kolejne ciacho zrobione przez mamę ląduje w spisie przepisów! Tym razem przygotowała ciasto bez pieczenia, z dodatkiem serków homogenizowanych. Podłużne, nadziewane biszkopty z połączeniu z lekkim, kremowym serkiem tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie prze. Ciasto jest bez pieczenia , a jego zrobienie serio trwa ok. 5 minut! Spróbujcie! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: * śmietana 36% – 500 ml * serek homogenizowany waniliowy(...)kolejną porcją nadziewanych ciastek. Oblewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą ( możemy dodać odrobinę mleka do rozpuszczenia ). Chłodzimy przez noc w lodówce. Smacznego! Inspiracja pochodzi z bloga Obżarciuch. The post KOCIE JĘZYCZKI – CIASTO BEZ PIECZENIA Z NADZIEWANYMI BISZKOPTAMI – do zrobienia w 5 minut! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkomigdałowo czekoladowe. Nie oderwiecie się od niego. Wszelkie biszkopty na mące mogą się schować. Jest obłędne, chrupiące, rozpływa się w ustach :-) ciasto migdałowe: 4 jajka wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao płaskie 170 g migdałów mielonych 150 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1 łyżeczka żelatyny płaska 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki czekolady tartej ciasto: Do miski wbijam białka i ubijam na sztywno z solą. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka, ekstrakt waniliowy
wesoła kuchniaNajbardziej lubię takie przepisy, które są multizadaniowe. To znaczy, że mogę je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Proste ciasto gruszkowe takie właśnie jest. Sprawdzi się jako deser, podwieczorek, śniadanie, albo przekąska dla malucha zapakowana w pojemnik na wynos. Nie jest bardzo słodkie, bo słodzone tylko świeżymi gruszkami. Nam jednak taka słodycz w zupełności wystarcza. Jestem przekonana, że każdy, kto zrezygnował(...)proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Później dorzucamy także obrane i starte na dużych oczkach gruszki. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 45 minut. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA: około 106kcal Białko
Natka PietruszkiParówki w bułce preclowej to świetna alternatywa dla parówek w cieście francuskim. Ich przygotowanie zajmuje co prawda nieco więcej czasu, ale wychodzą delikatniejsze. Mój mąż nie mógł się ich nachwalić, aż wreszcie zaznaczył, że fajnie, jakbym zrobiła je znowu. Dla mnie to jasny komunikat, że mu smakowały. Mnie zresztą też. Jednego dnia podałam je z ketchupem, drugiego dnia z barszczykiem(...)Mnie osobiście bardziej smakowały na zimno. Przepis z bloga polska zupa. Ciasto: 450 g mąki pszennej (u mnie typ 550) 250 ml ciepłej wody 75 g roztopionego masła 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 12 parówek 2 łyżki sody około 30 g roztopionego masła Drożdże kruszymy do garnuszka. Dodajemy cukier oraz ciepłą wodę, mieszamy. Mąkę przesiewamy
Smaki Na TalerzuSernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami - ciasto na święta i na weekend do kawy. Składniki: ciasto kakaowe: 2 i pół szklanki mąki, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła, 2 jajka, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru, op. cukru wanilinowego masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 2 budynie waniliowe, op. cukru ze skórką cytrynową, 4 jajka(...)kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrami oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Łączymy składniki jak na kruszonkę, dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielmy na dwie części. Jedną wykładamy kawałek po kawałku dno dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część, możemy
Lena GotujeSłodziutkie, kruche ciasto z orzeźwiającym nadzieniem ze słodkiej pomarańczy i kwaśnej cytryny, bardzo udany duet, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej! Bardzo łatwa do przygotowania-wystarczy upiec kruchą bazę i wylać nadzienie, poczekać aż stężeje. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Idealna propozycja na słodki wiosenny podwieczorek. Tarta o śr 24/26 cm Ciasto kruche(...)dodać pokrojone na kawałki masło, oraz żółtka . Całość dobrze zagnieść. Schłodzić 15 minut w lodówce. Rozwałkować na okrąg wielkości formy do tarty, wyłożyć blaszkę –spód i boki. Na ciasto wyłożyć papier pergaminowy, wysypać suchą fasolę lub ceramiczne kuleczki do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut. Po tym czasie obciążenie z pergaminem usunąć i jeszcze piec
Wanilia i Kardamonnadmiar stresu...ale jakaś niemoc twórcza i niechęć siedzi mi nad głową. Pozwoliłam sobie więc na dwa dni totalnego nicnierobienia i wraz z rozluźnieniem i wyhamowaniem przyła ochota na ciasto, które będzie równie pyszne, co niespieszne i przytulne :) Tak powstał mięciutki i bardzo puszysty chlebek bananowy z czekoladowymi piegami, którym pedzę się z Wami podzielić, bo jest absolutnie przepyszny(...)przy każdym kęsie, rozpływając się na podniebieniu. Taki chlebek można też zjeść na śniadanie lub podwieczorek z masłem orzechowym i dżemem - wspaniałe połączenie odkryte pewnego poranka. Do tego całe ciasto zrobicie przy pomocy jednej miski i widelca! Proste, całkiem szybkie i absolutnie przepyszne ♥ W końcu nie od dziś wiadomo, że banan kocha się w czekoladzie. I chociaż nie jestem fanką
Kuchnia w Słońcu Skąpanazrobiłam to ciasto jako ciasto bez pieczenia ale zawsze można piec na spód biszkopt nna blaszkę 24 na 24. spód ciasta krakersy 1 paczka ,wykładamy krakersy smarujemy powidłami i nakładamy znów krakersy. Następna warstwa na ciasto to potrzebna 1 butelka Kubusia pomarańczowy i 3 opakowania budyniu waniliowego . Sok część wlewamy do garnka a drugą część zostawiamy żeby rozmieszać(...)wedle przepisu jak galaretka tężeje wlewamy do śmietany ,mieszamy łyżką, śmietany ma być 500ml . Kolejna czynność to nakładamy dowolne owoce ,ja miałam banany i zalewamy galaretką dowolny kolor i ciasto gotowe
Moje WyrobyCudowna domowa pizza. Uwielbiamy ją. Znika niesamowicie szybko. Ten przepis na pizzę zachwyci nawet najbardziej wymagających. Składniki na ciasto: 7 g drożdży instant 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Do miski wsypujemy drożdże, dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie mieszamy(...)odstawiamy na ok. 10 minut by drożdże urosły. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i bazylię. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Sos pomidorowy: W dużym kubku umieszczam 4 pomidorki suszone z ziołami takie z oliwy (ze słoiczka), dodaję passatę pomidorową lub 1/2 puszki pomidorów pokrojonych, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, 4 listki świeżej bazylii
MojaQchnia.plwieloma obostrzeniami z powodu uczuleń Dlatego powstał tort z kremem ryżowym ( vege ) z dodatkiem dżemu wiśniowego i owoców. Prosty i smaczny, a do tego cieszył małą Solenizantkę Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki (użyłam pszennej tortowej) 1 szklanka cukru 1 szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wódki ¾ szklanki oleju 1 ¾ szklanki wody Uwaga(...)Wszystkie składniki umieszczam w misce, mieszam tylko do połączenia składników, przekładam do tortownicy o średnicy 18-19 cm i wstawiam do piekarnika na 50-55 minut do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować krem. Składniki na krem: 3 torebki ryżu jaśminowego (300g) 400 g KASI dla wegan, masła roślinnego lub Palmy 5-6 łyżek cukru
Słodki sentymentSposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 22 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Przygotować ciasto na kruchy spód: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i posiekać składniki. Dodać żółtka i zagnieść (krótko!) ciasto. Uformować(...)niego gładką kulę. 3. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie formy, odłożyć kawałek ciasta i uformować z niego wałeczki. 4. Plasterki ciasta na spodzie formy połączyć palcami na równy placek. Dookoła przykleić wałeczki i ugnieść widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor. 5. W czasie podpiekania spodu przygotować bezę migdałowo
W mojej kuchniMoja propozycja deseru na świąteczny stół to ciasto korzenne z orzechami laskowymi kremem waniliowym, udekorowane wedle Waszej fantazji. Życzę Wam wszystkim słonecznych i prawdziwie wiosennych Świąt Wielkanocnych! Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1h 15 Pieczenie: 50 min Proporcje dla 10 osób: ● 300 g mąki T 55 lub 45 ● 200 g mielonych orzechów laskowych ● 100 g drobnego cukru ● 80 g skrobi(...)cukru wanilinowego ● 1 laska wanilii ● 1 litr mleka ● 140 g masła + do formy ● 30 cl śmietany kremówki (minimum 30 %) Akcesoria: tortownica o średnicy 26 cm szpryca do dekoracji ciast lub rękaw cukierniczy Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W rondlu roztop masło na małym ogniu, odstaw. W misce wymieszaj przesianą mąkę, mielone orzechy laskowe, 60 g cukru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCzarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania". Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko (białko idzie do masy budyniowej) 100 g margaryny (można zastąpić masłem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 szklanki mleka 150 g masła 4 jajka 3 białka (1 z ciasta kruchego i 2 z masy serowej) W 1 szklance mleka mieszamy 2 budynie, cukier i cukier waniliowy, a pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy wymieszane budynie
Trzeci talerzrazem mam dla Was przepis na ulubione ciacho moich dzieci. No dobra, ja też je uwielbiam! Marchewkowe z mascarpone to ciasto, które chyba nigdy nam się nie znudzi. Dzieci chętnie biorą udział w jego przygotowaniu, a to dodatkowa zaleta tej pyszności. My robimy je w foremce do zapiekania ale myślę, że ilość składników będzie także odpowiednia do mniejszej tortownicy(...)cieście nie ma żadnych słodzików i rafinowanego cukru. Za słodycz odpowiedzialne są tylko marchewki, jabłko i rodzynki. W sam dla najmłodszych Serdecznie polecam Składniki (foremka 23x15cm; 8 porcji): 4 małe marchewki, 1 duże jabłko, 2 duże jajka, 150g jogurtu naturalnego, 4 łyżki oleju kokosowego, rodzynki niesiarkowane, garść, płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego, szczypta sproszkowanej wanilii, ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ½ szklanki mąki
Natka Pietruszkiłyżki kwaśnej śmietany słoik kwaśnego dżemu puszka masy kajmakowej do ozdobienia: orzechy, rodzynki lub inne bakalie Przygotowanie: Z masła, mąki i śmietany zagniatamy szybko ciasto (śmietana i masło w temperaturze pokojowej). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby się porządnie schłodziło(...)czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek, aby wyłożyć brytfankę o wymiarach (25/39cm). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowany placek przekładamy do brytfanki, odcinamy nadmiar ciasta, z którego robimy cienkie wałeczki i obkładamy brzegi foremki. Na ciasto wykładamy cienką warstwę dżemu. Tak przygotowany spód mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra
Dieta Rozdzielna i Zdrowie