pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką... 88zostawić na 20 minut na blacie kuchennym bez przeciągów. Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę mąki, cukru, startą skórkę z wyparzonej cytryny, resztę mleka letniego, stopioną palmę, wbić jajka i ciasto dobrze wyrobić do puszczania pęcherzyków powietrza. Miskę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę na blacie kuchennym. Forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte łyżką(...)parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, obrane jabłka ze skórki pokroić na grubsze kawałki i powciskać w ciasto. Z podanych składników mikserem zrobić sypką kruszonkę i rozsypać ją na jabłkach. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra-dół do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za gęsty lukier i polać nim kruszonkę, zostawić do wystudzenia ciasta
W Mojej Kuchni Lubię
ciasteczka amoniaczki 97amoniaku dodatkowo: białko cukier do posypania ciasteczek wykonanie: Amoniak dokładnie mieszamy w śmietanie. Jajka mieszamy z cukrem oraz masłem i wlewamy do mąki. Dodajemy śmietanę z amoniakiem i zagniatamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzenia
Sernik z borówkami 113Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady to prosty i szybki pomysł na przepyszne ciasto. Doskonale sprawdzi się na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z tego przepisu jest bardzo lekki, puszysty i delikatny. Dodatek owoców przełamuje słodki smak deseru oraz nadaje ciastu lekkiego i odświeżającego charakteru. Jeśli uwielbiacie serniki, to koniecznie zróbcie ten pyszny kremowy i aksamitny sernik(...)podpiec przez 10 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i krótko zmiksować tylko do połączenia. Masę przelać na przestudzony spód. Na wierzchu poukładać borówki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 155 stopni i piec jeszcze 35 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik studzić
Przepiski.pl
sernik jagodowy vel borówkowy 86masła, roztopionego 1 łyżka kakao wykonanie: Herbatniki kruszymy jak najdrobniej. Do rozkruszonych herbatników dodajemy kakao oraz roztopione masło i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wykładamy dno foremki (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki ma masę serową: 750 g sera białego, półtłustego 50 ml śmietanki 30 % 220 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią
Domowy Smak Jedzenia
Sernik rabarbarowy 109śmietankę i dodaję do niej serki homogenizowane i wystygniętą galaretkę. Całość dokładnie mieszam lub delikatnie miksuję. Masę serową wykładam na spód ciasteczkowy i posypuję od razu prażonymi płatkami migdałów. Ciasto wstawiam do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Na koniec przygotowuję górę ciasta. Składniki na górną warstwę ciasta: 1 galaretka rabarbarowa 350 ml wody 250 g rabarbaru Przygotowanie: Galaretkę rozrabiam
Słodki sentyment
Ekspresowe bułeczki bez drożdży 96łyżeczka soli Dodatkowo jajko do posmarowania sezam Przygotowanie 1. Do miski przełożyć suche składniki (mąkę, cukier, sól i sodę). Wymieszać do połączenia. 2. Następnie dodać jogurt i wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. 3. Gdy ciasto będzie już odpowiednio elastyczne, odrywać kawałki ciasta i uformować z nich bułeczki. 4. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia
Alle Dobre!
Tiramisu 126wymiarach około 15cm na 22cm. Ja przygotowuje swoje tiramisu w szklanej formie, ale można zrobić je także w metalowej – wtedy wykładamy spód i boki papierem do pieczenia, aby ciasto nie przeszło smakiem metalu. Do miski wlewamy dobrze schodzoną śmietankę i zaczynamy ubijać, na początku na niskich obrotach, a potem zwiększamy obroty miksera. Gdy śmietanka jest częściowo ubita, ale jeszcze(...)bardzo sztywna, dodajemy serek mascarpone oraz łyżeczkę cukru pudru, jeśli używamy – miksujemy wszystko razem, ale już na niskich obrotach miksera. Odstawiamy i przygotowujemy spód do ciasta. Do głębokiego talerza wlewamy wystudzone espresso, amaretto i mieszamy. W ponczu moczymy pierwszą porcję biszkoptów – pojedynczo, szybko nasączamy biszkopty – mają być jedynie mokre z obu stron, a nie przesiąknięte na wylot
Smaczna Strona
Ciasto biszkoptowe borówkowe lato 93Ciasto wpadło mi w oko na Instagramie i postanowiłam od razu go zrobić. Zaczął się już w pełni sezon na borówkę amerykańską, którą wykorzystałam do tego ciasta. Można również użyć jagód leśnych. A ciasto typowo letnie, z sezonowymi owocami i niebieską galaretką, która tutaj kojarzy mi się z błękitem nieba i wody w wakacje. Składniki: Biszkopt (20x34cm(...)Jeden z biszkoptów nasączyć mocnym naparem z herbaty. Wyłożyć połowę masy. Przyłożyć biszkoptem, nasączyć i dać kolejną warstwę masy. Wyrównać, a na wierzchu masy wyłożyć pozostałe borówki. Wstawić ciasto do lodówki. 4. Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wyłożyć na wierzch ciasta i całość schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Źródło, z moimi
Kuchnia domowa Ani
Ciasto Czekoladowo Migdałowe Z Borówkami 103tylko się ochłodziło, zabrałam się za pieczenie, najpierw była to nasza ulubiona zapiekanka ziemniaczana, następnie rogale śniadaniowe, a na sam koniec to oto ciasto, wyszło pyszne, także dziele się z nim z Wami ;) Składniki na blaszkę 20 x 20 cm ciasto: 1 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka o poj. 200 ml) 50 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej(...)innego gęstego dżemu 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jogurtowa: 1 mały jogurt naturalny 200 ml 200 ml wody 1 galaretka porzeczkowa 150 g borówek 1. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w 170 stop przez około 40-45 minut. Upieczone
Gotowanie...to proste !
Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa 135cukru (4 łyżki) Dodatkowo: białko jajka do posmarowania Przygotowanie Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, jajka, cukier, ciepłe mleko (ale nie gorące) i drożdże. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy przez kilka minut. Można to również zrobić za pomocą robota z hakiem. Ciasto powinno być bardzo miękkie, lepkie, trochę lejące się. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy(...)godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie można przygotować nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem i żółtkiem. Następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby przestało lepić się do dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu
e-PrzepisyKulinarne
Wyjątkowo czekoladowe ciastka brownie 107cukier ucieram, a następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem i ponownie miksuję. Do masy dodaję mąkę, proszek do pieczenia, orzeszki i czekoladowe kropelki i całość mieszam łopatką. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na 40 minut. Kiedy ciasto jest schłodzone, wykładam po łyżce ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie dociskam. Między ciastkami zostawiam spory odstęp, ponieważ się „rozejdą
Słodki sentyment
Sernik na zimno jagodowy – sernik keto bez cukru i mąki 155ubijaj mikserem przez ok. 5 min W osobnym naczyniu ubij pozostałą śmietankę Połącz obie masy za pomocą szpatułki Rozsmaruj masę na zimnym spodzie Na górę rozłóż wystudzone jagody Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc Moje wskazówki i spostrzeżenia: Ciasto jest bardzo delikatne i na pewno nie nadaje się do postawienia na stół w czasie upałów. Jeśli miałoby spełniać(...)taką funkcję to należy do niego dodać żelatynę. Ciasto nie jest zbyt słodkie, poziom słodyczy należy dostosować wedle upodobania. Miód można też zastąpić innym słodzikiem lub cukrem
Słodki Blog
Porzeczkowe ptasie mleczko 102lubicie czarne porzeczki? Ja muszę przyznać, że uwielbiam skubać takie prosto z krzaczka, bardzo lubię też dżem porzeczkowy wykorzystywać w wypiekach bo genialnie przełamuje słodki smak i nadaje ciastom charakteru. W sezonie do wypieków częściej wykorzystuję czerwone, ale po hicie jakim jest przepis na kostkę porzeczkową z pianką na bazie świeżych porzeczek, postanowiłam wykombinować kolejne ciasto z tymi owocami(...)biszkoptów i jak w klasycznym ptasim mleczku polałam wszystko czekoladą. Cóż mogę napisać wyszło pysznie, owocowo i czekoladowo i nawet dzieciom smakowało mimo dość ostrego charakteru galaretki porzeczkowej. Ciasto czekoladowe: 200 g masła lub margaryny 125 ml mleka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka, temp. pokojowa 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mleko, margarynę
Cynamonowe szczęście
Babka na oleju Siostry Anastazji 93prosty, szybki wypiek z łatwo dostępnych, tanich składników, które zawsze mamy w domu. To idealny wypiek, jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy, a lubicie nieskomplikowane, domowe ciasta. Babka na oleju Siostry Anastazji udaje się za każdym razem - jest puszysta, mięciutka i delikatna, przypomina skrzyżowanie biszkoptu z tradycyjną babką. Naprawdę nie sposób jej zepsuć. Gotowe ciasto można obsypać cukrem(...)dodawać cukier i dokładnie miksować po każdym dodaniu. Dodać kolejno po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Do formy przelać około 3/4 ciasta, do reszty dodać kakao i szybko wymieszać. Ciasto ciemne wylać na ciasto jasne. Piec w 180 C około 40 minut. Gotową babkę obsypać cukrem pudrem lub oblać polewą. Lekko
Lekcje w kuchni
CIASTO ZEBRA Z MIKROFALÓWKI. W 5 MINUT 102Ciasto z mikrofali - brzmi trochę mało zachęcająco ... może dlatego też, chociaż przepis mam od dawna, nie mogłam się skusić na jego wykonanie 😉 Ale dziś w końcu pomyślałam, że jak nie zrobię, to nie będę wiedziała co to jest "za wynalazek" i jak smakuje 😎 No i zrobiłam. I powiem szczerze tak: nie sądziłam, że wogóle coś z tego wyjdzie(...)dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej kakao i aromat migdałowy. Mieszamy. Do miseczki (lub innego żaroodpornego niezbyt dużego naczynia) wlewamy na przemian: 2 łyżki ciasta jasnego, na to 2 łyżki ciemnego - aż do wykończenia ciasta. Miseczki przed wlaniem ciasta niczym nie smarujemy. Wstawiamy do mikrofalówki. Nastawiamy moc 700 W i czas: 5 minut
Walijskie Pichcenie