Przepis na pyszne ciasto, które rośnie jak szalone pomimo braku drożdży ;) Justynka swoje przygotowała w Tefal Companion, ale prawda jest taka, że wystarczy zwykła rózga kuchenna i kilka wolnych minut w zanadrzu, by stworzyć coś tak smacznego, że na jednym kawąłku się na pewno nie skończy! Jeśli jeszcze jesteście w posiadaniu rabarbaru, to koniecznie upieczcie! Składniki na formę(...)20x20cm Ciasto: 2 ⅓ szklanki mąki pszennej 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka kefiru ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego ½ szklanki oleju rzepakowego 3 gałązki rabarbaru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g masła 20g płatków migdałów Lukier: Odrobina mleka- max 2 łyżki ½ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania Składniki na kruszonkę siekamy ze sobą, wyrabiamy, zagniatamy
Kuchnia w czekoladziepiekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie. Dziś odtworzyłam ten smak i również dodałam jagody z Manufaktury Wielkopolskiej które również(...)konfitury agrestowe czy śliwki w syropie. Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone
Wanilia i KardamonUcierane ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką to pyszne, wiosenne ciasto. Smaczna zwłaszcza jak upieczemy je na maśle. Mi osobiście ono smakuje i domownikom również. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 180 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zasypujemy 2 łyżkami cukru i mieszamy, odkładamy na 30 minut. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, olejek waniliowy i wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto rozkładamy do blaszki 25/30 cm, wyłożonej papierem. Kruszonka- wszystkie składniki przekładamy do miski i ręką ugniatamy aż powstanie kruszonka. Na ciasto wykładamy owoce, bez soku. na to rozsypujemy kruszonkę
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam ciasta z rabarbarem. Do nadzienia dodałam jeszcze trochę malin, które miałam w zamrażarce. Połączenie bardzo udane. Polecam takie sezonowe ciasta. Składniki (23x33cm): Kruchy spód: 4 żółtka 150 g masła / margaryny 1 łyżka smalcu 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: kilka łodyg rabarbaru 200 g malin 2 łyżki cukru Beza: 4 białka szczypta(...)soli 1 niepełna szklanka cukru migdały (płatki) do posypania Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażarki. 2. W międzyczasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukru i wymieszać. 3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, miksować do wyczerpania cukru. Piana powinna być szklista i sztywna. 4. Blaszkę
Kuchnia domowa AniSerniczek na zimno z kiwi oraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch SKŁADNIKI 100 – 120g biszkoptów okrągłych 100 – 120g biszkoptów podłużnych Masa jogurtowa 600 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 kiwi 2 galaretki kiwi Krem 2 kajzerki(...)wyłożyć masę serową, wstawić do lodówki na około 10 minut aby zaczęła tężeć. Na stężałą masę serową wyłożyć podłużne biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować ¾ kremu kajzerkowego. Na wierzchu ciasta wyszpryować pozostały krem tworząc kratkę. Całości zalać tężejącą galaretką cytrynową i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
RAROSSAgranella di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem słonecznikowym, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę; wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la ricotta, il latte, l'olio di semi(...)lievito di birra sbriciolato. Successivamente aggiungete la farina. Lavorate il composto finché non diventa liscio ed elastico. Coprite l'impasto e fatelo lievitare per circa 2 ore. Ciasto ponownie wyrabiamy. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na środku każdego krążka kładziemy 1-2 kostki czekolady
La grande e la piccola cuocamieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone(...)jabłka lub gruszki Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez około 45 min. – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem...ja zrobiłam kruszonkę. przepis stąd Foremka o średnicy
Proste Potrawysztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go w lodówce. Uwagi: Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy
Słodki PomysłKrótko mówiąc – ZAKALEC! Ale poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Goście byli zachwyceni, a pani Schrumpf musiała podawać dokładki! Sernik znalazłam w książce Joanny(...)minut. Po tym czasie wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i całość wymieszać na gładką masę, tylko do połączenia ze sobą składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć ciasto z piekarnika. Przygotować masę serową. Ser,cukier i jaja, olej, mleko i budyń w proszku
Z Kuchni Do Kuchniuwielbiam ten czas. Bujna soczysta zieleń dookoła,śpiewy ptaków i zapach bzu. Dla mnie maj mógłby trwać cały rok 😀 Na dzisiejsze święto upiekłam drożdżówki z rabarbarem i budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto(...)mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować na całej powierzchni ciasta
Kolorowa kuchnia ElkiPrzepis na to ciasto dostała moja mama od koleżanki. Od razu wiedziałyśmy, że upieczemy je na święta do kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem zastąpi tort podczas przyjęcia. Ciasto orzechowe: 300 g zmielonych orzechów włoskich 8 jajek 250 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowo-orzechowa: 4 żółtka jajko(...)zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z biszkoptem. Dno kwadratowej tortownicy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. Masa: Ubić na parze żółtka, jajko i cukier na jasną, puszystą masę
Smakołyki AsiPyszna tarta z pokrzywą, na żytnio pszennym cieście ze śmietanowym nadzieniem. Sprawdzi się na co dzień i od święta, podana np na kolację we dwoje. Świetnie sprawdzi się też na obiad czy lunch do lunchboxa. Smaczna na ciepło i na zimno. PRZEPIS NA TARTĘ Z POKRZYWĄ Składniki na tartę z pokrzywą: ciasto: 50g otrębów żytnich 250g mąki pszennej(...)soli pieprz 3 pomidory liście pokrzywy Jak zrobić tartę z pokrzywą: Do miski wsypujemy mąki, pokrzywę, sól, mieszamy. Dodajemy masło i zaczynamy po trochu dodawać wodę mieszając i wyrabiając ciasto. Wody trzeba dodać tyle by powstało zwarte ciasto. Chwilę je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy i wyściełamy nim dno i boki foremki na tartę. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, pokrzywą – próbujemy smak, możemy
Dorota SmakujeSkładniki: Zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody 1 czubata łyżka mąki pszennej Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki soli Nadzienie: 160 g sera żółtego 150 g sera feta 125 g mozzarelli (1 kula) 4 jajka gruby szczypior do posypania wierzchu Sposób wykonania: Zaczyn: Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy(...)momentu aż się rozpuszczą. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy mąkę. Mieszamy aby nie było grudek. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, łączymy z solą, ciepłą wodą oraz przygotowanym zaczynem. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno się kleić do miski i dłoni (jeśli jest klejące
Qchnia po prostuNazwa ciasta może nie jest zbyt zachęcająca, ale za to ciasto jest rewelacyjne, nieziemsko słodkie, karmelowe, z bezą i migdałami. Cienkie, kruche placki przekładane masą karmelową, posypane migdałami, którym zawdzięcza swoją nazwę- PAZNOKIEĆ. Naprawdę warto je zrobić. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 300g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Składniki na bezę(...)zagnieść. Podzielić na 3 równe części. Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Na trzech pergaminach narysować 3 jednakowe prostokąty (20x30cm). Papier posypać mąką, rozwałkować ciasto na cienkie placki. Każdy placek posmarować masą bezową. Całość piec przez 20-30 minut w 150st C. Placki wystudzić na pergaminie. Masę karmelową wraz z masłem utrzeć na gładką
Słodki ZakątekWystarczy kilka składników aby wyczarować pyszne ciasto! Do ciasta wykorzystałam waniliowe serki, świeże truskawki i truskawkowe galaretki. Spód ciasta to cynamonowe płatki śniadaniowe oraz biszkopciki. Całość oblana czekoladą. Pycha! Spód: 1 szklanka cynamonowych płatków śniadaniowych 50 g biszkoptów 60 g masła Masa serowa: 350 g serków waniliowych 2 łyżki cukru pudru 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wrzątku(...)galaretki i odstawiamy do delikatnego stężenia. Gdy masa trochę stężeje łączymy ją z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami. Masę wylewamy na przygotowany spód. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Wierzch ciasta oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z odrobiną mleka. Dekorujemy owocami (borówki, truskawki
VioletoweKucharzenie