ciasto - 162322 przepisów (strona:2795/10822)

Sernik z rosą 117

Sernik z rosą to pyszne i dość łatwe do zrobienia ciasto. Kremowy ser na kruchym cieście, a do tego delikatna beza z kroplami słodkiej rosy. Pyszny deser, który uświetni każde przyjęcie, czy też rodziny obiad w mniejszym gronie. Sernik z rosą jest dość popularny i często można go spotkać na różnych stronach kulinarnych. Dość długo nosiłam się z zamiarem(...)dodatkami, im dłuższa lista składników, tym gorszej jakości ser. Sernika z takiego sera po upieczeniu może się sporo skurczyć i wcale nie smakować białym serem. Tak jak większość pieczonych ciast, sernik nie lubi nagłych zmian temperatury zaraz po upieczeniu. Najlepiej jest najpierw studzić go około 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć i dalsze studzenie

Kuchcik gotuje
Rybna zapiekanka po francusku 104

Rybna zapiekanka po francusku Rybna zapiekanka po francusku, to genialne lekkie i sycące danie. Idealne dla amatorów kremowych, delikatnych, sosów, ryby no i oczywiście ciacha francuskiego. Moja rodzinka uwielbia ciasto francuskie zarówno na słodko jak i w wersjach wytrawnych, lepsze od niego jest tylko ciasto filo które niestety rzadko u nas można złowić w sklepach. Prostota wykonania sprawia, że jest(...)wart publikacji nawet z takim słabym intro składniki na 2 osoby: 2 filety rybne, mrożone ( ja użyłam dorsza w kostce, generalnie może być każda ryba którą lubisz) 1 opakowanie ciasta francuskiego (to jedna z tych rzeczy, których nigdy nie zrobię sama chyba, że mi odbije co jest możliwe, choć z drugiej strony, czy wariat może być jeszcze bardziej szalony

Ogrodnik w podróży
DUPA PAWIANA – CIASTO Z LODAMI CIEPŁYMI 189

tegoroczne Święta Wielkanocne, a który „chodził” za nią już od dawna. Nie wiem skąd ta nazwa się wzięła, ale pomimo jej ( bo mi się nie podoba! ) ciasto okazało się naprawdę genialne w smaku. Delikatny, puszysty biszkopt pokryty piankowym kremem z ukrytymi w środku malutki lodami na ciepło. Fajny pomysł na każdą imprezę – z całą pewnością zachwyci! Ciasto

Ostra na Słodko
Ciasto Balladyna 102

Ciasto Balladyna to pyszne serowo – kajmakowe ciasto z malinami. Dlaczego Balladyna? Pamiętacie dramat Słowackiego pt. „Balladyna” i garnek malin? Obowiązkowa lektura w szkole podstawowej czy gimnazjum, to już zależy od lat nauki. To właśnie przez te maliny ciasto ma swoją nazwę. Do zrobienia galaretki z malinami można użyć malin mrożonych. Ja używałam również takich. … Czytaj dalej(...)Ciasto Balladyna Artykuł Ciasto Balladyna pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
TRUSKAWKOWY CURD – krem z truskawek 160

Truskawkowy curd to przepyszny krem z truskawek do tortu i ciasta. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem truskawkowy. Truskawkowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Polecam również malinowy, cytrynowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g: 180 g truskawek

Słodki Pomysł
GOFRY 112

przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju gofrownicy, ustawionej mocy, głębokości/pojemności otworu na ciasto. Te głębsze będą piekły się nieco dłużej. Warto wspomóc się czasem podanym w instrukcji danej gofrownicy. Po upieczeniu jednej porcji należy ponownie odczekać aż temperatura osiągnie pożądaną wysokość. Unikniemy(...)przy tym samym czasie pieczenia co poprzednia tura. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Szybko mieszam rózgą kuchenną lub mikserem (tylko do połączenia). Podobnie jak z ciastem na naleśniki, można je odstawić na 15 minut – ja tak robię. W międzyczasie przygotowuję gofrownicę – nagrzewam ją do wybranej temperatury. Szykuję łyżkę wazową, którą będę nakładać porcje ciasta

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowy murzynek z polewą czekoladową 105

Szybki i prosty w przygotowaniu murzynek z polewą czekoladową to delikatne i mięciutkie ciasto które każdy jest w stanie przygotować. Do tego polewa z ulubionej czekolady i możemy delektować się pysznym ciastem do poobiedniej kawy czy herbaty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na murzynka: 2 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka(...)dżem, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do gotowej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników szpatułką/łyżką ale nie mikserem!, gotowe ciasto wylewamy do podłużnej formy keksowej u mnie 34×13 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra

Blog kulinarny S9.PL
Chałka na dobre śniadanie 113

szczypta soli Mleko zagrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Powinno być ciepłe, nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i masło. Następnie łączymy wszystkie składniki i zagniatamy dokładnie, gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej formujemy kulę(...)układamy po dwie w formie o wymiarach ok. 10×20 cm (keksówka). Pozostawiamy na kolejne 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Chałkę pieczemy przez 25-30 minut

Kucharzyca
jabłecznik ucierany 714

Lekki i puszysty jabłecznik, który zawsze się udaje. Ciasto olejowe przełożone musem jabłkowym i razem z jabłkami pieczone. Pyszne i proste w przygotowaniu. Nie wymaga wielkich zdolności ani czasu, każdy bez problemu sobie z nim poradzi. U nas zniknęło błyskawicznie. składniki: 5 dużych jajek   3/4 szklanki cukru   cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 5 łyżek mleka 250 g mąki(...)cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej, mleko i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Połowę ciasta wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (21 x 26 cm). Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka i drugą część ciasta. Piekę

babka w formie
NAJPROSTSZA SZARLOTKA 87

miski posyp jabłka cukrem i cynamonem, wymieszaj dobrze wysmaruj foremkę do tarty odrobiną masła i oprósz mąką 150g masła wymieszaj z mąką i solą, na koniec dodaj wodę – ciasto powinno mieć gładką, aksamitną konsystencję wyklej nim foremkę, podziuraw widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut na schłodzonym cieście ułóż rodzynki, a na nich plasterki jabłka zaczynając od krawędzi(...)foremki rozpuść pozostałe masło i posmaruj nim jabłka piecz w 190ºC przez ok 50 minut aż brzegi ciasta będą rumiane po upieczeniu wyjmij szarlotkę z pieca i odstaw na minimum pół godziny – dzięki temu ciasto nie będzie się kruszyć przy krojeniu i przekładaniu na talerz Smacznego! ps przed pokrojeniem poczekaj, aż ciasto trochę przestygnie, a przy nakładaniu pamiętaj

SandraFrej.com
Serowa tarta z białą kiełbasą i boczkiem 172

tartego sera mozzarella  120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany  kremówki 30%  Przygotowanie   ✅ Spód: Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli, następnie dodać jajko i zagnieść  składniki w jednolite ciasto.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki(...)godzinę. ✅Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o (średnicy 24 cm).Spód podziurkować widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku na  190 stopni C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.  ✅Nadzienie:  Na patelni skarmelizować czerwoną cebulę: pokroić ją w piórka  i włożyć

Niezły Młynek
FIT CIASTO KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ – bez białej mąki, bez tłuszczu, bez białego cukru 131

Piekąc FIT CIASTO BANANOWE nawet przez myśl mi nie przeszło, że zrobi aż tak niesamowitą furorę! Dostałam od Was już ponad ( grubo ponad! ) 200 zdjęć upieczonych przez Was tych chlebków. Dziś przygotowałam dla Was kolejny FIT przepis – tym razem zapraszam na fantastyczne ciasto z kokosem i kawałkami gorzkiej czekolady. Przygotowane również z płatków owsianych. Bez białej mąki. Bez białego

Ostra na Słodko
Drożdżowe bułeczki maślane na słodko 107

wyrośnięcia, do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, wlewamy rozpuszczone i lekko przestygnięte masło/margarynę, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko i rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto, w razie potrzemy możemy dosypać trochę mąki lub dodać ciepłego mleka, ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, następnie przekładamy do miski na dnie lekko podsypanej mąką. Ciasto(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na blat/stolnicę lekko obsypaną mąką. Robimy z ciasta wałek i dzielimy na ok 16 części z których formujemy bułeczki, bułeczki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Blog kulinarny S9.PL
Churros 145

Churros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego, czyli uwielbiane przez dzieci „słodkie frytki”. Składniki: 200g mąki pszennej 200 ml mleka 50 ml wody 50g masła 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżki drobnego cukru 3 jajka szczypta soli dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder i cynamon do oprószenia churros oraz Nutella Przepis: Na małym ogniu zagotować mleko, dodać(...)masło, cukier, sól, mieszać dopóki składniki się nie połączą, Następnie dodać mąkę i wodę i ucierać, aż ciasto ciasto będzie gładkie. Masę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajka i miksować do połączenia się składników, Olej nagrzać do temperatury 180 stopni, Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, Ciasto wyciskać bezpośrednio na olej, churros powinny mieć około 10 cm, Smażyć około

tyfranbox

Proponowane wyszukiwania