ciasto - 162322 przepisów (strona:2784/10822)

Tarta serowa z bananami 89

fot.2) . Masę należy wlać do takiego poziomu, aby do krawędzi tarty zostało około 1 cm wolnego miejsca. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto całkowicie wystudzić, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.  Zimną śmietanę kremówkę zmiksować. Gdy będzie już dosyć gęsta, dodać cukier puder oraz po łyżce serka mascarpone, aż do wykorzystania całości

Świat Ciasta
Biszkopt z malinami 91

malinami i bitą śmietaną na wierzchu, pianką z jogurtu i galaretek malinowych w środku. Taki biszkopt zje prawie każdy, jest smaczny, lekki i mocno owocowy! Najważniejsze, że to ciasto jest łatwe do przygotowania, poradzi sobie z nim każdy. Ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje(...)śmietanki kremówki 30-36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka malinowa świeże maliny Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frankfurterki w cieście francuskim 86

odwiedzają nas niespodziewani goście lub gdy organizujemy imprezę, nieoceniona może się okazać znajomość przepisu na szybkie i pyszne przekąski. Dlatego dziś pokażemy Wam, jak zrobić błyskawiczne frankfurterki w cieście francuskim. Lista zakupów 1 rulon ciasta francuskiego 6 frankfurterek 6 plastrów żółtego sera Kroimy ciasto francuskie w kwadraty, a następnie każdy kwadrat przecinamy na pół, by uzyskać 12 trójkącików. Frankfurterki oraz(...)plastry sera również dzielimy na pół. Na każdym trójkąciku ciasta układamy pół plasterka sera, a następnie zawijamy w niego pół frankfurterki. Układamy przekąski na blaszce i pieczemy ok. 25–30 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180°C. Gdy przekąski się upieką, odstawiamy je na chwilę do przestygnięcia, a następnie układamy na talerzu lub w misce. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis

Proste-przepisy.pl
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 91

chlebki: zakręcone bułeczki z pesto , c hlebek z oliwkami i serem feta , nadziewany chlebek drożdżowy , czy nadziewany włoski chlebek na ricottcie. Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru sól Nadzienie: 400 g świeżego szpinaku słoik pomidorów suszonych(...)nich 4 łyżki mleka, mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, sól, jajko, masło, rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Zagniatamy ciasto. wyrabiamy je, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy

PatiGotuje
Drożdżowe pierożki z mięsem 105

mięsem., doskonale nadają się do czerwonego barszczu. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, więc śmiało możecie je zabrać jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: ciasto 500 g mąki 200 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli  farsz 750 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 duża cebula(...)łyżki mąki. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. P o tym czasie dodaję pozostałe składniki, mieszam. Gdy wszystko ładnie się połączy, przekładam na blat posypany mąką i zagniatam ciasto, aż będzie gładkie i ładnie odchodziło od rąk.  Ciasto przykrywam i odkładam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Mięso mielę przez maszynkę. Cebulę kroję w kostkę, czosnek

magiczna kuchnia Kasi
Drożdżówka z kruszonką 165

większą ilością jajek oraz aromatycznymi dodatkami (KLIK).  Ta wersja będzie super, jeżeli lubicie kromkę takiej drożdżówki posmarować masłem, nutellą lub dżemem.  Składniki (blaszka 24x28cm lub większa): Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g cukru 250 ml mleka 100 g roztopionego masła / margaryny 1/2 łyżeczka soli Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła(...)wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru i dodać też 3-4 łyżki ciepłego mleka.  Przykryć ściereczką i poczekać, aż drożdże zaczną pracować. 2. Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto będzie trochę klejące, ale powinno odrywać się od ręki. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (u mnie zajęło to jakieś 45 minut). 3. W międzyczasie przygotować sobie

Kuchnia domowa Ani
Kruszonka do ciasta 128

Pyszna i chrupiąca kruszonka do ciasta nazywana też w niektórych regionach “posypką” do ciasta. Podrzucam sprawdzony przepis, który mam od mojej Babci. Babcia zawsze misternie układa kruszonkowe rzędy białej i ciemnej posypki na cieście. Przygotowanie tej kruszonki zajmuje 5 minut. Możesz ją wykorzystać do posypania ciasta lub deseru z zapiekanych owoców. Jeśli posypiesz nią mus czekoladowy z tego(...)przepisu otrzymasz wtedy deser jak na zdjęciu poniżej. Jeżeli chcesz uzyskać kruszonkę w wersji czekoladowej do składników dodaj łyżkę gorzkiego kakao. Artykuł Kruszonka do ciasta z bloga Gotujemy w domu - blog kulinarny

Gotujemywdomu.pl
"leniwa" drożdżówka śliwkowa z kruszonką na oleju... 168

podanej kolejności, składniki temperatura pokojowa, miskę nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 4 godziny bez mieszania. Następnie wsypać i mikserem spiralami wyrobić gładkie nie za gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto włożyć do formy, na wierzchu poukładać całe małe śliwki bez pestek. Kruszonkę wyrabiamy ręką, kruszonką posypać śliwki na cieście. Piekarnik nagrzany na 190C(...)grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - leniwe" drożdżowe jest bardzo łatwe do wykonania bez długiego wyrabiania i wyrastania a kruszonka na oleju jest i chrupiąca i mniej twarda........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka na Walentynki 90

ciasteczek Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodać żółtko, wanilię i krótko zmiksować (około 10 sekund). Partiami wmieszać mąkę, krótko i tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i uformować kulę. Spłaszczyć lekko ( będzie łatwiej później rozwałkować spłaszczoną ) i owinąć folią spożywczą. Schować do lodówki na minimum 2 godziny . Piekarnik nagrzać(...)grzałka góra – dół). Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę (ja od razu wykładam na papier do pieczenia, na którym je rozwałkowuje). Rozwałkować na cieniutki placek o grubości 3-4 mm ( zimne ciasto będzie bardzo zbite na początku, ale kilka uciśnięć wałkiem lub ręką lekko je ociepli i pozwoli powoli rozwałkować. Jeśli ciasto zacznie się lepić do wałka, zamiast posypywać mąką, która

Moja Delicja
Proste ciasto cytrynowe – bez miksera 98

Proste i szybkie ciasto cytrynowe , które przygotujecie bez użycia miksera . Mięciutkie, wilgotne, sprężyste. Idealne do popołudniowej kawki. Idealne, kiedy mają zjawić się niespodziewani goście. Ciasto piekę w standardowej keksówce, ale sprawdzi się również forma na babkę (czas pieczenia może wówczas ulec zmianie). Z kolei z połowy porcji możecie upiec Cytrynowe Muffiny 🙂 Ciasto cytrynowe posypuję cukrem pudrem, ale również będzie pyszne(...)cytrynowym lukrem (przepis znajdziecie tutaj ) lub bitą śmietaną. Polecam! Czytaj więcej: Proste ciasto cytrynowe – bez miksera The post Proste ciasto cytrynowe – bez miksera appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
KRUCHE Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI 92

kremową śmietankową masą budyniową i soczystymi brzoskwiniami i morelami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie i Wy! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (24×28 ) KRUCHE CIASTO: * masło – 250 g * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 3 szkl po 250 ml * cukier puder – 1 szkl po 250 ml * cukier z wanilią – 1 łyżka * proszek(...)puder, cukier z wanilią oraz jajka – szybko zagniatamy. Możecie to zrobić oczywiście również w robocie – tak jak ja. Zawijamy w folię, odstawiamy do mrożenia. Po schłodzeniu 3/4 ciasta wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy. KREM BUDYNIOWY: Budyń i mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie na gotujące wlewamy rozrobiony budyń. Cały

Ostra na Słodko
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką 89

mnóstwo pysznych sezonowych owoców i warzyw. W tym roku na pierwszy ogień idzie piękna i fioletowa węgierka. Można z niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą . A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła(...)pojawił się na blogu wcześniej. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką Krucha tarta ze śliwkami Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka maki szczypta soli 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 duże jajo 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 łyżki tartej bułki 400 g śliwek węgierek Kruszonka: 50 g masła

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z jabłkami i kruszonką 149

jest wykonana w tradycyjny sposób. Wykorzystane zostały, do stworzenia chrupiącej kruszonki, płatki owsiane i chyba już innej nie zrobię, jest boska:)) Trzeba mieć dużo silnej woli aby przestać to ciasto ciągle podjadać:) Zachęcam do skorzystania z przepisu, ciasto wyjątkowo smaczne:) Składniki Ciasto 120 g masła 2 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka Masa(...)Masa jabłkowa 8 jabłek, obrać pokroić na ćwiartki 160 g cukru łyżka cynamonu 100 g rodzynek, (namoczonych wcześniej w rumie 1h lub innym alkoholu, opcjonalnie) Z podanych składników przygotować ciasto, wstawić na min 1 h do lodówki. Obrane, pokrojone na ćwiartki jabłka umieścić w żaroodpornym naczyniu, wymieszać z cynamonem i rodzynkami. Formę umieścić w piekarniku i zapiekać w 160 stopni

gotuj ze mną
Ciasto Czeska wiśnia 288

Może skusicie się na ciasto czeska wiśnia? Sprawdzony przepis na pyszne, efektowne, łatwe w wykonaniu a na dodatek bez pieczenia ciasto. Gwarantuję,że zrobiona czeska wiśnia raz, na zawsze wpisuję się do domowego menu. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto Czeska wiśnia – składniki: Na spód- herbatniki kakaowe 120 gram ( około 17 sztuk dużych herbatników ) 500 ml śmietanki kremówki(...)wiśni) 800 ml kompotu 2 cytrynowe galaretki 2 szklanki wrzątku 2 galaretki wiśniowe cukier do dosłodzenia kompotu ( zależy jaki słodki jest kompot, ja dałam 3 łyżki ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto Czeska wiśnia – sposób wykonania: na przygotowanej blaszce o wymiarach 22x 28 cm rozkładamy na spodzie herbatniki. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. ostudzoną galaretkę

Olcia gotuje!
Ciasto truskawkowe na gofrach bez pieczenia 66

Wiele osób nie piecze ciast, ponieważ nie ma piekarnika lub boi się, że coś wyjdzie nie tak i ciasto będzie miało zakalec, nie urośnie albo się nie upiecze. Jednak jest sporo przepisów na ciasta bez pieczenia, do przygotowania których nie musimy pos Artykuł Ciasto truskawkowe na gofrach bez pieczenia pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!

Proponowane wyszukiwania