składniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzeniawyrzeczeń oraz zapoznacie się ze stereotypami na temat cukru. Wszystko jest dla ludzi, ważny jest umiar, trochę cukru od czasu do czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 2 łyżki cukru 60 g masła sok z 1/2 cytryny(...)mleku z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Studzimy. kruszonka: Wszystkie składniki szybko ł ączymy ale nie zagniatamy tak aby powstały okruszki. ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekł a damy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem
Bon appetit mon amieUwielbiam rabarbar za jego kwaśny i cierpki smak.Dzisiejszy przepis to ciasto przełożone rabarbarem,bitą śmietaną i czekoladową polewą.Zdecydowanie moje smaki. Mała ciekawostka dla zainteresowanych-inna nazwa tego warzywa (tak to jest warzywo😁) brzmi rzewień 😏-jednak człowiek uczy się całe życie. CIASTO 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 70 g cukru pudru 120 g mąki tortowej 30 g masła Całe jajka(...)puszysty krem.Mąkę przesiać bezpośrednio do masy,najlepiej w dwóch partiach i delikatnie wymieszać łyżką.Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie delikatnie wymieszać.(Jeżeli ktoś obawia się,że ciasto nie wyrośnie można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia). Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno).Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku
Anielskie wypiekiproste i orzeźwiające tarteletki z truskawkami i mango. Nie za słodkie, do kawy taka mała przyjemność którą możemy zaskoczyć rodzinę. Bardzo lubię i mango i truskawki dlatego takie połączenie :-) ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 2 żółtka 80 g masła zimnego szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka skórka z pomarańczy tarta kandyzowana warstwa mango: 1 mango duże(...)łyżeczki pełne żelatyny warstwa truskawkowa: 20 dkg truskawek 300 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny pełne pozostałe: 10 dkg truskawek do dekoracji mango kawałek melisa Ciasto: Do miski przekładam składniki na ciasto, kroję nożem i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam ciasto do lodówki na godzinę, albo do zamrażalnika na 20 minut. Ciasto dzielę na 8 części. Każdą
wesoła kuchniadosypuję ;), a w weekend wymyśliłam sobie takie o to ciacho: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 jajo Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy w 180 st. C na złoty kolor(...)masy i jeśli dla kogoś okaże się zbyt kwaśna to dosłodzić. 2-3 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie tą mieszankę przelewamy do reszty masy i mieszamy. Złożenie ciasta - w blaszce układamy ostudzony kruchy spód, cienką warstwę masy truskawkowej (taka dosłownie 2-3 mm żeby tylko połączyła spód z kolejną warstwą), na masę kokosową bezę, a na nią resztę
Cynamonowe szczęścielodów. Humor poprawiony :) Uwielbiam ją robić, ponieważ nie potrzebuje tyle roboty co przy nie których. dodajesz do niej owoce albo bez. Ważne aby składniki dodawać po kolei. SKŁADNIKI: Ciasto : 8 dag drożdży (w kostce) 1 szklanka cukru 1 szklanka letniego mleka (podgrzać) 3/4 szklanki oleju 4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli cukier waniliowy Kruszonka: 1/3 kostki margaryny mąka(...)składniki ( dodawaj składniki tak jak jest wypisane). Odstaw na 1 godzinę. Po godzinie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką Przygotuj kruszonkę ( ja mąkę daję na oko) Rozgrzej piecyk 180 stopni. Ciasto wylej na wcześniej przygotowaną blachę i posyp kruszonką. Włóż do nagrzanego piecyka i piecz 40 minut. Przygotuj koktajl truskawkowy ( zmiksuj truskawki i dodaj jogurt naturalny). Odstaw do lodówki
Misz-masz by DomiWitam Kochani Truskawkowych wypieków ciąg dalszy-dziś przepis na niezawodne ciasto z kremem,truskawkami i galaretką-można by rzec klasyk :P Polecam idealne ciasto na ciepłe letnie dni SKŁADNIKI *Duża tortownica 24cm BISZKOPT 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM 2,5 szkl mleka (szkl 250ml(...)puch (temp pokojowa) i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu . Krem dajemy na biszkopt,wykładamy na niego pokrojone truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką (galaretkę przygotowujemy w 400ml wody) Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe :) Polecam jest wspaniałe i można je przygotować z innymi owocami :) SMACZNEGO :) PS Uwielbiam kaktusy,mam małą kolekcję :) Kilka dni temu jeden zakwitł
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSerowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami. SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka: 20x26 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 3 płaskie łyżki cukru Krem truskawkowy: 350 g serka naturalnego z wiaderka, 200 g truskawek, 5 płaskich łyżeczek żelatyny(...)truskawek przekrojonych na pół Krem śmietanowy: 200 g śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru Prażony kokos: 2 łyżki wiórek kokosowych , 1 łyżka masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy resztę suchych składników, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut
słodki brateklodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo-śliwkowy (jest u mnie w przepisach), dżem w misce wymieszać z kisielem cytrynowym silikonowa niska forma 26 cm, trochę ciasta zostawić na wierzch, resztą ciasta wylepić dno formy, nakłuć widelcem, nakryć folią i wysypać kaszę owsianą lub fasolę czy groch, ciasto podpiec w 180 C z 17 minut, na lekko wystudzone(...)ciasto wylać dżem z kisielem z pozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić dojrzałe mocno banany pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym
W Mojej Kuchni Lubiętruskawek i rabarbaru. Połączenie idealnie ze sobą współgrające smakowo. Polecamy tartę z tymi specjałami z dodatkiem kremu jaglano-waniliowego. Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem jaglanym Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej: (1 szklanka mąki gryczanej i 1 szklanka mąki jaglanej) 120 g zimnego masła lub oleju kokosowego 3 łyżki cukru pudru (u mnie(...)cały czas mieszając wlewamy do gotującego się rabarbaru. Gdy kisiel zgęstnieje odstawiamy z ognia. Do mąki dodajemy masło lub olej kokosowy, cukier, sól i stopniowo zimną wodę.. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, układamy ja na papierze do pieczenia, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i przenosimy razem z papierem na blaszkę. Na ciasto wykładamy krem jaglany, pozostawiając około
Moja Mama GotujeDatabase Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu(...)Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam na pyszne ciasto bez glutenu, z mąką gryczaną oraz truskawkami. Polecam ciasto jest pyszne i FIT . SKŁADNIKI: 🍮250 g truskawek 🍮1 szklanka mąki gryczanej 🍮1 /3 szklanki oleju rzepakowego 🍮Szczypta soli 🍮5 łyżek oleju 🍮3 duże jajka 🍮Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Truskawki obieram i myję. Kroję w ćwiartki(...)osobnej misce przygotowuję suche składniki. W drugiej miseczce za pomocą miksera lub blendera łącze mokre składniki ok 5 min tak by napowietrzyć ciasto. Następnie łącze suche składniki z mokrymi za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodaję truskawki. Mieszam łyżka. Foremkę ok 20 cm na 20 cm lub keksówkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem. Wylewam ciasto. Rozgrzewam piekarnik
Gotowanie Patkizainspiruję bezcukrowymi słodkościami, które się tutaj pojawią i upieczecie coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego i fit ;) Zapraszam też do polubienia strony na facebooku , która dopiero niedawno powstała :) Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką Ciasto: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)ksylitolem i miodem na gładką, puszystą masę. Dodać olej, banany, ekstrakt i nadal miksować. W osobnej misce połączyć mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, stewią i budyniem. Dodać do ciasta, zmiksować. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Pianka: 100 ml mleka proteinowego bananowego 1,5 łyżeczki żelatyny
FitKotSzybkie, proste i do tego smaczne ciasto truskawkowo -migdałowe. Takie ciasto możemy na szybko przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ciasto migdałowo- truskawkowe Składniki : jajka - 7 szt ( średnich ) cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 łyżka masło(...)Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta. Wierzch truskawek posypać migdałami. Piec w 175 stop. przez ok.30 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusiprzesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką(...)rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto. Ponownie schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Camilla w kuchni