lubi chyba każdy, a na pewno większość z nas. Dziś proponuję sposób na przygotowanie niecodziennych krokietów, a właściwie jednego dużego. Nadzienie z kapusty, grzybów i szpinaku posmakuje każdemu, a ciasto na pizzę, które posłuży nam do przygotowania tego dania, będzie ciekawą alternatywą dla znanych krokietów. 1kg. kapusty kiszonej 500g. szpinaku 800g. pieczarek Czosnek Opcjonalnie cebula Tłuszcz do smażenia Ocet jabłkowy(...)winny Zioła prowansalskie Sól Pieprz Ciasto na pizzę Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie z octem winnym lub jabłkowym do momentu, aż będzie miękka. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Możemy dodać drobno posiekaną cebulkę. Razem z grzybami podsmażamy szpinak – ja użyłem mrożonego z dodatkiem czosnku, jeśli mamy świeży, drobno go posiekajmy a czosnek (1-2 ząbki) dodajmy osobno
MarcinChefSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 150 ml powideł z gruszek i imbiru własnej roboty 1 00 ml dżemu wiśniowego własnej roboty 3 łyżki skórki z pomarańczy Cukier trzcinowy do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka(...)pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę
Gotowanie Patkiciastem po raz kolejny mogę udowodnić, że istnieją pyszne słodkości, które są odpowiednie dla osób będących na różnych dietach, czy po prostu ceniących sobie zdrową dietę. Nawet moja mama (przyjmująca insulinę) bez obaw mogła pozwolić sobie na wielki kawał takiego ciacha. Sama przyznam, że jest świetne i kusi swoim obłędnym aromatem. Dodatkowo jest miękkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Skoro(...)przepis. Zresztą jest uniwersalny i sprawdzi się o każdej porze roku, a nikomu nie przyjedzie do głowy, że taka pyszność może być FIT. Spróbujecie? Polecam! Większość składników do ciasta możecie nabyć na stronie: alezielonysklep.pl . (Forma o wymiarach około 9 x 22 cm) 200g daktyli suszonych (bez pestek) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżki przyprawy do piernika
Di gotujeimprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa(...)można je wmieszać dokładnie szpatułką lub na wolnych obrotach miksera. Surowy biszkopt przelewamy na gorącą masę makową i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut. Ciasto studzimy (najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach), a gdy wystygnie, wyjmujemy je odwracając na drugą stronę (biszkopt powinien być na dole). Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą
Poezja smakuDzisiaj część druga świątecznych propozycji :) Tym razem ciasta w różnych odsłonach. Ja tradycyjnie piekę trzy - sernik, piernik i makowiec. A jakie są wasze przepisy na tegoroczne święta? :) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru Piernikowe ciasto na białkach bez cukru Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym Żytnie ciasto
FitKotSernik i makowiec to obowiązkowe ciasta świąteczne. Z braku czasu można je połączyć. Ja polecam mini serniczki z dodatkiem masy makowej w formie babeczek. Idealne "na jeden kęs", delikatne, w sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 200g margaryny lub masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ocet, żółtka i posiekane masło. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie 1/3 ciasta zostawić w lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Nakłuć widelcem. Masa makowa i serowa
Z miłości do słodkościJeśli nie udało się Wam upiec klasycznego piernika staropolskiego , to mam dla Was jeszcze jedną, obok keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm Czas przygotowania(...)olejem i maślanką do jajiek, delikatnie mieszając szpatułką. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy bakalie. Delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia bardzo dokładnie natłuszczamy i obsypujemy mąką kukurydzianą. Wlewamy ciasto i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut, do przysłowiowego suchego patyczka. Formę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 15 minut, po czym wykładamy
Kulinarne przygody Gatityplacek wyrósł bardziej niż się spodziewałam i był naprawdę pyszny. Jego zrobienie też nie było tak czasochłonne - dałam mu rosnąć zaledwie pół godziny. Polecam Wam gorąco ten przepis! Składniki: Ciasto: 250 ml mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) 50 g drożdży (nie miałam świeżych - użyłam mrożonych i w ciepłym mleku dały radę) 2 jajka 150 g cukru + jedna łyżka do drożdży(...)minuty. 4. Do drożdży dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać mikserem. 5. Ciągle miksując dodawać stopniowo masło. 6. Odstawić do wyrośnięcia. Wg. oryginalnego przepisu, ciasto powinno rosnąć godzinę, ale bałam się, że nie zmieści mi się do foremki i po pół godziny przelałam je do blaszki. 7. W czasie kiedy ciasto rośnie zagniatamy kruszonkę. 8. Kiedy ciasto wyrośnie
Mama z MotylemOprócz tradycyjnych przepisów na ciasta i desery, tych znanych od pokoleń, które robię na każde święta, na moim stole można znalezć także wypieki, które nieraz są po prostu eksperymentem. Lubię takie ciasta, pełne smaku, na pozór całkiem innych, niepasujących do siebie składników... Po spróbowaniu pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest po prostu pysznie(...)Takie właśnie jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej
Domowa cukiernia EwyCiasto można przygotować w ostatniej chwili. Wzbogaciłam je tykwą ale możemy zastąpić ją marchewką lub dynią. Nie zawiera zbyt wielu bakalii. Składniki 2,5 szkl mąki 1/2 szkl cukru 3 łyżki miodu 1/2 szkl startej tykwy 125 g masła lub margaryny 2 jajka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl rodzynek i żurawiny 1 łyżka przyprawy(...)piernika 1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , miodem i kakao. 2. Lekko ostudzoną mieszankę wlewamy do przesianej mąki z proszkiem. 3. Wbijamy jajka i dosypujemy przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy robotem. 4. Kiedy składniki połączą się dodajemy startą tykwę, rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy. 5. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy w 160 °C przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyspacerów. Uwielbiam ten magiczny czas…tylko śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej. A może by tak pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko(...)Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego
Wanilia i Kardamonnajwyższych obrotach około 3 minuty wsypać mąkę z proszkiem, mikserem połączyć składniki, wlać olej rzepakowy i połączyć składniki forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę rozsypać na wierzchu ciasta, lekko przyklepać dłonią do owoców, piekarnik elektryczny(...)grzanie góra/dół, piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić ciasto jest wyśmienite w smaku z chrupiącą aromatyczną kruszonką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno(...)coś wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka
Kuchnia w czekoladzieciasta z buraków już długo się zabierałam i w końcu się udało :D Co prawda zmieniłam przepis, bo nie powstało brownie (jak w oryginale), ale równie dobre ciasto. Trochę się obawiałam efektów po wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości(...)Kokosowe ciasto z burakami i karobem 4 małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich ksylitol w pudrze do posypania Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umieścić
FitKotubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa(...)czasie ubić mikserem śmietankę z cukrem waniliowym, dodać serek mascarpone oraz jogurt. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram
W garach u Gosi