Dziś mam kolejną porcję słodkich wypieków Świątecznych. Tym razem to nie piernik ale chlebek Świąteczny z bakaliami i na piwie. Chlebek możemy jeść jak ciasto albo możemy namoczyć w mleku i podsmażyć na masełku, do tego konfitura pomarańczowa i palce lizać :) Porcja dwie keksówki Składniki: 3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła (rozpuszczone(...)suszonej żurawiny cukier puder do posypania Przygotowanie: w misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, masło i jajka. Miksując dodajemy miód i piwo. Do mieszanki ciasta dodajemy suszone bakalie, żurawinę i migdały. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem pergaminowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50-60 minut, sprawdzając
Niezły Młynektego przepisu podchodziłam z dużym dystansem. Nie przepadam za ciastami typu „piegusek” w których mak „zgrzyta” pomiędzy zębami. Jednak kiedy zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w jednym z czasopism kulinarnych, urzekł mnie jego wygląd i postanowiłam zaryzykować. Jak najbardziej się opłacało! Makowa delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawą mak wcale nie przeszkadza Makowa delicja Składniki: Biszkopt: 4 jajka(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy mak. Mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
PatiGotujelight) * 2 budynie śmietankowe w proszku (bez dodatku cukru) * pół szklanki cukru * 5 jajek * 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Ze wszystkich składników na kruchy spód zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na wielkość formy do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ułożyć na dnie formy, lekko nakłuć widelcem. Blachę z ciastem wstawić(...)masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę serową wylać na kruchy spód. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 1 godziny. Ciasto przed rozkrojeniem dobrze schłodzić
Zrób to smacznieSpód jest z mąki jaglanej, masa z mascarpone i czekolady, wiśnie doskonale przełamują słodki smak czekolady a całość idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki jaglanej (może być dowolna pszenna) - 80g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko (białko używamy do masy serowej) - duża łyżka śmietany 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa(...)serowa: - 250g serka mascarpone - 100g czekolady mlecznej - 200g śmietanki 30% - 1 duża łyżka budyniu waniliowego - 1 jajko i białko z jajka do ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wałkujemy ciasto najlepiej
Wypieki Renepieczenia wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, orzechy, jajko, mleko, przyprawę do piernika, cukier z wanilią oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10-15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Wystudzone dowolnie
Domowy Smak JedzeniaCiasto Królewicz to zdecydowanie mój smak dzieciństwa.. do którego czasem lubię wracać. Jest dość łatwe i szybkie w wykonaniu a do tego jak smakuje... mmmm... CIASTO KRUCHE : SKŁADNIKI: 2,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 170g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 jajko WYKONANIE: Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki, dokładnie wyrobić, podzielić na 2 części(...)Przygotować dwie blaszki, i obie wyłożyć ciastem. Piec w temp 160* przez około 18-20minut. BISZKOPT: SKŁADNIKI: 4 jajka 1szkl. cukru 2-3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, na końcu delikatnie wmieszać mąkę pszenną,ziemniaczaną i proszek do pieczenia
Dziś Ja gotujepiernik należy do tych świątecznych ciast, które spokojnie możecie przygotować sobie nieco wcześniej rezerwując czas przed samą wigilią na jakieś przyjemności (pakowanie prezentów? :) ). Przykryty może stać w chłodnym miejscu do 3 dni, a obowiązkowo powinnien odstać przynajmniej noc po zrobieniu, żeby wszystkie aromaty się połączyły, a śliwkowe powidła nieco wsiąkły w ciasto – wtedy smakuje najlepiej! Mój piernik piekłam(...)uzyskania jednolitej masy (nie dłużej!). Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut lub do „suchego patyczka” w temperaturze 170 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na zrobienie polewy. Pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę podgrzewamy na małym ogniu razem z kremówką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę
CiastkozercyPrzepis na tą babkę znalazłam w magazynie Apetyt (nr. 1/2016). Skusiła mnie dodatkiem śmietany kremówki zamiast masła. Trochę się obawiałam, czy się dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko(...)posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki i delikatnie
My simple kitchenwypieków jakie znam, kojarzący się z atmosferą ciepła, beztroski i harmonii. Już sam proces przygotowywania i pieczenia wprowadza cudowny nastrój błogiego spokoju i wypełnia dom po brzegi kuszącym aromatem ciasta drożdżowego i cynamonu. Idealne na słodkie, grudniowe śniadanie lub podwieczorek do kubka ciepłego mleka, kakao lub białej kawy. Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżych, maślanych bułeczek(...)piekarniku? Prosto z piekarnika, ciepłe postaw na stole i zobacz jak szybko znikają. Składniki (8 bułeczek, forma o średnicy 25 cm): Ciasto drożdżowe: 2 i 1/4 szklanki (320 g) mąki 1/4 kostki (50 g) masła 1/2 szklanki (125 ml) mleka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1/4 kostki (50 g) miękkiego masła 2 łyzki cukru trzcinowego
Fitsweet.mePlacek jest nietypowy i pyszny. Teraz żałuję, że o nim zapomniałyśmy Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej Może wypróbujecie go na święta? Ambasador Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (u mnie Palma) 220 g cukru 125 ml wody 2,5 łyżki kakao opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka pół łyżeczki proszku(...)niej przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy 5 żółtek. Wszytko dokładnie ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno pozostałe nam 2 białka. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. W misce ubijamy na sztywno kolejne 2 białka. Dodajemy do nich cukier i ucieramy
PatiGotujestarta marchewka, dlatego długo zachowuje świeżość i jest po prostu pyszny! Szybko się go przyrządza, jest bardzo łatwy , zdrowy i tani, a to wszystko czyni go atrakcyjnym i kuszącym ciastem, nieprawda?.. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki(...)minut. Wsypujemy marchewkę ze skórką pomarańczową, dodajemy porcjami połączone ze sobą wszystkie sypkie składniki. Keksową foremkę 25 x 10 cm smarujemy masłem, wysypujemy mąką i przelewamy ciasto. Piec około 1 godziny (do suchego patyczka) w piekarniku, w temperaturze 180° stopni C. Po ostudzeniu, wyjąc piernik na paterę. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, dobrze mieszamy, po wystudzeniu polewamy ciasto, można posypać
kgwjanczewoprzez sitko. Wsypuj stopniowo do ubitej masy cały czas mieszając ( miksując ). Tortownicę lub małą blaszkę z czterema bokami wysmaruj tłuszczem ( np. niezbyt rozgrzanym smalcem ), wysyp kaszką manną. Wylej gotowe ciasto do formy, wyrównaj, na wierzch poukładaj osączone śliwki w niewielkich odstępach. Śliwki lekko powbijaj palcami w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C ) przez około 45- 50 minut. Czy ciasto(...)jest już upieczone możesz sprawdzić wbijając w nie cienki patyczek lub zapałkę. Jeśli nic do patyczka się nie przykleiło to znak, że ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu możesz udekorować ciasto cukrem pudrem lub pokropić białą czekoladą
Przepisy i porady kulinarnewtedy blaszki o wymiarach 22 x 25 cm. Wykonanie kruchego spodu – wszystkie składniki zagnieść razem. Blaszkę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika i ostudzić ciasto. Przygotowanie kruchego spodu w Thermomix wszystkie składniki wrzucić do thermomix, wyrobić ciasto(...)ponownie dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, to samo zrobić ze śmietaną. Następnie delikatnie wmieszać obydwa składniki. Pieczenie – masę serową wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec jeszcze 1 godzinę. Zostawić ciasto w piekarniku aż całkowicie ostygnie. Wykonanie masy
Kuchnia Pokoleńmniej przepraw o połowę lub dodać opakowanie przyprawy do piernika. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piernik na miodzie Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220ml mleka 220g naturalnego miodu 1 łyżeczka sody 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)garść suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 100g białej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki tutaj: „ Pierniczki Świąteczne ” klik ) złoty prawnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Dodać sodę, wymieszać (masa troszkę się spieni), odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę z kakao przesiać, wymieszać
Mała Cukierenkadodatkowo: 1 białko do smarowania cukier kryształ do posypania wykonanie: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, cynamon, jajko oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i wycinamy gwiazdki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w 180 st. C. przez
Domowy Smak Jedzenia