ciasto - 162322 przepisów (strona:2843/10822)

Babka wykwintna 170

Przygotowanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić(...)ciasto podwoi swą objętość przełożyć je do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy babkowej do 2/3 wysokości. Ciasto najlepiej ponownie odstawić, aby wyrosło. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 – 190 stopniach. Polewa: Utrzeć cukier puder z adwokatem na gęstą jednolitą masę. Wystudzoną babkę

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowe króliczki z czekoladą 143

Mięciutkie bułeczki z kawałkami czekolady to pyszny pomysł na wielkanocne słodkie co nieco o długich, chrupiących uszkach :) Słodkie, miękkie ciasto drożdżowe pachnące śmietanką i ciepłą czekoladą, a to wszystko w kształcie uszatych króliczków z chrupiącymi ogonkami. Późnym wielkanocnym porankiem, kiedy wszyscy już zachwycą się śniadaniem,a na stół wjadą wszelkie słodkości pewnością niejeden gość sięgnie po drożdżowe cudo z uszami(...)cukrem i drożdżami, wciąż mieszając, do momentu rozpuszczenia się drożdży. 2. W dużej misce umieść mąkę, żółtka, aromat śmietankowy i sól, zalej całość letnim drożdżowym roztworem i zacznij wyrabiać ciasto. 3. Dodaj kawałki miękkiego masła i zagniataj, aż uzyskasz gładką konsystencję. 4. Gładkie i elastyczne ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1h do wyrośnięcia. 5. Czekoladę drobno posiekaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ciasto mleczna kanapka 672

Pyszne, delikatne ciasto na różne okazje, doskonale sprawdzi się również na wielkanocnym stole. Ciemny  biszkopt przełożony mlecznym kremem po prostu rozpływa się w ustach. Dzieci je uwielbiają :-) składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 1 szklanka(...)cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (26x21) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na dwa blaty. Mleko podgrzewam

babka w formie
Babka piaskowa 188

Wielkanocne przygotowania zaczynam od tradycyjnego, wielkanocnego ciasta. O czym mowa? Oczywiście – Babka piaskowa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie to ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole, a także wędruje do koszyczka wielkanocnego. Odmian bab jest oczywiście wiele. Na blogu znajdziecie między innymi, przepisy na: babka majonezowa , jogurtowa babka czekoladowa , czy też cytrynową bezglutenową babkę na Wielkanoc(...)udekorowałam jej ani cukrem pudrem, ani inną, słodką ozdobą. Nie przepadam za tego typu ozdobnikami, ale oczywiście Wy możecie ubrać ją według swojego uznania, pamiętając, aby dekorować przestudzone ciasto Babka piaskowa przepis na dwie małe formy na babkę 2 duże jajka 100 g masła 80 g cukru trzcinowego laska wanilii 80 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku

365 dni dookoła kuchni
serowa drożdżówka z owocami tropikalnymi... 141

cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na 30 minut do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru i mleka, aromat waniliowy, stopiony letni tłuszcz i w robocie wyrabiać ciasto z 7 minut, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę twaróg tłusty śmietankowy zmiksować z żółtkami, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, mrożone owoce tropikalne Hortex rozmrozić(...)durszlaku i wymieszać je z mąką ziemniaczaną forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte dać do formy, rozsypać owoce, na owocach rozsmarować twaróg piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-60 minut, pod koniec pieczenia nakryć wierzch ciasta papierem do pieczenia aby ser się nie przypiekł za mocno, ciasto w formie dobrze wystudzić

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1168

według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Medyni Głogowskiej skradł ostatnio moje serce, a raczej podniebienie. Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak i delikatność. Efekt szachownicy uzyskany jest dzięki upieczeniu dość kruchego(...)podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 170 g cukru 1 łyżka kakao 60 g mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1½ kg sera białego 200 g masła

Trzeci talerz
Marchewkowe ciasto wielkanocne - bezglutenowe 152

Ciasto marchewkowe jest pyszne, zdrowe  i idealnie wpisuje się w trend wypieków bezglutenowych, ponieważ mąkę w dzisiejszym cieście zastąpiły mielone migdały. Ciasto aromatyzowane skórką z cytryny smakuje wspaniale i jest cudownie wilgotne. Daje miłe poczucie rozgrzeszenia z jedzenia słodyczy, bo przecież marchewka to zdrowe warzywo. Kilka marcepanowych dekoracyjnych marchewek sprawi, że ciasto będzie stanowić prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu. Dodatkowo(...)denkami, a do dzisiejszego wypieku denko z zajączkiem. I choć z wielkanocną tradycją wygrywają ukochane klasyki: baby i mazurki, może wyłamiesz się z tradycji i właśnie na to wspaniałe ciasto zdecydujesz się na święta? Składniki: 300 g obranej marchewki 4 jajka szczypta soli skórka starta z 1 bio-cytryny 150 g cukru/ksylitolu 250g mielonych migdałów 2 czubate łyżki mączki ziemniaczanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kakaowo- kokosowy 176

zimnej wody 50g mleka w proszku 50g kokosu Dodatkowo: Kilka kostek deserowej czekolady Kilka małych czekoladowych jajeczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pozostałe składniki prócz kakao. Siekamy ciasto, a następnie zagniatamy. Dzielimy w proporcji ⅓ i ⅔ . Do większej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Można również podzielić składniki przed przygotowaniem ciasta i przygotować je od razu w wersji zwykłej(...)oraz kakaowej- łatwiej jest uzyskać ciemny kolor, gdy kakao dodamy od razu przy wyrabianiu nożem. Gotowe ciasta owijamy folią i przekładamy do zamrażarki na pół godziny. Schłodzone wałkujemy: najpierw białe na wielkość blaszki, następnie połowę ciemnego, które nakładamy na jasne, a z pozostałego kakaowego robimy kuleczki, którymi obkładamy całe boki blaszki. Delikatnie dociskamy np. końcem łyżeczki wewnętrzną część kulki. Dziurkujemy

Kuchnia w czekoladzie
Babka zebra waniliowo-kawowa 587

Babka zebra to ciasto z mojego dzieciństwa, robione często przez moją Mamę. Tradycyjnie babka zebra była u nas robiona na całych jajkach i z dodatkiem oranżady, jednak paski zawsze wychodziły mniej lub bardziej żółte. W moim dzisiejszym przepisie nie znajdziecie żółtek. Nie znajdziecie też kakao. Powodów jest kilka. Babka zebra na białkach jest bielsza, a mi zależało na osiągnięciu większego(...)mazurków. Można też upiec babkę cytrynową na żółtkach (taka będzie w kolejnym wpisie). Babka zebra waniliowo-kawowa. Składniki na formę 26 cm z lejem. Szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (temperatura pokojowa): 9 białek (z jajek o wielkości L) 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki tortowej 405 + 2 łyżki  2 łyżki Inki Klasycznej  1 łyżeczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender! 158

około 10 minut, aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, które zaczęły pracować, rozmieszane w roztopionym maśle jajko i całość wyrabiamy. Zarobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, ciasto lekko rozpłaszczamy i wycinamy  kółeczka dużą szklanką lub całość ciasta dzielimy

MamaOskarka
Tarta z kremem karmelowym 135

Opis tarta z kremem karmelowym: Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia. Uwaga! Tarta jest bardzo słodka Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości. Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Karmel(...)cukru 150 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z kremem karmelowym 108

Opis tarta z kremem karmelowym: Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia. Uwaga! Tarta jest bardzo słodka Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości. Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Karmel(...)cukru 150 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta czekoladowo karmelowa 303

wody 45 ml śmietany kremówki 36% + 3/4 szklanki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód(...)ponownie odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wykładamy z lodówki, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy ciasto (np.fasolą lub ryżem). Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążnik i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy warstwę karmelową. W rondelku gotujemy wodę, miód i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia składników. Kolor karmelu powinien

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto czekoladowe z jabłkami 158

Ciasto to robiłam jakiś czas temu, ale przeglądając swoje zdjęcia i szukając Wielkanocnych inspiracji na ciasta właśnie, dodałam je do listy" do zrobienia". To bardzo łatwe w wykonaniu i cudownie wilgotne ciasto jest bowiem idealne na każdą okazję. Może więc i Wy zrobicie, bo przepis sprawdzony. Składniki: 200 g  masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka(...)wysmarować masłem i wylać na nią masę. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie w kratkę posypać cynamonem. i lekko wepchnąć w ciasto Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać. U mnie z bitą śmietaną. Smacznego

Gosia gotuje
Super proste ciasto z jabłkami i malinami. 127

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho z jabłkami i malinami w dodatku w trochę zdrowsze wersji, bez tłuszczu a dodatkiem cukru nierafinowanego i mąki owsianej.  Ciasto przygotowałam razem z moim 4ro latkiem i świetnie się przy tym bawiliśmy także polecam w ramach gotowania z dziećmi 😉 Składniki:                  ( na standardową(...)łyżeczki proszku do pieczenia, * 4 duże jabłka, * 1 szklanka mrożonych malin, * cukier puder do opruszenia ( opcjonalnie ), Przygotowanie: Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni ( z termoobiegiem ). W misce ubij mikreserem na puszystą masę jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. W drugiej misce zmieszaj mąkę

Jusia gotuje

Proponowane wyszukiwania