ciasto - 164325 przepisów (strona:2765/10955)

Tartaletki z kremem lemon curd 82

mąki 2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego masła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut. Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki na tartaletki smaruję olejem i wyklejam je ciastem. Foremki z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Słodki sentyment
Piernik świąteczny 97

święta w domu mojej Mamy. Jest doskonały, więc przejęłam recepturę i z przyjemnością się z Wami dzielę. Piernik jest wilgotny, pachnący i prosty. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 200 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 3 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2,5 łyżeczki proszku(...)przestygnięcia. Jajka miksuję z mlekiem i dodaję do ostudzonej masy miodowej. Całość miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przekładam do keksówki (ok. 35cm x 11 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 45-50 minut do suchego patyczka. Wyciągam piernika z pieca i odstawiam do wystygnięcia

Słodki sentyment
Racucho-pączki 82

cukier i jajka i szczyptę soli miksuję na puszystą masę. Mąkę wsypuję do miski, dodaję rozkruszone drożdże, ubitą masę i twaróg. Całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji (można mikserem). Ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obieram i kroję w małą kosteczkę. Dodaję do wyrośniętego ciasta, mieszam i teraz formuję racucho-pączki. W tym celu ręce(...)smaruję olejem, nabieram łyżką ciasto i „kulam” pączka. Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut (u mnie wyrastały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką). Po tym czasie rozgrzewam w rondelku olej (ilość oleju jak na pączki, czyli około 6-7 cm w garnku) i smażę raucho-pączki. Olej nie może być zbyt gorący, żeby pączki dały radę

Słodki sentyment
Ciastka czekoladowe 106

mikserem. Do utartej masy dodaję mleko, sól, mąkę, proszek do pieczenia i kakao i wszystko mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Czekoladę kroję w drobną kostkę i dodaję do ciasta. Mieszam łopatką. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na 30 minut. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, nabieram łyżką ciasto i układam na blaszce w odstępach około 4 cm, ponieważ ciastka urosną

Słodki sentyment
Wyjątkowo czekoladowe ciastka brownie 87

cukier ucieram, a następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem i ponownie miksuję. Do masy dodaję mąkę, proszek do pieczenia, orzeszki i czekoladowe kropelki i całość mieszam łopatką. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na 40 minut. Kiedy ciasto jest schłodzone, wykładam po łyżce ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie dociskam. Między ciastkami zostawiam spory odstęp, ponieważ się „rozejdą

Słodki sentyment
Sernik rabarbarowy 100

śmietankę i dodaję do niej serki homogenizowane i wystygniętą galaretkę. Całość dokładnie mieszam lub delikatnie miksuję. Masę serową wykładam na spód ciasteczkowy i posypuję od razu prażonymi płatkami migdałów. Ciasto wstawiam do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Na koniec przygotowuję górę ciasta. Składniki na górną warstwę ciasta: 1 galaretka rabarbarowa 350 ml wody 250 g rabarbaru Przygotowanie: Galaretkę rozrabiam

Słodki sentyment
Chleb twarogowy 220

łyżeczka soli Przygotowanie 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy rozdrobniony twaróg oraz sól. 2. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Dodajemy do reszty składników i wyrabiamy jednolite ciasto za pomocą dłoni lub robota. 3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na całą noc. 4. Rano ciasto wyjmujemy

Alle Dobre!
Ciasto budyniowo-kawowe 91

Ciasto kawowo-budyniowe to przepyszne ciasto na różne okazje lub do kawy, taki kawowy budyniowiec. Artykuł Ciasto budyniowo-kawowe pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
przepis na polewę czekoladową 79

kawałki czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 min. i następnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Gotową polewą odstawiamy na chwilkę aby delikatnie przestygła i polewamy ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie z jabłkami i cynamonem 109

Przepis na dwa duże ciastka w kształcie ślimaczków to Pyszny deser dla wszystkich miłośników jabłkowych słodkości z nutą cynamonu. Z jednej porcji ciasta francuskiego wychodzą dwa duże ciacha. Przepis można modyfikować i zrobić np. cztery mniejsze ciasteczka. Składniki/2 porcje: – 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego  Nadzienie – 1-2 duże jabłka – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1 łyżeczka cukru – mleko do posmarowania(...)Przygotowanie: Jabłko myjemy, obieramy, wydrążamy miąższ i kroimy w plastry. Gotowe ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku. Wzdłuż długich prostokątów układamy pionowo plastry jabłek i posypujemy jabłka cynamonem. Zwijamy w duży ślimak. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Do środka ciastka wsypujemy cukier. Wierzch ciasta oraz boki smarujemy delikatnie mlekiem. Wkładamy na blaszkę

I LOVE LIFE
Strucla jabłkowa 105

być szarlotka. Miały być naleśniki z jabłkami. Jednak padło na struclę. Bo to i trochę postoi, nada się do kawy i nie jest zbyt słodkie. No i podstawa: Uwielbiam ciasta z jabłkami! Po prostu musiałem. Łatwo, szybko i smacznie. Polecam, Arek Gie Składniki:         1 kg jabłek szara reneta 2 garści rodzynków 2 łyżki agaru (opcjonalnie(...)galaretka cytrynowa) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu (jak ktoś lubi to więcej) 1/4 łyżeczki mielonych goździków         Ciasto:         400 g mąki tortowej 50 g drożdży 1 jajko 3 żółtka jaj 100 g cukru 150 g masła 4 łyżki śmietany 18%         Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem 95

Ślimaczki z ciasta francuskiego to zawsze doskonała opcja na pyszny poczęstunek. Z czym by ich nie podać, zawsze smakują wyśmienicie. U mnie tym razem serek śmietankowy, boczek, cebula oraz ser. Podałam je na ciepło i smakowały wyśmienicie. Na zimno też były ok, choć słony smak boczku stał się jeszcze intensywniejszy. 1 op. ciasta francuskiego 150-200 g boczku w cienkich(...)mnie surowy) 1/2 cebuli 125 g serka śmietankowego (u mnie Twój Smak) zioła prowansalskie czosnek granulowany 150-200 g tartej mozzarelli Boczek kroimy w kostkę. Cebulę siekamy jak najdrobniej. Ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy je serkiem śmietankowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi i granulowanym czosnkiem. Na całej powierzchni ciasta rozprowadzamy boczek, cebulę oraz tarty ser. Rolujemy dość ściśle w roladę. Kroimy ostrym nożem

Smaki Na Talerzu
PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KONFITOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ, SERKIEM KOZIM I TYMIANKIEM 91

powiecie na przekąski z ciasta francuskiego z konfitowaną czerwoną cebulą, kozią roladką pleśniową, miodem, kuminem i tymiankiem? Ta słodko-słona przepyszna przekąska jest idealna na wieczór sylwestrowy. Życzę Wam szampańskiej zabawy i pięknego Nowego Roku, spełnienia wszelkich marzeń! Przygotowanie : 30 min. Pieczenie : 1 godz. Na około 20  przekąsek : ● 1 opakowanie ciasta francuskiego ● 2 duże czerwone cebule ● 5 gałązek świeżego(...)minut, mieszając.  Dodaj cukier, krem balsamiczny, sól i pieprz. Przykryj i konfituj na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C. Rozwiń ciasto, przy pomocy obręczy do formowania potraw lub szklanki wycinaj kółka o średnicy około 5,5 cm, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Roladkę kozią pokrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Piernik ekspresowy 100

sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. Polewa czekoladowa: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać. W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno(...)zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać ciasto i posypać uprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Piernik na Guinnessie → Piernik z suszonymi śliwkami → Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem → Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami → Korzenne ciasto dyniowe Artykuł Piernik ekspresowy pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania