ciasto - 162258 przepisów (strona:2817/10818)

Ciasta bez pieczenia - E-book (40 przepisów) 91

Premiera mojego pierwszego e-booka! E-book "Ciasta bez pieczenia" zawiera 40 przepisów na różnego rodzaju słodkości, które wykonacie bez użycia piekarnika. Wśród nich znajdziecie przepisy popularne i dobrze znane, jak np. Chatka Puchatka, Grysikowiec, Salceson czy Góra Lodowa w wersji bez pieczenia, a także moje autorskie przepisy, jak np. 3Bit, Lion, Kinder Bueno czy Malinka. 30 przepisów to przepisy(...)nadzieję, że e-book przyda się Wam w okresie przygotowań do świąt, jak i później bez żadnej okazji. Dedykowany jest szczególnie osobom, które nie lubią bądź nie umieją piec ciast, nie mają piekarnika w domu, a także tym wszystkim, którzy uwielbiają jeść takie ciasta bez pieczenia. Bardzo się cieszę i jestem podekscytowana faktem, że kilka miesięcy mojej pracy w końcu

Kuchnia MagdaLeny
Bananowiec 118

Uwielbiam banany i jestem ogromną fanką ciast z ich udziałem. Dzisiaj mam dla Was przepis, na bananowe ciacho z galaretką, które ostatnio robiłam dla rodzinki i zniknęło w mgnieniu oka :) Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 3 szt, cukier 6 łyżek, mąka ziemniaczana 3 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, masa bananowa: banany 4 szt , masło 150 g, galaretka gruszkowa 2 opakowania(...)się nie zwarzył. Masę wykładamy na biszkopt. Krem śmietankowy: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia i wykładamy na ciasto. Jeśli krem jest zbyt rzadki to należy go włożyć na chwilę do lodówki.  Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy banany pokrojone w plastry

kulinarne odsłony pati
TARTALETKI CHOINKI Z NIESPODZIANKĄ 88

będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   ŚWIĄTECZNE TARTALETKI CHOINKI SKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka pszenna ( 250 g ) masło zimne ( 150 g ) cukier puder ( 70 g ) żółtka ( 2 szt.) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Krem maślany milky way: masło (400 g) minimum 82% tłuszczu w temperaturze(...)kuchenna  tylka wilton duża otwarta gwiazda nr:199   tylka mała otwarta gwiazdka nr:18 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.)   Tartaletki .  Składniki na  kruche ciasto  zagniatamy ręcznie lub mikserem. Barwnik dodajemy na sam koniec (opcjonalnie). Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godz. lub do zamrażalnika

RITA food channel
Odrywane bułeczki z serem, miodem i czarnuszką 141

czarnuszek). Nasiona czarnuszki charakteryzują się intensywnym, gorzkawym smakiem. Czarnuszka to panaceum od natury, a więcej o jej właściwościach w obszernym artykule Kuchnie świata , gdzie również można je zakupić. Składniki CIASTO NA BUŁECZKI 400 g mąki maki typ 500/550 250 g mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g stopionego i przestudzonego masła 1 łyżeczka cukru(...)Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy do miski z mlekiem. Mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy. Dodajemy stopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy wyrobione ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia, lub do czasu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy

Tajemnice Smaku
SZYBKIE CIASTKA FRANCUSKIE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 88

Pyszne i ślicznie wyglądające gwiazdki z ciasta francuskiego nadziane powidłami śliwkowymi. Prosta i słodka przekąska do kawy. Doskonałe, szybkie ciasteczka na świąteczny stół lub dla Mikołaja na zbliżające się Mikołajki. Ciasto francuskie to produkt bardzo często wkładany do koszyka zakupowego. Sama lubię mieć paczkę ciasta francuskiego w zapasie, w razie nagłej potrzeby.  Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * powidła śliwkowe(...)użyłam  Orzech ) * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Foremką w kształcie gwiazdki wyciąć ciastka (najlepiej parzystą liczbę). Na jednej połowie gwiazdek na środku położyć odrobinę powideł śliwkowych. Zakryć to drugą gwiazdką, docisnąć brzegi, by powidła nie wypłynęły w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około

Zrób to smacznie
Dojrzewające pierniczki wg Aleex 84

świąt. Przede mną jeszcze porządki i dekoracje, ale w domu już pachnie piernikami, które upiekłam wczoraj. W tym roku nieco wcześniej, ponieważ trochę obawiałam się o kondycję dojrzewającego ciasta, które trzymałam w chłodnym garażu. Pogoda nieco pokrzyżowała moje plany. Wystraszyłam się przymrozków i zaczęłam działać szybciej niż zazwyczaj. Dzisiaj dom pachnie obłędnie piernikami, które dojrzewają w spiżarni, ale część ciasta(...)wykorzystałam na zrobienie pierniczków. Było trochę zabawy z wałkowaniem lepkiego ciasta i wycinaniem pierniczków, ale warto było. Po upieczeniu pierniczki trafiły do szklanego słoja i są tegoroczną zapowiedzią nadchodzących świąt.   Składniki:   • dowolna porcja dojrzewającego ciasta na piernik staropolski – przepis TUTAJ   Sposób przygotowania:   1. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość około

W mojej kuchni
Murzynek (najlepszy przepis) 237

Murzynek to jedno z najbardziej znanych ciast i jedno z pierwszych, które wykonałam samodzielnie (daaawno temu ;-)). Wtedy korzystałam jednak z innego przepisu i przez wiele lat natrafiałam na niemalże identyczne, więc wydawało mi się, że to ciasto inne wyjść po prostu nie może. Do niedawna. Odkryłam bowiem przepis idealny. Jak już wiecie, nie lubię stosować określenia "najlepszy przepis(...)przypadku nie waham się go użyć :-) Ciasto jest puszyste i wilgotne jednocześnie, a do tego wręcz nasiąknięte polewą (efekt zamierzony i uwielbiany przez rodzinkę). Bardzo polecam ! Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciasta na Święta – TOP 10 Propozycji na Świąteczne Wypieki 363

Pewnie wiele z Was rozmyśla już o świątecznych wypiekach i zastanawia się co upiec na święta w tym roku? Bo przecież święta nie mogą się obejść, bez pięknie pachnących ciast, na których widok cieknie ślinka! Niektórzy z Was stawiają, na sprawdzone, tradycyjne wypieki, inni zaś lubią eksperymentować i stawiać na coś nowego. Dla takich osób przygotowaliśmy dzisiejszy wpis! Zebraliśmy(...)najlepsze przepisy na domowe ciasta , które będą idealnym wyborem na tegoroczne święta. Święta to czas, kiedy nawet osoby, które nie są miłośnikami pieczenia, biorą mikser w dłonie i tworzą pyszne słodkości. Zachęcamy do wypróbowania poniższych wypieków, ponieważ wyglądają naprawdę apetycznie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Ciasto z wafelkami Przepis na: przepiski.pl 2. Grzesiek Przepis na: ktougoscimoichgosci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Miodownik

Damusia.pl
Ciasto czekoladowe z orzechami i żurawiną 95

Dzień dobry :-) Poniedziałek rozpoczynamy na słodko mega czekoladowym ciastem z orzechami i żurawiną. Ciasto podczas pieczenia obłędnie pachnie, aż ciężko było wytrzymać, bo tak się go chciało już zjeść. Nawet nie zdążyło porządnie wystygnąć a już musiałam go kroić, bo dzieci nie mogły wytrzymać. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 6 jajek L 1/2 szklanki cukru(...)żurawiny polewa czekoladowa u mnie Helio 1. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dostawiamy do ostygnięcia. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier (jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta, to cukru można dać 3/4 szklanki) i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż powstanie jasna, puszysta masa. 2. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, miksujemy do połączenia

kruche babeczki
Drożdżowe bułeczki jeżyki, pomysł na kuchenne zabawy z dziećmi 81

masła, stopionego i przestudzonego Dodatkowo: żółtko jaja 1 łyżka mleka pestki dyni Wykonanie W misce mieszamy mleko, miód i drożdże. Dodajemy mąkę, sól i stopione przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera z hakiem przez około 5 – 10 minut, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie(...)dzielimy ciasto na 12 porcji i formujemy z nich owalne bułki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 190°C. Bułki smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.  Nożyczkami nacinamy “kolce”, na koniec robimy oczy i pyszczek, wciskając w ciasto

Tajemnice Smaku
Tarta z pieczarkami i pomidorami. 105

Tarta z pieczarkami i pomidorami. Pyszna tarta z ciasta francuskiego wypełniona soczystszymi pieczarkami i pomidorami z dodatkiem czerwonej cebuli i czosnku . Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania i szybka. Tarta ta jest niesamowitym pomysłem na szybki obiad w ciągu tygodnia. Pieczarki i pomidory cudownie wypełniają wnętrze tarty , sprawiając że jest ona smaczna i sycąca. Tarta jest wspaniałym pomysłem by wprowadzić(...)miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 250 g pieczarek – 1 czerwona cebula – 2 ząbki czosnku – 200 g serka śmietankowego – 1 jajko – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz

Zdrowy Styl Joanny
SZYBKI PIERNIK PRZEŁOŻONY POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 85

olej, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Do masy piernikowej dodać ubite białka, wymieszać szpatułką. Kwadratową blachę do ciasta o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec piernik około 1 godziny. Z piernika delikatnie skroić wierzch wyrównując powierzchnię. Ciasto przekroić(...)wzdłuż na pół. Jedną połowę ciasta wysmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugą połową ciasta. W rondelku rozpuścić połamane w kostki obie czekolady i masło. Tak przygotowaną polewą wylać wierzch piernika

Zrób to smacznie
Ciasto bakaliowe na białkach 91

dylemat, co by tu zrobić z pozostałymi białkami. No bo przecież ile można robić te bezy...  Tym razem był pyszny tatar, a za nim pyszne, pachnące cytryną ciasto bakaliowe. U mnie to był akurat niewielki placek, bo tylko 3 białka i średnica 18 cm, ale do popołudniowej kawy starczyło. Było słodko, a zapewniły nam to kandyzowane owoce schowane(...)cieście i słodki, cytrynowy lukier na wierzchu.  Ciasto bakaliowe na białkach Składniki: 1)        3 białka 2)          1/3 szkl cukru 3)        80 g mąki pszennej 4)        70 g masła

Na kulinarnym poligonie
Ciasto budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia) 127

Mamusiu, to ciasto jest na 10!!!” Taką najwyższą ocenę dla ciasta budyniowego na herbatnikach wykrzyknął mój starszy synek po pierwszej degustacji Robiłam je już kilka razy i wszystkim domownikom bardzo smakuje. Polecam, bo jest łatwe do zrobienia i pyszne Składniki (kwadratowa forma 24 cm x 24 cm): 3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego 1 budyń bananowy (60 g) – koniecznie(...)puszki cukier lub syrop z agawy (do słodzenia) Dodatkowo: orzechy do dekoracji mleko do moczenia biszkoptów * P olecam wypróbować gorzką czekoladę z różnymi dodatkami – pyszna jest w tym cieście taka z ziarnami kakaowca albo skórką z pomarańczy Wykonanie: Każdy herbatnik zanurzamy na krótko w miseczce z niewielką ilością mleka roślinnego i układamy na dnie kwadratowej formy. Układamy dwie warstwy

Lamarida.pl
Drożdżówki z makiem 70

wlać spienione drożdże, dodać 50 g cukru, sporą szczyptę soli, wbić 1 jajko i żółtko, wlać pozostałe mleko – 125 ml oraz roztopione lekko ciepłe masło – 80 g. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Następnie miskę przykryć, np. bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno(...)podwoić swoją objętość. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie składniki szybko zagnieć ręką do powstania charakterystycznych grudek. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki, przykryj folią aluminiową lub talerzykiem. Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt dużego prostokąta. Posmarować masą makową. Możesz także przed nałożeniem masy makowej wysmarować ciasto cienko ulubionym dżemem. Zwinąć w rulon, kroić na niewielkie drożdżówki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania