Sernik z kakaową kruszonką to bardzo smaczny wypiek, idealny na każdą okazję. To jedno z najlepszych ciast, jakie znam. Bardzo lubię serniki i pojawiają się one w naszym domu bardzo często. Sernik to bardzo proste, a zarazem eleganckie i wytworne ciasto, które można zaserwować na specjalną okazję, a także upiec na niedzielę do kawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)cukru 50 g masła 200 g twarogu półtłustego 40 g budyniu waniliowego – sam proszek 6 jaj Wykonanie Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto. Cukier ucieramy z masłem. Dodajemy ser z wiaderka, twaróg, proszek budyniowy, żółtka, miksujemy. Białka ubijamy. Białka dodajemy do masy i mieszamy delikatnie. Masę serową umieszczamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
Alle Dobre!strony . Wymieniłam jednak miąższ banana na cukinię (trzeba ją zetrzeć, a następnie solidnie odcisnąć z nadmiaru wody). A zamiast zaproponowanej tam mąki z manioku , użyłam mąki dyniowej , dzięki czemu ciasto zyskało bardziej intensywny zielony kolor. Podstawowym składnikiem są jednak peptydy kolagenowe , które znacznie podbijają udział białka. A oto szczegółowa lista składników użytych do jego przygotowania: Keto proteinowy chlebek cukiniowy Jajka(...)zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3 . I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie. Tłuszcz Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego . Ja postawiłam na olej kokosowy, ale z powodzeniem można go zastąpić równie bogatym w tłuszcze musem kokosowym, masłem słonecznikowym lub innym
Modern Cave GirlCiasto z morelami to dla mnie smak lata. Uwielbiam te sezonowe owoce, najlepsze w końcówce lata, dojrzałe i soczyste. W połączeniu z ucieranym, maślanym ciastem i polewą cynamonową tworzą w tym zestawieniu cudowne połączenie. Ciasto smakuje świetnie, z jednej strony proste i niewyszukane ale zachwyci wszystkich. Ciasto z morelami i cynamonową polewą Składniki: Polewa(...)masła 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka Ciasto: 90 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki cukru 2 jajka skórka z połowy cytryny 220 g mąki szczypta soli 160 g śmietany 30 g zmielonych migdałów 9 - 8 moreli ( ok ½ kg) Wykonanie: Przygotować polewę: Jajka roztrzepać w misce. W garnku rozgrzać masło, dodać
Smaczny zeszytSkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 1 rolka, mleko 3.2% 450 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, masło 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, truskawki 50 dag Daję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty do pieczenia , w 150 ml mleka wymieszać budyń, cukier Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać(...)zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów. Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą. Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie
W Mojej Kuchni Lubiędomowe jagodzianki z kruszonką. Proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste. U mnie cała blacha zniknęła zanim zdążyły dobrze przestygnąć :). Idealne na sezon. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram(...)dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość, przygotowanie ciasta : rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto
Blog kulinarny S9.PLPyszna przekąska z sezonową klasyką gatunku czyli zielonymi szparagami. W połączeniu z chrupiącym ciastem francuskim i szynką szwarcwaldzką są najlepszą opcją na leniwą, wiosenną kolację. Z zaledwie kilku składników można szybko wyczarować danie, które zachwyci niezapowiedzianych gości. Lista zakupów (na 3 porcje) 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 szparagów kilka pomidorków cherry parmezan, najlepiej w płatkach sól i pieprz łyżeczka oliwy(...)pierwszy: rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Odłamać twarde końcówki szparagów. Pomidorki cherry przekroić na pół. Warzywa skropić oliwą z oliwek oraz doprawić solą i pieprzem. Krok drugi : rozwinąć ciasto francuskie i podziel je na 6 części. Na każdym położyć plaster szynki szwarcwaldzkiej, dwa szparagi i kilka połówek pomidorków. Całość posypać parmezanem i zawinąć w ciasto francuskie pod kątem
Proste-przepisy.plpudru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość szatkujemy do uzyskania sypkiej masy (kawałki masła powinny być bardzo drobne). Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy pozostały cukier puder. Całość miksujemy jeszcze(...)około 3 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy dno foremki o wymiarach 25x35cm. Na cieście układamy połówki śliwek, skórką do dołu. Całość przykrywamy pianą z białek. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut
Qchnia po prostudrożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić(...)następnie podzielić na 8-9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki
Zrób to smaczniektoś z Was też jest wielkim fanem malin tak jak ja? Wszystko, co jest z malinami ubóstwiam! Tak samo jest z tym ciastem… gdyby nie silna wolna, pochłonęłabym je na raz :). Pewnie pamiętacie, jak opowiadałam Wam o tym, że byłam na samozbiorach malin? Zebrane przeze mnie maliny trafiły między innymi do tego ciasta. Ciasto jest wspaniałe – delikatne, lekkie(...)mleko miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy wystudzoną galaretkę i dalej miksujemy na wysokich obrotach, aż do wytworzenia pianki. Piankę wylewamy na spód z biszkopta, pojedynczo wrzucamy do masy maliny. Ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin, by zastygło. Smacznego! Artykuł Ciasto pianka z malinami na orkiszowym biszkopcie FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongzauważymy, że drożdże pracują, to wlewamy zaczyn do miski z mąką i dodajemy płynne masło. Wszystko razem mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. W mikserze planetarnym powinno zająć to nie więcej niż 10 minut. Ręcznie nieco dłużej. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, krótko wyrabiamy dłońmi i dzielimy na 4 równe części. Każdą z części lekko rozpłaszczamy i kroimy na 4 pasy, które następnie jeszcze rolujemy w dłoniach (jak ciasto na kopytka). Końce czterech pasków zlepiamy mocno i zaplatamy w chałkę*. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta. W zagłębienia w chałce wciskamy truskawki (jeśli
Analiza SmakuCiasto drożdżowe uwielbiam i przygotowuje je pod wieloma postaciami. Tym razem na wytrawnie z domowym pesto bazyliowym. Zapraszam. Składniki; 30 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 30 g masła ok pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać z miodem, nie gotować. Do miski przesiać mąkę(...)wgłębienie. Wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać sól, jajko i rozpuszczone zimne masło. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić na około 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie zrobić pesto. Składniki na pesto; 1 szklanka liści bazylii pół szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku
Radość kipiąca uśmiechem.modnym rozmiarze … mini. Odrobinę cierpliwości przy patelni i zamiast tradycyjnych pankejków możemy przygotować ich miniaturową wersję. Mini pankejki z truskawkami to smakowity deser lub śniadanie na słodko. Ciasto na placki możemy przygotować z wyprzedzeniem, nawet dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki. Wspaniałym dodatkiem do mini pankejków będą macerowane w miodzie i wodzie z kwiatów pomarańczy truskawki. Koniecznie(...)moździerzu pieprzem. Może to być czarny pieprz, kolorowy lub syczuański. Pieprz syczuański charakteryzuje się cytrynowym aromatem i efektem mrowienia na języku, więc będzie wyjątkowym dodatkiem do truskawek. Składniki CIASTO NA PLACKI (PANCAKES) 200 ml kefiru 2 jaja 150 -180 g mąki 1 łyżeczka cukru tłuszcz do smarowania patelni 1 łyżeczka proszku do pieczenia TRUSKAWKI 500 g truskawek 30 g miodu
Tajemnice SmakuFaworki z ciasta francuskiego czyli inaczej też zwane odchudzonymi faworkami . Do przygotowania dosłownie w 10 minut plus kilka minut pieczenia. Wiem, że nie dorównują smakiem tym tradycyjnym faworkom, jednak to świetna alternatywa na szybkie, pieczone ciastka . Wystarczy je zawinąć upiec, a potem tylko posypać cukrem pudrem. Doskonała przekąska do pracy, dla dziecka do szkoły czy na piknik(...)spacer rodzinny. Faworki z ciasta francuskiego - składniki na około 21 faworków: * 1 arkusz ciasta francuskiego * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Przy pomocy noża lub radełka ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 7 równych pasków. Następnie paski pociąć wzdłuż krótszego boku na 3 równe części. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie. Złapać za jeden koniec
Zrób to smacznieDziś mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto bez pieczenia, w sam raz na upalne dni. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające, można je przygotować z dowolnymi owocami, ale zdecydowanie najbardziej polecam wersje z wiśniami. Lekko kwaśne wiśnie i słodka galaretka idealnie do siebie pasują. Składniki (forma o wymiarach 21x21 cm): opakowanie herbatników kakaowych(...)warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Gdy galaretka przestygnie wrzucić mrożone wiśnie (wtedy galaretka bardzo szybko zacznie tężeć, więc trzeba ją od od razu wylać na wierzch ciasta). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą
Healthy food explorerznowu panuje "upał" także jest zakaz używania piekarnika, ale mam przepis który robiłam na tamtą niedzielę i myślę go powtórzyć i na ta niedziel żeby jeszcze wykorzystać ostatnie truskawki :) Ciasto robi się ekspresowo, a jest tak wilgotne i smaczne, że jeszcze wiele razy zagości w mojej słodkiej kuchni z różnymi dodatkami. Składniki na blaszkę 20 x 20 cm ciasto(...)waniliowego 250 ml mleka 1 i 1/2 łyżki cukru dodatkowo : kilkanaście truskawek cukier puder na górę 1. Budyń ugotować według przepisu i prawie całkowicie ostudzić. 2. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Budyń wykładamy kupkami w odstępach na ciasto, następnie na sam koniec wykładamy
Gotowanie...to proste !