ciasto - 163312 przepisów (strona:2870/10888)

Murzynek Bambo 465

czwartkowe popołudnie zapraszam na pyszny murzynek z masą czekoladową. Ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. To idealny deser do kawy lub herbaty. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 2 łyżki kakao, Poncz: ½ szklanki mocnej kawy parzonej, Masa: 3 szklanki mleka(...)cukru, 200g masła, ½ kostki gorzkiej czekolady, Dodatkowo: ½ puszki masy kajmakowej, 50g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernik 264

miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślanej. Do gładkiej masy dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Orzechy siekamy i dodajemy do ciasta razem ze skórką pomarańczową i dwoma łyżkami rumu. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i na koniec delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez(...)minut. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 35×10. Jak ciasto już się upiecze i przestygnie polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady. Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto i dowolnie ozdabiamy. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser Tagged: czekolada mleczna , jajka , masło , miód , mąka , orzechy włoskie , piernik , przyprawa do piernika

Mam apetyt na ...
pyszniutkie ciasto z fasoli czerwonej... 215

dodać jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone bardzo dojrzałe banany, użyłam skórki cytrynowej mielonej suszonej, można dać swieżo startą pałką blendera wszystko dokładnie zmiksować na dość lejące ciasto forma silikonowa keksówka 25x15 cm, wlać ciasto do formy, jeśli pieczemy w innej formie to dać do formy papier do pieczenia piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół(...)ciasto piec około 50-60 minut, ciasto w formie zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem - pierwszy raz piekłam i na pewno nie ostatni, w różnych wersjach będę je piec, ciasto jest rewelacyjnie smacznie, wilgotne..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PIZZA NA MIĘKKIM CIEŚCIE 246

weekend proponuję pyszną pizzę na miękkim cieście. Ciasto szybko się wyrabia, później jak wiadomo trzeba zaczekać trochę, aż wyrośnie, ale naprawdę warto. Wspaniale sprawdzi się na kolację lub imprezę! SKŁADNIKI : mąka pszenna poznańska typ 500 – 250 g mąka pszenna tortowa typ 450 – 250 g woda – 170 ml mleko – 150 ml drożdże instant – 1 opakowanie – 7 g cukier – 1 łyżeczka sól(...)sól oraz cukier umieścić w garnku i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy mikstura będzie letnia, dodać do mąki umieszczonej uprzednio w misce. Dodać łyżkę oleju i wyrabiać ciasto. Konsystencja nie powinna być lepiąca. Gdyby ciasto było zbyt suche dolać odrobinę wody. Jeśli okaże się zbyt mokre, należy dodać trochę mąki. Uformować kulę, zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia

kuchniabellissima.wordpress.com
Sernik bez sera 313

Dziś propozycja dla wielbicieli serników. Sernik który nie ma sera tylko śmietanę. Jest delikatny, bardzo długo zachowuje świeżość i każdemu zasmakuje. Składniki na ciasto: - 6 żółtek - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kakao dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część wkładamy(...)śmietany 18% - 1 duża cytryna Przygotowanie: Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier, cukry waniliowe i śmietanę. Z białek ubijamy pianę i dodajemy po woli do masy. Z lodówki wyjmujemy ciasto i wykładamy na dnie dużej blachy pieczenia. Masę wylewamy na ciasto. Z zamrażalki wyjmujemy oba ciasta i trzemy na tarce na przemiennie ciemną i jasną kulkę. Ciasto wkładamy po piekarnika

Kulinarne życie
Rolada czekoladowa z mąki ryżowej 216

duże jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 1/3 szklanki niesłodzonego kakao - 2 duże czubate łyżki mąki ryżowej - 2 duże łyżki startej  gorzkiej czekolady - 1/4 miękkiego masła -  aromat do ciasta waniliowy - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 100g miękkiego masła - 250g mascarpone - 100ggorzkiej czekolady - 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków - 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Krem Czekoladę siekamy(...)następnie studzimy. Mascarpone i miękkie masło dokładnie miksujemy. Dodajemy czekoladę, kakao – miksujemy wszystko razem do momentu aż składniki dobrze się połączą Dodajemy cukier do smaku i jeszcze raz miksujemy. Ciasto   Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy blaszkę ( 33 na 23 cm), wykładamy na nią papier do pieczenia i delikatnie natłuszczamy papier. Jajka ubijmy mikserem, dodajemy cukier i olejek, dalej

Pan i Pani Smith w kuchni
LEKKO SŁONA TARTA CZEKOLADOWA Z KAJMAKIEM 162

pudrem na gładką masę. Dodajcie żółtka, a po chwili przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Starajcie się zrobić to wszystko w miarę szybko. Kiedy wszystkie składniki połączą się, uformujcie z ciasta kulę, obwińcie folia i pozostawcie w temperaturze pokojowej na pół godziny. Przygotujcie formę do tarty. Po 30 minutach wyłóżcie ciastem formę do tarty, posypcie solą, wciśnijcie ją lekko w spód(...)wstawcie formę na kolejne pół godziny do zamrażalnika. W czasie mrożenia ciasta przygotujcie nadzienie. Czekoladę roztopcie, najlepiej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jaja rozbełtajcie widelcem. Mleko podgrzejcie w rondlu, mieszając  przelejcie do rozmąconych jaj, wymieszajcie dokładnie, wlejcie ponownie do rondla i na około 3 minuty wstawcie na średni ogień. Nie zapominajcie o mieszaniu. Kiedy masa mleczno-jajeczna zacznie

OliveandThyme
SEROWA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W CIEŚCIE FILO 257

białego, wytrawnego wina 100 g ricotty 100 g fety ok 2 garści świeżo startego parmezanu opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie. Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą(...)spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie jeszcze raz. Piekarnik nagrzejcie do 200 st., przygotujcie formę do pieczenia (u mnie klasyczna forma do tarty o średnicy 25 cm), roztopcie trochę masła. Płaty ciasta filo przytnijcie do kwadratu o bokach ok 30-35 cm. Każdy płat posmarujcie roztopionym masłem, na niego nałóżcie "wachlarzowato" następny, na to znów masło, następny płat itd. Przygotowanym ciastem wyłóżcie

OliveandThyme
MAŁPI CHLEBEK - drozdżowe, mocno cynamonowe ciasto 177

Gdybym wcześniej wiedziała, że istnieje… Bardzo szybkie, bardzo proste i mocno uzależniające ciasto. Dla fanów cynamonu. Z chrupiącą skorupką na zewnątrz i skarmelizowanym cynamonem wewnątrz. Nasze Małpeczki "zrobiły" to ciasto w kwadrans, jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka. Na jutro zamówiły następne. Składniki 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczka soli 1 opakowanie suszonych drożdży(...)cynamonu Przygotowanie Mleko podgrzejcie, rozpuśćcie w nim masło. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z pozostałymi suchymi składnikami (solą, cukrem i drożdżami). Dodajcie mleko z masłem, wyrabiajcie przez kilka minut na gładkie ciasto. Ciasto włóżcie do misy, zawińcie szczelnie folią i odstawcie na godzinę. Podczas oczekiwania zróbcie masę do obtaczania kulek- rozpuśćcie masło, wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Przygotujcie również dowolna formę

OliveandThyme
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM POD OWSIANĄ PIERZYNKĄ 125

Sezon na rabarbar czas zacząć! ;) Składniki ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g zimnego masła 30 g zimnego smalcu 3 żółtka nadzienie: 1 kg rabarbaru ok 6-7 łyżek brązowego cukru (lub mniej/więcej do smaku) 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)zimnej wody pierzynka owsiana: 3 białka 2 łyżki cukru pudru 6-7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych cukier puder do podania Przygotowanie Najpierw zróbcie ciasto. Przesiejcie mąkę, zmieszajcie ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekany tłuszcz (masło i smalec) dodajcie do mąki i szybko wyróbcie (ręcznie lub, lepiej, mikserem). Kiedy zacznie przypominać  mniej więcej "mokry piasek" dodajcie żółtka

OliveandThyme
PUSZYSTA CHAŁKA DROŻDŻOWA 158

Składniki 3 i 1/4 szkl mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych)+ 1 łyżka+ do podsypania 25 g świeżych drożdży 100 g cukru +1 łyżeczka 2 jaja 100 ml mleka 4 łyżki roztopionego masła pół łyżeczki soli opcjonalnie ziarenka wanilii do posmarowania: 1 rozmącone jajo 2 łyżki mleka opcjonalnie kruszonka/mak/sezam do posypania (my nie używamy) Przygotowanie  Podgrzejcie mleko, wlejcie(...)przesiejcie, wymieszajcie z solą i cukrem. Dodajcie przygotowany rozczyn, jaja i wymieszajcie składniki (ja robię to mikserem z hakiem). Teraz dodajcie roztopione masło i przez 10-15 minut wyrabiajcie ciasto- aż stanie się gładkie, będzie również nieco luźne. Misę z ciastem przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 2 godziny (w połowie wyrastania odgazujcie ciasto uderzając

OliveandThyme
DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 234

Składniki ciasto opakowanie drożdży suszonych 375 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 235 ml mleka 55 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru cukru nadzienie 50 g masła 50 g cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier trzcinowy do posypania masło do posmarowania Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w letnim mleku. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z cukrem i solą oraz drożdżami w mleku. Lekko(...)wymieszajcie, dodajcie roztopione masło i zagniećcie dosyć luźne, aksamitne ciasto. Nasmarujcie miskę oliwą, włóżcie do niej ciasto, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia w dosyć ciepłe miejsce- najlepiej na ok 2 godziny- ciasto musi podwoić objętość. W międzyczasie przygotujcie nadzienie- rozpuśćcie masło, zmieszajcie z cukrem i cynamonem. Odstawcie. Przygotujcie formę do pieczenia (okrągłą, prostokątną), wyłóżcie ją papierem do pieczenia

OliveandThyme
Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 179

obraz, jaki trudno jest w pełni odtworzyć. Ta historia utwierdza mnie przy tym w przekonaniu, że prostota w kontekście jedzenia sprawdza się najczęściej najlepiej. Gruszki zanurzone w bardzo delikatnym cieście, kilka składników, niewyszukana i niepozorna forma, odrobinę rustykalny i surowy charakter – oto kwintesencja kulinarnej prostoty. Prostota łączy się tu w dodatku z niebanalnym smakiem. A może, przy tej okazji, najdą(...)przez dalsze 3-4 minuty, aż masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodać następnie suchą mieszankę – krótko zmiksować, do połączenia. Na koniec dodać ocet i jeszcze raz krótko zmiksować całość. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połówki gruszek, owoce wcisnąć w masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C, piec około 30 minut

Even Better Food
Rożki z jabłkami 193

Chrupiące ciasto i owocowe nadzienie. Tak mało, a jednocześnie tak dużo. Takie trójkąty z jabłkami to po prostu małe pyszności. Ja wolę mniejsze ciastka, ale można oczywiście zrobić mniej, za to większe. Jak kto woli. :) Rożki z jabłkami Składniki na 15 ciastek: 1 płat ciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu cukier(...)cukier puder lub lukier Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i kaszą. Ciasto francuskie rozłożyć, przejechać wałkiem. Podzielić na 3 pasy, a każdy z nich na 5 kawałków zbliżonych do kwadratu. Na połowę każdego kawałka nałożyć porcję nadzienia. Złożyć na pół, aby powstały

Pełny talerz
Tarta z cukinią i mięsem mielonym. 286

prezencie jako pamiątkę z podroży do Maroka. Bardzo lubię takie upominki :) A odkąd mianowałam się blogerką kulinarną ;), dostaję ich coraz więcej. I niech to się nie zmienia! ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 cukinia(...)kminu 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majeranku olej Masa jajeczna: 2 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 100 g startego sera żółtego sól  pieprz  Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić

zadanie-gotowanie