Delikatne ciasto na puszystym biszkopcie z warstwą galaretkową i bezą przełożone kremem budyniowym. W zeszycie mojej mamy było zapisane pod nazwą Biskup.. troszkę je zmodyfikowałam i efekt wyszedł jeszcze lepszy. Dla mnie to jedno z lepszych ciast jakie jadłam
Prosty przepis naSkończyliśmy serię truskawkowych przepisów, a rozpoczynamy malinowo-borówkową! Będzie pysznie – obiecuję! Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto bez pieczenia, które moja Mama nazwała MALINOWY PIEGUSEK. Jest top ciasto bez pieczenia, które robimy dosłownie w 10 minut! Potrzebujemy tylko kilka składników, które przeważnie mamy w swoich kuchennych szafkach! Łatwe! Szybkie! Mega pyszne! Ciasto bez pieczenia! Koniecznie spróbujcie
Ostra na Słodkojeżynowy to pyszny krem z jeżyn do toru i ciasta. Mus z jeżyn miałam okazję robić w torcie urodzinowym Błażejka i dzieciom oraz gościom bardzo smakował. Polecam również mus z czerwonej porzeczki. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Mus jeżynowy: 220 g jeżyn świeżych/mrożonych 40 – 50 g cukru, do smaku 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
Słodki PomysłZapraszam Was dziś na pyszne, słodko-kwasne ciasto z borówką amerykańską, którą zamiast partiami pomrozić sobie na zimę, ja władowałam do placka 🙈 Stwierdziłam, że może jeszcze gdzieś mi się uda kupić i schować do zamrażarki, a póki co cieszymy się swoimi i jemy, jemy, jemy... Wyjątkowo jej dużo! Tfu, tfu... żeby nie zapeszyć :D W tym cieście jest(...)140g zimnego masła Ponadto: 1 kg borówki amerykańskiej 500g cukru kryształu 1 kisiel „Słodka chwila” o smaku owoców leśnych 2 małe łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Możemy to zrobić także przy pomocy robota planetarnego. Dzielimy na dwie części, przy czym pierwsza powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozkładamy na blaszkę wyłożoną
Kuchnia w czekoladziePomysł na sernik, który przygotujecie z dzieckiem na ręku :) Poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Sernik ma miękkie, delikatne, lekko piankowe wnętrze. Jedynym jego minusem jest czas potrzebny do wystudzenia ciasta w piekarniku i schłodzenia sernika w lodówce. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 1 kostka masła (200 g) 4 jajka(...)wymieszać ze sobą. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowa masa na sernik będzie miała konsystencję budyniu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę sernikową. Ciasto piec w 195 °C przez 15 minut. Po upływie czasu, zmniejszyć temperaturę na 180 °C i piec ponownie przez 15 minut. Na koniec zmniejszyć temperaturę
UgotowaćCiasto które ostatnio bardzo mnie zaskoczyło, składa się tylko z kilku składników i wymaga minimalnego nakładu pracy. A efekt jest naprawdę imponujący, ciasto rośnie bardzo mocno i jest bardzo puszyste a przy tym naprawdę wilgotne i bardzo smaczne. Polecam spróbować, można użyć tutaj dowolnych owoców, ja wybrałam morele. Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 30 min Składniki: (na tortownicę
Słodki BlogZapraszam na pyszny deser bez pieczenia. Herbatniki przekładamy słodkim czekoladowym kremem bez dodatku cukru i orzeźwiającymi owocami. Polecam Polecam również inne ciasta bez pieczenia: Rafaello na krakersach , tort jogurtowy , jagielnik z brzoskwiniami . Składniki: Do przekładania warstw: herbatniki Warstwa owocowa: banan, gruszka, morele, brzoskwinia Krem czekoladowy: 2 szklanki (240 ml) daktyli bez pestek 2 łyżki (10 ml) niesłodzonego kakao 1 szklanka(...)mleka kokosowego w puszce i miksujemy ręcznym blenderem przez kilka minut. Dosypujemy mieszankę śmietany fix i cukru pudru i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Rozprowadzamy na wierzchu naszego ciasta. Ciasto można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z mlekiem kokosowym i pokrojonymi owocami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężało. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis
Lamarida.plskładniki na polewę czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: Obydwie czekolady rozpuszczamy z masłem, mieszamy. Lekko przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta
Domowy Smak JedzeniaObłoczek tęczowy Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, nie wymaga pieczenia z wyciętych trójkątów możemy zrobić dwa ciasta, na pewno będzie ozdobą każdego stołu. Śmietanę możemy zastąpić jogurtem lub serkami homogenizowanymi. Składniki: · 2 galaretki żółte · 2 galaretki pomarańczowe · 2 galaretki szafirowe(...)mikserem z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy żółtą galaretkę, chwilę jeszcze miksujemy. 3. Przygotowujemy okrągłą tortownicę z formą na babkę, smarujemy cienko olejem, to jest koniczne, ciasto nie przyklei się nam do formy. 4. Następnie wylewamy masę śmietanową i chłodzimy w lodówce 2 godziny. 5. Po tym czasie odpinamy obręcz od tortownicy
Kulinarna Chwilarazem będzie to tarta z budyniem, wersja bez glutenu i bez laktozy. Zdrowa, pyszna i szybka do zrobienia, polecam bo smakuje i pachnie nieziemsko ;) Składniki na formę 22cm: Ciasto: - 200g mąki ryżowej - 100g masła klarowanego - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 3 duże łyżki śmietanki 30% bez laktozy - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa: - 200ml śmietanki(...)laktozy - 150ml mleka u mnie kozie bez laktozy - 2 małe żółtka lub jedno duże - 1 budyń waniliowy - 1 duża łyżka masła klarowanego 300g malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, wsadzamy do woreczka i odkładamy na godzinę do lodówki. Mleko mieszamy ze śmietanką, przyrządzamy budyń wg przepisu (u nas jest 350ml płynu a nie 500ml) Odstawiamy budyń
Wypieki ReneWszystkie ciasta powinny być tak proste , jak brownie z migdałami. Kilka składników, trochę ubijania, krótkie pieczenie i gotowe. A później to już tylko sama radość jedzenia Składniki: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g masła 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki 4 garście płatków migdałowych Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam(...)ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i płatki migdałów i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam do blaszki (25 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut. Brownie jest pyszne
Słodki sentymentNajsmaczniejsze ciasta i wypieki, które możesz przygotować latem: 1. JAGODZIANKI MAŚLANE WYPEŁNIONE PO BRZEGI JAGODAMI! 2. KRUCHA TARTA Z OWOCAMI BEZĄ I KRUSZONKĄ! 5 ZASAD IDEALNIE KRUCHEGO CIASTA. 3. SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO 5 SKŁADNIKÓW! 4. DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEREŚNIAMI I RABARBAREM! 5. RUSTYKALNA TARTA - CROSTATA 6. TARTA Z KREMEM(...)CZEKOLADOWYM , TRUSKAWKAMI I JAGODAMI! 7. CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z KREMEM KOKOSOWYM! 8. TARTA Z MALINAMI I BEZĄ KOKOSOWĄ . 9. PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 10. UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! 11. ZAPIEKANE OWOCE : ŚLIWKI POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ! PRZEPYSZNY DESER Z PIEKARNIKA 12. TARTA Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ , BEZĄ I KREMEM BUDYNIOWYM! TO JEST HIT LATA! 13. SERNIK
SMYKWKUCHNIparze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami oraz mlekiem z dodatkiem masła, co sprawia, że parowce są potem bardzo(...)rozpuszczamy cukier i drożdże. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Potem rozpuszczamy masło. Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy” dodajemy go do mąki. Dodajemy też jajko i masło. Następnie wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki. Potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto przenosimy
Dorota SmakujeDzień dobry :-) Sezon na borówkę amerykańską w pełni. Wszyscy je uwielbiamy, córka szczególnie. Wczoraj zrobiłyśmy placek właśnie z borówką. Musiała być obowiązkowo kruszonka i ciasto kolorowe. Więc zgoda była na takie ;-) Wyszło pyszne, dzisiaj już się kończy. Proste w wykonaniu, zamiast borówek możecie dać inne owoce, polecam i miłego dzionka życzę :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki kruszonka: 50 g zimnego masła(...)mąki pszennej 1. Do miski dajemy wszystkie składniki. Palcami rozcieramy masło z cukrem i mąką. Jak zacznie się nam zlepiać to wkładamy na chwilę do lodówki. Składniki ciasto: 4 jajka L 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml) 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki kakao borówka amerykańska
kruche babeczkiWiśnie to moje ulubione owoce. Ostatnio ukazał się na blogu przepis na frużelinę wiśniową , dziś zapraszam Was na pyszne ciasto. Przepis na murzynka z wiśniami jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu i zawsze się udaje. Poza sezonem możecie użyć wiśni mrożonych, lub z kompotu. Można też dodać inne owoce na jakie macie w danym momencie ochotę. Ciasto można(...)upieczeniu posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem. Ja tego nie robię, gdyż lubię czuć tą lekką kwaskowość wiśni, która komponuje się z kakaowym ciastem. Składniki ( na blaszkę 33x22 ) - 25 dag margaryny - 10 łyżek mleka - 1 szklanka cukru - 1 mały cukier waniliowy - 3 łyżki kakao - 5 jajek - 2,5 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 kg wydrylowanych
Kuchnia z widokiem na ogród