Deser dla leniwych JEŚLI MAM WYPOWIADAĆ SIĘ CO DO CIAST AGNIESZKI, TO CHYBA MA NR 1!!! I to nie tylko dlatego, że jest smaczne, a też dlatego że jest to ciasto bez ciasta czyli z samą kruszonką. Mówiąc krótko Agnieszka ominęła spód z ciasta i posypała kruszonką z góry. Link(...)filmu z przepisem: 203 - Przepis na OWOCE pod KRUSZONKĄ - FIT CIASTO bez CUKRU! - Szybki deser dla leniwych! Składniki: jeżyny (mogą być też inne owoce, lub mieszanka np. maliny i jeżyny) mąka orkiszowa lub zwykła masło ksylitol lub erytrytol, czy cukier Przygotowanie: Jeżyny myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego (tyle aby dno było przykryte). Z mąki, masła
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDziś mam dla Was słodki przepis na jedno z tych ciast, które wymagają większej ilości pracy, a zarazem tych, których efekt końcowy wynagradza trud przygotowania. Ciasto przygotowała mama, a przepis otrzymała od koleżanki z pracy. Połączenie puszystego biszkoptu, z waniliowym, budyniowym kremem, malinowym dżemem i śmietankową pianką tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze. Troszkę można powiedzieć(...)lodówki. PIANKA ŚMIETANOWA: Zimną śmietanę ubijamy dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Mieszamy z ubitą śmietaną hartując wcześniej. Wyciągamy szybko na schłodzone ciasto ( szybko zastyga! ). Posypujemy tartą czekoladą. Chłodzimy przez noc. Smacznego! The post MALINOWA BAJKA Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoBiszkopt makowy z masą orzechowo-kajmakową to pyszne ciasto tortowe na każdą okazję. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych cast. Proste w przygotowaniu, delikatne, mięciutkie i kremowe. Polecam Wam serdecznie wyprubowanie tego przepisu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek L 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zmielonego maku(...)gram serka mascarpone kawa cappucino orzechowa do nasączenia biszkoptu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: orzechy blenduujemy lub drobno siekamy. Z rozdrobionych orzechów odsypujemy ok szklankę orzechów którymi oprószymy wierzch ciasta. Pozostałe orzechy zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i mieszając zagotowujemy. Zagotowane orzechy odstawaimy do całkowitego ostygnięcia. upieczenie makowego biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
Blog kulinarny S9.PLborówkowy to pyszny lekki krem z borówki amerykańskiej do tortu i ciasta. Mus z borówki amerykańskiej to połączenie ubitej śmietanki z puree borówkowym, tworzące pyszny krem z owoców leśnych. Najważniejsze w musie borówkowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy. Polecam również jagodową i malinową wersję musu. Obserwuj
Słodki PomysłSernik z kakaową kruszonką to bardzo smaczny wypiek, idealny na każdą okazję. To jedno z najlepszych ciast, jakie znam. Bardzo lubię serniki i pojawiają się one w naszym domu bardzo często. Sernik to bardzo proste, a zarazem eleganckie i wytworne ciasto, które można zaserwować na specjalną okazję, a także upiec na niedzielę do kawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)cukru 50 g masła 200 g twarogu półtłustego 40 g budyniu waniliowego – sam proszek 6 jaj Wykonanie Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto. Cukier ucieramy z masłem. Dodajemy ser z wiaderka, twaróg, proszek budyniowy, żółtka, miksujemy. Białka ubijamy. Białka dodajemy do masy i mieszamy delikatnie. Masę serową umieszczamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
Alle Dobre!strony . Wymieniłam jednak miąższ banana na cukinię (trzeba ją zetrzeć, a następnie solidnie odcisnąć z nadmiaru wody). A zamiast zaproponowanej tam mąki z manioku , użyłam mąki dyniowej , dzięki czemu ciasto zyskało bardziej intensywny zielony kolor. Podstawowym składnikiem są jednak peptydy kolagenowe , które znacznie podbijają udział białka. A oto szczegółowa lista składników użytych do jego przygotowania: Keto proteinowy chlebek cukiniowy Jajka(...)zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3 . I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie. Tłuszcz Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego . Ja postawiłam na olej kokosowy, ale z powodzeniem można go zastąpić równie bogatym w tłuszcze musem kokosowym, masłem słonecznikowym lub innym
Modern Cave GirlCiasto z morelami to dla mnie smak lata. Uwielbiam te sezonowe owoce, najlepsze w końcówce lata, dojrzałe i soczyste. W połączeniu z ucieranym, maślanym ciastem i polewą cynamonową tworzą w tym zestawieniu cudowne połączenie. Ciasto smakuje świetnie, z jednej strony proste i niewyszukane ale zachwyci wszystkich. Ciasto z morelami i cynamonową polewą Składniki: Polewa(...)masła 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka Ciasto: 90 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki cukru 2 jajka skórka z połowy cytryny 220 g mąki szczypta soli 160 g śmietany 30 g zmielonych migdałów 9 - 8 moreli ( ok ½ kg) Wykonanie: Przygotować polewę: Jajka roztrzepać w misce. W garnku rozgrzać masło, dodać
Smaczny zeszytSkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 1 rolka, mleko 3.2% 450 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, masło 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, truskawki 50 dag Daję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty do pieczenia , w 150 ml mleka wymieszać budyń, cukier Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać(...)zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów. Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą. Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie
W Mojej Kuchni Lubiędomowe jagodzianki z kruszonką. Proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste. U mnie cała blacha zniknęła zanim zdążyły dobrze przestygnąć :). Idealne na sezon. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram(...)dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość, przygotowanie ciasta : rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto
Blog kulinarny S9.PLPyszna przekąska z sezonową klasyką gatunku czyli zielonymi szparagami. W połączeniu z chrupiącym ciastem francuskim i szynką szwarcwaldzką są najlepszą opcją na leniwą, wiosenną kolację. Z zaledwie kilku składników można szybko wyczarować danie, które zachwyci niezapowiedzianych gości. Lista zakupów (na 3 porcje) 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 szparagów kilka pomidorków cherry parmezan, najlepiej w płatkach sól i pieprz łyżeczka oliwy(...)pierwszy: rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Odłamać twarde końcówki szparagów. Pomidorki cherry przekroić na pół. Warzywa skropić oliwą z oliwek oraz doprawić solą i pieprzem. Krok drugi : rozwinąć ciasto francuskie i podziel je na 6 części. Na każdym położyć plaster szynki szwarcwaldzkiej, dwa szparagi i kilka połówek pomidorków. Całość posypać parmezanem i zawinąć w ciasto francuskie pod kątem
Proste-przepisy.plpudru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość szatkujemy do uzyskania sypkiej masy (kawałki masła powinny być bardzo drobne). Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy pozostały cukier puder. Całość miksujemy jeszcze(...)około 3 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy dno foremki o wymiarach 25x35cm. Na cieście układamy połówki śliwek, skórką do dołu. Całość przykrywamy pianą z białek. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut
Qchnia po prostudrożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić(...)następnie podzielić na 8-9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki
Zrób to smaczniektoś z Was też jest wielkim fanem malin tak jak ja? Wszystko, co jest z malinami ubóstwiam! Tak samo jest z tym ciastem… gdyby nie silna wolna, pochłonęłabym je na raz :). Pewnie pamiętacie, jak opowiadałam Wam o tym, że byłam na samozbiorach malin? Zebrane przeze mnie maliny trafiły między innymi do tego ciasta. Ciasto jest wspaniałe – delikatne, lekkie(...)mleko miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy wystudzoną galaretkę i dalej miksujemy na wysokich obrotach, aż do wytworzenia pianki. Piankę wylewamy na spód z biszkopta, pojedynczo wrzucamy do masy maliny. Ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin, by zastygło. Smacznego! Artykuł Ciasto pianka z malinami na orkiszowym biszkopcie FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongzauważymy, że drożdże pracują, to wlewamy zaczyn do miski z mąką i dodajemy płynne masło. Wszystko razem mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. W mikserze planetarnym powinno zająć to nie więcej niż 10 minut. Ręcznie nieco dłużej. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, krótko wyrabiamy dłońmi i dzielimy na 4 równe części. Każdą z części lekko rozpłaszczamy i kroimy na 4 pasy, które następnie jeszcze rolujemy w dłoniach (jak ciasto na kopytka). Końce czterech pasków zlepiamy mocno i zaplatamy w chałkę*. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta. W zagłębienia w chałce wciskamy truskawki (jeśli
Analiza SmakuCiasto drożdżowe uwielbiam i przygotowuje je pod wieloma postaciami. Tym razem na wytrawnie z domowym pesto bazyliowym. Zapraszam. Składniki; 30 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 30 g masła ok pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać z miodem, nie gotować. Do miski przesiać mąkę(...)wgłębienie. Wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać sól, jajko i rozpuszczone zimne masło. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić na około 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie zrobić pesto. Składniki na pesto; 1 szklanka liści bazylii pół szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku
Radość kipiąca uśmiechem.