Serniko-makowiec na pierniku 118Jest to przeróbka przepisu na ciasto Trzy smaki, które oprócz sera i maku miało jeszcze warstwę orzechową. Teraz dałam na spód warstwę piernikową, ale już bez orzechowej. Składniki Piernik: – 125 g miodu – 1/3 szklanki cukru – 65 g masła – 250 g mąki pszennej – 1 jajko – 1 płaska łyżeczka sody – 30 ml mleka(...)orzechy do posypania Wykonanie: Piernik – Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. – Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajko, mleko i wystudzoną masę. – Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 2 godziny i rozwałkować na prostokąt. – Wyłożyć blachę 28×40 cm papierem do pieczenia i położyć na dnie rozwałkowany piernik. – Wstawić do piekarnika
To co kocham
Ciasteczka regionalne 216Ciasteczka regionalne to bardzo smaczne kruche ciastka kakaowe, które swoim kształtem przypominają każdemu dobrze znane ciasteczka regionalne. Te były oblane czekoladą, ale stwierdziłam, zamiast robić polewy, dodałam kakao do ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te kruche ciasteczka smakują obłędnie i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Czas pieczenie również nie jest bardzo długi, więc proces przygotowania razem z pieczeniem nie jest bardzo(...)miksujemy ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy żółtka oraz śmietanę. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasteczka. Ciasteczka wykładamy ba blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Przepiski.pl
Babka budyniowa 108Share Pinterest Print Wspaniała babka budyniowa , idealna na Wielkanoc. Jest mięciutka, przepyszna i pięknie pachnie budyniem waniliowym. Obok innych wielkanocnych ciast na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 szklanka mąki 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g) 1 szklanka cukru 5 jajek 230 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Jajka(...)białości) . Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i szczyptę soli. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło, lekko przestudzić (może być ciepłe) i wlać do ciasta. Zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego (adsbygoogle
Oryginalny smak
Chleb na suchych drożdżach 645ciepłej wody 1 łyżeczka suszonych ziół Przygotowanie 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, cukier oraz sól. Suche składniki wymieszaj łyżką. 2. Następnie wlej wodę oraz olej. Wyrób ciasto za pomocą dłoni lub miksera. 3 Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. 4. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Przełóż do niej ciasto. Wierzch posyp
Alle Dobre!
Cantucci z żurawiną i pistacjami 95dodać skórkę z pomarańczy W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenie i sól. Przełożyć suche składniki do mokrych i zmiksować na małych obrotach. Masa będzie bardzo gęsta. Do ciasta dodać żurawinę i pistacje- zmieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto uformować w podłużny, lekko spłaszczony wałek na długość blachy. Warto przy tym lekko zmoczyć ręce, żeby ciasto się(...)kleiło. Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec ciasto przez 35 minut Wyciągnąć ciasto, odstawić na 15 minut do przestudzenia, przełożyć delikatnie na deskę do krojenia i pokroić w plasterki (grubość ok 1 cm). Ułożyć z powrotem na blasze do pieczenia. Piec kolejne 15-20 minut w 150 stopniach
Cooking for Emily
Czekoladowy fondant 104kwestia najwyżej dwóch prób:) Fondanty można upiec w specjalnych kokilkach albo formie na muffiny (choć trudniej jest z niej wyjmować je pojedynczo). Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta: Brownie z bakaliami Lava cake, czyli czekoladowy fondant Bajaderki w czekoladzie Ciasto cukiniowo-czekoladowe Tort czekoladowo-miętowy Fasolowe brownie Babka orzechowo-czekoladowa Bananowo-czekoladowe muffinki Orzechowo-kakaowe muffinki(...)dół). Czekoladę posiekać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, ostudzić, żeby była lekko ciepła. Dodać cukier, esencję, sól i jajko, wymieszać trzepaczką na jednolita masę. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli masa będzie za gęsta, dodać łyżkę mleka. Foremki wysmarować masłem i oprószyć kakao. Wyłożyć w nie ciasto zostawiając ok 0,5cm od góry
Obiad gotowy
Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami 112Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami Czekoladowe ciasto z kremem i pistacjami to pomysł na szybkie i proste do przygotowania ciasto. Wystarczy ubić jajka z cukrem, dodać wszystkie składniki i wymieszać. A po upieczeniu posmarować kremem z mascarpone. Zrobienie kremu też nie wymaga wiele zachodu, wystarczy ubić wszystkie składniki. Natomiast jest tu jeden element zaskoczenia, czyli majonez(...)jest żadna omyłka, do ciasta dodajemy majonez. W ten sposób zastępujemy część oleju, a dzięki temu dodatkowi ciasto jest wilgotne i delikatne. Jeśli nie masz pistacji możesz dodać inne ulubione orzechy lub ewentualnie migdały. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatity
Sernikobrownie o smaku tiramisu 187Sernikobrownie jest już samo w sobie ciastem przepysznym. Brownie z faktu, że jest ciastem mokry i ciężkim i do tego na maksa czekoladowym. A w połączeniu z warstwą serową daję kombi prawie idealne. Prawie bo ostateczny wynik zawsze robią dodatki. W tym przypadku w jednej i drugiej masie jest kawa. Uwielbiam sernikobrownie z owocami, tak jak np. sernikobrownie z malinami(...)Następnie całą masę serową. Na wierzch resztę ciemniej. Polecam wykładać ją małą łyżeczką ponieważ jest dość gęsta. Można wymieszać warstwy wykałaczką tworząc „esy-floresy” lub pozostawić warstwy ciasta. Pieczemy 40-45 min w 170 stopniach. Sernikobrownie Genialne ciasto czekoladowe Sernikobrownie o smaku tiramisu Sernik i ciasto czekoladowe Sernikobrownie najlepsze Smacznego!!! Justyna Artykuł Sernikobrownie o smaku tiramisu pochodzi
Relaxtime
Pączki bezglutenowe 105przesiewamy pozostałą część mieszanki bezglutenowej, dodajemy cukier, jajka i żółtko, szczyptę soli, wódkę i gotowany rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy i jak składniki się połączą dodajemy roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy przy pomocy haka, albo dłońmi. Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym około 12 minut, rękami około 20. Będzie dość lepkie, dlatego polecam użyć miksera, albo robota. Po wyrobieniu odstawiamy(...)ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Następnie z ciasta odrywamy kawałki ważące około 65-70g robimy z nich w ręku płaskie placuszki, na środek kładziemy łyżeczkę marmolady i zawijamy, tworząc kulkę. Ciasto jest dość klejące, więc warto mieć pod ręką mąkę do podsypywania dłoni. Starajcie się nie wklepywać mąki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze ciasto drożdżowe 211Pyszne, miękkie ciasto drożdżowe, które bardzo fajnie wyrosło. Idealna kruszonka jako dopełnienie całości. Smakuje samo podane z kakao czy kawą lub posmarowane dżemem. Składniki: na blachę ok 25 x30 cm 750 g mąki + do podsypania, 120 g masła, ok 200 ml ciepłego mleka, 4 jajka, 120 g cukru, 60 g świeżych droższy, szczypta soli kruszonka: 50 g zimnego masła(...)około 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy oraz roztopione masło, mieszamy, pod koniec dodajemy ciepłe mleko. Mieszamy za pomocą łyżki - ciasto będzie dość luźne. Ostawiamy w ciepłe miejsce - przykrywając ściereczką na godzinę do półtorej. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią ;) Podsypujemy mąką i przez chwilę ugniatamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia
Lena Gotuje
Zdrowe pieczone churros. 199cukier kokosowy. Delikatnie podgrzewaj do momentu aż olej się rozpuści. Wsyp mąkę – pamiętaj, że musi być ona przesiana, aby nie powstały grudki, mieszaj szpatułką do momentu, aż powstanie ciasto. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut aby ostygło. Następnie przełóż ciasto do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Blachę wyłóż papierem do pieczenie i wyciśnij ciasto na długie paski, użyj(...)nożyczek aby odciąć ciasto. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz churros przez 20-30 minut, aż będą zarumienione i chrupiące. W międzyczasie przygotuj posypkę. Połącz erytrytol i cynamon w miseczce. Gdy churros się upiecze obtocz je w cynamonowej posypce. Ten prosty przepis jest zdumiewająco łatwy do zrobienia i tworzy naprawdę wspaniałe churros, które są gorące, chrupiące i jednocześnie miękkie
Zdrowy Styl Joanny
Ciasto marchewkowe z lukrem 104Przepisów na ciastko marchewkowe jest wiele. Moja ulubiona wersja to ciasto z mrożonej marchewki. Jest idealnie puszyste i wilgotne oraz łatwe do przygotowania. Długo też zachowuje świeżość. Ciasto marchewkowe z lukrem - przepis na 16 porcji Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: opakowanie mrożonych mini marchewek (ewentualnie możesz zastąpić je mrożoną kostką z marchewki), 300g ksylitolu, 400g mąki owsianej, 200ml oleju(...)czym wymieszaj. 5. Mąkę owsianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 6. Suche składniki wsypuj stopniowo do masy marchewkowej jednocześnie miksując. 7. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 50 minut. 8. Wyciśnij sok z cytryny. 9. W młynku do kawy zmiel ksylitol (nie używaj tego samego młynka
Z notatnika dietetyka
Ciasto twarogowe / sernik pod kruszonką 134Dobrze wiecie, że serniki kocham miłością bezgraniczną. Dziś przygotowałam dla Was przepyszny, ale zarazem inny niż tradycyjne sernik na kruchym cieście. Jest fantastyczny, choć wygląda bardzo niepozornie! Kruche ciasto, a właściwie kruszonka przykryte bardzo prostą masą serową i ponownie obsypane dużą ilością kruszonki – takie proste połączenie, które tworzy fantastyczną całość. Ciacho idealne do kawki! W tym wypadku prostota się(...)pieczenia raz jajko. W dalszym ciągu tworzymy w palcach kruszonkę. Dzielimy na 2 części, jedną wysypujemy do foremki, delikatnie ugniatamy. Ser biały ucieramy z cukrem i jajkiem, wylewamy na ciasto. Posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180C. Smacznego! The post Ciasto twarogowe / sernik pod kruszonką first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodko
Racucho-pączki 102cukier i jajka i szczyptę soli miksuję na puszystą masę. Mąkę wsypuję do miski, dodaję rozkruszone drożdże, ubitą masę i twaróg. Całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji (można mikserem). Ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obieram i kroję w małą kosteczkę. Dodaję do wyrośniętego ciasta, mieszam i teraz formuję racucho-pączki. W tym celu ręce(...)smaruję olejem, nabieram łyżką ciasto i „kulam” pączka. Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut (u mnie wyrastały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką). Po tym czasie rozgrzewam w rondelku olej (ilość oleju jak na pączki, czyli około 6-7 cm w garnku) i smażę raucho-pączki. Olej nie może być zbyt gorący, żeby pączki dały radę
Słodki sentyment