ciasto - 164325 przepisów (strona:2792/10955)

Pizza hawajska 121

Cudowna domowa pizza. Uwielbiamy ją. Znika niesamowicie szybko. Ten przepis na pizzę zachwyci nawet najbardziej wymagających. Składniki na ciasto: 7 g drożdży instant 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Do miski wsypujemy drożdże, dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie mieszamy(...)odstawiamy na ok. 10 minut by drożdże urosły. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i bazylię. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Sos pomidorowy: W dużym kubku umieszczam 4 pomidorki suszone z ziołami takie z oliwy (ze słoiczka), dodaję passatę pomidorową lub 1/2 puszki pomidorów pokrojonych, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, 4 listki świeżej bazylii

MojaQchnia.pl
Tort z kremem ryżowym (vege) 145

wieloma obostrzeniami z powodu uczuleń Dlatego powstał tort z kremem ryżowym ( vege ) z dodatkiem dżemu wiśniowego i owoców. Prosty i smaczny, a do tego cieszył małą Solenizantkę Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki (użyłam pszennej tortowej) 1 szklanka cukru 1 szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wódki ¾ szklanki oleju 1 ¾ szklanki wody Uwaga(...)Wszystkie składniki umieszczam w misce, mieszam tylko do połączenia składników, przekładam do tortownicy o średnicy 18-19 cm i wstawiam do piekarnika na 50-55 minut do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować krem. Składniki na krem: 3 torebki ryżu jaśminowego (300g) 400 g KASI dla wegan, masła roślinnego lub Palmy 5-6 łyżek cukru

Słodki sentyment
Mazurek Rafaello wg Aleex 152

Sposób przygotowania:   1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 22 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.  2. Przygotować ciasto na kruchy spód: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i posiekać składniki. Dodać żółtka i zagnieść (krótko!) ciasto. Uformować(...)niego gładką kulę. 3. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie formy, odłożyć kawałek ciasta i uformować z niego wałeczki. 4. Plasterki ciasta na spodzie formy połączyć palcami na równy placek. Dookoła przykleić wałeczki i ugnieść widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor. 5. W czasie podpiekania spodu przygotować bezę migdałowo

W mojej kuchni
KORZENNE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI I KREMEM WANILIOWYM 135

Moja propozycja deseru na świąteczny stół to ciasto korzenne z orzechami laskowymi kremem waniliowym, udekorowane wedle Waszej fantazji. Życzę Wam wszystkim słonecznych i prawdziwie wiosennych Świąt Wielkanocnych!  Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1h 15 Pieczenie: 50 min Proporcje dla 10 osób: ● 300 g mąki T 55 lub 45 ● 200 g mielonych orzechów laskowych ● 100 g drobnego cukru ● 80 g skrobi(...)cukru wanilinowego ● 1 laska wanilii ● 1 litr mleka ● 140 g masła + do formy ● 30 cl śmietany kremówki (minimum 30 %) Akcesoria: tortownica  o średnicy 26 cm szpryca do dekoracji ciast lub rękaw cukierniczy   Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W rondlu roztop masło na małym ogniu, odstaw. W misce wymieszaj przesianą mąkę, mielone orzechy laskowe, 60 g cukru

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka 131

Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania". Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki   mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko (białko idzie do masy budyniowej) 100 g margaryny (można zastąpić masłem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 szklanki mleka 150 g masła 4 jajka 3 białka (1 z ciasta kruchego i 2 z masy serowej) W 1 szklance mleka mieszamy 2 budynie, cukier i cukier waniliowy, a pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy wymieszane budynie

Trzeci talerz
Marchewkowe z mascarpone 156

razem mam dla Was przepis na ulubione ciacho moich dzieci. No dobra, ja też je uwielbiam! Marchewkowe z mascarpone to ciasto, które chyba nigdy nam się nie znudzi. Dzieci chętnie biorą udział w jego przygotowaniu, a to dodatkowa zaleta tej pyszności. My robimy je w foremce do zapiekania ale myślę, że ilość składników będzie także odpowiednia do mniejszej tortownicy(...)cieście nie ma żadnych słodzików i rafinowanego cukru. Za słodycz odpowiedzialne są tylko marchewki, jabłko i rodzynki. W sam dla najmłodszych Serdecznie polecam Składniki (foremka 23x15cm; 8 porcji): 4 małe marchewki, 1 duże jabłko, 2 duże jajka, 150g jogurtu naturalnego, 4 łyżki oleju kokosowego, rodzynki niesiarkowane, garść, płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego, szczypta sproszkowanej wanilii, ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ½ szklanki mąki

Natka Pietruszki
Mazurek kajmakowy 163

łyżki kwaśnej śmietany słoik kwaśnego dżemu puszka masy kajmakowej do ozdobienia: orzechy, rodzynki lub inne bakalie Przygotowanie:        Z masła, mąki i śmietany zagniatamy szybko ciasto (śmietana i masło w temperaturze pokojowej).       Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby się porządnie schłodziło(...)czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek, aby wyłożyć brytfankę o wymiarach (25/39cm). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowany placek przekładamy do brytfanki, odcinamy nadmiar ciasta, z którego robimy cienkie wałeczki i obkładamy brzegi foremki. Na ciasto wykładamy cienką warstwę dżemu.        Tak przygotowany spód mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka 150

tradycji związanych z Wielkanocą. Wypiek tak zwyczajny, jak i wyjątkowy. Z jednej strony przygotowuje się ją z niewielu prostych składników, z drugiej strony wymaga trochę czasu i serca, by ciasto było pulchne i ładnie wyrośnięte. Najdelikatniejsze baby pieczono niegdyś z ogromnych ilości żółtek, dzięki czemu miały lekką, aksamitną konsystencję. Jednak sekretem udanej baby jest przede wszystkim cierpliwe wyrabianie ciasta(...)wyrastanie w odpowiedniej temperaturze. Podobno nie wszystkie dłonie nadają się do takich prac. Znawcy twierdzą, że ciasto drożdżowe lubi ciepłe dłonie, które wyrabiają je równo i wytrwale. W okolicach Dukli niektóre gospodynie gorącym mlekiem zaparzają część mąki użytej do pieczenia baby, co również wpływa na delikatność wypieku. Zapraszam do wypróbowania przepisu pochodzącego z publikacji pt. „Dukielskie specjały. Gdzie

Trzeci talerz
Wielkanocny przekładaniec bez pieczenia wg Aleex 156

okazję, staram się, by, oprócz tych znanych, każdego roku pojawiło się na stole coś nowego. Te nowości są obecne nie tylko wśród dań wytrawnych, ale także wśród ciast. Mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że ciasta rzadko się powtarzają. Na ogół piekę coś nowego i zaskakuję tymi pysznościami moich bliskich. Jedną z takich nowości jest wielkanocny przekładaniec. Nie piecze się go, więc(...)trudno cokolwiek popsuć, a smak ciasta jest naprawdę wyjątkowy. No i dość szybko się je przygotowuje, a to istotne, jeśli w kuchni jesteśmy zdani wyłącznie na własne siły. Ważne, by dobrze rozplanować pracę i trzymać się kolejności ustalonej w przepisie. Wtedy wszystko pójdzie jak z płatka. A więc zapraszam na nowe ciacho. Przyjrzyjcie się mu. Może zrobicie na święta

W mojej kuchni
Baba a`la Rotszyld 159

obiadów za pięć złotych, pisała o takiej babce : „W pierwszorzędnej restauracyi hotelu Brühla, na wielkiej uczcie weselnej, podano nowość. Zamiast tortu hiszpańskiego lub kremu, wniesiono ogromną babę – babę z ciasta drożdżowego , ale nie zwyczajnego, lecz gęsto natartego, zwanego piaskowem. Cała baba była wydrążona w środku o tyle, że tylko powierzchnia została nietknięta i napełniona bardzo gęstym kremem z bitej śmietanki(...)Marty Norkowskiej, ale przepis na babkę parzoną z książki Kucharz polski Marii Śleżańskiej z 1932 roku. Ja swoim zwyczajem przepis lekko zmodyfikowałam. W przepisie nie ma słowa o nasączeniu ciasta, ja jednak zdecydowanie polecam nasączyć babkę. Trochę zabawy z przygotowaniem babki jest, ale jest ona tego warta. Babka parzona : 400 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 250 - 300 ml mleka

królestwo garów
Jak udekorować stół na Wielkanoc - trzy przepisy dla każdego na Wielkanoc! 139

majonezem i układam ćwiartki z pozostałych jaj, całość możesz oprószyć szczypiorkiem lub dodać natkę pietruszki) .   Babki wielkanocne , bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby ! Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem(...)sztywne - białka połącz z masą z żółtkami - mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, czekoladą, dodaj mokre składniki, powidła i całość delikatnie wymieszaj. - formę wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, przelej ciasto i piecz do suchego patyczka - temp. pieczenia 180 stopni, dół + termoobieg - czas pieczenia 1 godzina, sprawdź patyczkiem ciasto, jeśli jest wilgotny dodaj 10 -15 minut czasu - babkę studzimy i posypujemy

SMYKWKUCHNI
Migdałowe ciasteczka wielkanocne 121

szybki sposób, oczywiście z pomocą dzieci.     Składniki: 200g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów 70g cukru pudru 125g zimnego masła 1 jajko szczypta soli     *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki *** *** Dodajemy cukier, sól i jajko. Zagniatamy(...)wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka- ja użyłam foremek którymi można też wytłoczy wzór na ciasteczku *** *** Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem *** *** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C , wkładamy blachę z ciastkami i natychmiast

Blog z Apetytem
Drożdżówki z marmoladą 163

minut. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Całe jajka i żółtko ucieramy na puch z pozostałym cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn i resztę letniego mleka. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (w razie potrzeby podsypujemy odrobinę mąką). Gotowe ciasto formujemy w kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na 1.5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na ok 14-16 jednakowych kawałków. Każdy z nich formujemy w dłoniach na kształt krążka, na środek wykładamy łyżeczkę marmolady, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach), odstawiamy w ciepłe

Fascynacje Ani
Sernik waniliowy - gotowany 202

sernik na zimno, sernik gotowany, to trzy główne modele. Klasyczny sernik pieczony zniechęca wiele osób swoją tendencją do opadania. Co zrobić aby sernik nie opadł? Zrobić sernik gotowany! Takie ciasto jest równie smaczne i choć może budzić obawy, to efekt końcowy zachwyca. Aksamitny, delikatny sernik bez pieczenia. Szukasz przepisu na sernik z wiaderka? A może interesuje Cię sernik bez pieczenia(...)herbatnikach? Sernik gotowany to pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia. Wystarczy wyłożyć blaszkę ciastkami. Twaróg, jajka, śmietanę, budyń i resztę składników zagotowujemy razem. Do masy na sernik bez pieczenia doskonale sprawdzi się twaróg z wiaderka. Takie ciasto gotowane z twarogu przygotowuje się bardzo szybko, później trzeba tylko poczekać aż ostygnie. Jak zrobić sernik gotowany? Co zrobić z twarogu z wiaderka

Dieta moja pasja
Cytrynowa tarta z pianką 141

Cytrynowa tarta z pianką to przepyszne ciasto w pięknych, wiosennych kolorach. Zachwyci nie tylko apetycznym, wiosennym wyglądem ale również smakiem. Pyszny kruchy spód, fantastyczne cytrynowe nadzienie a całości dopełni beza. Ciekawa propozycja na świąteczne ciasto, szczerze polecam:)) Składniki Tarta 300 g mąki pszennej 1 jajko 150 g masła 3 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Masa cytrynowa(...)łyżki masła Beza 4 białka 7 łyżek cukru Dodatkowo fasola bułka tarta tłuszcz do formy Mąkę posiekać z masłem, dodać mleko, jajko, szczyptę proszku do pieczenia, cukier i zagnieść ciasto. Foremkę na tartę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć foremkę ( u mnie średnica 23 cm) boki i dno. Dokładnie ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i zapiekać

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania