fot.2) . Przygotować foremkę do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Masę przekładać do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta (fot.3) . Nożem zrobić 3 lub 4 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru (fot.4) . Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół). Źródło
Świat Ciastaopublikowanie postu z przepisem. Przypomniałam sobie o niej przy okazji Świąt, z którymi zbiegły się urodziny jednego z domowników. 10 lat! 🎂 Jak ten czas leci 😊 Warstwowe i kolorowe ciasto z bananami okazało się strzałem w dziesiątkę 😊🎯 Zieleń galaretki, kakaowe spody, żółta konfitura i banany przypominają nieco kolory flagi Jamajki, więc pewnie stąd nazwa ciasta. Jest nieco pracochłonne, ale - wierzcie(...)wrzątku (opcjonalnie) Dodatki 6-7 bananów 2 zielone galaretki 3 szklanki wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao na biszkopt. Wymieszać je ze sobą. Jajka wybić do dużej (to ważne, bo objętość masy jajecznej sporo wzrośnie) szklanej lub metalowej miski
Weekendy w domu i ogrodzieolej – 2 łyżki * ser Radamer Serenada – ok.300 g * żółtko – 2 szt * kukurydza ( ziarna ) – 150 g * sól, pieprz, papryka ostra, oregano suszone * żółtko do posmarowania ciasta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej, ale nie gorącej wody. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, rozrobione drożdże, jogurt oraz ok. 150 ml ciepłej wody ( ciasto powinno mieć konsystencję(...)ciasta na pizzę ). Zagniatamy ( ręcznie albo robotem z hakiem ) dodając pod koniec olej – ciasto powinno być delikatne, gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę ( powinno podwoić objętość ). Ser kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z kukurydzą, dodajemy sól, pieprz, oregano raz ostrą paprykę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy placek o średnicy
Ostra na SłodkoBabka, której się nie piecze, a gotuje w specjalnej, szczelnej formie. Jest bardzo miękka, delikatna i wilgotna. Jednym słowem – przepyszna! Moja babka jest dwukolorowa, gdyż do połowy ciasta dodałam kakao. Paski nie do końca udały się jak w klasycznej zebrze, ale babka wyszła super ;) 200 g masła 1 szklanka cukru 5 jajek szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)pokojowej. Do miksowanej masy dodać ekstrakt waniliowy, a następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać w ciasto za pomocą łopatki. Masę podzielić na dwie części, a jedną z nich połączyć z pastą kakaową. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami. Zamknąć pokrywę
https:KKuchniaMniamszklanki mleka, przykryć talerzem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia, następnie wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, aromat rumowy, ciasto wyrabiać z 4 minuty, na koniec wsypać rodzynki, posypać ciasto mąką, nakryć talerzem i zostawić(...)godzine do wyrośnięcia niska forma silikonowa 28 cm, wilgotną dłonią porcje ciasta kulkować i układać w formie zostawić na 30 minut do podrośnięcia, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formie zostawić do wystudzenia przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puszysta, wilgotna, aromatyczna i pysznie smakuje...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis od mojej cioci Jadziuni, bardzo dobry mokry makowiec. Polecam bardzo. Wykonanie ciasta – do garnka wlać mleko, dodać kasię, olejek migdałowy, cukier i mak, wszystko zagotować. Do gorącego mikstury wsypać rodzynki. Zostawić masę aż ostygnie. Gdy masa przestygnie dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Bakalie – orzechy i migdały rozgnieść na drobniejsze kawałki. Pokruszone(...)znowu wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, ale już mieszać bardzo delikatnie łyżką. Pieczenie – blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia w wylać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm. Ja ciasto ostygnie to polać roztopioną czekoladą. Udekorować bakaliami. Ten makowiec jest
Kuchnia Pokoleńżółtka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości, masę dodać do misy z podrośniętym zaczynem wsypać przesianą mąkę, sól i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, wyrabiać z 4 minuty następnie dodać starte skórki, rodzynki (jeśli są twarde to je wymoczyć w letniej wodzie(...)sitku odsączyć z wody)i krótko w robocie wyrobić, ciasto obsypać mąką, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia użyłam 2 formy silikonowe i jedną metalową wysmarowaną masłem i obsypaną mąką ( formy babkowe były do pracy męża, podłużna do kawki dla nas i pokazania przekroju ciasta ), do połowy form włożyć ciasto, na 30 minut zostawić do wyrośnięcia piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni LubięBabka Wielkanocna wcale nie musi być nudna. Za pomocą dodania zaledwie kilku składników może stać się ciastem wyjątkowym i zaskakującym w smaku. Połączenie dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja(...)jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając aż masa zgęstnieje. Gotową polewą ozdób ciasto. Kilka krówek pokrój w kostkę. Posyp
Pobite gary Barbaryjuż wielokrotnie, ale nie udało mi się jeszcze kupić foremek, dzięki którym wykonanie takich rurek byłoby możliwe. Niezmiernie się ucieszyłam, gdy zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym, że rurki z ciasta francuskiego przetrwają na zwiniętym papierze do pieczenia W lodówce nadal miałam lemon curd, który posłużył za nadzienie cytrynowe, ale jeżeli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać do tego celu(...)dużo kremu, więc spodziewajcie się kolejnego wpisu z jakimś cytrynowym kremem, ponieważ mam zamiar go wykorzystać do samego końca. Składniki na około 6 rurek, myślę że można by pokroić ciasto w cieńsze paski i wyszłoby 8 porcji: – 1 ciasto francuskie mrożone – 100 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru – około 4 łyżki kremu cytrynowego lemon curd (opcjonalnie
RelaxtimeSzybkie i proste w wykonaniu ciasto ze śliwką. Śliwki są tak pyszne w wypiekach , że nie mogę się im oprzeć ;) Dzisiaj szybko ze względu na moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na moje zdrowie. Tortownica wymiary: średnica 26 cm Czas pieczenia: ok. 1 godz. Składniki: 20 dag masła 2 jajka, sól 2 szkl(...)śmietany 18 % kg śliwek 1 op. cukru waniliowego cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść półkruche ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Śliwki umyć , przekroić na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście rozłóż śliwki ( można podsypać bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę
Różne smaki w kuchnicieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha :) Polecam bardzo , zrobię go jeszcze nie raz i nie dwa ;) Ciasto pięknie się prezentuje na stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień(...)Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową. Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ). Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc. Smacznego
Różne smaki w kuchniPyszne ciasto na nadchodzące Święta i nie tylko :) Smakuje dzieciom i dorosłym . Niesamowite chwile podczas jedzenia gwarantowane ;) Przepis znalazłam w gazetce " Najlepsze ciasta " i rzeczywiście nie zawiodłam się na smaku :) Troszeczkę zmodyfikowałam zmieniając ilości niektórych składników :) Przepraszam za słabą jakość zdjęć . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 - 25 minut Składniki : Ciasto(...)śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki czubate żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Różne smaki w kuchniMiałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą równie dobrze będą pasowały np. borówki, chodzi o suche owoce żeby nie puszczały soku. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki(...)kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Rabarbar myjemy, oczyszczamy z liści i z bulwiastej końcówki. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy
Różne smaki w kuchnibudyniowa to rozkosz dla podniebienia. Bardzo ladnie się prezentuje i szczególnie polecam na wszelakie uroczystości rodzinne. Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia 180 C Czas pieczenia :50 minut Składniki : Ciasto : 5 jaj 120 g cukru 125 ml oleju 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao Masa budyniowa: budyń waniliowy 500 ml mleka 100 g cukru(...)pudru 300 g masła 4 łyżki rumu Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Następnie wlewamy 125 ml oleju i wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C pieczemy ok. 40 minut. Gdy ciasto wystygnie , układamy pokrojone w plasterki banany. Masa budyniowa
Różne smaki w kuchnismutno, gdy Ci źle, ciasto czekoladowe upiecz se ;) Inspiracją był przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami z bloga zjemto . Wiśni w domu nie miałam, ale za to dodałam garstkę orzechów włoskich i zamiast zwykłego cukru, użyłam cukru trzcinowego. Ciasto wyszło mięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :) Wymiary blaszki: 32x22 cm Temp. pieczenia: 175C Czas(...)suchego patyczka. Polewa : Do rondelka wsypujemy cukier, kakao, wlewamy mleko i gdy składniki się rozpuszczą, wrzucamy kawałek margaryny. Zdejmujemy z ognia i mieszamy. Odczekać 5 minut i polać wystudzone ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Różne smaki w kuchni