letnie, mleko podgrzać na letnie, do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wsypać mąkę, wbić jajko i żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, wlać mleko, masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20cm, na wierzch powciskać połówki umytych(...)śliwek bez pestek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami, jest bardzo delikatne, lekkie smakuje jak chałka........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępomocą miksera (dosłownie 5 sekund). Dodajemy ostudzone puree porzeczkowe i mieszamy do połączenia się składników, aż otrzymamy jednolity, gęsty krem. Gotowy krem od razu przekładamy na biszkopt lub ciasto. Puree […] Artykuł KREM Z CZARNEJ PORZECZKI pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłWiem, wiem - wiosna trwa w najlepsze i mamy rabarbar i truskawki, a mnie wzięło na ciasto, które można zrobić zimą, gdy nie ma świeżych owoców. Ale tak się złożyło, że na poprzedni weekend wyjechałam i zostawiłam banany, które przez ten czas przejrzały. Żal mi było je wyrzucić, więc upiekłam na nich ciasto 😀😊😋. Było smacznie i w trakcie jedzenia przyszedł(...)głowy pomysł na upieczenie ciasta bardziej bogatego w smaku. Kiedyś przyjdzie na nie czas 😊 Składniki (na keksówkę o długości 28 cm przy dnie): 4 małe, bardzo dojrzałe banany (po zmiażdżeniu 360 g) 70 g masła jajko 100 ml cukru szczypta soli 375 ml mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masło stopić w rondelku. Odstawić, by nieco ostygło. Piekarnik włączyć
Weekendy w domu i ogrodziesześć lat w polskiej statystyce. Wraca normalność. Tymczasem sezon na szparagi właśnie dobiega końca. Ostatnia więc chwila na ich przygotowanie. Następne dopiero za rok! Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów kilka lub kilkanaście pomidorków koktajlowych (cherry) ok. 200 g sera typu feta 1 średnia cebula 1 łyżka masła pieprz czarny grubo mielony Przygotowanie(...)ponad poziom wody. Po ugotowaniu odsączamy i te większe kroimy wzdłuż na pół. Cieńsze zostawiamy całe. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i na nim rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Boki ciasta zawijamy do środka (ok. 1,5 cm). Na cieście rozsmarowujemy podsmażoną cebulkę, na niej układamy szparagi, jeden obok drugiego. Ser feta kruszymy w palcach
bistro mamaPyszne ciasto. Bardzo wilgotne. Trochę takie zakalcowate, ale takie ma być. Mało słodkie, ale można dodać więcej cukru, dla mnie było w sam raz. Polecam spróbować. Potrzebujemy: 4 jajka 2 jogurty skyry naturalne ( po 150 g każdy ) 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g mąki tortowej 40 ml wody Wykonanie(...)pysznego brownie: 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, jogurty i wodę, mieszamy ,,rózgą'' lub łyżką, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. 4. Kroimy i podajemy. Smacznego
Izabelawkuchniproszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć dość gęstą, gładką masę z 1 minutę na najwyższych obrotach. Dwie formy silikonowe keksówki 20 cm lub 1 duża tortownica 24 cm, ciasto rozłożyć w formach, na wierzchu posypać kawałkami obranego rabarbaru. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 45 minut, do suchego patyczka. Kakao, cukier puder wymieszać z gorącą(...)wodą i polać ciasto, zostawić do zastygnięcia polewy - bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z rabarbarem, ciasto zawsze się udaje i jest idealną bazą do wielu owoców.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzień dobry :-) Kochani dziś przepis na pyszne puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasto jest obłędne, a to wszystko za sprawą kruszonki. Jest ona chrupiąca i pachnie kokosem. Dla nas rewelacja. Do ciasta wchodzi dość dużo jajek, ale za to jest ono wilgotne. Polecam, warto zrobić i myślę, że bardzo przypadnie Wam do gustu :-) Blaszka(...)Składniki ciasto: 8 jajek M 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju u mnie rzepakowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 600 g rabarbaru (ja dałam 1 kg) Kruszonka: 3/4 szklanki wiórek kokosowych 100 gram miękkiego masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1. Rabarbar obrać, pokroić w około 1 cm plasterki. Zasypać trzema
kruche babeczkibazie kaszy mannej sprawdza się świetnie z rabarbarem- nie jest ani za słodko, ani za kwaśno- a w sam raz : ) Biszkopt to miła odmiana od tradycyjnego podania rabarbaru z ciastem ( bo zazwyczaj rabarbar łączy się z kruchym) . Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt : 6 jaj (M) szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy
Domowe ciastajuż znacie i lubicie- z mlekiem w proszku . Wypróbujcie sami a efektami podzielcie się w wiadomości lub na Instagramie, oznaczając profil @kuchniawczekoladzie :) Składniki na 12 dużych porcji (tortownica 26cm) Ciasto: 170g mąki 1 jajko 3g proszku do pieczenia 30g cukru pudru 60g masła 82% Sernik: 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mleka w proszku 200g(...)czekolady: 150g czekolady mlecznej 150g czekolady deserowej 1½ łyżki mleka Dodatkowo: Wszelkie pojedyncze sztuki ciasteczek i pralinek, owoce liofilizowane oraz świeże np. truskawki, orzechy, posypki, wiórki kokosowe Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy ze sobą i szybko zagniatamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i wylepiamy ją ciastem- zarówno spód jak i boki- one nie muszą być
Kuchnia w czekoladziemiękka 15 dag Do misy robota wsypać mąkę, suche drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy łyżką wymieszać, wlać letnie mleko, letnią palmę stopioną i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto. Trzy formy silikonowe 20 cm, ciasto wyłożyć do form, poukładać połówki truskawek ( jeśli są duże ), nakryć ręcznikiem i zostawić na godzinę. Na kruszonkę palcami utrzeć z podanych składników kruszonkę(...)posypać kruszonką truskawki. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta wystudzić - ciasto drożdżowe na suchych drożdżach jest szybko wykonane, puszyste, lekkie i jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżki jogurtu greckiego (100 g) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki mąki kokosowej (30 g) 8 łyżek odżywki białkowej (48 g) lub erytrytolu * 7 łyżek wody *ciasto nie jest mocno słodkie (takie lubię). Jeśli jesteście fanami słodkości dodajcie więcej słodzika Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut pieczenia Ilość : 15 kostek, wymiary blachy 20 x 20 cm Przygotowanie(...)takich wymiarach przeczytaj tutaj . Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (u mnie połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg). Jednakże, jeśli wasz piekarnik ma tendencje do wysuszania ciast skróćcie czas pieczenia, lub spróbujcie bez termoobiegu Upieczone blondie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia . Blondie w związku z tym, że jest bardzo wilgotnym ciastem, przechowujemy w lodówce . Możecie
WegePrzepismąki, sól, kurkumę, aromat waniliowy, wbić żółtka i jajko, wlać letni stopiony tłuszcz z mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsypać borówki opłukane, ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra(...)ół około 55 minut. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z gorącą wodą i polać po jagodach, zostawić ciasto do wystudzenia - bardzo smaczna, lekka, puszysta, wilgotna drożdżówka z jagodami, dzięki kurkumie ma piękny słoneczny kolor ciasto........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnawet na milimetr🙈 W tym tygodniu wsadziłam więc do ziemi dwie sadzonki rabarbaru, w tym jedną już taka solidniejszą. I niech nie próbuje zmizernieć! Skąd więc rabarbar w moim cieście? Oczywiście ze sklepu 🙈 Przecież nie będę czekać aż mój łaskawie urośnie 😂 Łapcie przepis! Składniki na blaszkę 24x24cm Kruche ciasto: 250g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)Budyniowa pianka: 3 białka 140g drobnego cukru 1 budyń śmietankowy w proszku (60g) 1 cukier wanilinowy mały ¼ szklanki oleju Dodatkowo: 400g rabarbaru 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy i łączymy w całość. Dzielimy na dwie części i schładzamy w zamrażarce. Po 20 minutach pierwszą część ścierały na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy i lekko
Kuchnia w czekoladzieBrownie z czerwonej fasoli z orzechami laskowymi to pyszne i szybkie ciasto w dodatku bez grama mąki . Wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i upiec ciasto . A dodam Wam jeszcze, że czerwona fasola nie jest tu ani trochę wyczuwalna. Ciasto wprost rozpływa się w ustach , koniecznie spróbujcie a nie pożałujecie :) Składniki na brownie z czerwonej fasoli z orzechami laskowymi(...)pieczenia Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Okrągłą foremkę o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 35 minut
Zrób to smacznie