ciasto - 162322 przepisów (strona:2830/10822)

Świąteczne paszteciki z kapustą i pieczarkami 182

znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis na to ciasto drożdżowe nigdy nie zawodzi, zawsze się sprawdza !  CIASTO DROŻDŻOWE mąka 550 g.  masło roztopione i ostudzone 100 g.  cukier 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka drożdże świeże(...)łyżka jaja 2 szt.  Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, sól, jaja, śmietanę i masło. W mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do pozostałych składników. Składniki mieszamy najpierw łyżką i zagniatamy ciasto.  Elastyczne i miękkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  FARSZ kapusta kiszona 0.5 kg.  pieczarki 300-400 g.  cebula 1 szt. sól, pieprz do smaku

Kuchnia Paulettes
Przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez mąki i tłuszczu 130

Ciasto obłędnie pomarańczowe! No i oczywiście rozkosznie czekoladowe! Pachnie obłędnie, jest lekko wilgotne, niesamowicie puszyste, rozpływa się w ustach i zachwyca każdego Kolejną zaletą jest to, że jest dość proste w przygotowaniu, do tego nie zawiera mąki ani tłuszczu, więc można zjeść większy kawałek bez wyrzutów sumienia *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme(...)Wykonanie Najlepiej rozłożyć przygotowanie ciasta na dwa dni – pierwszego dnia polecam ugotowanie pomarańczy. Pomarańcze umyj pod gorącą wodą, włóż je bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką i zalej wodą do takiego poziomu, by były całe zakryte wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 2 godziny – właśnie z tego powodu

Eat me! Fit me!
Pomarańczowiec z nutą piernika- bez pieczenia 154

Torcik do jutrzejszej kawki tężeje w lodówce, a ja- tak jak obiecałam- mogę w końcu napisać dla Was kolejny przepis. Wiem, że lubicie takie ciasta bez pieczenia, mało skomplikowane i przede wszystkim smaczne! To wykonałam w sumie bez jakiegoś specjalnego zastanawiania się. Wiedziałam tylko, że koniecznie musi być z mascarpone, bo 500-gramowy pełniutki pojemnik czekał w lodówce na swoją(...)gałązka świeżego rozmarynu 4 kosteczki czekolady deserowej (zmielone lub starte) Ok 12 sztuk pierniczków (lub więcej jeśli są bardzo małe) Sposób przygotowania: Jakieś 2 godziny przed przygotowaniem ciasta najlepiej zrobić krem pomarańczowy. Zdąży nam się przestudzić na tyle, że nie będziemy musieć zbyt długo czekać z przełożeniem deseru. Sok pomarańczowy przelewamy do garnka z grubym dnem, powinno go być min.500ml

Kuchnia w czekoladzie
Rolada dyniowa 166

Zwyczajna niezwyczajna dynia. Tyle dobrego można z niej zrobić. Dzisiaj propozycja ciasta na zbliżający się weekend. Poniżej znajdziecie przepis na aromatyczną jesienną roladę z ciasta dyniowego i puszystym kremem. ROLADA DYNIOWA  Składniki: ciasto: 3 jajka 300 g cukru 2/3 szkl puree z dyni 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli krem:  1 szkl śmietany30% 200 g mascarpone 2 łyżki cukr pudru skórka z 1 cytryny Przygotowanie: ciasto: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy puree i ekstrakt waniliowym. Składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól mieszamy razem, następnie przesypujemy do mokrej mieszanki i mieszamy. Przelewamy na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia

Bon appetit mon amie
Ciasto orzechowe z brzoskwiniami 110

Szybkie, proste i pyszne ciasto z orzechami włoskimi . Ciasto upiekłam z brzoskwiniami, ale jeśli akurat nie mamy ich, to możemy upiec ciasto bez nich. Też będzie pyszne. 100 g miękkiego masła, 120 g cukru, 1 szczypta soli, 3 jajka, 150 g mąki tortowej, 1 opakowanie cukru waniliowego (ja użyłam cukier waniliowy z kardamonem), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta(...)cukier waniliowy. Masę wymieszać delikatnie z mąką z orzechami. Masę wyłożyć do tortownicy. Wyrównać. Posypać posiekanymi orzechami, wymieszanymi ze skórką cytrynową. Na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń, przecięciem do spodu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Ciasto wyjąć, posypać cukrem pudrem. Wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia

królestwo garów
Toffinek 147

ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ucierając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia(...)połowie szklanki gorącej wody. Będziemy w niej moczyć biszkopciki. Na czekoladowy biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy toffi. Następnie układamy namoczone w kawie biszkopciki i przykrywamy pozostałą częścią masy. Ciasto odstawiamy do schłodzenia, żeby stężało. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Żelatynę, podobnie jak wcześniej, rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie do ubitej śmietany dodajemy adwokat

PatiGotuje
Milky Way - przepis z 2002 roku 1006

Cześć! Przepis na to ciasto dostałam od bratowej w 2002 roku. Bardzo często piekłam je w tamtym czasie. Potem dostawałam następne przepisy i tak się odciągnęło, że aż nie robiłam go do tej pory.  W końcu zebrałam się w sobie i upiekłam Milky Way-a.  Dodam, że to ciasto bardzo smakowało dzieciom. Teraz nawet kiedy moja córka jest(...)dodawałam po jednym żółtku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam.  Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście.  Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni.  Składniki

Pieprzyć z Fantazją
Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim 111

Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim To pyszne i proste danie, które przydaje się na wszelkie imprezy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą   Tartę przygotowuje się bardzo szybko, trochę więcej czasu potrzebujemy na przygotowanie karmelizowanej cebuli. Karmelizowaną cebulę możemy wykorzystać również jako dodatek do wędlin, kanapek czy jako dodatek na ciepło do pieczonego mięsa. Przygotowuje się(...)szybko i prosto, to zaczynamy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą 1 ciasto francuskie 10 dkg fety 5 cebul czerwonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 10 dkg masła 3 łyżki octu balsamicznego 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru pieprz świeżo mielony   Obieramy czerwoną cebulę i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno kroimy

Kuchnia na wzgórzu
puszysty,lekki ,jabłecznik 172

ubić na gęstą, jasną pianę. Następnie wlać pomału olej i mleko. nadal ubijając. Teraz na wolnych obrotach miksera, dodać przesianą mąkę z proszkiem .Parę obrotów miksera ,do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste i mocno napowietrzone (podobne do biszkoptu, ale bardziej gęste). Połowę ciasta wylać na blaszkę Połowę ciasta wlać do formy 25x 36cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec(...)temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na jabłka wylać resztę ciasta , wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Nadzienie jabłkowe ze startych jabłek: Składniki 8 jabłek -szara reneta 3 łyżki cukru 2 łyżki soku

w mojej kuchni
Kruche z jabłkami i budyniem 154

Nóż firmy AMBITION Uwielbiam ciasta z jabłkami, które często gości na moim stole. To ciasto możemy przygotować na różne okazje lub święta. Składniki: Ciasto : żółtka 6 szt margaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki Budyń: mleko - 1 l budyń śmietankowy - 2 opak po ( 64 g ) cukier - 4 łyżki Dodatkowo: jabłka(...)cukier - 3 łyżki Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać jedną część kruszonki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Przełożyć jabłka do garnka, dodać odrobinę wody i cukier, przesmażyć tylko do rozpuszczenia

Kuchnia Danusi
Szarlotka na serku homogenizowanym 130

Przepyszna, pachnąca cynamonem szarlotka na trochę nietypowym cieście z serka homogenizowanego. Nam bardzo smakowała jeszcze ciepła ale równie pyszna była po schłodzeniu. Przepis jest bardzo łatwy a szarlotkę przygotujecie w kilka chwil. Ciasto: 220 g serka homogenizowanego waniliowego 2 szkl mąki 250 g masła 1,5 łyżeczki proszku 1 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej cukier puder(...)posypania Mąkę, zimne masło i proszek do pieczenia posiekać. Dodać zimny serek i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wylepić blaszkę (20x30 cm), nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Jabłka obrać, podzielić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w blaszce i posypać cynamonem.  Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach

Smakołyki Asi
Ciasto z migdałową skorupką 125

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto pod cienką, migdałową bezą. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 6 zółtek 4 białka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/4 kostki margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (15g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilkanaście świeżych lub mrożonych malin Migdałowa skorupka: 2 białka 4 łyżki cukru 15 dag płatków migdałowych aromat migdałowy(...)lekko przestudzić. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier wanilinowy i jeszcze chwilę miksować. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie strużką wlać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto wylać do foremki (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki malin. Piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni. W tym czasie ubić na sztywną pianę białka

Praktyczna pl
CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI 243

Dyniowe ciasto z żurawiną i orzechami włoskimi. Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Nie za słodkie.  Z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy i cieniutką pomarańczową glazurą, którą smarujemy ciasto tuż po upieczeniu.  Dodatek pomarańczy sprawia, że ciasto pięknie pachnie i nadaje się nawet na święta.  Ciasto jest szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy  PUREE Z DYNI(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników (w niezbyt gładkie ciasto, bez widocznych grudek mąki).  Pod koniec mieszania dodajemy żurawinę i posiekane orzechy. Wykładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut do tzw suchego

cool and minty
Owsiane ciasto z jabłkami 145

Domowe ciasto z jabłkami to obowiązkowa pozycja na mojej liście jesiennych wypieków. A to jest wyjątkowe… mięciutkie, puszyste, mocno wilgotne, zwieńczone dużą ilością słodkich jabłek w cynamonie. A przy tym zdrowsze od tradycyjnej wersji z białą mąką, którą zastąpiłam moimi ukochanymi płatkami owsianymi. Owsiana baza sprawia, że ciasto jest treściwsze, zawiera więcej witamin, związków mineralnych i błonnika, a także nadaje(...)drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy, olej, mleczko kokosowe/mleko oraz aromat waniliowy. 5) Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. 6) Ciasto przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem i wysmarowanej tłuszczem, wyrównać, a na wierchu poukładać kawałki jabłka. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Fitsweet.me
Muffiny gruszkowo-cynamonowe 125

dojrzałe) Wykonanie: W misce roztrzepujemy jajka. Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie do miski dodajemy cukier, cynamon, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do wysokości(...)pracy i bałaganu. Wystarczy zaledwie parę składników i pomysłowość - to wystarczy, by przygotować je na setki sposobów. Dzisiaj na blogu wersja gruszkowo-cynamonowa. Doskonałe połączenie! Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ . [foodiepress] [hide] Muffiny gruszkowo – cynamonowe Niezwykle prosty przepis na muffiny gruszkowo - cynamonowe, które posmakują wszystkim! To tylko kilka składników, które wymieszasz przy pomocy łyżki - bez użycia

Pogotujmy.pl

Proponowane wyszukiwania