ciasto - 164325 przepisów (strona:2812/10955)

SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI 147

jeść, jednam w moim domu praktycznie ja je jem, więc piekę je najczęściej wtedy, kiedy spodziewamy się gości lub na inne domowe uroczystości.  Składniki na kruche ciasto: * 260 g mąki pszennej * 125 g margaryny * 50 g cukru pudru * 2 żółtka *1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: * 1 kg twarogu z wiaderka * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 budynie waniliowe(...)cukru * 1/3 szklanki oleju * 5 jajek * 2 białka * 2 szklanki malin (u mnie mrożone, ale mogą być też świeże) Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto dobrze zagnieść. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa blacha 24 cm). Zagniecione ciasto równomiernie wyłożyć na całej powierzchni dna blachy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, zapiec

Zrób to smacznie
Tarta z truskawkami 172

Dzisiaj polecam tartę z truskawkami Tarta z truskawkami Składniki na ciasto 1 i ¾ szklanki mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru szczypta soli 150 g masła żółtko tłuszcz i mąka do formy Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 17 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 8 minut. Składniki na krem 250 ml mleka 12 g masła 1 jajko 50 g cukru cukier wanilinowy

Pomysłowa kuchnia
Przepisy z rabarbarem 215

końcu sezon na rabarbar jest dość krótki, dlatego trzeba z niego korzystać póki można Rabarbar w mojej kuchni pojawił się dość niedawno. Kiedyś występował tylko pod postacią kompotu oraz ciasta jogurtowego, dlatego nie był to mój ulubiony, wiosenny produkt. Obecnie dużo eksperymentuję i wyszukuję nowych pomysłów na wykorzystanie rabarbaru. Każdego roku wracam do klasyki i rabarbarowych ulubieńców, ale staram się(...)źródłem błonnika i witaminy C , dobrze wpływa na perystaltykę jelit, zawiera dużo witaminy A i E, a także potas i magnez . Przepisy z rabarbarem Przegląd rabarbarowych inspiracji zaczynam od ciast : Ciasto z rabarbarem i porzeczkami Galette z kajmakiem i rabarbarem Sernik na zimno Ciasto owsiane z rabarbarem Pełnoziarnista tarta z rabarbarem Ciasto ucierane z rabarbarem Inne przepisy z rabarbarem

365 dni dookoła kuchni
MUS RABARBAROWY 156

rabarbarowy do ciasta i tortu. Mus z rabarbaru to lekki, orzeźwiający krem z rabarbaru, o kwaskowatym smaku, bardzo zbliżonym do smaku cytryny. Dlatego ilość cukru w tym musie zależy od tego jak kwaśny macie rabarbar. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki: 400 g świeżego/mrożonego rabarbaru, różowej/czerwonej części 60-80 g cukru trzcinowego lub więcej, do smaku

Słodki Pomysł
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka 152

Kolbuszowskim (nr 50/2018) podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Cmolasie. Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 12 jajek 300 g cukru pudru 9 łyżek bułki tartej 300 g suchego maku Masa kawowa: 3 jajka 5 łyżeczek cukru kryształu 400 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo(...)białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo mak i bułkę tartą. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut. Po wystygnięciu ciasto przecinamy na 2 blaty. Kawę zaparzamy

Trzeci talerz
Ciasto z rabarbarem -uniwersalne 245

Jest to szybkie ciasto uniwersalne bo nadają się tam każde sezonowe owoce .Blaszka 24 na 24 będzie najlepsza .Ja upiekłam w wąskiej blaszce i to był błąd ,ale ciasto wysoko wyrosło mi . składniki 3 jajka czekolada biała 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 masła lub margaryny miękkiej, serek homogenizowany owocowy, proszek do pieczenia 1 łyżeczka 2 szklanki mąki Basia , kruszonka(...)łyżki mąki 3 łyżki oleju ,3 łyżki cukru kryształu . wyrobić kruszonkę i posypać wierzch ciasta . dodatkowo- rabarbar. 2 laseczki pokroić oczyszczony rabarbar drobno i ułożyć jak ciasto będzie już w blaszce .. Blaszkę kwadratową przygotować wyłożyć papierem do pieczenia . Biała czekolada musi być starta na tarce .Margarynę ucieramy z cukrem kryształem na jednolita masę potem dodajemy jajka ,serek ,czekoladę

Moje Wyroby
Cynamonowe rogaliki miodowe – tanie i zdrowe 137

pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS CYNAMONOWE ROGALIKI MIODOWE ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki owsianej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu – użyłam cynamonowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 0,5 szkl wody(...)nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła śliwkowe 1 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie Jak zrobić cynamonowe rogaliki miodowe: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę z rozpuszczonym w niej miodem, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem ciasto dzielimy na pół, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, nadają

Dorota Smakuje
Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką 163

Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką 💚 Miękkie, puszyste jak chmurka, słodkie - przełamane kwaśnym łabałbałem 😃🤤 Niedługo je na pewno powtórzę. Składniki na tortownicę ok. 24 cm: 4 pełne szkl. mąki pszennej 2 niepełne szklanki kefiru 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1 pełna szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 3 duże jajka lub 4 małe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200-250 g pokrojonego rabarbaru Kruszonka(...)pieczenia. Dodajemy kefir, olej i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wrzucamy pokrojony rabarbar, lekko dociskami. Składniki na kruszonkę przecieramy między palcami. Posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek suchy). Sprawdź również te przepisy z rabarbarem: CIASTO Z GALARETKĄ RABARBAROWĄ

Czarnawisienka
Salceson z rabarbarem 138

Ciasto salceson znają chyba wszyscy. Żeby trochę namieszać w przepisie, proponuję salceson z rabarbarem . Ciacho jest wilgotne, pulchne i szybkie do zrobienia. Składniki: 3 jajka ¾ szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 3/4 szklanki mąki 3-4 sztuki średniej wielkości rabarbaru (ok. 200 g) Uwaga: szklanka o pojemności(...)olej, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie mieszam i wyłączam mikser. Mąkę mieszam z rabarbarem i dodaję do masy. Wszystko mieszam łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wykładam do keksówki (15×20 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut, do suchego patyczka. Ciasto można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem

Słodki sentyment
Marmurkowe ciasto z wiśniami 180

Pyszne i bardzo łatwe. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Robi się je szybko, można dodać dowolne owoce lub nawet je pominąć jeśli nie macie. Świetnie smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepłe dlatego z powodzeniem można je upiec gdy goście są w drodze. Ciasto: 5 jajek 1,5 szkl cukru 2/3 szkl oleju łyżka cukru migdałowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki pszennej  2 łyżki kakao  2 szkl wydrylowanych wiśni świeżych lub z kompotu   Ciasto: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dolewać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto

Smakołyki Asi
Drożdżówki z malinami i kruszonką 151

Dzisiejsze drożdżówki wyszły z piekarnika pod wpływem potrzeby opróżnienia zamrażarki z mrożonych owoców. Maliny są tak wdzięcznym owocem, które przełamuje słodkość kruszonki i ciasta i nadaje mu charakteru kwaskowości. Lubię takie smakowe kontrasty. Plusem jest również to, że nie trzeba go rozmrażać, jeżeli macie świeże owoce to tym lepiej dla Was :) Spróbujcie :) Składniki (16 sztuk):  4 i 1/2 szklanki(...)mąki pszennej 120g roztopionego masła szczypta soli 2 całe jajka + 2 żółtka (białkami należy posmarować wyrośnięte już ciasto) 35 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 8 łyżek cukru Kruszonka: 60g roztopionego masła 1/2 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy (16g) 4 łyżki cukru Dodatkowo 2 szklanki mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Pracę przy wyrabianiu drożdżówek rozpoczynamy od rozczynu

ChilliJemy
SZPINAKOWY KOPIEC KRETA Z MALINAMI + FILMIK 161

Ciasto szpinakowe zaliczam do bardzo smacznych, w dodatku z kremem malinowym to dopiero pyszne połączenie.  BISZKOPT :  4 duże jajka 300 g mrożonego szpinaku  150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia  3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju(...)olejem i mieszamy. Następnie mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia, mieszamy oraz delikatnie wsypujemy ( najlepiej przez sitko ) aż składniki się połączą.  Tortownicę wykładamy papierem ( tylko dół ) , wylewamy ciasto i pieczemy około 35 minut , termoobieg, do suchego patyczka.  Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach,  nacinamy wierzch i wydrążamy środek.  Maliny wsypujemy do garnka ( mogą być mrożone ), dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Polska - Wegańskie kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi 142

miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i pokrojoną w kostkę margarynę. 2) Składniki mieszamy widelcem, następnie, po uzyskaniu kruszonkowej konsystencji, krótko zagniatamy ręką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. 3) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. 4) Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na grubość około(...)Pokrywką od garnka o średnicy około 20 cm wykrajamy koło. Wystające poza pokrywkę ciasto odrywamy i odkładamy na bok. Koło kroimy (jak pizzę) na 8 w miarę równych części. Na każdym kawałku rozsmarowujemy około 1/3 łyżeczki powideł. Warstwa powideł nie powinna być zbyt gruba (oszczędnie przy samym 'wierzchołku' naszego trójkąta). Rogaliki formujemy zwijając pokryte powidłami trójkąty, zaczynając od 'podstawy

Roślinożerni urlopowicze
Ciasteczka z żelką rabarbarową 169

ziemniaczanej 2 łyżki galaretki truskawkowej 2 łyżki cukru dekoracja: 200 ml śmietany kremówki 30 % 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru Ciasteczka: Składniki na ciastka przełożyć do miski i zagnieść ciasto szybko. Ciasto kruche im krócej zagniatamy tym lepiej. Ciasto wkładam do  lodówki na godzinę albo do zamrażalnika na 15 minut. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej odrobiną mąki. Za pomocą pucharka(...)lodów wycinam koła, muszą być dość duże bo ciasto podczas pieczenia skurczy się. Formę do muffinek smaruję olejem, w każde wgłębienie wkładam ciasto , dociskam do dna i uformują się takie koszyczki. Dobrze jest po nakłuwać dno koszyczków albo obciążyć fasolą żeby nie rosło. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam blaszkę. Piekę około 15-20 minut aż się zarumienią

wesoła kuchnia
Ciasto "Zośka' 197

Dziś imieniny Zofii i na tą okoliczność ale też na każdą inną mam dla Was przepyszne ciasto, warstwowe, które nazywa się "Zośka" nie mam pojęcia dlaczego taka akurat nazwa, ale ciasto jest pyszne, nie przesłodzone, a warstwy prezentują się bardzo efektownie i na dodatek ładnie się kroi. W oryginalnym przepisie warstwa śmietankowa jest na górze, a na dole galaretka(...)ucieramy aż uzyskamy gładką masę, do której dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i amoniak i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy i mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy kakao, do drugiej zmielone orzechy, a do trzeciej 2 łyżki mąki pszennej i każdą mieszamy. Każdą część pieczemy w osobnej blaszce (jeśli macie

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania