Popularne w sieci ciasto w mojej wersji. Dlaczego w mojej? Bo to mój biszkopt ( pieczony najpierw przez moją mamę, teraz przeze mnie, moim zdaniem najlepszy do tego typu ciast ) i mój krem :) Rodzaj dżemu i smak galaretki też różni się w poszczególnych przepisach, u mnie jest to domowy dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa. Ciasto zwykłe, bez fajerwerków jeśli(...)łyżka po łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub łyżki. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikaCiasto od wielu lat pieczone w mojej rodzinie ( najczęściej przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie(...)czas ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego
Opowieści z piekarnikaCiasto dla wielbicieli czekolady :) Ja aż tak wielką jej amatorką nie jestem, więc i brownie jakoś specjalnie mnie nie urzeka, ale akurat to jadłam ze smakiem; może dlatego, że jest z dodatkiem daktyli, które bardzo lubię i mojego ukochanego kardamonu ;) Brownie to ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. I nie trzeba się martwić o zakalec...bo on tam być powinien(...)należy więc piec za długo, gdyż ciasto za bardzo się wysuszy i straci swoją "zakalcowatość", a to przecież charakterystyczna cecha tego wypieku :) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, posiekanej 25 g kakao 130 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego ( może być drobny Demerara ) 115 g masła 3 jajka 150 g suszonych daktyli 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta
Opowieści z piekarnikadzieciństwem. Ale i ta wersja bardzo przypadła mi do gustu, bo też jest prosta w przygotowaniu ( nie potrzebujemy tu nawet miksera ) a smakuje wybornie :). Dodatek dżemu porzeczkowego sprawia, że ciasto jest fajnie kwaskowe, wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;). Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto(...)dodaniu, tylko do połączenia. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą kuchenną do dokładnego połączenia masy z każdym kolejnym jajkiem. Na koniec dodać dżem porzeczkowy i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka
Opowieści z piekarnikadrożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, ok. 15 minut (etap ten pomija się w przypadku użycia drożdży suchych). Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Następnie odstawić do wyrośnięcia, ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia pozostawiając(...)brzeg ciasta. Parówki przeplatać pomiędzy nacięciami. Całość przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmarować jajkiem. Piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Do zrumienienia wierzchu
zadanie-gotowanieMniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :) źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować. Drobno(...)pokroić. Natkę posiekać i przełożyć do miski. Dodać śmietanę i posiekany czosnek. Przyprawiać solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać. Podzielić brokuł na małe różyczki. Płaty ciasta rozłożyć na blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem . Następnie należy rozłożyć farsz kurczakowo-śmietanowy na cieście zostawiając 2 cm przerwę od brzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu. Na końcu
Różne smaki w kuchniPlacek różany – kuchnia podkarpacka Placek różany wyróżnia się spośród podkarpackich słodkości jednym wyjątkowym składnikiem – płatkami róży, które dodaje się do kremu, a które nadają ciastu wyjątkowy, oryginalny smak oraz słodki różany zapach. Placek różany składa się z 3 kruchych blatów upieczonych z dodatkiem amoniaku. Przełożony jest dwiema warstwami maślanego kremu z różą, a dla kontrastu jedną warstwę stanowią powidła(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Placek różany – kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 1 łyżeczka amoniaku 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka gęstej śmietany Masa różana: 250 g masła 1 szklanka
Trzeci talerzWszyscy robią teraz ciasta z owocami, ponieważ jest na nie sezon. Również je uwielbiam, ale miałam wielką ochotę na babeczkę. Wyszła pyszna bardzo puszysta. Przygotowanie ciasta – masło z cukrem pudrem utrzeć na puch. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć. Mąkę ziemniaczaną, tortową, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy maślanej dodawać partiami sypkie(...)Ubitą pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Pieczenie – formę o wymiarach 22 x 12 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 40-50 minut. Jak już ciasto będzie wyrośnięte i nabierze lekko brązowego koloru oznacza że jest upieczone. Sprawdzić stan upieczenia
Kuchnia Pokoleńpapierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 22cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-60 minut. Po upieczeniu, na kilka minut pozostawić ciasto w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. W tym czasie można przygotować kremy. Do misy miksera przełożyć masę z białej czekolady i 250g serka mascarpone. Miksować do momentu(...)krem z mlecznej czekolady. Wystudzony biszkopt rozkroić na 3 krążki. Na pierwszym rozsmarować połowę białego kremu, przykryć dugim krążkiem i rozsmarować pozostały biały krem. Na tym położyć trzeci krążek ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować ciemnym kremem i dokładnie wygładzić. Wstawić tort do lodówki żeby się schłodził, a w tym czasie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Czekoladę drobno posiekać, przełożyć
kuchnia doskiSkładniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 jajko 250 g masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: śliwki węgierki 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto(...)zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić. Ciasto podzielić na części wielkości 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę, posypać mielonymi orzechami. Na orzechy wyłożyć wypestkowane śliwki skórkami do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać śliwki. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. 2. Piec w 180 st.C do zrumienienia (w oryginale przez 55-60 minut, a u mnie 45 minut - czyli
Kuchnia domowa AniKruche ciasto latem króluje na polskich stołach z dodatkiem pysznych sezonowych owoców. Wprawdzie czas rabarbaru już praktycznie minął chciałam Wam przypomnieć to pyszne kruche ciacho :) Uwaga! Rabarbar można zastąpić innymi owocami lub frużelina rabarbarowo trukawkową. Składniki: 2 czubate szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru pudru 185 g masła zimnego(...)śmietany 5 łyżek cukru ulubiony dżem (najlepiej truskawkowy) Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 125 g masła opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Z racji tego, że ciasto robi się niezwykle szybko zaczynamy je robić o d kruszonki. Masło roztapiamy w małym garnuszku. Mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy w miseczce i zalewamy roztopionym masłem, cały czas mieszając
ChilliJemyprzyjemnych przeważnie nie należy – nie dość, że motywacja słaba to jeszcze wizja zawalonej poczty i biurka delikatnie przeraża. Próbując sobie osłodzić ten ciężki dzień zabrałam się za pieczenie ciasta. W końcu co lepiej poprawi humor niż kawałek pysznego ( i dietetycznego) ciasta do porannej kawy :)? Mam nadzieję, że choć trochę osłodzi smutki pierwszego dnia Ciasto owsiane ze śliwkami przepis(...)nich mąkę ryżową i kokosową, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki banany, olej kokosowy oraz jajka i mleko kokosowe. Całość dokładnie zmiksuj, aż do powstania jednoliwej masy. Gotowe ciasto wyłóż na formę do pieczenia, rozprowadź je po całej powierzchni. Śliwki umyj, pokrój na połówki i powciskaj je w ciasto. Całość piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym
365 dni dookoła kuchniDostałam kokosową przesyłkę ekologicznych produktów firmy LOOK FOOD. Od razu wypróbowałam mąkę, cukier i mus kokosowy i zachwyciłam się smakiem ciasta z morelami. Ciasto mocno pachnie kokosem. Kwaskowate morele tworzą kontrast ze słodkim ciastem. Polecam! Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki ekologicznej mąki kokosowej, np. LOOK FOOD 2/3 szklanki ekologicznego cukru kokosowego, np. LOOK FOOD 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)moreli Jajka utrzeć z cukrem i musem kokosowym na jasną masę. Wlać olej i dalej miksować. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką kokosową i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 23 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Włożyć na wierzch ciasta, skórką do dołu i lekko docisnąć. Piec ok. 40 minut
Czerwień i błękitDrożdże mam w domowej spiżarce zawsze. I kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, często sięgam po przepisy z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec zawijane bułeczki z nadzieniem borówkowym. W smaku niemal identyczne z jagodziankami. Tylko formą różnią się nieco. Zamiast borówek można użyć oczywiście jagód. Zaś po upieczeniu wierzch polukrować czy też posypać cukrem pudrem. Pierwszy(...)wypieku użyłam mąki zakupionej w pobliskim młynie i muszę przyznać, że różnica jest ogromna. Właśnie zyskali kolejnego stałego klienta :) Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 jajko 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 200 g borówek
zadanie-gotowaniePogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, zimno i deszczowo.Więc pyszne ciasto z nutką korzenną i kubek gorącej kawy jest w sam raz. Dzisiaj mam dla Was ciasto z cukinią, mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania :) 400 g młodej cukini 1 szklanka cukru 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1łyżeczka cynamonu(...)następnie stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem,sodą,cynamonem, przyprawą i kakao ciągle delikatnie mieszając, na samym końcu dodajemy odsączoną cukinię i mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, tak około 45/50 minut. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej i polewamy chłodne ciasto. Wierzch ciasta można posypać wiórkami, migdałami
Sama słodycz i szczypta chili