zupełne inaczej smakuje. Dlatego podrzucam Wam przepis z mojego rodzinnego domu. To kruche placki ze świeżą bitą śmietaną i masą karmelową. Całą radość sprawia nam wspólne dekorowanie. Składniki: ciasto 4 żółtka 0,5 szklanki cukru pudru 50 dag mąki tortowej 25 dag masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa kremowa 500 ml śmietany kremówki 0,5 szklanki(...)mleka skondensowanego do dekoracji migdały orzechy cukierki czekoladowe Przygotowanie: mleko skondensowane w puszce umieszczamy w garnku, zalewamy puszkę wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3h. ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Formę prostokątną wykładamy papierem pergaminowym i wykładamy ciasto na blachę. Pieczemy w 180 C przez ok 20-30 min. Czynność
Niezły MłynekWielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. Składniki: 5 jajek 150 g cukru brązowego 150 ml oleju 350 g mąki łyżeczka proszki do pieczenia(...)masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut ostudź ciasto Polewa
Niezły MłynekMoja ulubiona pora na wieczorne wypieki właśnie wystartowała. Co za tym idzie, dobroci w postaci jabłek z naszego sadu zamieniają się w słodkie i ciepłe przyjemności. Dziś ciasto za całymi jabłkami :) Potrzebna tortownica o średnicy ok 21 cm Składniki: 4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki 130 g miękkiego masła 3 jajka(...)posypania Przygotowanie: Do miski włóż masło, jajka, cukier, whisky, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli - wszystko wymieszaj na gładką masę (najlepiej za pomocą robota kuchennego). Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Na górę ułóż ćwiartki jabłek, wcześniej nacięte (jednak uważaj, aby ich nie przeciąć do końca). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 180C
Niezły MłynekEkstra szybkie ale i eleganckie ciasteczka na każdą okazję. Proponuję przełożyć je masą niedługo przed podaniem aby ciasto było kruche i delikatne. Składniki: 1 gotowy blat ciasta francuskiego szklanka malin 150 g serka mascarpone ok.2 łyżki cukru pudru oraz do posypania Z ciasta wykrawamy szklanką kółka i pieczemy w 200 st.C ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Maliny miażdżymy(...)widelcem i łączymy z serkiem mascarpone.Dodajemy cukier puder. Zimne kółeczka z ciasta przekrawamy wzdłuż na pół.Nakładamy masę i przykrywamy .Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Przepisy mojej mamyPółkruche ciasto migdałowe z musem rabarbarowym posypane migdałami. Polecam. Ciasto: mąka 220 g + zmielone migdały 30 g margaryna 125 g cukier 55 g 1/2 jajka ( lub 1 mniejsze ) śmietana 18 % 2-3 łyżki ( lub 3-4 łyżki przy 1 jajku ) Proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier waniliowy 1/2 łyżeczki szczypta soli Mus rabarbarowy : rabarbar 1 kg cukier 80 g Posypka(...)wysmarowana tłuszczem i posypana bułką. Rabarbar opłukać ,obrać i pokroić w 1-1,5 cm paski. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia około 5-8 minut. Przestudzić. Ciasto. Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto i równomiernie rozłożyć w formie. Na ciasto wyłożyć mus rabarbarowy i posypać posiekanymi migdałami. Piec w 190 C przez około 60 minut
Smaczne mojeDzisiaj polecam francuskie z szynką na patyku. składniki: ciasto francuskie dobrej jakości szynka lub boczek pokrojony w cienkie plasterki roztrzepane jajko wykałaczki wykonanie: ciasto francuskie pociąć na paski 1.5-2 cm, na to położyć cieniutki plasterek szynki, następnie przykryć drugim paskiem ciasta francuskiego. Przygotowane paski nabijamy na wykałaczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy aż ciasto się zarumieni w temperaturze
Pomysłowa kuchniaDziś coś dla wielbicieli ciast czekoladowych 😍 zapewniam, że będziecie zachwyceni. Puszyste, delikatne, rozpływa się w ustach , mówię Wam niebo w buzi. Ciasto robiłam już parę razy, za każdym razem zachwyca i rozchodzi się w tempie ekspresowym. Często piekę go w formie tortu na większe okazję. Tym razem dla mojego męża z okazji urodzin 😍 uwielbia wszystko co czekoladowe 💓💗😍🥰 Biszkopt(...)Czekoladę roztopić z mlekiem. Śmietanę ubić z cukrem , dodać serek mascarpone. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać czekoladę , drugą pozostawić białą. Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne - masa biała- masa czekoladowa - ciasto ciemne - polewa
Niespełnione zdolności kulinarneKruche ciasto serowo – kokosowe to pyszne ciasto i proste do zrobienia. Nie jest wymagające jak tradycyjny sernik, wystarczy zagnieść, wymieszać i upiec bez szczególnego zachowania ostrożności 😉 W domu to ciasto posmakowało bardzo. Nie spodziewałam się takiego odzewu kiedy po raz pierwszy je piekłam. Ciacho na każdą okazję. Ustroi pięknie również stoły świąteczne czy [...] Artykuł Kruche ciasto serowo-kokosowe pochodzi
Pieprzyć z Fantazjążeby jajka zbielały i stały się puszyste. Następnie przesiewam mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i szczyptą soli do jajek, i delikatnie mieszam szpatułką, tak żeby składniki się połączyły – ciasto jest gotowe. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję masłem i posypuję delikatnie cukrem. Następnie rozkładam na papierze równo jabłka i polewam ciastem. Górę ciasta wyrównuję i piekę. Pieczenie: Blachę(...)półkę i piekę około 20 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła (długość pieczenia zależy od piekarnika). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, górę oprószam cukrem pudrem, zdejmuję z blachy na deseczkę (można na ściereczkę) i nakrywam górę drugiem papierem (można położyć ściereczkę). Odwracam i zdejmuję papier
Uwaga Babcia Gotujeponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne, długo(...)piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 25 (mniejsze) – 35 minut (większe muffiny), aż muffiny wyrosną i będą zrumienione, a wpity w nie patyczek nie będzie nosił śladów surowego ciasta (ciasto tuż po upieczeniu jest dość wilgotne, więc patyczek wbity w gotowe muffiny może nie być całkowicie suchy – mogą być na nim fragmenty wilgotnego ciasta, ale nie wyraźnie surowego
Even Better FoodCzekolada i maliny… Och, cóż za szkoda, że moich pomruków zadowolenia nie mogę przełożyć na pisemną formę, oddającą doznania smakowe, jakie duet ten dostarcza. Za sprawą wilgotnego, mocno kakaowego ciasta, ze skąpanymi słodkimi malinami oraz kawałkami czekolady te doznania są wszak po wielokroć silniejsze. A kiedy owe ciasto jest w dodatku umiarkowanie słodkie, przygotowane na bazie pełnoziarnistej mąki owsianej („kleista(...)natura mąki nadaje ciastu charakterystyczną konsystencję, ale też świetnie nadaje się do wypieków wegańskich), bez dodatku jajek, laktozy czy białego cukru, to może być pałaszowane bez zbędnych wyrzutów sumienia. Jakby tego było mało, przygotowanie wypieku jest banalnie proste – to jedynie zmieszanie „mokrego” z „suchym”. Składniki na formę 22 x 22 cm: 250 g mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku, bezglutenowego
Even Better FoodMożna go przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i upiec dopiero jak będą goście. Ja wykorzystałam mozzarellę, ale myślę, że ser żółty również się nada. SKŁADNIKI 2 duże opakowania ciasta francuskiego 21 parówek 1 kulka mozzarelli w zalewie 200 g koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Formę tortową o średnicy 22 cm wyłożyć papierem(...)pieczenia podwijając boki poza formę. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym, posypać ziołami prowansalskimi, oregano i rozdrobnić niewielką ilość mozzarelli. Następnie ciasto przeciąć na pół pionowo tworząc dwa równe paski. Zaczynając od lewej strony położyć parówkę "na stojąco" na dolnym kawałku ciasta, zawinąć, odciąć nożem i przekroić na pół. Parówki układać w formie tortowej na stojąco rozcięciem
Passions hobbies lifepyszną, kruchą bezę z kremem „ z prądem”. A co, czasem trzeba : ) Beza to fajny sposób na efektowne ciacho , a także metoda na wykorzystanie białek ( pozostałych np. od kruchego ciasta). Ten tort oprócz wyraźnie alkoholowego akcentu ma także specjalny motyw w postaci kruchych czekoladowych chrupek. Pominęłam polewę ( często prowadzi do szybszego zawilgocenia bezy), a czekolada w tym wypadku musiała być : ) Polecam
Domowe ciastałyżce mąki cukru, zostawić na 20 minut. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko z olejem. Hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia , wyrównać(...)wierzch. Dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i rozsmarować na cieście, na to rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka. Składniki na kruszonkę ( kruszonka na oleju jest bardziej w smaku sypka, mniej twarda ) wyrobić palcami na i rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - ta drożdżówka
W Mojej Kuchni Lubięgórze, jakieś 3-4 minuty). Do jajek dodaję herbatę, mąkę, proszek do pieczenia i olej i mieszam widelcem. Na koniec dodaję majonez i delikatnie mieszam do połączenia składników. ¾ ciasta wykładam do tortownicy 18-20 cm, na ciasto wykładam powidła (lub dżem) i na powidła pozostałe ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut (do suchego
Słodki sentyment