Cześć , zapraszam Was dziś na pyszne, leciutkie i łatwe ciasto-puchowa krówka. Składa się z delikatnego, puszystego krówkowego biszkoptu, piankowej bitej śmietanki, masy kajmakowej i orzechów. Bardzo łatwe, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam gorąco :) Zapraszam też na film z jego przygotowaniem SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm* Używam szklanki 250ml BISZKOPT KRÓWKOWY -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej(...)żelatynę-miksujemy na najwyższych obrotach przez chwilę. Pierwszy spód delikatnie nasączamy ponczem, wykładamy śmietankę, przykrywamy drugim spodem, też go lekko nasączamy. Smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin. I gotowe :) Jak widzicie bardzo proste i pyszne ciasto :) Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto czekoladowe, ze śliwkami i polewą czekoladową z gorzkiej czekolady. Słodkie i wilgotne, łatwe w przygotowaniu i na każdą okazję. Składniki: 250 g mąki, 200 g masła, 5 jajek, 200 g jogurtu greckiego, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 25 g kakao, szczypta soli, 650 - 700 g śliwek (waga przed wypestkowaniem) 50 g gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki(...)mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól. Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając go stopniowo - miksujemy na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty, dodajemy stopniowo po jajku. Następnie też partiami suche składniki. Ciasto zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodajemy jogurt. Mieszamy do połączenia się składników. Blachę ok 25 x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki. Wstawiamy
Lena Gotujenadal miksujemy. Po raz kolejny do momentu połączenia składników. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie dosypujemy odrobinę mąki i wyrabiamy sprężyste ciasto. Najlepiej zwilżyć ręce wodą. Gdyby ciasto bardzo się lepiło dosypujemy mąki. Posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto do kształtu kwadratu lub prostokąta. Smarujemy ciasto masłem, powidłami i obficie posypujemy cynamonem(...)Zwijamy ciasto w rulon i tniemy nożem na 9 kawałków (około 3-4 cm). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze ślimaki w rzędach, po 3 sztuki w każdym. Ponownie przykrywamy foremkę ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 min do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 15-20 minut w 175 stopniach. Na wystudzone bułeczki polałam lukier do którego zużyłam 2 łyżki
RelaxtimeZdaje sobie sprawę, że ta szarlotka w konkursie miss szarlotkowych piękności nie zajmie miejsca na podium, natomiast jest poważną konkurentką dla wszelakich ciast z jabłkami jeśli chodzi o smak. Jej przygotowanie jest bardzo proste, składniki znajdą się w każdej kuchni. Nazywana jest sypaną, ponieważ składniki "ciasta" są mieszane i wysypywane warstwami na przemian ze startymi jabłkami. Najlepiej smakuje na ciepło(...)dużych oczkach. Dni naczynia ceramicznego (śr. 22cm) posmarować masłem. Można również upiec szarlotkę w zwykłej tortownicy, wtedy lepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do formy wysypać 1/4 suchego ciasta, wyłożyć 1/3 jabłek, oprószyć cynamonem, wyrównać. Warstwy powtórzyć jeszcze 2 razy, a na ostatnią warstwę jabłek wysypać resztę ciasta. Mleko zagotować. Ciasto równomiernie nakłuć nożem do samego dna, polać mlekiem
Obiad gotowyChlebek bananowy nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem, jest to bowiem wilgotne i słodkie ciasto bananowe . Chlebek bananowy to super pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie dość szybkie. Do przygotowania chlebka bananowego nie używamy miksera, wystarczy widelcem rozgnieść banany, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto bananowe pięknie wyrasta, pysznie pachnie i długo zachowuje(...)świeżość. Można je spokojnie przechowywać nawet 3-4 dni. U mnie najprostsza wersja ciasta bananowego , bez dodatków. Jeśli macie ochotę trochę poeksperymentować, proponuję dodać do chlebka garść orzechów i żurawinę lub inne ulubione bakalie. Każda wersja tego wypieku będzie równie pyszna. Zatem jeśli macie zalegające, dojrzałe banany, to już wiecie co można z nimi zrobić. Do dzieła! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemdużą wagę przywiązujemy do dekoracji cukierniczych. Producenci oferują coraz więcej oryginalnych propozycji, które świetnie się sprawdzą jako efektowne ozdoby na torcie. Jakie są najciekawsze pomysły na niebanalne udekorowanie ciasta? Przedstawiamy Ci 5 jadalnych ozdób, które mogą stanowić doskonałe wykończenie każdego wypieku. Jadalne złoto i srebro na wyjątkowe okazje Jadalne złoto i srebro to dekoracje, które świetnie będą się prezentować(...)srebrem i mieniące się złotą barwą ozdoby są jadalne i neutralne w smaku. Na stronie thecakes.pl znajdziesz złote i srebrne drobinki dekoracyjne oraz delikatne płatki do nakładania na powierzchnię ciasta. Ozdoby te będą doskonałym wykończeniem białych i ciemnoczekoladowych tortów, ale mogą również stanowić świetne dopełnienie kolorowych stylizacji. To idealna propozycja na świąteczne ciasta i okolicznościowe wypieki. Efektowne kwiaty jadalne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatka z dynią jak ta z pszenicą kamut nie tylko pysznie smakuje ale i cieszy oko. Jeśli chodzi o wypieki z dyni to na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo. Ciasto z dyni jest wilgotne i smaczne. Najczęściej piekę ciasto z dodatkiem dyniowego musu . Dyniowa babka marmurkowa , czy dyniowa tarta to proste wypieki z dodatkiem dyniowego musu. Dyniowe wypieki mają(...)składników. To warzywo świetnie pasuje z czekoladą lub kakao. Piekłam cynamonowe bułeczki z dynią , bułki na śniadanie , dyniowy sernik . Najbardziej jednak byłam pozytywnie zaskoczona połączeniem maku z dynią. Dwa ciasta w jednym jak makowiec i ciasto dyniowe, bo o nim mowa to ciekawe połączenie smakowe. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, ale, podkreślam, jest super smaczne. Uwielbiam makowiec! Ten przepis bardzo
codojedzeniaCiasto dyniowe to symbol jesiennych wypieków. I chociaż dynia to przede wszystkim kremowa zupa, przepyszne pestki i placki to wszyscy kochamy zajadać ciasta. A że zwyczaj wycinania strachów z dyni przyjął się u nas na dobre to farszu na ciasto będzie sporo. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki utartej dyni (może być puree) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody pół(...)dużych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem aż masa stanie się puszysta i jasno żółta. Dodajemy olej, mąkę, sodę, dynię i przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy gęste ciasto a wierzch posypujemy pokruszonymi orzeszkami. . Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca roztapiamy cukier w wodzie z cytryną i jeszcze gorącym lukrem polewamy wypiek
prawdziwe jedzenieCiasto dyniowe z serkiem śmietankowym To ciasto dyniowe, na które dziś podaję Ci przepis, to taki klasyk wśród klasyków. Ja piekę je z mniejszą ilością tłuszczu i dlatego dodaję do niego jogurt naturalny, zamiast większej ilości oleju. Jest wtedy bardziej puchate i delikatne, no i oczywiście mniej kaloryczne. Ciasto dyniowe możesz również upiec w innej wersji, wystarczy zmienić kilka składników(...)będzie → korzenne ciasto dyniowe z orzechami albo → dyniowy przekładaniec z kremem . Obydwa te ciacha smakują wybornie. Koniecznie musisz je upiec 💗. A ja tym razem zrobiłam ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym i z dodatkiem pestek z dyni. Powiem Ci, że to z pewnością pyszny słodki smak jesieni z królową dynią w roli głównej. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody GatityCiasto pijak klasyczny przepis jest tak pyszne, że trudno odmówić sobie kolejnego kawałka. Inspirującą nazwę zawdzięcza zawartości alkoholu w biszkoptach. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na paterze. Idealne ciasto na różnego rodzaju uroczystości. Ciasto tylko dla dorosłych. SKŁADNIKI NA CIASTO 1 szklanka suchego maku … The post Ciasto pijak klasyczny przepis appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawysię mogło wydawać, musimy jednak pamiętać o kilku zasadach. Robiąc drożdżówki z jabłkami i budyniem należy zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, ważne też jest, aby ciasto było dobrze wyrobione. Drożdżówki z jabłkami i budyniem są smaczne, puszyste, pachnące cynamonem, najlepiej smakują bezpośrednio po upieczeniu, ale można też je przechować zamknięte w pojemniku do następnego dnia(...)Wlać pozostałe mleko. Dodać wyrośnięty zaczyn. Ponownie wymieszać łyżką. Masło włożyć do kubka. Kubek wstawić na gaz i podgrzewać do roztopienia się masła. Zdjąć z ognia. Łyżkę wyjąć z ciasta i zacząć ręką wyrabiać ciasto dolewając letnie masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Miskę przykryć bawełnianą ścierką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Danka Pichcitylko dynie i jabłka, ale również orzechy włoskie, które w tym roku bardzo obrodziły dlatego dziś mam dla Was kolejny pomysł na to jak je pysznie wykorzystać w cieście. Klasyczne miodowe blaty przełożyłam masą grysikową, oraz prażonymi jabłkami, a na wierzch dałam masę kajmakową, którą obficie posypałam posiekanymi orzechami. Nie muszę chyba Wam pisać jak pysznie to wszystko wyszło(...)Ciasto: 250 g masła (może być również margaryna) 300 g płynnego miodu 1 kg mąki pszennej 4 jaja 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto
Cynamonowe szczęście