wszelkich deserów. U mnie dzisiaj w roli głównej żółte śliwki. Duże, słodkie i soczyste. Tarta z nimi jest naprawdę dobra. TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM Składniki: (forma 23cm) ciasto : 220 g mąki, 2 łyżki cukru pudru, 140g zimnego masła, 1 żółtko 2 łyżki wody krem: 260 ml mleka, 190 ml ajerkoniaku, 4 żółtka, 60 g cukru(...)mąki ziemniaczanej, 60 g mąki pszennej dodatkowo: 10 dużych żółtych śliwek, dżem śliwkowy lub morelowy Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę,nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, obciążamy je fasolą i pieczemy przez
Bon appetit mon amieolej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra i dół) około 25 minut. Piernik można dodatkowo ozdobić polewą i posypać orzechami
Cztery FajeryNaszło mnie na drożdżowe a skoro jeszcze śliwki są to co może być lepszego niż ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka :) Składniki: ciasto - 20 g świeżych drożdży - 50 g cukru - 70 ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 250 g mąki pszennej - 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła wierzch - 1 kg śliwek kruszonka - 80 g mąki pszennej(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięty rozczyn przekładamy do miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, jajko, przesianą mąkę oraz masło. Składniki mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm, na wierzchu wykładamy wypestkowane śliwki. Składniki na kruszonkę mieszamy, zagniatamy
Zainspirowana w kuchniSzybkie ciacho, bardzo smaczne. Oczywiście idąc w myśl mojej zasady – prosto, niewiele składników i ma się szybko robić No i robi się Składniki na ciasto: 1 kostka masła (200 g) – masło powinno być miękkie 200 g cukru pudru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka (w temperaturze pokojowej) Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki(...)Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami tak by powstała kruszonka. Ciasto: Masło umieszczam w misce i miksuję aż zrobi się jasne. Dodaję cukier puder i nadal miksuję, by powstała jednolita masa. Dodaję po 1 jajku nadal miksując. Dodaję po 1 łyżce mąki
MojaQchnia.plKochani! Tym razem dodaję przepis na ciasto, na które uparłam się szczególnie Robiłam je 5 razy w krótkim odstępie czasu, by w końcu uzyskać idealną konsystencję. Mimo wszystko muszę przyznać, że za każdym razem ciasto wychodziło mi nieco inne w smaku – tzn inna konsystencja masy. Używałam też rurek różnych producentów. Najważniejsze, że za każdym razem smakowało! Ciasto należy schłodzić
Mojewlasne.plPyszny i delikatny sernik ze śliwkami który jest łatwy w przygotowaniu i zawsze sprawdzi się w roli pysznego, domowego, deseru ;) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 żółtko kl. L 1/2 szkl cukru 90 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 15 g kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera(...)śmietanki 30 % 2 jajka kl L odrobina białka do posmarowania spodu 1/2 szkl cukru esencja waniliowa Dodatkowo: około 300 g słodkich śliwek śliwek cukier puder do obsypania wierzchu ciasta Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na większą i mniejszą połowę. Mniejszą połowę wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut. 2. Większą
Gotowanie...to proste !racji, iż tegoroczne lato było dość upalne, maksymalnie ograniczyłam używanie piekarnika. Coraz częściej w mojej kuchni zaczęły pojawiać się bowiem ciasta bez pieczenia, które nie dość, że smakują wyśmienicie, to jeszcze są błyskawiczne w przygotowaniu. Tak też było w przypadku ciasta bez pieczenia z Nutellą i sucharkami, który składa się z trzech pysznych warstw... Tryb czytania Artykuł Ciasto z nutellą
PysiaGotuje.plDanisze z brzoskwiniami to tradycyjne ciasto duńskie, rodzaj ciasta francuskiego z dodatkiem drożdży. Ciasto jest pracochłonne i wymaga trochę czasu, zapewniam Was warto je zrobić Smak struktura ciasta wynagrodzi naszą prace. Danisze możemy przygotować z różnymi nadzieniami, z serem z owocami i na co macie ochotę :) Danisze z brzoskwiniami ciasto
Kulinarne pyszności MolkiBoterkoek to cudownie maślane ciasto rodem z Holandii, które podaje się do kawy lub herbaty. Piecze się je w niskiej formie, takiej jak do tarty, aby posiadało delikatnie zarumieniony wierzch. Jest ono banalnie proste i niezwykle pyszne. Już podczas przygotowywania kusi swoim maślanym aromatem! Prawdziwe masło to jego główny składnik, więc nie warto używać różnego typu miksów, czy margaryny(...)się w ustach, jest kruche na zewnątrz i lekko miękkie w środku. Mi odrobinę przypomina przepyszne ciasteczka. Podobno najlepiej smakuje po dwóch dniach, ale tego nie sprawdziłam, pomimo, że ciasto piekłam już ponad pięć razy - za każdym znikało ekspresowo. Chciałam przygotować oryginalną wersję, ale natykając się na wiele przepisów, nie znalazłam dwóch jednakowych receptur, więc od dawna robię taką
Di gotujeziemniaczanej, słoik dżemu porzeczkowego (220 g). Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę, dodaje drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto. Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam. Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki. W międzyczasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce(...)sztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek. Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu
JejKuchniaDziś propozycja na szybkie ciasto z sezonowymi owocami. U mnie akurat z gruszkami. Polecam! Składniki (blaszka 26x34cm): 6 jajek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka 5 gruszek pokrojonych w grubą kostkę i skropionych sokiem z cytryny Sposób przygotowania: 1. Jajka ubić z cukrem(...)puszystą masę, wlać olej, dokładnie zmiksować. 2. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Zmiksować na najmniejszych obrotach. 3. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i łyżkę mleka, powoli, ale dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać pokrojone gruszki i wymieszać łyżką. Ciasto z gruszkami wyłożyć na jasne ciasto. Wyrównać. 4. Piec w 180st.C przez
Kuchnia domowa Aniobsesję na punkcie pietruszki! Ma tyle smaku w sobie, mnóstwo witamin i błonnika. Dodaję ją do wszystkiego, nawet do pesto . Pierogi z bobem Składniki: na 44 pierogów Ciasto na pierogi 300 g mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli 150 – 200 ml gorącej wody Nadzienie 500 g bobu 150 g ricotta 1 łyżeczka soli czosnkowej 1 łyżeczka pieprzu 1¼ łyżeczki soli(...)łyżki oliwy z oliwek Do podania 200 g wędzonego boczku natka pietruszki, pokrojona W malakserze zarób ciasto na pierogi, dodając do mąki najpierw jajko, a póżniej wodę. Ciasto powinno być na tyle elastyczne aby praktycznie rozwałkować bez podsypywania mąką. Dlatego wlej najpierw 150 ml wrzątku, a potem dolewaj według potrzeby. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na pół godziny. Ugotuj
codojedzeniaBabka piaskowa, to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących na naszych stołach. Jej pierwowzorem jest pound cake – czyli popularna w Wielkiej Brytanii „babka funtowa”. W jej skład wchodziły po 1 funt (czyli około po 450g) jajek, mąki, masła oraz cukru. Łatwo sobie można wyobrazić, jak duża i ciężka była babka powstała z takiego przepisu. Z racji tego(...)rodzaj ciasto prawie zawsze wychodzi idealnie, pieczone w okrągłej formie i namoczone po upieczeniu stało się brytyjskim odpowiednikiem biszkopta, na bazie którego robione są tamtejsze torty. Przepis bazowy przeszedł wiele modyfikacji. Znana w Polsce babka piaskowa najczęściej przygotowywana jest z mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1. To właśnie ilość mąki ziemniaczanej wpływa na sypkość ciasta. Dodatkowo, zastępując
Jacob Tastes