastrów salami kilka plastrów wędliny 10 pieczarek 4 łyżeczki suszonego oregano 250 g tartej mozzarelli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Świeże drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy i dodajemy rozpuszczone drożdże, zagniatamy ciasto przez

Menmagazine
Kluski na parze w sosie czkoladowym 211

mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas(...)parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej

vaniliowoczekoladowa
Ciasto z borówkami 197

Moje ulubione ciasta to te, które nie mogą się nie udać, w których składniki wystarczy wymieszać łyżką, a przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut. Takie jest właśnie dzisiejsze ciasto z borówkami :) Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm, jeśli macie większą wystarczy skrócić nieco czas pieczenia. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)Łączymy suche i mokre składniki mieszając tylko do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej). Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Część borówek można zostawić i dołożyć je na górę ciasta. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przy większej średnicy blaszki pieczenie zajmie mniej

Ciastkozercy
Murzynek z mąką jaglaną 328

Murzynek z mąką jaglaną powstał u mnie jako ciasto do porannej kawy. Zależało mi na wypieku puszystym (choć niekonieczne przypominającym zakalcowate, zdrowe wypieki), które mimo wszystkim będzie zawierało jakieś wartości odżywcze, a nie tylko puste kalorie. Postawiłam na miks razowej, pełnoziarnistej mąki orkiszowej ze zdrową mąką jaglaną. Dzięki temu ciasto zyskało orzechowy posmak, tak pasujący do murzynka. Wilgotność uzyskujemy tutaj(...)przypadnie do gustu. Ja jednak robię je już po raz kolejny. Bardzo syci – mimo, że kroję go na małe kawałki, to na długo mam zaspokojony apetyt na słodycze. Ciasto jest puszyste i szybko się robi – wystarczy połączyć składniki mokre z suchymi (zwykłą łyżką). Nie zapominajcie o polewie – idealnie się z nią komponuje i nadaje mu słodyczy. Murzynek

Poezja smaku
IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY 174

Ciasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. warto wiedzieć, jak przygotować je w domu. Artykuł IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Placek z porzeczkami i bezą 290

będę, choć pewnie będę musiała zahaczyć o kilka spraw, jeżeli w końcu zbiorę się do napisania relacji o Seebloggers. Dobra tyle tytułem wstępu. Jeszcze tylko dosłownie kilka słów o cieście. Ciasto, owoce i beza. To połączenie ostatnio pojawia się u mnie bardzo często, w różnych konfiguracjach i wariacjach. Tym razem są to czerwone porzeczki na cieście ucieranym, przykryte bezową pierzynką(...)sądzę, żeby trzeba było Was przekonywać, że połączenie kwaśnych porzeczek i bezy, to połączenie doskonałe, więc po prostu zapraszam po przepis. :) Składniki na formę 25x35 cm: Ciasto 4 żółtka 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 50 g stopionego masła , przestudzonego 6-8 łyżek mleka Żółtka utrzeć

Pełny talerz
Sernik brzoskwiniowy z kruszonką 167

sernik to nic trudnego, a z owocami smakuje wybornie. Choć sernik brzoskwiniowy smakuje wybornie to brzoskwinie można zastąpić nektarynkami. Sernik brzoskwiniowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26/28 cm Kruche ciasto 225 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 2 żółtka szczypta soli Masa serowa 500 g zmielonego twarogu, u mnie z wiaderka 180 g cukru 2 łyżki skrobii(...)kukurydzianej 1 jajko 125 g masła, miękkiego Dodatkowo 600 g świeżych brzoskwiń Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, sól, cukier i masło posiekaj nożem. Jak już utworzy się kruszonka dodaj jajko. Połącz ciasto lekko w jedną całość, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W między czasie przyrządź masę serową. Cukier i masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajko

codojedzenia
kocie oczka wg s. Anastazji 180

domowego dżemy z czarnej porzeczki) cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka oraz masło, siekamy wszystko nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy cisto, w miarę cienko rozwałkowujemy i wykrawamy np. szklanką kółka. W połowie ciasteczek

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki z porzeczkami - "minecraftowe" 286

ubijając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją do jajek stopniowo, mieszając cały czas mikserem na wolnych obrotach. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką lub inną łopatką ( nie używamy już miksera). Ciasto nakładamy do papilotek 2/3 objętości, na koniec układamy owoce i do piekarnika.. nagrzanego do ok.170*C Ciastka pieczemy(...)jedno ciastko. Z tego samego powodu większość z nich straciła swój kształt ...  i są kwadratowe..  Syn stwierdził bez zastanowienia: muffinki minecraftowe :) Z takiej porcji ciasta wychodzi ok. 30 ciastek. Lub blaszka ciasta z owocami o wym 23x38 W ramach ciekawostki dodam (jeśli ktoś jeszcze tego nie wie) że to samo ciasto z wiśniami i sokiem wiśniowym zamiast

Lubię to gotuję
Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami 233

bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek,  okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli Masa serowa: 1,20 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 dużych(...)Porzeczkowa pianka: ½ litra śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka czarnej porzeczki ½ szklanki cukru 100 ml wody 3  listki żelatyny Dr.Oetker 90 g małych bezików Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić

Wanilia i Kardamon
Kinder Country (bez pieczenia) 2684

kilku miesięcy jest to bardzo popularne ciasto, którego różne wersje krążą po internecie. Ten przepis znalazłam na stronie "Słodko-słony świat Ilony". O razu mi się spodobał i zabrałam się do roboty. Ciasto nie jest trudne ale czasochłonne. Dzień wcześniej musicie  rozpuścić czekolady w śmietance a następnie chłodzić je całą noc. Później to już kwestia kilkunastu minut i znów(...)oczekiwanie aż ciasto stężeje ;)  Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie!   150 g herbatników 3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie 400 ml kremówki 250 g mascarpone 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną. Ostudzić

Smakołyki Asi
Sernik z borówkami na pełnoziarnistym spodzie 243

żółtka 75g.  mąki ziemniaczanej 60g.  cukru pudru 6 białek 1 kg. sera twarogowego mielonego 350g. borówek (twardych)  Ciasto na spód: 250g. mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000 60g.  cukru pudru 2 żółtka 200g. margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść dokładnie ciasto z podanych składników, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Tortownicę (śr.26 cm) wyłożyć(...)papierem do pieczenia, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem. Miksując na wolnych obrotach dodawać mąkę ziemniaczaną, a następnie ser (stopniowo). Wyłożyć ciasto do tortownicy,nakłuć widelcem, podpiec ciasto ok. 10-15 min. W tym czasie ubić białko na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, dodać borówki i jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto, piec

Lubię to gotuję
Szarlotka pomarańczowa z kruszonką 215

ciasto: 600g. mąki 300g. margaryny 70g. cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2,5kg. jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy 4 łyżki bułki tartej cukier - do smaku (ok. 2 łyżki) Forma:  blaszka o wym. dna 22 x 37 cm. Oczyszczone jabłka pokroić na nie duże kawałki i uprażyć(...)skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z jej połówki i dodać do jabłek. Dodać cukier i wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażalnika. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, rozprowadzić cienką warstwę ciasta na papierze, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku

Lubię to gotuję
Urywane drożdzówki ze śliwkami. 860

zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka i  wlewamy podrośnięte drożdże. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie  ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinkę mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki(...)wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 40 min. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam. Następnie rozwałkowuję na gtubość około pół cm i wykrawam kubkiem koła. Śliwki drylujemy i osuszamy  na sicie. Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę

Radość kipiąca uśmiechem.
Biszkopt z cytrynowym kremem 180

kremem i z dodatkiem kiwi. Pamiętam jak byłam młodsza to kiwi było zawsze atrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam, bo była tam też galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek(...)białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia

Pink Envelope