ciasto - 162258 przepisów (strona:2837/10818)

Luksusowa babka drożdżowa 128

utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą białą masę. Wsypać resztę mąki, dodać wyrośnięty rozczyn oraz skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, wyrobić jednolite ciasto – będzie się ono kleiło, dlatego można posłużyć się robotem z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Wlać przestudzone masło, ponownie wyrobić, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Na koniec(...)wgnieść rodzynki, kandyzowaną skórkę oraz płatki migdałowe. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Formę do babki natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą. Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, włożyć do formy. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem

niecodziennikpary
Pączki z serkiem mascarpone 91

Mięciutkie i apetyczne pączki z serkiem mascarpone – w tym roku to nimi objadamy się w Tłusty Czwartek. Godziny pracy nie pozwalają nam na długie przygotowywanie ciasta drożdżowego na tradycyjne pączki, ale chyba nadrobimy to w weekend. Tymczasem dzisiaj raczymy się szybkimi do wykonania pączkami z serkiem mascarpone , które także zachwycają swoim smakiem i lekkością. Do ich przygotowania nie używa(...)się drożdży, lecz proszku do pieczenia, więc proces robienia ciasta ograniczony jest do minimum, dosłownie do kilkunastu minut. Wszystkim zabieganym, zapracowanym, którym nie po drodze z drożdżowym ciastem, polecamy ten ekspresowy przepis. Udostępnij Składniki na pączki z serkiem mascarpone 250 g serka mascarpone 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka wielkości L 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 1 czubata łyżeczka

niecodziennikpary
Babka marmurkowa na białkach 82

białek? To pytanie może pojawiać się dość często, gdy w okresie karnawału lub wielkanocnym zostaje nam sporo białek po domowych wypiekach. Na naszym blogu prezentujemy kolejny przepis na ciasto na białkach , tym razem jest to dwukolorowa babka czekoladowo-waniliowa. Jest ona prosta do wykonania, szybka i oszczędna, a smakiem i konsystencją nie różni się od tradycyjnych babek ucieranych. Udostępnij Babka(...)najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3 / 4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały wzory. Babkę na białkach wstawić

niecodziennikpary
Kruche ciasteczka korzenne 87

Kruche ciasteczka korzenne są pierwszymi, które zostały przygotowane z jego użyciem. Dość szybko zorientowaliśmy się, że najlepszą metodą do uzyskania na ciasteczkach wyraźnego wzoru jest najpierw dość grube rozwałkowanie ciasta zwykłym wałkiem, a następnie oprószenie go mąką i przejechanie po nim wałkiem ze wzorem. W ten sposób otrzymaliśmy cienkie kruche ciasteczka z dobrze widocznym świątecznym wzorkiem. Ciasteczka można też wykrawać(...)dodać cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, posiekać nożem. Wsypać przyprawę do ciasteczek, przemieszać składniki. Zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na 4 części, każdą z nich krótko zagnieść

niecodziennikpary
Makowiec japoński z kremem żurawinowym 109

niestety nie starczyło. Po świętach nieco dłużej odpoczywaliśmy, najwyższy czas zabrać się za spisywanie i publikowanie przepisów. Jako pierwszy pojawia się więc zeszłoroczny makowiec japoński , który przełożyliśmy kremem żurawinowym, ciasto idealne zarówno na święta, jak i cały okres karnawału. Udostępnij Składniki na makowiec japoński z kremem żurawinowym Makowiec japoński: 6 jajek wielkości L 300 g cukru pudru 200 g maku(...)wmieszać je łyżką w makową masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek stopniowo dodawać do masy makowej, delikatnie wmieszać ją w ciasto. Ciasto wylać na blachę ( 25/25 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić

niecodziennikpary
Ciastka francuskie z jabłkami 125

Chrupiące, nie za słodkie małe ciasteczka z ciasta francuskiego i jabłek. Szybkie i łatwe do zrobienia, nawet na ostatnią chwilę przed przyjściem niezapowiedzianych gości lub, gdy najdzie nas ochota na małą słodycz. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 małe jabłka, łyżka proszku budyniowego śmietankowego, łyżeczka cukru, pół łyżeczki cukru, cukier perlisty do posypania, 1 jajko, łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto dzielimy(...)równych części. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. Mieszamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem oraz cynamonem. Nakładamy na ciasto francuskie. Jajko roztrzepać wraz z mlekiem. Posmarować brzegi ciasta - zamknąć robiąc "kieszonkę" Brzegi docikamy delikatnie widelcem. Całość smarujemy pozostałym jajkiem, nacinamy od góry w dwóch / trzech miejscach, posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut

Lena Gotuje
MUS JAGODOWY 134

jagodowy to pyszny krem z jagód do tortów i ciast. Mus z jagód to połączenie ubitej śmietanki z puree jagodowym, tworzące lekki krem jagodowy. Najważniejsze w musie jagodowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy. Polecam malinową i truskawkową wersję musu. Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE

Słodki Pomysł
Torta cremosa di ricotta – kremowe ciasto z ricotty FIT 102

Ciasto, którym chciałabym dziś się z Wami podzielić zaskakuje swoją prostotą. Wydawałoby się, ze to takie ciasto „nic”, bez żadnego konkretnego produktu… niby sernik, ale też nie do końca… Za to smakiem potrafi pozytywnie zaskoczyć swoją delikatnością, kremową konsystencją i idealną słodyczą. Jeżeli macie w lodówce ricottę, nie zastanawiajcie się długo i bierzcie się do roboty(...)Jeśli nie – zapiszcie przepis na później. Osobiście jestem wielką miłośniczką ricotty, uwielbiam używać jej do placków, ciast, kanapek, czy do obiadu, dlatego zawsze mam ją w lodówce. Całe ciasto to zaledwie ok. 1035kcal, B: 50,4g, T: 48,1g, W: 97,2g. Składniki na formę o śr. 24 cm: – 500g ricotty – 120g erytrolu/cukru – 100ml mleka

Be Fit Be Strong
Cynamonowa tarta z budyniem i jabłkami. 139

tarta z budyniem i karmelizowanymi jabłkami. Pachnie cynamonem cały dom... W smaku rewelacja, polecam przetestować bo jest szybka i pyszna.   Idealna do popołudniowej kawy ;) Składniki na formę 24cm Ciasto kruche: -200g mąki, u mnie typ 650 -100g masła -50g cukru pudru -jedno żółtko -pół łyżeczki cynamonu -2 duże łyżki śmietanki 30% Masa budyniowa: -budyń waniliowy(...)śmietanki 30% -200ml mleka 3,5% -jedno żołtko -łyżka masła -łyżeczka cynamonu Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wkładamy do woreczka i do lodówki. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wałujemy schłodzone ciasto i układamy w foremce, nakłuwamy widelcem i Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika

Wypieki Rene
Proste bułki pszenne 1470

łyżkę mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min do wyrośnięcia, do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło, ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto wkładamy do miski na dnie lekko oprószonej mąką, przykrywamy(...)bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę, następnie dzielimy na równe porcje. Z porcji ciasta formujemy kulki które układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu, bułki przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min do wyrośnięcia, następnie w każdej z bułeczek za pomocą

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówka jaglana z dżemem 133

Pewnie pisałam to już nie raz, ale uwielbiam ciasto drożdżowe. To oczekiwanie i zerkanie jak rośnie, ten zapach jaki roznosi się w mieszkaniu i ten moment kiedy mogę spróbować takiego jeszcze lekko ciepłego, takie smakuje mi najbardziej. To dzisiejsze jest bardzo proste a smaczne pozostaje przez kilka dni. Mało cukru, dodatek mąki jaglanej nadaje mu niepowtarzalnego smaku.  Składniki(...)cukru i letnie mleko (pamiętajcie by nie było gorące) i odstawiamy na 10 minut. W misce lub na stolnicy umieszczamy obie mąki, jako, roztopione mleko, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na  kształt prostokąta i smarujemy środek dżemem, pozostawiając

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki z budyniem i kruszonką 514

mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 cukier wanilinowy ok 1/2 szklanki cukru, w zależności od tego jak słodki budyń chcemy mieć, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/mas(...)dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość, przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, do miski przesypujemy mąkę,dodajemy cukier,wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto

Blog kulinarny S9.PL
Balladyna 46372

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na swoje urodziny. Cała blaszka zniknęła dosłownie w kilka godzin. Rodzina zachwalała i prosiła o częstsze robienie tego ciasta

Prosty przepis na
Ciasto czekoladowe z korzenną gruszką 102

Rozpływające się w ustach, mięciutkie i mega wilgotne dzięki korzennym gruszkom z syropu. Proste weekendowe ciasto do filiżanki aromatycznej herbaty. To jedno z najsmakowitszych połączeń smakowych   Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Czekoladowym wypiekom mało kto się oprze. Ciasto na foremkę 12/30 cm Składniki: 2 duże jajka 20 dag mąki pszennej tortowej 16 dag cukru trzcinowego 1 łyżka cukru(...)ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie wlać olej, dodać pokrojone gruszki, zmiksować, zwolnić obroty miksera i wsypywać powoli mąkę z kakao, wymieszać tylko do uzyskania gęstego czekoladowego ciasta (im krócej miksujemy ciasto jest pulchniejsze) Gotowe ciasto wylać do foremki wyłożonej pergaminem włożyć do nagrzanego do 170*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec około 50-60 minut

Wanilia i Kardamon
WEGAŃSKIE TARTELETKI Z DYNIĄ I CYNAMONEM 172

wegańskiej i wegetariańskiej. Idealny, energetyczny deser na zimę, z dodatkiem dyni i suszonych owoców. Przygotowanie: 30 min. Chłodzenie : 3h. Pieczenie: 3 min. Porcja dla 6 osób : Składniki na ciasto: ● 100 g płatków owsianych ● 15 wypestkowanych suszonych daktykli ● 40 g pestek dyni ● 40 g rozdrobnionych orzechów pekan ● 1 łyżeczka mielonego cynamonu ● 1 łyżeczka wanilii w proszku ● 1 szczypta soli Składniki(...)kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie ● kilka suszonych owoców białej morwy ● kilka mini bez (opcjonalnie) ● pestki dyni Akcesoria : foremki do tarteletek, mniejsze lub większe, do wyboru Przygotowanie: Przygotuj ciasto. Zmiksuj płatki owsiane, orzechy pekan, pestki dyni, cynamon i sól. Dodaj wypestkowane, posiekane daktyle i wanilię. Zmiksuj na nowo aż do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na równe porcje i wyłóż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania