Faworki z ciasta francuskiego 187Faworki lub chrust, jak kto woli ;) Z ciasta francuskiego przygotujesz je w kilka chwil. Są równie chrupiące i kruchutkie jak te prawdziwe. Polecam szczególnie osobom, którym zależy na czasie oraz tym, które nie lubią "męczyć" się z tradycyjnym ciastem faworkowym ;) 2 opakowania ciasta francuskiego jajko cukier perlisty cukier puder Ciasto rozwinąć i radełkiem pokroić na długie paski o szerokości(...)środku zrobić nacięcie, przez które przewinąć jeden koniec ciasta. Faworki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym. Piec ok 12 minut w 200 stopniach. Po ostudzeniu posypać jeszcze cukrem pudrem. Z tych proporcji otrzymałam 4 duże blachy chrustu
Smakołyki Asi
Faworki Khaja 353najczęściej polane syropem słodkim. U mnie wersja z pudrem. Są naprawdę dobre, smażenie ich wymaga trochę wprawy ale w końcu nie muszą być idealne, ważne żeby były smaczne. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki wody ciepłej szczypta soli 2 łyżki masła klarowanego roztopione do posmarowania: masło klarowane roztopione mąka ziemniaczana około 2 łyżki cukier puder do posypania(...)miski przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło. Zagniatam palcami żeby masło połączyło się z mąką, na końcu wlewam wodę i dalej zagniatam. Robię to około 5 minut bo ciasto musi być dobrze wyrobione. Połowę ciasta rozkawałkowuję na prostokąt 35 na 20 cm bardzo cienko. Blat ciasta smaruję roztopionym masłem za pomocą pędzla, i posypuję mąką ziemniaczaną. Zwijam
wesoła kuchnia
Churros 212Kolejny pomysł na „Tłusty czwartek”. Tym razem są to churros, czyli pączki hiszpańskie, które przygotowuje się z ciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu. Są dość tłuste, ale w taki dzień można przymknąć na to oko Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku i podane z roztopioną czekoladą… Pycha! Nie sposób się im oprzeć Jeśli jeszcze(...)energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać kawałki ciasta na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Obcinać nożyczkami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, następnie odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Sos czekoladowy: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie
Oryginalny smak
Mini pączki bananowe w 15 minut 274Mini pączki bananowe to błyskawiczny przepis na pyszną przekąskę, idealną na zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek. Można je wykonać bez czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż nie zawierają drożdży. Nie trzeba nawet formować idealnie okrągłego kształtu, bo ciasto jest dość rzadkie i nabieramy je łyżką. Prosto i smacznie :) Składniki: 150 g śmietany 12% jajko szczypta soli 1,5 szklanki(...)dawałam) cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowanie Do rondla wlewamy około pół litra oleju, włączamy grzanie, aby był gorący kiedy zaczniemy smażyć pączki. W tym czasie robimy ciasto. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz pokrojonego w plastry banana. Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki
e-PrzepisyKulinarne
Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu 348jabłek zamiast ksylitolu możemy dodać łyżkę miodu. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu Składniki: Ciasto: 120g mąki ryżowej 130g mąki gryczanej 1 jajko 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego Nadzienie: 1,2kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem(...)zmielonych goździków Posypka: 6 łyżek płatków owsianych bez glutenu 4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1-2 łyżki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). 2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenka
Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy 189zostaną szybko skonsumowane, a pamięć o nich pozostanie na dłużej niż kolejny bukiet róż, które lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) około 400 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania Krótka lista składników, prościej się nie da! Kiełbasę należy pokroić w cieniutkie plasterki, następnie plasterki te należy przeciąć na pół (tworząc(...)półokręgi). Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż krótszej krawędzi na paski o szerokości około 2 cm. Na pasku od połowy szerokości układamy półplasterki kiełbasy, które muszą na siebie nachodzić w połowie długości. Na początku paska i na końcu warto pozostawić wolną przestrzeń, wystarczy około 1 cm. Kiedy plasterki kiełbasy mamy już nałożone na ciasto zakrywamy je drugą połową
MamaOskarka
Churros pomarańczowe z pikantnym sosem 175chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej. Zanurzamy w sosie churros i zajadamy ze smakiem. Znikną z talerza bardzo szybko. ciasto: 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej typ 500 3 jajka wielkość M szczypta soli 1 łyżeczka skórki kandyzowanej tartej 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g masła 240 ml wody(...)garnka , dodaję sól, skórkę pomarańczową, cukier, masło, i gotuje na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się. Do gorącego płynu wsypuję mąkę pszenną i energicznie mieszam drewnianą łyżką podgrzewając. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i będzie lśniące odstawiam do przestygnięcia. Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej
wesoła kuchnia
Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem 262prawdziwy. Po marchewce , batatach , szpinaku , dyni , pasternaku i fioletowych ziemniakach (mam mini ubaw, pisząc to :D) podjęłam małe wyzwanie „odczarowania” kalarepy i tym sposobem powstało takie pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem. Aromatyczne, puszyste, jedynie z delikatną nutką kalarepy. Pewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę(...)wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka
Fitkot
Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 246Właściwie po upieczeniu tego ciasta nie miałam zamiaru wklejać przepisu na bloga. Może i nie wygląda, ale naprawdę wyszło bardzo smaczne Obawiałam się zakalca, bo niestety biszkopt opadł podczas pieczenia (może dlatego, że w trakcie uchyliłam drzwiczki piekarnika), ale po przekrojeniu okazało się, że wcale go nie ma. Ciacho jest szybkie do zrobienia, nie wymaga dużo pracy, a wychodzi lekkie(...)delikatne, dodatkowo jest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi się z miąższu Po ciasteczkach to kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 3 jajka 5 płaskich łyżek ksylitolu 0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni) 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka domowego ekstraktu
Fitkot
Ciasto Arbuz 211Ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas chciałby osłodzić się takim arbuzem. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju barwnik czerwony 20g płatków czekoladowych do pieczenia Masa śmietanowa czerwona: 0,75 litra śmietany(...)się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta. 6. Ciasto złożyć według kolejności warstw: 1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej 2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej 3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
Szalona Kuchnia Eweliny
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI 212Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza. Jest ono na tyle uniwersalne, że możemy wyczarować z niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki. Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego 1 duża gruszka 1 op. sera pleśniowego natka pietruszki 1 łyżka wiórek kokosowych 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z żurawiną i serkiem twarogowym 189Bajecznie proste ciasto, które można przygotować w godzinę już z jego upieczeniem! Nie potrzeba nawet miksera ani innego sprzętu oprócz łyżki i łyżeczki. Gdy nachodzi Was ochota na coś słodkiego, jest idealne. Uwaga! Bardzo szybko znika. A co nam będzie potrzebne do wykonania tego pysznego ciasta? Składniki (na 2 małe foremki) 200 g mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 szklanka(...)dodaj olej i sok z cytryny. Przygotowaną masę (może mieć grudki, nic nie szkodzi ;)) przełóż do foremek i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez ok. 40 min. Przestudzone ciasto posyp wiórkami i żurawiną. Proste, prawda? A jakie dobre! Smacznego! Artykuł Ciasto z żurawiną i serkiem twarogowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia
Czekoladowo kokosowe ciasto "Styropian" 201dobre, szybko się kończy.😒 Trochę dodatniej temperatury, deszcz i topnienie śniegu..znowu brudno😖 I w takie właśnie dni, nie ma się ochoty wychodzić i wtedy przychodzi ochota na zrobienie ciasta.🍰 Moja wersja tego ciasta jest oczywiście nieco odmieniona od wersji spotykanych na internecie i MOJA RADA, to zrobić je na wieczór i jeść dopiero na następny dzień. Wtedy wszystkie składniki(...)masy przejdą smakiem i ciasto będzie jeszcze lepsze.😎 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaja, jogurty i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na dużą formę (37x26) ciasto: -5 żółtek -kostka masła extra (200g) -3 szklanki mąki orkiszowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki słodzika/cukru masa: -5 białek -2 jogurty naturalne po 400 g -1 budyń czekoladowy -pół szklanki słodzika
Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto jogurtowe. Lekko razowe. Z posmakiem mango... 195Ciasto jogurtowe : super-hiper proste do przygotowania i pasujace do każdej pory dnia (i nocy)... Pojawia się u nas regularnie już od lat i przechodzi niezliczone transformacje smakowe. I nie ma już chyba na rynku jogurtu, z którym byśmy go nie piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać(...)ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie pokrojone na plastry i polane sosem waniliowym custard . Latem znajoma przechowywała mi dzieci przez dwie godzinki. Nie puszczę przecież towarzystwa z pustymi rękami, więc upiekłam ciasto jogurtowe i zrobiłam słoik bananelli . Znajoma zaimprowizowała, kiedy okazało
Lejdi of the house
Babeczki karmelowe 175Babeczki nadziane karmelem , przepyszne w smaku, słodkie,kruche,rozpływające się w ustach :) CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo 2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany na czubek noża sodki oczyszczonej oraz 1 puszka mleka gotowanego karmelowego WYKONANIE: Wszydtkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Foremki do babeczek(...)posmarować masłem i wylepić pierwszą częścią ciasta. Nałożyć 1-2 łyżeczki mleka i przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok 1/2 godziny w 195 st C. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i posypać cukrem pudrem smacznego
Z Marcepanem