ciasto - 162258 przepisów (strona:2862/10818)

Ciasteczka serowe z jabłkiem 130

Szybkie… łatwe… smaczne… Proste ciasteczka z twarogowego ciasta półfrancuskiego. Przepis podejrzałam w „Kuchnia cerkiew” ( filmik ) z tą różnicą, że dodałam jeszcze dwie łyżki cukru, by były nieco słodsze. W yglądają apetycznie i bardzo łatwo się je robi. Do pomocy w przygotowaniu możesz zaprosić także maluchy – gniecenie ciasta, wykrawanie kółek i formowanie ciasteczek na pewno(...)pania   Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ósemki. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie – zagnieć je z twarogiem, cukrem i mąką. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj na cienki placek (o grubości ok. 3-5 mm) i powycinaj kółka (foremką lub szklanką) . Na każde kółko połóż kawałek jabłka, złóż

Kulinarne S.O.S.
Ciasto czekoladowo-kawowe 153

Mięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione. Już mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego  ciasta przegania wszystkie smutki, natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków. To ciasto na zimową chandrę. Foremka ze zdjęcia to seria Retro Dr.Oetkera   idealna dla miłośników brownie w modnym pastelowym kolorze, pokryta specjalną(...)kakao Duża szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: ½ szklanki świeżych lub mrożonych malin Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć jednakową temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i cukier , ubijamy prawie do białości.  W gorącym naparze kawowym mieszamy kakao do jednolitej konsystencji, zostawiamy

Wanilia i Kardamon
Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi 103

camembert ze skrętkami drożdżowymi Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki 5-6 plastrów prosciutto 2 łyżki białego wytrawnego wina świeżo mielony pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy łyżka cukru sól Rozpoczynamy od ciasta. W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem(...)połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe

PatiGotuje
EXPRESOWY BUDYNIOWIEC Z BANANAMI BEZ PIECZENIA + FILMIK 823

Budyniowiec z bananami na herbatnikach to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadła. Przygotowuje się je szybko a smakuje rewelacyjnie. Jedyny czas oczekiwania na to pyszne ciasto to chłodzenie, ale warto czekać. Polecam.  SKŁADNIKI :  300 g herbatników 1 kg bananów ( 6 sztuk ) 1 litr mleka 3,2 % 2 budynie waniliowe po 40 g , bez cukru 3/4 szklanki cukru(...)mleka i zagotowujemy ciągle mieszając. Powstanie gesty budyń.  Na blaszkę 25/30 cm, rozkładamy herbatniki, na to wylewamy budyń i równo rozsmarowujemy. Na wierzch rozkładamy następną warstwę herbatników.  Ciasto studzimy i chłodzimy w lodówce.  Zimną śmietanę ubijamy z cukrami, na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i miksujemy. Po chwili śmietana jest gotowa.  Na zimne ciasto rozkładamy trochę

Kulinarne Fantazje Marioli
Odrywane bułeczki a'la pizza margherita (Danubio alla pizza margherita) 184

Pyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek  z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita. Bułeczki n ajlepsze s ą  jeszcze na ciepło prosto z piekarnika a smakują i pachną cudownie, po prostu n iebo w gębie, polecam Wam serdecznie(...)mozzarella tagliata a dadini 1 cucchiaino di origano secco PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, robimy dołek i dodajemy cukier oraz olej.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając letni ą  wod ę a na samym końcu s ó l . Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep

La grande e la piccola cuoca
Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą 188

Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą Składniki na około 12-15 babeczek: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 140g cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 2 jajka 60g wiórków kokosowych 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku(...)sitko). 2. Gotowy krem ściągamy z ognia i przekładamy do miseczki. Nakrywamy folią spożywczą na dotyk i odstawiamy do całkowitego stygnięcia (można wstawić go do lodówki, aż będzie zimny). Ciasto: 3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem

Mała Cukierenka
Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami 142

Tarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :) Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie. Składniki na blaszkę o śred. 22 cm Kruchy spód: 1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki) 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka(...)łyżeczki w proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek kilka sztuk mrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w   folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc. 2. Następnie wyklejam

Gotowanie...to proste !
Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) 135

bułeczki wyszły meeega, polecam z czystym sumieniem. Składniki na 10 sztuk: Rozczyn: -7g drożdży instant – 200ml mleka – 4 łyżki drobnego cukru – 4 łyżki mąki Ciasto: – 1 jajko – 1 białko -50g roztopionego i wystudzonego masła – 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – szczypta soli – 370g mąki Nadzienie: – 15 cukierków „krówka(...)czystą ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie, do opary dodać całe jajko i jedno białko, sól, olej i roztopione masło, wymieszać. Stopniowo wmieszać mąkę, zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 10 minut (nie krócej). Gotowe ciasto włożyć do dużej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto

Smaki Armine
Murzynek z gruszkami 139

kąt, lecz szkoda mi tych wszystkich lat blogowania... tym bardziej, że kuchnia była, jest i będzie moją pasją... Murzynek z gruszkami to dla wielu smak z dzieciństwa. Pyszne, kakaowe ciasto i soczyste, słodkie gruszki smakowały każdemu. Ostatnio miałam ochotę na taką sentymentalną podróż kulinarną i upiekłam sobie to ciasto :) Do ciasta można wykorzystać zarówno świeże owoce (takich ja użyłam(...)ostudzonej masy w garnku (nie przerywając mieszania) dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Gruszki z kompotu również pokroić na ćwiartki (jeśli mamy np. połówki). Owoce poukładać na cieście

My simple kitchen
Piernik z mąki gryczanej ze śliwkami,powidłami i kremem daktylowym 106

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto z mąki gryczanej Radix-Bis ze śliwkami, powidłami i kremem daktylowym. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 200 g masła miękkiego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 szklanki  mąki gryczanej Radix(...)Mąkę przesiewamy partiami z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto,pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Delikatnie w koło obcinamy nie równe brzegi.Jeszcze raz 2 blaty ciasta przecinamy

Sama słodycz i szczypta chili
malinowy król 154

Jeśli połowa ciasta jest zjedzona zanim zdąży porządnie stężeć to już wiem, że będzie pyszne.  I tym razem się nie pomyliłam, bo połączenie miodowego ciasta, budyniu i malin okazało się strzałem w dziesiątkę. A z racji tego, że prezentowało się dość wyjściowo, uświetniło kawę z Okazji Dnia Babci.  *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g mąki(...)budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki cukru na masę malinową: 300 ml jogurtu naturalnego 2 opakowania galaretki malinowej 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki ciasta zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić.  W szklance mleka rozrobić budynie, mąkę i cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort orzechowo-czekoladowy 171

Prosty i smaczny tort na każda okazję. Idealny na Dzień Babci i Dziadka. Składniki: Ciasto orzechowe: 10 jajek 1 szklanka cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)kakao Krem: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny 1/2 łyżeczki kakao 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około godziny. 2. Biszkopt

Kuchnia u Bietki
Ciasto salceson 137

Ciasto nosi nazwę salceson, choć u mnie bardziej przypomina kaszankę ;-) A wszystko dlatego, że zbyt drobno posiekałam składniki „kruszonki”. Nie ma to jednak większego wpływu na smak ciasta, tylko nazwa może wydawać się komuś nieco myląca. Ogólnie ciasto jest proste i jego wykonanie nie powinno sprawiać żadnych problemów. Zależnie od rodzaju dodanych owoców, za każdym razem może smakować inaczej

Arabeska waniliowa
Wiśniowy obłoczek 131

Inna nazwa tego (lub bardzo podobnego) ciasta to wiśniowa chmurka albo... zemsta teściowej. Ta ostatnia nazwa to zapewne od niedokładnie wydrylowanych wiśni, których pestki omalże nie połamały zębów pewnej synowej ;-) Jak zwał tak zwał, ważne, że ciasto jest przepyszne ! Cienki, kruchy spód (chociaż ucierany, tak naprawdę), galaretka z wiśniami, bita śmietana z serkiem mascarpone, a na wierzchu beza posypana płatkami(...)migdałów. Takie zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie. Aczkolwiek, to tylko jedna z wersji tego ciasta. Doskonale będą do niego pasowały maliny, truskawki, czy też inne owoce, które wystarczy wstawić w miejsce wiśni oraz dopasować do nich smak galaretki. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa

Proponowane wyszukiwania