Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto pod cienką, migdałową bezą. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 6 zółtek 4 białka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/4 kostki margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (15g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilkanaście świeżych lub mrożonych malin Migdałowa skorupka: 2 białka 4 łyżki cukru 15 dag płatków migdałowych aromat migdałowy(...)lekko przestudzić. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier wanilinowy i jeszcze chwilę miksować. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie strużką wlać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wylać do foremki (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki malin. Piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni. W tym czasie ubić na sztywną pianę białka
Praktyczna plDyniowe ciasto z żurawiną i orzechami włoskimi. Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Nie za słodkie. Z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy i cieniutką pomarańczową glazurą, którą smarujemy ciasto tuż po upieczeniu. Dodatek pomarańczy sprawia, że ciasto pięknie pachnie i nadaje się nawet na święta. Ciasto jest szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy PUREE Z DYNI(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników (w niezbyt gładkie ciasto, bez widocznych grudek mąki). Pod koniec mieszania dodajemy żurawinę i posiekane orzechy. Wykładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut do tzw suchego
cool and mintyDomowe ciasto z jabłkami to obowiązkowa pozycja na mojej liście jesiennych wypieków. A to jest wyjątkowe… mięciutkie, puszyste, mocno wilgotne, zwieńczone dużą ilością słodkich jabłek w cynamonie. A przy tym zdrowsze od tradycyjnej wersji z białą mąką, którą zastąpiłam moimi ukochanymi płatkami owsianymi. Owsiana baza sprawia, że ciasto jest treściwsze, zawiera więcej witamin, związków mineralnych i błonnika, a także nadaje(...)drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy, olej, mleczko kokosowe/mleko oraz aromat waniliowy. 5) Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. 6) Ciasto przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem i wysmarowanej tłuszczem, wyrównać, a na wierchu poukładać kawałki jabłka. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Fitsweet.medojrzałe) Wykonanie: W misce roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości(...)pracy i bałaganu. Wystarczy zaledwie parę składników i pomysłowość - to wystarczy, by przygotować je na setki sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-cynamonowa. Doskonałe połączenie! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ . [foodiepress] [hide] Muffiny gruszkowo – cynamonowe Niezwykle prosty przepis na muffiny gruszkowo - cynamonowe, które posmakują wszystkim! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki - bez użycia
Pogotujmy.plRodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę . Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi w wódce rodzynkami. Przepyszne ciasto z charakterem. Taki tort czekoladowy, ale przygotowany na dużą blachę. Idealny na wszelkie imprezy, dla dużej liczby gości. U nas królował na imprezie urodzinowej. Ciasto jest pyszne, ale sycące(...)przypomina nam lodowe kanapki :) Tak samo preferujemy rodzynkowca serwowanego prosto z lodówki, niż takiego “odstanego” w temperaturze pokojowej, kiedy to masa budyniowa mięknie. Wy oczywiście podajcie “Ciasto z rodzynkami” wedle Waszego gustu. The post Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami – duża blacha appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapracy czy w szkole (ciastka można pokroić na kształt batoników). Czy są dobre? Zjadłam pół blachy jak jeszcze były gorące… Przepis na ok. 28 sztuk Ciasteczka figowe – ciasto: 300 g mąki (2 szklanki) 150 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ciasteczka(...)Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie blendujemy na gładką masę. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy masa wystygnie, dodajemy do niej miód i mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy ją na 3 równe części i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Po tym czasie każdą część posypujemy mąką i rolujemy dłońmi
Poezja smakuBiszkoptowy spód, duża ilość malin, galaretka, pianka to wszystko zawarte zostało w jednym cieście. Ciasto co prawda nie wymaga wiele pracy, za to trzeba trochę poczekać aż zastygną poszczególne warstwy. Ale efekt końcowy na pewno Was zadowoli. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ani też nie jest kwaśne od malin. Delikatne i lekkie. W sam raz na różne imprezy, urodziny(...)pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, chwilę ucierać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do wymieszania składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec około 20 minut. Wystudzić biszkopt, skroić z niego wierzch. Masa z malin i galaretki. * 2 galaretki malinowe * 300 g malin, użyłam mrożone
Zrób to smaczniepiekłam ciast to nie piekłam - teraz nadrabiam. W ostatnich dniach sporo gości przewija się przez Nasz dom więc trzeba mieć pysznego do kawki.Sernik to strzał w dziesiątkę - pyszny,wilgotny i mocno uzależniający. Polecam. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 15 dag masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zarobić kruche(...)ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy ( 20 x 30 cm ) , drugą włożyć do zamrażalki. Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 6 jajek 25 dag masła 20 dag cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru cukier waniliowy 5 - 6 jabłek Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem
Niespełnione zdolności kulinarneSzybki i łatwy sposób na przygotowanie smacznego ciasta. Idealne na każdą okazję. Uwielbiam proste rozwiązania, więc i tym razem postawiłam na prostotę. Moja ulubiona wersja, czyli bez pieczenia. Kwaskowate jabłka, słodka śmietana i lukier to połączenie doskonałe. Po prostu trzeba je zrobić :) Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm: * 1 kg jabłek kwaśnych * 1 galaretka cytrynowa * 2 łyżki(...)lekko nagrzanym palniku od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zacznie się z nich robić marmolada. Na końcu wsypać sypką galaretkę, dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wyłożyć herbatnikami. Na wierzchu wyłożyć zimną masę jabłkową. Kolejno znów warstwa herbatników. Na końcu ubić śmietanę kremówkę na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietaną wyłożyć
Zrób to smacznieEmpanadas , chrupiące pierożki Empanadas to popularne w wielu krajach chrupiące pierożki . Jada się je między innymi w Argentynie , Kubie, na Dominikanie w Meksyku a także Hiszpanii . Różnią się nieco ciastem , farszem i sposobem przygotowania . Empanadas mogą być smażone lub pieczone . Moja wersja jest smażona z farszem z kurczaka i pieczarek , najbliżej im chyba do wersji meksykańskiej Cóż takie malutkie pierożki(...)takie światowe Polecam są naprawdę pyszne i wcale nie trudniejsze niż nasze krajowe Składniki : ciasto : 2 szklanki mąki pszennej gorąca woda 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz : 2 szklanki mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka , bez kości 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 papryczki jalapeno , czerwona i zielona 150 ml słodkiej gęstej śmietany 2 łyżki
Ogrodnik w podróżyszeleszczących liści, a zatem cały czas jest okazja na biesiadowanie pod gołym niebem i wycieczki, na które można zabrać coś pysznego do kieszonki. Na przykład złociste, chrupiące prostokąty z ciasta francuskiego wypełnione ciepłym farszem z dynią, soczewicą, czerwoną cebulą i fetą :) Ciepły smak - trochę słodki, trochę słony, bardzo jesienny i słoneczny z charakterystyczną dla pory roku sytością i rozgrzewającym zapachem(...)Przepyszne kieszonki w kieszonkowym rozmiarze! Upieczcie je koniecznie i zasmakujcie w ostatnich promieniach jesiennego słońca :) Dyniowe kieszonki z soczewicą, fetą i rozmarynem Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 niewielkie czerwone cebule 2 łyżki oleju roślinnego 200g dyni 1/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 kostki sera feta
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNadszedł ten czas. Naprawdę. To już pora, aby przygotować ciasto na Dojrzewający piernik staropolski . Przygotowuję go wspólnie razem z Wami każdego roku od kilku już lat. Za każdym razem wspólne piernikowanie udaje się świetnie. Przygotowanie dojrzewającego piernika jest podzielone na kilka etapów. Najpierw nastawiamy ciasto, które leżakuje przez kilka tygodni w chłodnym miejscu. Potem pieczemy pierniki i znów je odkładamy(...)dojrzały. Tuż przed świętami przekładamy piernikowe blaty i oblewamy pierniki czekoladową polewą. A w święta? W święta delektujemy się niesamowitym smakiem i cudnym, korzennym zapachem tego nietuzinkowego ciasta. Aaaa… I jeszcze słuchamy zachwytów naszych bliskich. Moja rodzina już wczoraj pytała, czy ciasto na piernik dojrzewa. Bo odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, każdego roku przygotowuję coraz większą porcję
W mojej kuchniwraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy je na porcję formując niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego(...)rozpuszczonej białej czekolady wykonujemy oczy pająkom *** ***Ciasteczka odkładamy aby polewa zastygła *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasteczka z pająkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemDziś słabe zdjęcia z telefonu... robione w sztucznym świetle, w sobotnie pochmurne popołudnie. Ale tarta okazała się na tyle dobra, że zasłużyła na to, żeby się tu znaleźć. Ciasto jest bardzo słodkie, więc zanim zdecydujecie się skorzystać z przepisu, przemyślcie czy na pewno lubicie takie rodzaje słodkości. Niestety, nie ma większego wpływu na poziom cukru w tym cieście, bo słodkie(...)mamusi, ooo i czekoladki takie tyci tyci.. Więc w takie pochmurne sobotnie popołudnie, obmyśliłam przetworzenie korzennych ciasteczek na jeszcze większą bombę kaloryczną. Niestety... Jedną wielką słodycz tego ciasta przełamał kwaśno-gorzki dżem pomarańczowy i nie wyobrażam sobie innego zamiennika. Ciasto zrobiłam w 10 minut. Zjedliśmy połowę, a drugą obdzieliliśmy teściów ;) Składniki na spód: 20-25 szt. ciasteczek korzennych
bistro mama