powodzeniem można jeść będąc na diecie :) Do jej wykonania nie potrzeba w ogóle cukru, białej mąki czy tłuszczów zwierzęcych (odpowiednia dla wegan). To co tam jest w tym cieście? Głównie płatki owsiane, banany, wiórki kokosowe (w ogóle niewyczuwalne), trochę erytrytolu i kasza manna, a w środku wiadomo - słodkie jabłka. Ciasto robi się naprawdę szybko, także już po godzinie - wliczając przygotowanie(...)płatki owsiane, kaszę mannę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, erytrytol i szczyptę soli. W drugiej misce zblenduj banany, jogurt, oliwę i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj ze składnikami suchymi. Ciasto podziel na 2 części. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połowę ciasta i wyrównaj. Następnie wyłóż tarte jabłka. Na tarte jabłka wykładaj po odrobinie pozostałego ciasta (żeby nie wgnieść
Domowa Cookierenka AgiRobiąc to ciasto od razu wiedziałam, że będzie przepyszne. Nie wiedziałam jednak, że będzie to taki HIT! W składzie jest wszystko, co uwielbiam: beza, kajmak i ajerkoniak. Ten ostatni na potrzeby tego ciasta przygotowałam sama. Ciasto jest obłędnie wilgotne, miękkie, słodkie i chrupiące dzięki bezikom otoczonych masą ajerkoniakową z masłem. Bezy również robiłam sama, ale spokojnie można użyć tych(...)mieszamy bardzo delikatnie rózgą kuchenną do połączenia składników. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 40 minut w 170st C. Studzimy. Nasączenie: Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy. Krem
Słodki ZakątekKrem ze śmietany 30 lub 36% i mascarpone to klasyczny krem do tortów i ciast. Krem ze śmietaną, mimo małej ilości składników i prostego wykonania sprawia czasami sporo problemów. Przy kremie ze śmietaną trzeba uważać, bo niestety łatwo go przebić. Dlatego, tak jak przy biszkopcie, spisałam kilka wskazówek i porad, które pomogą Wam zrobić pyszny krem śmietankowy. Proszę uważnie przeczytać
Słodki Pomysłpyszny deser dla każdego. Churros to nic innego jak słynne i tradycyjne hiszpańsko-meksykańskie wypieki. Mają formę długiego prętu, a po przekrojeniu kształt gwiazdy. Robi się je z wyciskanego ciasta parzonego, a potem smażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. Dzięki temu ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem bądź(...)cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym. W Polsce jest to alternatywa dla słynnych faworków i pączków. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta . Składniki : 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu (oraz dodatkowo do posypania) Cukier Olej do smażenia Opis przygotowania
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekolejny przepis, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest pyszne, gotowe od razu do jedzenia, nie wymaga leżakowania. Pychotka Składniki na ciasto: 1 szklanka cukru brązowego 2 szklanki miodu naturalnego (wielokwiatowy lub lipowy) 7 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ½ szklanki mąki tortowej 2 opakowania przypraw do piernika 2 łyżki cukru z kardamonem 2 łyżeczki sody(...)pianę. Do przestudzonej masy. Dodaj żółtka, olej, mąkę i sodę. Na początku miksuj na małych obrotach (potem można zwiększyć) do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz z ubitą pianą z białek. Ciasto rozłóż na dwie blaszki o wymiarach: 10cm x 25cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Pozostałe składniki: 510 g kajmaku (gotowa masa krówkowa – kajmak
Przepisy Babcijeszcze daleko. Żeby jakoś przeczekać ten czas, dobrze sobie od czasu do czasu zrobić coś pysznego i dekadenckiego. I takie są te babeczki z gruszkami w czekoladowym kremie. Kruche ciasto, czekolada, śmietana i gruszki. Czego chcieć więcej? Może tylko wiosny:) Babeczki z gruszkami w kremie czekoladowym Ciasto: 250 g mąki 150 g masła jajko, 1 łyżka śmietany szczypta soli(...)cukru pudru 200 ml śmietanki 30% lub 36 % 4 jajka Zimne masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę- zanieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formy na babeczki i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Gruszki pokroić w ósemki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Czekoladę
Smaczny zeszytSkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Filet z kurczaka 500 g Brokuł 500 g Ser żółty 100 g Przecier pomidorowy/koncentrat/ketchup łyżka Przyprawa do gyrosa łyżka Jajko Sezam Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Podsmażyć krótko na patelni. Brokuł podzielić na różyczki a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 7 minut. Odcedzić(...)przelać zimną wodą. Na środku ciasta francuskiego rozsmarować przeciec pomidorowy, ułożyć kurczaka oraz brokuły. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony. ( patrz film poniżej). Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut
Kulinarne przygodyłyżka cukru pudru Dodatkowo: 15 dag borówek (lub jagód) 1 białko Cukier puder do posypania borówkowych piwoszy po upieczeniu. Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do zamrażarki na 8-10 minut. W tym czasie myję borówki i suszę na papierze kuchennym. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie(...)jedno serduszko kładę 6-8 borówek, boki smaruję białkiem i przykrywam drugim serduszkiem. Boki dociskam (zrobiłam to palcami, ale możecie użyć widelca i wtedy będzie jeszcze szybciej, a ciasto zyska ładny rant ), następnie ciastka układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piwosze piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Kiedy lekko przestygną, posypuję
Słodki sentymentłyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem) Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą
Słodki sentymentWiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie. Spróbujcie koniecznie Składniki na spód: 100 g masła 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę(...)wody 300 g wiśni bez pestek Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia. Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej czekolady. Smacznego Artykuł Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment