Babka cytrynowa z polewą cytrynową to nasze weekendowe ciasto do kawy. W tym roku większość naszych wypieków związanych z Wielkanocą ma cytrynowe nuty, dlatego też z chęcią sięgnęliśmy po przepis przesłany nam przez @evvkamarchevvka . Babka jest bardzo cytrynowa, podoba nam się także pomysł na polewę, która wsiąka w ciasto, nadając mu większej wilgoci, a na wierzchu zastyga, tworząc cytrynową skorupkę(...)obrotach. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie partiami wsypywać do masy, w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Wlać sok ze skórką z cytryny, wymieszać. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem
niecodziennikparyprostu sama słodycz - kajmak, czekolada i bita śmietana, których słodki smak przełamuje lekko kwaśna konfitura z porzeczek. Kruche babeczki z czekoladą, konfiturą z porzeczek, kajmakiem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: 1) 250 g mąki pszennej 2) 120 zimnego masła 3) 1 jajko(...)porzeczek 5) 50 g czekolady gorzkiej 6) 50 ml śmietany 30 % Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Następnie ciastem wylepiamy foremki do babeczek i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, w razie potrzeby odcinamy wystające końcówki ciasta. Spody babeczek nakłuwamy
Na kulinarnym poligonieszklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Jajka wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześniej, tak aby były w temperaturze pokojowej. Podłużną forę smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Masło wkładamy do rondelka i topimy(...)koniec miksowania dodajemy cukier waniliowy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy bezpośrednio do masy jajecznej. Miksujemy na małych obrotach. Stopione, gorące masło wlewamy do ciasta małym strumieniem cały czas miksując. Masę przekładamy do formy. Pieczemy przez 30 minut w 160°C. Następnie zwiększamy temperaturę do 170°C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Po upływie tego
Qchnia po prostupewno znacie cinnamon rollsy. To jest więc jeden taki wielki rolls, ale bez cynamonu. Ciasto to samo, co na brioszkę , ale w środku z dodatkiem sporej ilości masła i orzechów nerkowca. Takie miałam akurat w domu i je wykorzystałam. Są miękkie i jednocześnie kruche, ale można użyć każdych innych. Albo migdałów. W ostatnim czasie fascynuje mnie o wiele bardziej(...)włączam funkcję samowyzwalacza. W telefonie mam aplikację zsynchronizowaną z aparatem. Telefon mam przy sobie i widzę podgląd zdjęcia na ekranie. Klikam "zrób zdjęcie" i mam dwie sekundy na posypanie ciasta cukrem pudrem. Dużo przygotowań, jeszcze więcej sprzątania. Czasami się zastanawiam, jak kiedyś dzieci będą wspominały to moje hobby... czy będę matką- pasjonatką, która robiła bałagan i ustawiała wszystkie akcesoria
bistro mamaBabka piaskowa Tradycyjna babka piaskowa to pyszna wielkanocna babka cytrynowa , która zawsze się udaje. Jej składniki można zmieniać w zależności od tego jaką strukturę ciasta chcemy uzyskać. Wilgotna babka piaskowa ucierana na maśle to idealne ciasto na Święta. Zobaczcie przygotowanie babki krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Dzisiejsza babka piaskowa(...)dotyczy to przede wszystkim masła i żółtek), ale na etapie dodawania mąki i piany mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie mąki to częsta przyczyna zakalca w ciastach ucieranych. Moja wilgotna babka piaskowa to stary sprawdzony, klasyczny przepis na babkę - liczy sobie ponad 70 lat, znalazłam go w starym wydaniu Kuchni Polskiej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty
Lekcje w kuchniWaniliowa babka łyżką mieszana Lubicie babki? Ja uwielbiam. Tak pyszne i zarazem tak proste w przygotowaniu. Dziś mam dla was przepis na szybką waniliową babkę. Do przygotowania ciasta wystarczy wam łyżka i kilka podstawowych składników. Babka z tego przepisu jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Możecie śmiało wzbogacić ją o dodatek ulubionych bakalii (mała garść) czy czekolady. Waniliowa babka(...)produktów do wypieków. Polecam wam tu zakupu w sklepie domowykoszyk.pl Kupiłam tam m.in. foremki na babkę i pasztet, foremki na muffinki, patyczki do szaszłyków (ja głównie nimi sprawdzam czy ciasto jest już gotowe), ściereczki (bez nich w kuchni ani rusz) i inne produkty do pieczenia. W sklepie domowykoszyk znajdziecie też chemię domową, akcesoria do sprzątania i wiele innych przydatnych produktów
Słodkie okruszkiRewelacyjna w smaku zapiekanka z ciasta francuskiego mięsa mielonego i pieczarek. Świetnie się sprawdzi na obiad, kolację czy na imprezę. Bardzo łatwa do zrobienia z prostych składników a efekt przepyszny. 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 gramów mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 300-350 gramów pieczarek 1 większa cebula 150 gramów żółtego sera typu gouda lub mozzarella sól pieprz ząbek czosnku(...)Następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż mięso zmięknie. Gotowy farsz pozostawiamy do wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do przestudzonego farszu. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie rozkładamy po całej powierzchni farsz i zwijamy zaczynając od krótszego brzegu na zakładkę o szerokości jednej trzeciej długości ciasta Brzegi dokładnie zlepiamy, nacinamy w kilku miejscach
Andzia Pichcijajko 2-3 łyżki mleka Do posypania bułeczek możemy użyć: ziarna słonecznika, suchy mak, czarnuszkę, sezam *** Masło rozpuszczamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski *** *** Całość mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem) *** *** Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!) *** *** Bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem *** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia
Blog z ApetytemDzisiaj cos smacznego do kawy: Półkruche ciasteczka różyczki z beza i orzechami. Fantastyczne polaczenie smaków i atrakcyjny wygląd tych ciasteczek zaskoczy rodzinę i gości. Smacznego! SKŁADNIKI: Ciasto: 400 g maki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka 150 g jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 lyzka cukru z wanilia Beza: 2 białka szczypta soli(...)masło i całość dobrze ze soba rozetrzeć tak aby powstała drobna kruszonka. Do powstałej kruszonki dodać żółtka i jogurt / śmietanę. Składniki wymieszać łyżką a następnie wyrobić ręcznie, na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotować beze: w misce ubić białka wraz z cukrem i szczypta soli. Do ubitych na sztywno
Pani M - kuchnia smakowitakajmakowe, czekoladowe, orzechowe, owocowe - co tylko podpowie nam fantazja. Pomimo tego iż orzeszki nie należą do ekspresowych wypieków, to warto znaleźć chwilę, ponieważ smak wynagrodzi włożony trud :) Przepis na ciasto ze strony Obiad gotowy! Składniki (około 120 połówek): 2 jaja 100 g cukru 200 g miękkiego masła kilka kropli olejku migdałowego/ekstraktu 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki(...)Przygotowanie: Jaja umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć, dodać miękkie masło, olejek i ponownie utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha włoskiego - trzeba wyczuć wielkość i dopasować do swojego urządzenia do wypiekania - wypiekacza elektrycznego, patelni na palnik gazowy czy małe pojedyncze foremki
Kocham..lubię..gotuję..gorące)- dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na ok 15 minut. Do misy miksera przesypać mąkę i dodać sól. Dodać drożdże i wymieszać całość. Zamontować hak do ciasta drożdżowego. Dodać masło i rozbełtane jajko, wyrabiać ciasto przez ok 10 minut. Można oczywiście też wyrabiać ręką, tylko zajmie to trochę więcej czasu. Podsypać mąką, chwilę wyrabiać jeszcze. Miskę wysmarować(...)oliwą, przełożyć do niej ciasto i podsypać wierzch mąką, przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrastania. Stół albo matę do ciasta wysypać mąką, przełożyć ciasto, ugniatać przez chwilę i podzielić je na dwie części, a każdą z części na 3 kawałki. Z każdego kawałka zrobić długi wałek (ok 40 cm) i ułożyć dwie chałki w formie warkocza
Smaczny zeszytGrysikowiec na herbatnikach to błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu ciasto na zimno. Nie wymaga długiego czasu chłodzenia i wyszukanych składników. Taki domowy sposób na mały głód. Jeśli jeszcze dodam, że jest bardzo smaczny, to już niewiele brakuje aby stał się ciastem idealnym. I byłby takim, gdyby nie to, że za szybko znika z talerzy. Ja swój przygotowuję w wersji(...)wrzenia i zdejmuję z ognia. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, na którym układam warstwę herbatników. Na herbatniki wylewam gorącą masę i układam drugą warstwę herbatników. Odstawiam do wystudzenia. Ciasto już po około godzinie jest dobre do jedzenia. Jednak najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną. Smacznego :) Po więcej prostych i smacznych przepisów na ciasta zapraszam do mojej zakładki CIASTA
Kuchnia z widokiem na ogródCIASTO BEZ PIECZENIA ALA NAPOLEON W dzisiejszym poście zapraszam do przygotowania bardzo pysznego i nie wymagającego gotowania ciasta. Ciasto to, na Ukrainie nazywa się "leniwy napoleon". W smaku troszke przypomina polska napoleonke. Jest bardzo smaczne, polecam wyprobowac przepis. Składniki na prostokatna forme o wymiarach 34х24 cm: ok 1/2 kg ciastek palmiery ( na Ukrainie te ciastka nazywaja sie uszkami(...)mleka 5 lyzek maki (plaskich bez gorki) 4 jajka 1,2 szkl cukru* 3 lyzki mleka zageszczonego slodzonego* 1 cukier waniliowy lub kilka kropel olejku waniliowego 100 g masla * ciasto to mozemy robic bez mleka zageszczonego, wtedy dajemy wiecej cukru -1 szklanke. Sposób przygotowania: 1. Do garnka z grubym dnem wbijamy cale jajka ( najlepiej wybrać garnek odporny na przepalenia). Dodajemy
Kulinarnie z Polką na KresachBudyniowy przekładaniec to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Prezentuje się efektownie i znika z talerza w mgnieniu oka! :). Delikatne i kremowe. Idealne dla miłośników mas budyniowych. Nie raz zagości jeszcze na naszym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na spód: 2 opakowania kakaowych herbatników ok 500 gram 2 opakowania podłużnych biszkoptów ok 300 ml mleka do namoczenia herbatników(...)margaryny Składniki na masę śmietanową: 400 ml śmietany 30 % 1,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru 3 garście wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowanie spodu ciasta: blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przelewamy mleko. Zaczynamy od namoczenia herbatników w mleku i ułożenia ich na sztorc przy krótszym boku blaszki. Następnie
Blog kulinarny S9.PLZawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą to świetny pomysł na szybką kolację na ciepło lub imprezową przekąskę. Ja zawsze podaje je z domowym sosem czosnkowym, świetnie smakują również z ketchupem. Proste i tanie danie z łatwo dostępnych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 gram pieczarek 1 mała cebula lub pół dużej 3-4 łyżki gęstej śmietany(...)rulon ciasta francuskiego 1 małe jajko 1 kulka mozzarelli 2-3 garście drobno startego sera żółtego sól oraz pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę. Umyte pieczarki kroimy drobną kostkę lub cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na drobnych oczach tarki a mozzarellę kroimy w paseczki. na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, gdy się
Blog kulinarny S9.PL