ciasto - 162258 przepisów (strona:2863/10818)

Ciasto czekoladowe z twarogiem i wiśniami 84

przerwie zapraszam na kolejne ciasto z dodatkiem wiśni, tym razem czekoladowe z masą twarogową. Owoce jednak nie muszą być w tym przypadku świeże (mogą być mrożone, z kompotu lub syropu), więc nie przejmujcie się, jeśli są już nieosiągalne. Co więcej, pomimo, iż z wiśniami ciasto smakuje wybornie, to równie dobrze sprawdzą się też maliny. Wiem, bo na blogu jest już(...)podobne ciasto, właśnie z malinami ;-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Szalone ciasto (Crazy Cake) 105

Przepis ten pochodzi z USA i podobno powstał w latach czterdziestych ubiegłego stulecia. W tym czasie trudno było dostać składniki do ciasta takie jak jajka, mleko, czy masło, więc wymyślono przepis, który ich nie zawierał. I chociaż wcale się nie zapowiadało, to genialne ciasto ! Proste, szybkie i pyszne :-) Skąd taka "szalona" nazwa ? Być może stąd, że jego przygotowanie(...)wszystko miesza się od razu w blaszce. Ja też tak zrobiłam, według przepisu (żeby potem nie było ;-), ale osobiście polecam inną metodę, o której przeczytacie poniżej. Tak, czy inaczej ciasto jest fantastyczne. Wilgotne, mocno czekoladowe (czy raczej kakaowe). To taki rodzaj murzynka i to w bardzo dobrej wersji, mimo braku jajek i masła. Bardzo polecam :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Babka na bitej śmietanie 114

Robiłam już wiele ciast ucieranych i babek z dodatkiem śmietany, czy śmietanki, ale nigdy wcześniej w takiej postaci. Ubita wcześniej śmietana sprawia, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i lekkie. A do tego delikatnie wilgotne, a to już ideał :-) Dodam jeszcze, że ciasto jest proste i szybkie do wykonania. Nie trzeba czekać, aż składniki się ogrzeją - wręcz przeciwnie, mają być zimne

Arabeska waniliowa
Ciasto japońskie 135

Ciasto japońskie to rodzaj sernika na zimno, na wilgotnym cieście kakaowym i warstwą wiśniową na wierzchu. Przepyszne ! Nie jest trudne do wykonania, ani specjalnie czasochłonne (chyba, że używamy świeżych wiśni, które trzeba wydrylować ;-) Najpierw należy upiec spód, ale cała reszta nie wymaga już pieczenia, co jest dużym plusem w czasie upałów. Na wierzch można wykorzystać gotową frużelinę ze słoika(...)przygotować ją ze świeżych (w sezonie) lub mrożonych owoców. Ja dodatkowo łączę ją z galaretką, aby ciasto było bardziej "stabilne" i nie mazało się podczas krojenia. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Proste ciasto z polewą 116

Proste ciasto ubijane, w polewie kakaowej. Miękkie i puszyste jak biszkopt, a jednocześnie wilgotne. Ciekawostką jest polewa, którą piecze się razem z ciastem. Plusem na pewno jest w niej to, że nie zawiera dodatkowego tłuszczu, a minusem, że nie zastyga mocno, ale jak dla mnie to nie ma większego znaczenia. Jeżeli jednak ktoś chce, może zamienić tę polewę na inną(...)zrobić w bardziej tradycyjny sposób, czyli dopiero po upieczeniu ciasta :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Kokosowe ciasto z jabłkami 96

Ucierane ciasto kokosowe z jabłkami - to sprawdzone połączenie smaków. Większość owoców znajduje się na wierzchu ciasta, ale część z nich wędruje także do środka, w postaci startych wiórków. Dzięki nim ciasto po upieczeniu jest wilgotne. Podobnie jest z dodatkiem kokosu, tyle, że na odwrót - większa część idzie do środka, a mniejsza na wierzch, do posypania. Przypieczone wiórki kokosowe nadają wyjątkowego

Arabeska waniliowa
ciasto szpinakowe z arbuzem --- torta di spinaci con anguria 106

Składniki szklanka 250ml ciasto:ilość składników na dwa blaty ciasta 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga(...)dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .Na koniec dodać odciśnięty z wody szpinak, delikatnie wymieszać na niskich obrotach ,tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o wy miarach 25 c m,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka" Podczas pieczenia ciasta przygotować masę

mojej kuchni
szarlotka -jabłecznik 113

Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej Typ 450 1 żółtko 250 g chłodnego masła 2½ łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżki kaszy manny Jabłka 2 kg  jabłek obranych 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki pektyny skórka kandyzowana z pomarańczy ,ja dałam żelki z arbuza  tu łyżka  tymianku 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie(...)Piekarnik rozgrzać do 180°C. Masło zmiksować z cukrem i żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,wsypywać partiami do utartego masła. Miksować do połączenia  składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części 1;2. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną -dno-  papierem do pieczenia. Podpiec 15-20 minut do złotego koloru . Jabłka obrać

mojej kuchni
puszysty,lekki ,jabłecznik 98

ubić na gęstą, jasną pianę. Następnie wlać pomału olej i mleko. nadal ubijając. Teraz na wolnych obrotach miksera, dodać przesianą mąkę z proszkiem .Parę obrotów miksera ,do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste i mocno napowietrzone (podobne do biszkoptu, ale bardziej gęste). Połowę ciasta wylać na blaszkę Połowę ciasta wlać do formy 25x 36cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec(...)temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na jabłka wylać resztę ciasta , wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Nadzienie jabłkowe ze startych jabłek: Składniki 8 jabłek -szara reneta 3 łyżki cukru 2 łyżki soku

mojej kuchni
piernik staropolski 128

maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto(...)lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia

mojej kuchni
makowiec 136

jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia pomyślność(...)cały rok  Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć

mojej kuchni
Sernik królewski. 107

Łatwy  przepis na  doskonały sernik królewski. Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie. Zaczął być wykonywany w Nowym Jorku pod koniec 19 wieku. Jednak pierwszy przepis na ciasto został zarejestrowany przez Ateńczyków w 230 roku. jak starożytni Grecy sprawili, że było to słodkie, tysiące lat temu ... Częstowano nim sportowców igrzysk olimpijskich i serwowano na weselach ... SKŁADNIKI: Ciasto(...)Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 4. Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na tarce o grubych oczkach ścieramy jedną kulę wyjętą z zamrażalki. Wyrównujemy. 5. Na starte ciasto przelewamy masę serową i równo wygładzamy. 6. Drugą kulę ścieramy na grubych oczkach tarki przykrywając masę serową.  7. Wstawiamy do nagrzanego  piekarnika   i pieczemy w funkcji

Rita creative
Tiramisu Amaretto 175

Tiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję jest moim zdaniem najbliższy ideału włoskiej pychoty. Lekki, puszysty, przesiąknięty aromatem kawy i amaretto. Nie skończy się na jednej porcji;) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki : opakowanie biszkoptów podłużnych opakowanie biszkoptów okrągłych kakao Poncz

Domowe ciasta
Serniczki kawowo- pomarańczowe 117

Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia- to ono w tym wypadku stanowi o delikatności i  podkreśla smak smacznej masy. O podanych proporcjach można wykonać ciasto z blachy 33 x 35 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy

Domowe ciasta
Tort kajmakowo - waniliowy 159

    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania