Odwrócone ciasto to jeden z najprostszych przepisów na wypiek z owocami. Ciasto wychodzi pyszne, wilgotne a owoce pozostają maksymalnie soczyste. Dziś polecam wersję z rabarbarem, malinami i intensywną nutą pachnącej róży :) 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody łyżka płatków róży 2 łyżki liofilizowanych malin 130 g maślanki(...)pieczenia (użyłam formy o średnicy ok. 18 cm). Posypujemy cukrem, malinami i różą. W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą i powstałym ciastem zalewamy owoce. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Chwilę studzimy na kratce, po czym zdejmujemy boki formy i przekładamy ciasto na talerz “do góry dnem”. Delikatnie
Mienta blogspełniać, wymyśliłam sobie kokosową krówkę. Wyszła pyszna i okazało się, że nie tylko ja miałam na nią zachciankę, więc postanowiłam podzielić się i z Wami moim pomysłem. Kokosowa Krówka. Ciasto na zimno, bez pieczenia, na herbatnikach. Błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu. Doskonałe dla miłośników kokosu i krówek. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x36 cm ) Masa - 500ml śmietanki 36% - 4 łyżki(...)papier układam warstwę herbatników, na herbatnikach równomiernie rozprowadzam masę śmietanowo-kokosową, wierzch wyrównuję.Układam drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładam masę krówkową, wierzch wyrównuję i posypuję kokosem. Gotowe ciasto przekładam do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka przepisów na ciasta z kokosem ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam : Styropian. Ciasto kokosowe udające
Kuchnia z widokiem na ogródwysokiej miski lub misy miksera. Dodaj drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Następnie dolej mleko i jajka a na końcu schłodzone nieco masło. Wyrabiaj dłońmi lub mikserem (z końcówką do ciasta drożdżowego) aż całość nie będzie gładka, miękka i elastyczna. Uformuj z ciasta kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i na koniec odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-2 godz(...)Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, podziel na 2 części. Jedną z części rozwałkuj na prostokąt grubości około 3 milimetrów. Posmaruj połową Nutelli. Jeśli chcesz ułatwić sobie ten proces, podgrzej ją wcześniej w mikrofalówce lub wstaw słoiczek do garnka z gorąca wodą. Dłuższy z boków prostokąta złóż do środka. Następnie przykryj go przeciwległym bokiem. Tak złożone ciasto pokrój na sześć równych części
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszne ciasto bez pieczenia , najlepsze po dwóch dniach . Niestety nie gwarantuje, że tyle wytrzyma . Moje zdjęcia nie są niestety rewelacyjne, ciasto było robione na święta a mnie rozłożyła choroba. Nie miałam siły ani motywacji na lepszą jakość 🙈😭 Dopiero wracam do świata żywych . Ciasto jest tak pyszne,że musiało tutaj trafić . Składniki: 1 duża paczka krakersów 2 duże paczki(...)przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na to nakładamy krówkę z puszki. Układamy krakersy i smarujemy je dżemem porzeczkowym. Schłodzoną kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru i wykładamy na ciasto. Na koniec posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Muszą być już ostudzone. Ciasto wstawiamy do lodówki
Niespełnione zdolności kulinarneubić składniki do białości z 3 minuty. Dodać do drożdży letnie mleko ze stopionym masłem, wsypać przesianą mąkę tortową z solą i mikserem spiralami połączyć składniki z 3 minuty, ciasto ma być nie za gęste, nakryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i nałożyć do trzech keksówek silikonowych (lub 1 forma(...)35x25 cm), na wierzch ciasta dodać połówki śliwek i maliny. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45 minut, w foremkach ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest bardzo łatwa, bardzo smaczna i jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębułeczek w zdrowszej wersji, nadzianych jabłkami. Bułki grahamki z pełnoziarnistej mąki pszennej, to wypiek bogaty w błonnik, bardziej i na dłużej sycący, mniej kaloryczny. Teraz póki kwitną forsycje, do ciasta możecie też sypnąć garść ich kwiatów Świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch kolacje. Bardzo lubią je dzieci. Bardzo dobrze się mrozi, więc od razu można upiec większą ilość. PRZEPIS(...)wbijamy do miski i ubijamy z solą aż będą puszyste. Następnie do jajek dodajemy mąkę, zaczyn, roztopione masło klarowane, wszystkie pozostałe składniki i kwiaty. Potem mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Następnie miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze
Dorota Smakujecukier, cukier wanilinowy, miękką palmę i mikserem utrzeć do białości - masa ma być grudkowata, do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 25x20 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, duże śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki, układać gęsto na cieście. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra(...)ół, ciasto piec około 55 minut, w formie wystudzić. Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą polać na śliwki, schować do lodówki - to ciasto jest bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne do upieczenia, jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSzybka i prosta w przygotowaniu pyszna babka marmurkowa! Przygotowanie tej babki nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Ciasto jest idealna dla osób, które chcą szybko i sprawnie uporać się ze świątecznymi wypiekami. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 30 cm x 10 cm) Składniki: 1 szklanka cukru ½ kostki masła ½ kostki margaryny 4 jajka(...)Cukier utrzeć z masłem i margaryną na puszystą masę (masło wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki). Następnie cały czas miksując dodać jajka oraz przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać trochę mleka. Blaszkę do pieczenia (forma 30 cm x 10 cm) wysmarować masłem, a na spód wyłożyć papier do pieczenia. Następnie przelać do blaszki
KuchniaWeDwoje.plDietetyczne ciasto bez cukru z dużą ilością bakalii oraz orzechów. Bardzo smaczne i zdrowe ciasto! Czas wykonania: 1 h – 1h 15 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 28 cm x 10 cm) Składniki: 2 banany 2 jabłka 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 100 g orzechów 2 jajka 150 g mąki (dowolna) 1 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)bakalie i ponownie przemieszać. W drugim naczyniu zmiksować jajka. Następnie jajka połączyć z startymi jabłkami oraz zgniecionymi bananami. Przelać mokre produkty do miski z suchymi i połączyć wszystkie składniki. Ciasto przełożyć do formy (forma 28 cm x 10 cm) i piec 45 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Do miski wsypać suche produkty 2. Wymieszać suche produkty
KuchniaWeDwoje.pladwokatu migdały, orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić. Gdy ciasto podwoi swą objętość przełożyć(...)posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy babkowej do 2/3 wysokości. Ciasto najlepiej ponownie odstawić, aby wyrosło. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 – 190 stopniach. Polewa: Utrzeć cukier puder z adwokatem na gęstą jednolitą masę. Wystudzoną babkę polać lukrem i udekorować orzechami. Białka można wykorzystać do zrobienia: Keks na białkach Ptasie mleczko Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plPyszne brownies czekoladowe z orzechami – Zapraszam na nowe brownies z orzechami. Mocno czekoladowe, słodkie, aromatyczne. Ciasto jest delikatne, przy krojeniu trochę się kruszy, nie jest zbite i gęste. Deser dla prawdziwych łasuchów. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Można podawać je z lodami. Przepis troszkę zmodyfikowany z książki „bake” Rachel Allen. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne brownies czekoladowe z orzechami Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70-80% 180g masła – pokrojonego na kawałki 25g kakao bez cukru 3 jajka 200g cukru (użyłam ciemnego brązowego, można użyć dowolnego, ale z ciemnym cukrem brownies ma karmelowy posmak) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mała CukierenkaBardzo delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach serniczek zachwyci niejednego smakosza dobrych ciast. Sernik upiekłam po raz pierwszy na święta i powiem, że wszyscy byli zachwyceni jego smakiem. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu :) Sernik wychodzi równiutki, jest przy tym niezwykle kremowy, po prosty doskonały! Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje :) Spód kruchy: 1 i 3/4 szkl mąki(...)waniliowego 3/4 szkl oleju 250 ml zimnego mleka 1,5 szkl mleka w proszku Polewa: 100g śmietanki 30% 100 g białej czekolady Spód: wszystkie składniki siekamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć i przygotować masę sernikową. Masa sernikowa
Smakołyki AsiCiasto już znane i przez moją rodzinę bardzo lubiane. Wilgotne, ładnie się kroi, smaczne i ładnie wygląda. Dla mnie to taki trochę promyk wiosny, która nie chce do nas przyjść w tym roku. Dosyć pracochłonne, ale co tam ... Składniki: (blacha 25x35) Ciasto(...)trochu cukier ciągle ubijając. Dodawać po jednym żółtku miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko przesiać do ubitej masy i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu ciast przekroić na dwa blaty. Można również biszkopt upiec dzień wcześniej wtedy lepiej się
talerz przyjemnościSernik z wolnowaru to pierwsze ciasto jakie zrobiłam w tym urządzeniu, chociaż nie jest zbytnio wizualnie udane. Dlaczego? Po pierwsze ciekawość, czy faktycznie się da, jaki wychodzi i czy warto robić inne ciasta. Wynik, da się oczywiście. Sam przepis jest banalnie prosty, pożyczony z grupy użytkowników wolnowaru na FB i dopasowany pod nasze potrzeby, jeśli chodzi żeby był bez cukru(...)trzymałam w stygnącym wolnowarze i za bardzo się wtedy jeszcze przypiekł. Ale jednocześnie przekonałam się, że w moim wolnowarze grzeje mocniej jedna ściana i stąd wręcz przypalenie tej części ciasta. Sernik nam smakował. A czy warto? Pewnie że tak. Ot takie szybkie ciasto bez uruchamiania piekarnika lub gdy go nie mamy, super dla uczących się dopiero trudnej sztuki pieczenia serników
Bernika - moj kulinarny pamietnikminut. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Całe jajka i żółtko ucieramy na puch z pozostałym cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn i resztę letniego mleka. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (w razie potrzeby podsypujemy odrobinę mąką). Gotowe ciasto formujemy w kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na 1.5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na ok 14-16 jednakowych kawałków. Każdy z nich formujemy w dłoniach na kształt krążka, na środek wykładamy łyżeczkę marmolady, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach), odstawiamy w ciepłe
Fascynacje Ani