ciasto - 162322 przepisów (strona:2874/10822)

Churros 206

Znalazłam kilka różnych przepisów (m.in.  Słodka Strona , Słodka magia od kuchni ,  30 minut w kuchni ), ale w sumie i tak zrobiłam po swojemu. ;) Churros robi się z ciasta parzonego i jest to hiszpański przysmak, jednak przepisów na churros jest mnóstwo. Sprawdź różne i znajdź swój idealny. :) Ja mam póki co jeden, ale na pewno będę jeszcze testować inne(...)mąki z solą wraz z drobinkami z sitka, wyłącz płomień i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta gęsta masa bez grudek. Odstaw na kilkanaście minut do przestudzenia. Do letniego ciasta wbijaj po 1 jajku, miksując mikserem na wysokim obrotach, aż powstanie jednolita gęsta masa - będzie trochę klejąca. Rozgrzej porządnie olej w niedużym garnku - tak z pół litra. Ciasto przełóż

Anioszek w kuchni
Odchudzone i błyskawiczne faworki 123

mogą być pączki z dziurką – donuty z donut maker’a, na które przepis znajdziecie TUTAJ . Jednak w dzisiejszym przepisie chciałabym zaproponować Wam odchudzone i błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a do ich przygotowania potrzebujemy jedynie dwóch składników! Mimo ich prostoty, radziłabym umiar w ich zajadaniu. Ciasto francuskie również zawiera niemałe ilości tłuszczu(...)pamiętajcie! Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego – cukier puder/ksylitol w pudrze do posypania Schłodzony arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Przy pomocy nożyka lub radełka kroimy ciasto na ok. 2 cm paski. Każdy pasek dzielimy na 2-3 części i nacinamy w środku tworząc otwór. Jeden z końców przekładamy przez otrzymaną dziurkę. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem

Be Fit Be Strong
Pączki łychą kładzione 261

kształtem - mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim "nafaszeruje", poleję lekko polewą, lukrem(...)rozczyn z drożdżami podwoi swoją objętość dodajemy go do mąki w głębszej misce, także jajka, bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie powoli dodajemy masło, mieszamy powoli aż ciasto wchłonie masło, ma powstać jednolita gładka masa. Gdy jest za "leista" dodajcie ciut mąki, jeśli za gęsta - mleka, ciasto odstawiamy na kilka minut, przez ten czas rozgrzewamy olej w głębszym garnku

Zasmakuj Kuchni
PIANKA CYTRYNOWA 435

Przepyszne, delikatne, lekko kwaskowe ciasto. Takie "ptasie mleczko". Zachwyca nie tylko widokiem, ale i smakiem. Na podstawie tej wersji możemy stworzyć wiele różnokolorowych "Pianek", np. truskawkową, agrestową, pomarańczową. Różne kolory galaretek to różne wariacje smakowe. Przepis wygrzebany w necie, niestety nie pamiętam źródła. Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm; Biszkopt: 3 jajka; 1/2 szklanki cukru kryształu; 2/3 szklanki mąki(...)ubijać, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito, sok i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony biszkopt wystudzić. Formę tę, w której był pieczony

In my kitchen
Pieczone pączki z białą czekoladą 179

głębokim tłuszczu lub po prostu nie przepadają za ich smażeniem. Nie są tak dobre jak domowy oryginał, lecz z kupnymi mogą śmiało konkurować, a nawet je zdecydowanie przebić. Ciasto ma dużo drożdży, więc jest wyjątkowo puszyste! Ja przygotowałam je w wersji z dziurką, ale bez problemu można podzielić gotowe ciasto na 16 części i nadziewać konfiturą lub piec bez nadzienia(...)cukru pudru wraz ze szczyptą soli. Mieszamy. Dodajemy dwa jajka, żółtko, śmietanę, masło oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie – może być lekko lepiące. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę

Poezja smaku
Pączki jogurtowe 163

dniu opychać smażonymi, czy też pieczonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu jest dużo karnawałowych propozycji i możecie sobie przebierać pośród sprawdzonych, naszych przepisy. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki jogurtowe. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie bez brudzenia rąk 😉 Pączki jogurtowe puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie. Polecam szczególnie: ekspresowe pączki serowe faworki(...)szklanka o poj. 250 ml Masło kroimy na kawałki. Sypkie składniki przekładamy do misy robota, wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt, oraz pokrojone, miękkie masło i mieszamy wszystko hakiem robota, ciasto zagniatamy kilka minut. Oczywiście ciasto można zrobić ręcznie. Z ciasta formujemy prostokąt rozwałkowując je na ok. 1 cm ( blat delikatnie należy podsypać mąką) i wycinamy kwadraty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, oliwkami i mozzarellą w cieście francuskim 368

płaska łyżka masła 40 g zielonych oliwek 1 kulka mozzarelli 2 jajka bułka tarta do obtoczenia piersi z kurczaka olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić z obu stron solą i pieprzem, W głębokim talerzu rozbełtać jedno jajko, do kolejnego talerza nasypać bułki tartej. Przyprawione(...)blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostudzone piersi z kurczaka przekroić poziomo na środku tworząc kieszeń (nie rozcinamy tylnej części). Każdą z piersi nadziać szpinakiem i mozzarellą. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na każdej części ułożyć poziomo, na środku pierś z kurczaka, ciasto francuskie ponacinać pionowo z obu stron, tworząc paski. Każdą z piersi pozawijać

Passions hobbies life
Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone 178

Wystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam mrożone truskawki, ale w sezonie zdecydowanie polecam zastąpić je świeżymi. Biszkopt(...)Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki. Zazwyczaj po wystudzeniu biszkopt wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta. Masa z truskawek: Do rondelka włożyć rozmrożone truskawki łącznie z powstałym sokiem, dodać cukier i sok z cytryny, gotować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania szklistej masy. Truskawki

Kuchcik gotuje
Ciasto tropikalne na oleju kokosowym i gęsich jajach- łatwe, szybkie, pyszne! 198

Kolejne ciasto , które warto dodać do listy szybkich, smacznych i niezawodnych. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to warto zacisnąć zęby i nie iść do sklepu , tylko samemu upiec ucierańca. Składniki do zapamiętania. Ciasto robię już na pamięć. Jako miarek używam łyżki i szklanki 250 ml. Do dzieła! Składniki owoce tropikalne  HORTEX 2 szklanki mąki- niepełne 1 łyżeczka proszku(...)żurawiny garść płatków z migdałów cukier puder do posypania Jaja utrzyj z cukrem na puch.  Dodaj mąkę i olej kokosowy. Zmiksuj. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem, wlej ciasto. Wsyp mrożone owoce tropikalne, żurawinę, na koniec posyp migdałami. Piecz 35-45 minut w 175 stopniach. Ale to zależy od piekarnika. Znacie swoje piekarniki, czas może się skrócić lub wydłużyć

Z Kuchni Do Kuchni
Zebra 125

Mój sposób na szybkie, pyszne domowe ciasto, idealne dla leniwych i zapracowanych!.  Składniki: - 6 jaj - 1,5 szklanki cukru, dałam trzcinowy - 3 szklanki  mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 szklanka oleju - 1 szklanka wody gazowanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki kakao Wysokiej jakości kakao oraz dodatki znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl(...)białka na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka i nadal intensywnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewany olej oraz wodę i ubijamy na puszystą, gładką masę. 2. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy 3 łyżki kakao, a  do drugiej 3 łyżki mąki, mieszany. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka
Francuska gwiazda 138

Efektowna i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji szybkości i łatwości wykonania doskonale nadaje się na przyjęcie sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pasztet 2-3 łyżki pesto jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy(...)cienką warstwę pasztetu (pasztet można wcześniej podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, będzie łatwiej się rozsmarowywał), a następnie nakładamy warstwę pesto. Równo rozsmarowujemy. Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca tworząc cztery równe części. Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę. Całość smarujemy rozkłóconym

Pyry na Gaz
Torcik ryżowo-jabłkowy, bez mąki i masła (Torta di riso e mele, senza farina e burro) 159

Dodajemy ricottę, 1 łyżeczkę cynamonu, ziarenka z laski wanilii oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Do formy wykładamy połowę ciasta, na którą układamy cienkie plasterki jabłka. Jabłka(...)przykrywamy drugą porcją ciasta. Na wierzch układamy plasterki kolejnego jabłka i płatki migdałów. Ciasto oprószamy cynamonem i 1 łyżką cukru trzcinowego. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40-45 minut. **** PREPARAZIONE Cuocete il riso nel latte per circa 10-15 minuti, poi lasciatelo raffreddare. In una ciotola montate i tuorli

La grande e la piccola cuoca
Sernik z czekoladowym musem 138

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sernik smakuje wyśmienicie, znika z talerza w oka mgnieniu. Składniki   spodu ciasta: 160g   ciasteczek czekoladowych u mnie ciasteczka z czekoladą i orzechami 30g roztopionego masła Przygotowanie: Masło roztopić, zmiksować razem z całymi ciastkami w malakserze. W wyłożonej papierem tortownicy ( tylko(...)sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tzn. że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z pieczonym ciastem U mnie rozmiar tortownicy 24cm. Składniki masy serowej: 500g sera białego twarogowego u mnie serek śremski 3 jajka 250ml śmietany kremówki u mnie 36% ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki maki

W garach u Gosi
Naleśniki z serem 144

Chcę podzielić się z Wami przepisem na naleśniki z serem, które robiła moja mama w czasach mojego dzieciństwa. Bardzo proste i bardzo pyszne! Polecam 😋 Składniki na ciasto:  - 2 jaja -200 g mąki -250 ml mleka -250 ml wody -szczypta soli -szczypta cukru -olej Ciasto wystarcza na 8 naleśników. Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę(...)dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta. Składniki na farsz: -200 g półtłustego twarogu -2 żółtka jaj -2 łyżki

Kulinarne przemyslenia
Biszkopt z kremem i musem truskawkowym 1019

Dziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14stego lutego. W czeluściach mojej zamrażarki drzemią jeszcze dary lata, czyli pachnące i słodkie truskawki . Ich czerwień kusi i wodzi na pokuszenie...bardziej niż niepokorny Grey. Ich smak zniewala i przyprawia o niegrzeczne myśli(...)dobrze całość zmiksować. NA koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć równą warstwę masy z białą czekoladą i wstawić ciasto do lodówki. Gdy mus truskawkowy ostygnie i zacznie tężeć, wylać go na ciasto i ponownie wstawić ciasto do lodówki, aż zupełnie stężeje. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania