ciasto - 162322 przepisów (strona:2825/10822)

malinowy król 159

Jeśli połowa ciasta jest zjedzona zanim zdąży porządnie stężeć to już wiem, że będzie pyszne.  I tym razem się nie pomyliłam, bo połączenie miodowego ciasta, budyniu i malin okazało się strzałem w dziesiątkę. A z racji tego, że prezentowało się dość wyjściowo, uświetniło kawę z Okazji Dnia Babci.  *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g mąki(...)budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki cukru na masę malinową: 300 ml jogurtu naturalnego 2 opakowania galaretki malinowej 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki ciasta zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić.  W szklance mleka rozrobić budynie, mąkę i cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort orzechowo-czekoladowy 184

Prosty i smaczny tort na każda okazję. Idealny na Dzień Babci i Dziadka. Składniki: Ciasto orzechowe: 10 jajek 1 szklanka cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)kakao Krem: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny 1/2 łyżeczki kakao 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około godziny. 2. Biszkopt

Kuchnia u Bietki
ciasto szpinakowe z arbuzem --- torta di spinaci con anguria 112

Składniki szklanka 250ml ciasto:ilość składników na dwa blaty ciasta 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga(...)dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .Na koniec dodać odciśnięty z wody szpinak, delikatnie wymieszać na niskich obrotach ,tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o wy miarach 25 c m,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka" Podczas pieczenia ciasta przygotować masę

mojej kuchni
szarlotka -jabłecznik 117

Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej Typ 450 1 żółtko 250 g chłodnego masła 2½ łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżki kaszy manny Jabłka 2 kg  jabłek obranych 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki pektyny skórka kandyzowana z pomarańczy ,ja dałam żelki z arbuza  tu łyżka  tymianku 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie(...)Piekarnik rozgrzać do 180°C. Masło zmiksować z cukrem i żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,wsypywać partiami do utartego masła. Miksować do połączenia  składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części 1;2. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną -dno-  papierem do pieczenia. Podpiec 15-20 minut do złotego koloru . Jabłka obrać

mojej kuchni
puszysty,lekki ,jabłecznik 104

ubić na gęstą, jasną pianę. Następnie wlać pomału olej i mleko. nadal ubijając. Teraz na wolnych obrotach miksera, dodać przesianą mąkę z proszkiem .Parę obrotów miksera ,do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste i mocno napowietrzone (podobne do biszkoptu, ale bardziej gęste). Połowę ciasta wylać na blaszkę Połowę ciasta wlać do formy 25x 36cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec(...)temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na jabłka wylać resztę ciasta , wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Nadzienie jabłkowe ze startych jabłek: Składniki 8 jabłek -szara reneta 3 łyżki cukru 2 łyżki soku

mojej kuchni
piernik staropolski 136

maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto(...)lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia

mojej kuchni
makowiec 143

jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia pomyślność(...)cały rok  Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć

mojej kuchni
Sernik królewski. 116

Łatwy  przepis na  doskonały sernik królewski. Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast na świecie. Zaczął być wykonywany w Nowym Jorku pod koniec 19 wieku. Jednak pierwszy przepis na ciasto został zarejestrowany przez Ateńczyków w 230 roku. jak starożytni Grecy sprawili, że było to słodkie, tysiące lat temu ... Częstowano nim sportowców igrzysk olimpijskich i serwowano na weselach ... SKŁADNIKI: Ciasto(...)Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 4. Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na tarce o grubych oczkach ścieramy jedną kulę wyjętą z zamrażalki. Wyrównujemy. 5. Na starte ciasto przelewamy masę serową i równo wygładzamy. 6. Drugą kulę ścieramy na grubych oczkach tarki przykrywając masę serową.  7. Wstawiamy do nagrzanego  piekarnika   i pieczemy w funkcji

Rita creative
Tiramisu Amaretto 178

Tiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję jest moim zdaniem najbliższy ideału włoskiej pychoty. Lekki, puszysty, przesiąknięty aromatem kawy i amaretto. Nie skończy się na jednej porcji;) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki : opakowanie biszkoptów podłużnych opakowanie biszkoptów okrągłych kakao Poncz

Domowe ciasta
Serniczki kawowo- pomarańczowe 123

Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia- to ono w tym wypadku stanowi o delikatności i  podkreśla smak smacznej masy. O podanych proporcjach można wykonać ciasto z blachy 33 x 35 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy

Domowe ciasta
Tort kajmakowo - waniliowy 168

    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso

Domowe ciasta
Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 109

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 duże ciasto francuskie (375 g) 225 g mrożonego(...)posiekany czosnek. Chwilę smażymy, a później dodajemy mrożony szpinak. Smażymy aż cały płyn odparuje. Następnie dodajemy śmietanę, ser i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Farsz zostawiamy do przestudzenia. Ciasto kroimy w kwadraty, na każdym z nich układamy farsz i sklejamy boki tworząc trójkąt. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy

PatiGotuje
z dżemem i orzechami drożdżowe ciasto... 152

szklanki ciepłego mleka, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać resztę mleka i aromat rumowy, hakiem robota wyrabiać ciasto i z 3 minuty, na koniec wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać z 6 minut, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem ciasto parę razy ręką wyrobić i podzielić na dwie części, każdą rozwałkować(...)placek na blacie podsypanym mąką, posmarować połową dżemu i posypać 1 częścią orzechów (orzechy podzielić na 3 porcje) zawinąć ciasto jak struclę, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować wodą i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować wierzchy ciasta, posypać resztą orzechów - drożdżówka z dżemem

W Mojej Kuchni Lubię
KURS CUKIERNICZY – STYCZEŃ 2019 147

znów poprowadziłam kolejny, nieziemsko słodki Kurs Cukierniczy I stopnia. Królowały drożdżówki, ciasta na bazie musów, mirror glaze , chrupiące ciasteczka, mono desery i pyszne tartaletki z kremami. Cudowni uczestnicy z wielkim zapałem i sercem do pieczenia sprawili,że były to wyjątkowe 2 dni! Mogłabym z nimi dlużej! DZIĘKUJĘ

Ostra na Słodko
Ciasto makowe z bakaliami 397

Ciasto makowe z bakaliami to tradycyjny "Piegusek" w nowej wersji (starszą wersję znajdziecie  tu ). Przepis na taką nową wersję Piegusa znalazłam w jednej z gazetek z przepisami. Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne. Kto się skusi na kawałeczek? CIASTO MAKOWE z BAKALIAMI Składniki: 350 g maku 220 g mąki 330 g cukru 120 g masła(...)Następnie dodajemy roztopione ostudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia,śmietanę, ekstrakt waniliowy. Na końcu wsypujemy skórkę pomarańczową oraz orzechy. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka) Przestudzone ciasto polewamy lukrem  zrobionym z utartego z sokiem pomarańczowym cukrem pudrem

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania